E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Μπαίνουν κάμερες μέσα σε όλους τους συρμούς του μετρό

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα άναψε το «πράσινο φως» για λόγους ασφαλείας

Δημοσίευση 5/12/2015 | 00:03

Μπαίνουν κάμερες μέσα σε όλους τους συρμούς του μετρό

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα επέτρεψε σήμερα, για λόγους ασφαλείας, την τοποθέτηση κλειστού κυκλώματος καμερών μέσα στους 17 νέους συρμούς του Μετρό των γραμμών 2 και 3.  

Η Αρχή στην υπ' αριθμ. 104/2015 απόφασή της σημειώνει ότι «παρόλο που ένα σύστηµα βιντεοεπιτήρησης, στο οποίο δεν πραγµατοποιείται συνεχής παρακολούθηση των εικόνων των καµερών σε πραγµατικό χρόνο, δεν είναι πλήρως αποτελεσµατικό στην σε πραγµατικό χρόνο καταστολή και αντιµετώπιση τυχόν περιστατικών ασφαλείας, η εγκατάσταση και λειτουργία συστήµατος βιντεοεπιτήρησης στο εσωτερικό των συρµών, µε τα χαρακτηριστικά και τις προδιαγραφές που έχει προτείνει η ΣΤΑΣΥ συνιστά αναλογικό µέτρο για τον επιδιωκόµενο σκοπό επεξεργασίας, εν όψει των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του µεταφορικού µέσου του µετρό (υπόγειες εγκαταστάσεις, πληθώρα εγκαταστάσεων και αποµακρυσµένων σηµείων, συνωστισµός) και της δυσχέρειας αποτελεσµατικής εφαρµογής άλλων ηπιότερων µέσων».  

Υπενθυμίζεται ότι πριν από δύο περίπου χρόνια η ανεξάρτητη Αρχή είχε επιτρέψει την τοποθέτηση καμερών έξω από του συρμούς και κοντά στις πόρτες των βαγονιών. Αντίθετα, δεν είχε επιτρέψει, τότε, να τοποθετηθούν κάμερες μέσα στους συρμούς καθώς η εταιρεία του Μέτρο «Σταθερές Συγκοινωνίες» (ΣΤΑΣΥ) δεν είχε τεκμηριώσει επαρκώς ότι ο επιδιωκόμενος σκοπό της δεν μπορούσε να επιτευχθεί με τη χρήση μέτρων λιγότερο επαχθών για τους πολίτες που χρησιμοποιούν το Μετρό.  

Το περασμένο έτος η ΣΤΑΣΥ επανήλθε με νέο αίτημα για την τοποθέτηση καμερών μέσα στους 17 νέους συρμούς 3ης γενιάς που έχει θέσει σε κυκλοφορία και προσκόμισε μελέτη του Κέντρου Μελετών Ασφαλείας, στην οποία, μεταξύ των άλλων επισημαίνεται ότι: 1) τυχόν φυσικά µέτρα ασφάλειας δεν μπορούν να αναπτυχθούν σε όλο το µήκος και εύρος του δικτύου, 2) τα τεχνολογικά µέτρα ασφάλειας και ιδίως τα συστήµατα εικονοληψίας δεν µπορούν να αποτρέψουν στον απόλυτο βαθµό τροµοκρατικές επιθέσεις και άλλες σκόπιµες πράξεις, αλλά µπορούν να αποθαρρύνουν σε σηµαντικό βαθµό ενέργειες ενάντια σε προστατευόµενους χώρους και να εξασφαλίσουν καθαρή, συνεχή και αξιόπιστη εικόνα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ή µείζονος περιστατικού µαζικών απωλειών σε δυσπρόσιτα ή έστω προσωρινώς απρόσιτα µέρη του δικτύου, 3) οι κάμερες παρέχουν προστασία στον οδηγό του συρµού, καθώς και στο περιπολούν προσωπικό ασφαλείας που κινείται στους συρµούς, δυνατότητα παρακολούθησης και περαιτέρω εξακρίβωσης απειλών που βρίσκονται στο συρµό, ενώ λειτουργούν αποτρεπτικά στις σκόπιµες εγκληµατικές ή παραβατικές ενέργειες και συµβάλλουν στην αύξηση του αισθήµατος ασφάλειας των επιβατών, αφού λειτουργούν ως µηχανισµός αυτοελέγχου σε σηµαντικό αριθµό επίδοξων για εγκληµατική ή αντικοινωνική δραστηριότητα.    

Τελικώς η Αρχή πείστηκε από την μελέτη του Κέντρου Μελετών Ασφαλείας και επέτρεψε την εγκατάσταση των καμερών στους 17 νέους συρμούς των γραμμών 2 και 3 του μετρό, θέτοντας όμως ορισμένους όρους: α) Μέσα στους συρμούς θα υπάρχει πινακίδα με την οποία θα ενημερώνεται το επιβατικό κοινό για τις κάμερες, β)  οι επιβάτες θα έχουν πάντα δικαίωμα πρόσβασης στα δεδομένα που θα τηρούνται, γ) ο χρόνος τήρησης των βίντεο από τις κάμερες δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 48 ώρες, δ) η πρόσβαση στο καταγεγραµµένο υλικό να γίνεται µόνο από εξουσιοδοτηµένα άτοµα και ε) η αφαίρεση του αποσπώµενου αποθηκευτικού µέσου να µπορεί να γίνει µόνο µε τη χρήση µηχανικού κλειδιού.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αγγλία – Αργεντινή 1‑2: Ανατροπή‑έπος στο 90’+2’ και τελικός για το back‑to‑back!

E-Daily 2.TopNews 16.07.2026
Η Αλμπισελέστε ανέτρεψε το 0-1 με δύο γκολ στο 85` και στο 90`+2` και κλείνει ραντεβού στον τελικό με την Ισπανία για το back-to-back.

Πέθανε ο Λορέντζο Καριέρε

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο Λορέντζο Καριέρε αντιμετώπιζε τον τελευταίο καιρό σοβαρό πρόβλημα υγείας

Κως: Ανήλικη νεκρή έπειτα από ανατροπή τζετ σκι κοντά στο Μποντρούμ

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το τζετ σκι στο οποίο επέβαινε η ανήλικη ανετράπη κοντά στο Μποντρούμ της Τουρκίας - το κορίτσι ανασύρθηκε νεκρό

Τρεις νεκροί από το σοβαρό τροχαίο στη Χαλκιδική: Έφυγε και ο πατέρας της οικογένειας, λίγο μετά τη σύζυγο και το βρέφος τους

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το όχημα με πινακίδες Μολδαβίας συγκρούστηκε με βυτιοφόρο στην επαρχιακή οδό Πολυγύρου - Αγίου Νικολάου

Μάρω Κοντού: Την Παρασκευή στο Α` Νεκροταφείο Αθηνών η κηδεία της, η τελευταία της επιθυμία

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η ηθοποιός έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών, έχοντας αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα της στον κινηματογράφο και το θέατρο

Διχάζει τη Βρετανία νέα κούκλα εγκυμοσύνης με αφαιρούμενη κοιλιά: «Το σχεδίασε άνδρας;», δείτε βίντεο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Φορώντας ένα ροζ με λευκό ριγέ φόρεμα και ένα τζιν μπουφάν, η κούκλα συναγωνίζεται την Μπάρμπι με τα μακριά ξανθά μαλλιά και το ροζ κραγιόν της - Μέσα στην κοιλιά της έχει αμνιακό σάκο με μωρό

Κύπρος: Πατέρας κουνούσε τον 3χρονο γιο του κι εκείνος γλίστρησε από τον 4ο όροφο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο 37χρονος Βρετανός που κουνούσε το παιδί του δεξιά κι αριστερά ενώ περίμεναν το ασανσέρ συνελήφθη και κρατείται υπό κράτηση

Βαλένθια: Πολυκατοικία καταρρέει σαν χάρτινος πύργος – Η συγκλονιστική στιγμή σε βίντεο

Κόσμος Χτες
Λίγα λεπτά πριν την κατάρρευση, οι ένοικοι είχαν προλάβει να εκκενώσουν τα διαμερίσματά τους

Χαλκιδική: Γυναίκα και βρέφος νεκρά σε τροχαίο – Δύο τραυματίες σε σοβαρή κατάσταση

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τραγωδία χωρίς τέλος στην άσφαλτο της Χαλκιδικής

Παραιτήθηκε μέλος του δημοτικού συμβουλίου Αργους‑Μυκηνών μετά τη στήριξη του δημάρχου στους αστυνομικούς που σκότωσαν τον 20χρονο ‑ The Press Project

Πολιτική Χτες
Την παραίτησή της από το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αργους-Μυκηνών υπέβαλε η γιατρός Αναστασία (Σάσα) Αργυροπούλου, μετά την απαράδεκτη δημόσια τοποθέτηση υποστήριξης του δημάρχου Γιάννη Μαλτέζου προς του αστυνομικούς που…

Ποιος είναι ο «υπάλληλος του μήνα» που έκανε viral ένα γερμανικό τρένο με μια απίθανη κίνηση

E-Daily 3.Left Χτες
Γερμανική υπερταχεία έκανε έκτακτη στάση στο Αμβούργο γιατί τελείωσε το χαρτί υγείας - ο προϊστάμενος έτρεξε στο σούπερ μάρκετ και το βίντεο έγινε viral με 700.000 προβολές.

Ο κολοσσός Τεχνητής Νοημοσύνης που τρέμει μήπως φέρει το τέλος του κόσμου

Tech + Science Χτες
Η startup τεχνητής νοημοσύνης Anthropic προσλαμβάνει ειδικούς ασφαλείας με αμοιβές άνω των 200.000 δολαρίων για να εμποδίσει τη χρήση των μοντέλων της στην κατασκευή πυρηνικών, χημικών και βιολογικών όπλων