E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Die Welt: Η Ελλάδα θυμίζει ακυβέρνητο πλοίο

Η εφημερίδα επικαλείται έγγραφο της γερμανικής πρεσβείας

Δημοσίευση 6/12/2015 | 22:43

Die Welt: Η Ελλάδα θυμίζει ακυβέρνητο πλοίο

Καταστροφικό χαρακτηρίζει το αποτέλεσμα των πολύμηνων διαπραγματεύσεων Ελλάδας-δανειστών η Welt. Σύμφωνα με πληροφορίες της, η πρώτη αξιολόγηση θα καθυστερήσει περαιτέρω και δεν αποκλείεται να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι.

Όπως σημειώνει η γερμανική εφημερίδα, «Ο Αλέξης Τσίπρας προκαλεί και πάλι αναστάτωση στην Ευρώπη. Η κυβέρνησή του έχει καθυστερήσει σημαντικά σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα. Η πρώτη αξιολόγηση για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων, που επρόκειτο να γίνει τον περασμένο Οκτώβριο, δεν αποκλείεται να παραταθεί μέχρι και τις αρχές του επόμενου καλοκαιριού», εκμυστηρεύτηκαν ευρωπαϊκοί διαπραγματευτικοί κύκλοι προς την Die Welt της Κυριακής. «Απέχουμε πολύ από την αξιολόγηση», λέει Ευρωπαίος κυβερνητικός αξιωματούχος, που δεν κατονομάζεται, και προσθέτει: «(Η κυβέρνηση) συνεχίζει την άδοξη παράδοση των προκατόχων της».

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι καθυστερήσεις σχετίζονται και με τη δύσκολη εσωπολιτική κατάσταση στην Ελλάδα. «Σύμφωνα με τρισέλιδη αναφορά της γερμανικής πρεσβείας στην Αθήνα, με ημερομηνία 1 Δεκεμβρίου, η Ελλάδα είναι πρακτικά ακυβέρνητη. Η χώρα θυμίζει ακυβέρνητο πλοίο, αναφερόταν (στην έκθεση) στο προοίμιο της συνεδρίασης των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών την περασμένη Δευτέρα». Σύμφωνα με τις ίδιες, «ο υπ. Οικονομικών της Αθήνας, Ευκλείδης Τσακαλώτος, είναι φιλικός, ωστόσο γίνονται ελάχιστα».

Αναβάλλεται εκ των πραγμάτων η συζήτηση για το χρέος

Αναφερόμενη στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις Ελλάδας και δανειστών για την καταβολή της δόσης του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, η Die Welt σημειώνει ότι παντού διαπιστώνονται προβλήματα. «Ειδικά στη σύσταση ενός Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων, η Ελλάδα φαίνεται να μην έχει κάνει καμία πρόοδο. Το Ταμείο ήταν βασικός όρος της Γερμανίας για το τρίτο πακέτο διάσωσης. Η Αθήνα επρόκειτο να παρουσιάσει μέχρι τον Οκτώβριο προτάσεις για τη μορφή του Ταμείου, ώστε αυτό να μπορεί να αναλάβει δράση από τα τέλη του έτους. «Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει καν σχέδιο», σχολιάζουν, φανερά εκνευρισμένοι, διαπραγματευτικοί κύκλοι». Το δεύτερο σημείο τριβής, σύμφωνα με την εφημερίδα, αφορά τη σταθεροποίηση των ελληνικών τραπεζών.

«Δεδομένου ότι καθυστερεί η αξιολόγηση του προγράμματος μεταρρυθμίσεων, παραμένει ανοιχτό και το ερώτημα εάν θα συμμετάσχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο τρίτο πακέτο βοήθειας για την Αθήνα. Το ΔΝΤ προτίθεται να αποφασίσει μετά την έκθεση για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων. Στους ίδιους λόγους οφείλεται και το ότι οι διεθνείς πιστωτές δεν διαπραγματεύονται στην παρούσα φάση την ελάφρυνση του χρέους. Η απόφαση μπορεί να ληφθεί όταν θα κατατεθεί η έκθεση για την πορεία των μεταρρυθμίσεων». Τουλάχιστον αυτήν τη φορά οι καθυστερήσεις δεν πρόκειται να οδηγήσουν την Αθήνα σε νέα οικονομική ασφυξία, αναφέρουν κύκλοι τους οποίους επικαλείται η εφημερίδα, οι οποίοι προσθέτουν ότι «δεδομένου ότι η κυβέρνηση δεν έχει μειώσει μέχρι στιγμής τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της, έχει κατά συνέπεια μεγαλύτερα οικονομικά περιθώρια».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βίντεο: Κατάρρευση σκάλας επιβίβασης με δημοσιογράφους στον Αραξο κατά υποδοχή αεροσκάφους – Τρεις τραυματίες

E-Daily 2.TopNews 01.05.2026
Το περιστατικό έγινε κατά την πρώτη προσγείωση Boeing 737-8 της TUI – Τραυματίστηκαν δημοσιογράφος από την Αθήνα, εικονολήπτης και φωτορεπόρτερ από την Πάτρα – Μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο

Δασμοί 25% στα αυτοκίνητα και φορτηγά από την ΕΕ ανακοινώνει ο Τραμπ

E-Daily 2.TopNews 01.05.2026
Ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγορεί την Ευρώπη για μη τήρηση της εμπορικής συμφωνίας

Ο Τσίπρας αποκάλυψε το «μανιφέστο» του νέου του κόμματος ανήμερα Πρωτομαγιάς – «Η Κυβερνώσα Αριστερά της Νέας Εποχής»

E-Daily 2.TopNews 01.05.2026
Ο πρώην πρωθυπουργός χαρακτηρίζει «κρίσιμη πολιτική αναγκαιότητα» τη σύγκλιση της Σοσιαλδημοκρατίας, της Ριζοσπαστικής και Ανανεωτικής Αριστεράς και της Πολιτικής Οικολογίας

Τραμπ για αλεξίσφαιρο γιλέκο: «Δεν μου αρέσει να φαίνομαι 10 κιλά πιο χοντρός»

E-Daily 2.TopNews 01.05.2026
Η επίθεση στο Δείπνο των Ανταποκριτών προστίθεται σε σειρά περιστατικών που έχουν προκαλέσει ανησυχία για την ασφάλεια του προέδρου

Το συγκινητικό βίντεο της τελευταίας προσγείωσης πιλότου της Aegean μετά από 45 χρόνια: Σήμερα δεν αλλάζω επάγγελμα αλλά τρόπο ζωής

E-Daily 3.Left 01.05.2026
«Εσείς αποτελούσατε πάντα το πιο σημαντικό κομμάτι της πτήσης, άνθρωποι που δεν με γνωρίζουν και μου εμπιστεύονται κάτι τόσο πολύτιμο» είπε ο πιλότος με τους επιβάτες να ξεσπούν σε χειροκροτήματα

1,7 εκατ. ευρώ θα έβγαζε το κύκλωμα από τον μισό τόνο σκανκ που εντοπίστηκε στην Ηγουμενίτσα, τα ναρκωτικά ξετρύπωσε ο σκύλος Βλαντ

E-Daily 2.TopNews 01.05.2026
Ο Βούλγαρος οδηγός δεν συνεργάζεται με τις αρχές - Αγνωστος ακόμα ο προορισμός των ναρκωτικών

Ποδηλάτης «κόλλησε» πίσω από νταλίκα στην Εθνική Οδό: Κωμικοτραγικές εικόνες με τεχνική από την F1

E-Daily 2.TopNews 01.05.2026
Ο αναβάτης προσπάθησε να χρησιμοποιήσει το slipstream της νταλίκας, μια τακτική που εφαρμόζουν οι πιλότοι των γκραν πρι

Νέα Υόρκη: Τρομακτικό βίντεο από έκρηξη σε σπίτι ‑ Το ωστικό κύμα εκτόξευσε αστυνομικούς

E-Daily 2.TopNews 01.05.2026
Ένας από τους αστυνομικούς ρωτά τους συναδέλφους του αν είναι καλά, καθώς προσπαθούν να συνέλθουν από την έκρηξη μέσα στα ερείπια.

Εργατική Πρωτομαγιά: Απεργιακές κινητοποιήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ‑ Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε ισχύ

E-Daily 2.TopNews 01.05.2026
Σε ποια σημεία της πόλης έχει διακοπεί η κίνηση των οχημάτων

Εισαγγελική παρέμβαση για τον ακρωτηριασμό 5χρονου σε νηπιαγωγείο στον Εύοσμο

E-Daily 2.TopNews 01.05.2026
Το 5χρονο παιδί ακρωτηριάστηκε στην πρώτη φάλαγγα του δείκτη του

«Ψεύτης ο Μαρτίνεθ»: Η σκληρή απάντηση Γιαννακόπουλου στον προπονητή της Βαλένθια

E-Daily 2.TopNews 01.05.2026
«Ούτε οι διαιτητές δεν αναφέρουν τίποτα, επειδή δεν συνέβη τίποτα. Το μόνο που συνέβη είναι ότι χάσατε 2-0 στο γήπεδό σας»

Λήγει σήμερα η προθεσμία των 60 ημερών για τον Τραμπ ‑ πλέον απαιτείται έγκριση Κογκρέσου για επιχειρήσεις κατά του Ιράν

E-Daily 2.TopNews 01.05.2026
Η Τεχεράνη προειδοποιεί ότι τυχόν νέα πλήγματα θα φέρουν «επώδυνη» απάντηση