E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών ΕΕ: «Αξιοθαύμαστες οι προσπάθειες της Ελλάδας για τους πρόσφυγες»

Δεν υφίσταται νομικά έξοδος χώρας από τη Σένγκεν

Δημοσίευση 4/12/2015 | 23:31

Συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών ΕΕ: «Αξιοθαύμαστες οι προσπάθειες της Ελλάδας για τους πρόσφυγες»

Τέλος στις φήμες περί εξόδου της Ελλάδας από την ζώνη Σένγκεν έβαλε το Συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες. Ταυτόχρονα, αναγνώρισε τις προσπάθειες της Ελλάδας στην αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών.

«Οι προσπάθειες της Ελλάδας είναι αξιοθαύμαστες αν αναλογιστεί κανείς τις μαζικές μεταναστευτικές ροές προς τη χώρα», δήλωσε ο Γιαν ¶σελμπορν, προεδρεύων του Συμβουλίου της ΕΕ και υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου.

τονίζοντας ότι η χώρα έχει κάνει σημαντικές προσπάθειες στη δημιουργία των κέντρων καταγραφής και ταυτοποίησης προσφύγων (hotspots). “Πρέπει να μπούμε στη θέση της Ελλάδας. Υπάρχουν πέντε νησιά κοντά στα τουρκικά παράλια», πρόσθεσε στη συνέχεια ο ίδιος.

Δεν υπάρχει θέμα εξόδου από την Σένγκεν

Σχετικά με τους συνοριακούς ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ, που πρώτη εισήγαγε η Γερμανία, ο Γιαν ¶σελμπορν ανέφερε ότι το Μάρτιο θα εξεταστεί η δυνατότητα παράτασής τους, πέρα των έξι μηνών που προβλέπει η συνθήκη Σένγκεν. Όπως είπε, το άρθρο 26 της συνθήκης, παρέχει τη νομική κάλυψη για μια τέτοια παράταση, αλλά η ενεργοποίησή του πρέπει να βασίζεται σε «αποδεδειγμένα γεγονότα» που σχετίζονται με «σοβαρές αδυναμίες».

«Η προθεσμία αυτή για την Γερμανία και την Αυστρία λήγει τον ερχόμενο Μάρτιο», εξήγησε ο Γ. Ασέλμπορν

Συνεχίζοντας, ο Γ. ¶σελμπορν ξεκαθάρισε πως δεν υφίσταται «νομικά» ο «αποκλεισμός» ή «έξοδος» κάποιου κράτους μέλους από τη ζώνη Σένγκεν. Όταν υπάρχουν προβλήματα, εξήγησε, λαμβάνονται «σταδιακά μέτρα» με βάση τους «κανόνες».

Από την πλευρά του, ο επίτροπος, αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, τόνισε ότι τα κράτη-μέλη δεν έχουν ακόμα εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις και τα συμφωνηθέντα στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος.

«Μπορούμε να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά μόνο εάν όλοι πραγματοποιήσουν τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις τους», πρόσθεσε και κάλεσε τα κράτη-μέλη να επιταχύνουν τη διαδικασία μετεγκατάστασης από την Ελλάδα και την Ιταλία και να διαθέσουν τα απαραίτητα μέσα για να ολοκληρωθεί η λειτουργία των hotspots στις χώρες αυτές.

Συνεχίζοντας, ο Δ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι η Ελλάδα ζήτησε την ενεργοποίηση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, την ανάπτυξη των Ομάδων Ταχείας Συνοριακής Επέμβασης (RABIT) και την συμφωνία με τη Frontex για τα χερσαία σύνορά της με την ΠΓΔΜ.

«Η Κύπρος υπήρξε η πρώτη χώρα η οποία ανταποκρίθηκε στο αίτημα της Ελλάδας για πολιτική προστασία», είπε ο Δ. Αβραμόπουλος και κάλεσε όλα τα κράτη-μέλη να ακολουθήσουν το παράδειγμά της, στέλνοντας προσωπικό για τη στήριξη της Ελλάδας.

Μουζάλας: «Μπήκαν τέλος στις φήμες περί εξόδου της Ελλάδας από τη Σένγκεν»

«Το Συμβούλιο έβαλε τέλος στις φήμες περί εξόδου από τη Σένγκεν, που συστηματικά χτιζόντουσαν την τελευταία εβδομάδα από κάποιους στο εξωτερικό και αξιοποιήθηκαν με έναν κακό τρόπο στην Ελλάδα», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες.

Οπως τόνισε η απάντηση της Ευρώπης στα προβλήματα είναι ευρωπαϊκή και όχι εθνική. «Η απάντηση είναι περισσότερη Σένγκεν. Η συρρίκνωση της ζώνης Σένγκεν ισοδυναμεί με κάτι που μπορεί να αποδειχθεί ολέθριο για την Ευρώπη», δήλωσε ο Γ. Μουζάλας.

Παράλληλα ο κ. Μουζάλας επετέθη σε όσους «εξακολουθούν ανόητα να πιστεύουν ότι το πρόβλημα είναι στην Ελλάδα»,σημειώνοντας ότι όλοι αναγνωρίζουν ότι αν δεν ελεγχθεί η ροή των προσφύγων στην Τουρκία δεν μπορεί να ελεγχθεί το πρόβλημα. «Ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα απαιτεί ευρωπαϊκές λύσεις και όχι μεμονωμένες και ασύνδετες προσπάθειες», πρόσθεσε ο ίδιος.

Παρεμβαίνοντας στο Συμβούλιο των υπουργών εσωτερικών της ΕΕ, ο Γ. Μουζάλας αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλει η Ελλάδα για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, ενώ οι ομόλογοί του υποσχέθηκαν ότι θα αυξήσουν τις προσπάθειες για να ανταποκριθούν στα ελληνικά αιτήματα. «Καταδικάσαμε τις μονομερείς ενέργειες. Είπαμε ότι η λύση δεν βρίσκεται στους φραγμούς, αλλά στον καλύτερο συντονισμό», δήλωσε ο Γ. Μουζάλας.

«Είναι καιρός να σταματήσει αυτό το παιχνίδι περί ενοχής της Ελλάδας», πρόσθεσε ο Γ. Μουζάλας και κατέληξε λέγοντας ότι όντως υπάρχουν αδυναμίες από ελληνικής πλευράς, αλλά σήμερα αναγνωρίστηκε η μεγάλη προσπάθεια της χώρας.

Πηγή: Συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών ΕΕ: «Αξιοθαύμαστες οι προσπάθειες της Ελλάδας για τους πρόσφυγες» | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/239187/symvoylio-ypoyrgon-esoterikon-ee-axiothaymastes-oi-prospatheies-tis-elladas-gia-toys#ixzz3tOF2nfyn

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πέθανε η Ελένη Γλύκατζη ‑ Αρβελέρ στα 99 της χρόνια

Ελλάδα 16.02.2026
Η Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ ήταν η πρώτη γυναίκα πρύτανης στη Σορβόνη

Βρέθηκε νεκρός ο 55χρονος που έφυγε από την Χαλκιδική και αγνοούνταν

Ελλάδα 16.02.2026
Τα ίχνη του 55χρονου είχαν εξαφανιστεί από την περασμένη Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου

Μεθυσμένος προκάλεσε χάος σε πτήση της Ryanair, τον απομάκρυνε η αστυνομία (βίντεο)

Κόσμος 16.02.2026
Η πτήση της 12ης Φεβρουαρίου από τη Μαδρίτη με προορισμό την Ίμπιζα καθυστέρησε δύο ώρες μετά την άρνηση του επιβάτη να υπακούσει τις οδηγίες του πληρώματος

Γερμανία: Τραυματισμένος κορμοράνος ζήτησε βοήθεια από νοσοκομείο... χτυπώντας την πόρτα

Κόσμος 16.02.2026
Όλα έγιναν το πρωί της Κυριακής στην Βρέμη, όταν ο κορμοράνος βρέθηκε στο νοσοκομείο Klinikum Links der Weser με ένα αγκίστρι ψαρέματος καρφωμένο στο ράμφος του

Φυλακές Δομοκού: Για ανθρωπoκτovία από πρόθεση παραπέμπεται ο Βούλγαρος εκτελεστής

Ελλάδα 16.02.2026
Το περιστατικό σημειώθηκε παρουσία του αρχιφύλακα και ακόμα ενός βαρυποινίτη

ΥΠΠΟ: Εμπειρογνώμονες στο Βέλγιο για τη διασταύρωση της γνησιότητας των φωτογραφιών της Καισαριανής

Ελλάδα 16.02.2026
Όπως αναφέρει το υπουργείο Πολιτισμού, υπάρχουν αρκετές νομικές περιπλοκές αναφορικά με τη διεκδίκηση των φωτογραφιών

Σκληρή ρωσική τιμωρία στους λιποτάκτες: Τους δένουν ημίγυμνους σε δέντρα, μέσα στο χιόνι

Κόσμος 16.02.2026
Τον γύρο του διαδικτύου κάνει ένα βίντεο που δείχνει τον ρωσικό στρατό να τιμωρεί σκληρά τους λιποτάκτες στην Ουκρανία, δένοντας τους ημίγυμνους σε δέντρα, μέσα στο χιόνι

Μήνυση Γεωργιάδη κατά Κωνσταντοπούλου ‑ «Η Δημοκρατία θα αντισταθεί στην τοξικότητά της»

Πολιτική 16.02.2026
Όπως αναφέρεται στη δήλωση του υπουργού Υγείας, η μήνυση αφορά συκοφαντική δυσφήμιση

Επανήλθε το Χ μετά από σχεδόν δύο ώρες

Tech + Science 16.02.2026
Πολλοί χρήστες αναφέρουν δυσκολίες στην πρόσβαση στον ιστότοπο και την εφαρμογή

Η κόρη του μοναδικού ταυτοποιημένου από τους 200 μιλά στον εγγονό της για τον Θρασύβουλο Καλαφατάκη

Ελλάδα 16.02.2026
Η κόρη του Καλαφατάκη αφηγείται στον εγγονό της την ιστορία του προπάππου του

Ακριβά φάρμακα: Πρεμιέρα σήμερα στα ιδιωτικά φαρμακεία ‑ Ποιοι ασθενείς θα προηγηθούν

Ελλάδα 16.02.2026
Ύστερα από σχεδόν 8 μήνες, σε εφαρμογή τίθεται η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα για τα φάρμακα υψηλού κόστους