E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Eπιστολή της Ψυχιατρικής Εταιρείας στο MEGA για την εκπομπή της Δρούζα

«Αναπαραγωγή μιας στιγματιστικής εικόνας για την ψυχική ασθένεια»

Δημοσίευση 5/12/2015 | 00:03

Eπιστολή της Ψυχιατρικής Εταιρείας στο MEGA για την εκπομπή της Δρούζα

Επιστολή στο MEGA για την εκπομπή «Φονικά Μυστικά» που παρουσιάζει η ¶ννα Δρούζα απέστειλε η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία. Στην επιστολή επισημαίνεται ότι στην εκπομπή υπάρχει «αναπαραγωγή μιας στιγματιστικής εικόνας για την ψυχική ασθένεια» και πως η παρουσίαση και η αφήγηση δεν συμβάλουν ώστε να διαψευστούν τα στερεότυπα.    

Η επιστολή της Ψυχιατρικής Εταιρείας, όπως δημοσιεύεται στο σάιτ της:  

«Προς την Διεύθυνση του MEGA, Κύριο Ν. Πεφάνη

Αγαπητέ Κύριε Πεφάνη,

Το πρόγραμμα Αντι-Στίγμα του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής έθεσε υπόψη μας την καινούργια εκπομπή της κας ¶ννας Δρούζα με τίτλο «Φονικά Μυστικά», που προβάλλεται από τον σταθμό του MEGA κάθε Τρίτη στις 23.00. Παρά την παρουσία συναδέλφων ψυχιάτρων, που καλούνται να βοηθήσουν την κατανόηση των συνθηκών που οδήγησαν στο έγκλημα ή σε ακραίες συμπεριφορές, στην εκπομπή δεν αποφεύγεται η αναπαραγωγή μιας στιγματιστικής εικόνας για την ψυχική ασθένεια, με επίκεντρο το στερεότυπο της βίας και της επικινδυνότητας.

Παρότι ο λόγος των ειδικών επιχειρεί να διαψεύσει τα στερεότυπα και να θέσει στις πραγματικές της διαστάσεις τη σχέση βίας και ψυχικής νόσου, η συνολική παρουσίαση και τα δραματοποιημένα μέρη της αφήγησης κάθε άλλο παρά συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση. Είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε αυτήν την επισήμανση, καθώς στη χώρα μας, οι προσπάθειες ευαισθητοποίησης των επαγγελματιών των ΜΜΕ φάνηκαν, τα τελευταία χρόνια, να έχουν αποδώσει καρπούς, με τη στροφή προς μια πιο υπεύθυνη και αντικειμενική παρουσίαση της σχετικής θεματολογίας.

Είναι ανάγκη να επισημανθεί ότι η επικινδυνότητα των ψυχικώς πασχόντων δεν διαφέρει ουσιαστικά από την επικινδυνότητα του γενικού πληθυσμού, ενώ συχνά οι ψυχικά πάσχοντες είναι αυτοί που πέφτουν θύματα βίαιων πράξεων. Για όλους αυτούς τους λόγους προσδοκούμε ότι η επιστολή αυτή θα συμβάλλει ώστε να μην μεταφέρονται στο κοινό μηνύματα που ενισχύουν το στίγμα που απορρέει από την ψυχική νόσο.

Ο Πρόεδρος: Καθηγ. Δ. Πλουμπίδης

Η Γεν. Γραμματέας: Αναστασία Μιχοπούλου»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πληρωμένη απάντηση on air: Η Kaley Cuoco ισοπέδωσε την Ashley Tisdale για το πιο τοξικό μαμαδίστικο drama

Tabloid 13.02.2026
Από παιδικά χαμόγελα και baby groups… σε δημόσιο roast χωρίς φρένα στο «Watch What Happens Live»

Ο θρυλικός rocker που δημιούργησε ένα εστιατόριο για να τρώνε όλοι με αξιοπρέπεια – είτε πληρώσουν είτε όχι

Celebrity Stories 13.02.2026
Το μυστικό ενός διάσημου τραγουδιστή πίσω από τα εστιατόρια χωρίς τιμές

Το βίντεο του Τζέιμς Βαν Ντερ Μπικ που έγινε viral μετά τον θάνατό του

Tabloid Χτες
Σας εύχομαι την πιο ολοκληρωμένη διαδικασία πένθους, έλεγε ο ηθοποιός

Ιωάννα Τούνη: «Τα πάνελ με κρίνουν λες και πήραμε λεφτά από την τσέπη τους»

Tabloid Χτες
Η ατάκα της Ιωάννας Τούνη για τα σχόλια που έχει δεχτεί για το ταξίδι της με τον σύντροφό της

Γενέθλια για την Αγγελική Νικολούλη ‑ Το βίντεο που ετοίμασαν οι συνεργάτες της

Tabloid Χτες
Οι ευχές των συνεργατών της για τα γενέθλιά της

Βούλγαρη: Οι εξωσωματικές και η αποκάλυψη για τον σύζυγό της – «Εκεί είπα πως ίσως πρέπει να χωρίσουμε»

Tabloid Χτες
Συνέντευξη παραχώρησε η Ανθή Βούλγαρη στη διαδικτυακή εκπομπή του Ανέστη Ευαγγελόπουλου

Καινούργιου: Η κάμερα «τσάκωσε» τον Παναγιώτη Κουτσουμπή στη Μύκονο

TV Buzz Χτες
«Δεν πιστεύω να ’ναι με καμιά άλλη;»

Ο αδερφός του Μίκαελ Σουμάχερ αρραβωνιάστηκε με τον σύντροφό του

Tabloid Χτες
1,5 χρόνο μετά το coming out και την επίθεση της πρώην συζύγου του

Νίκος Μουτσινάς: Κάθε πρωί παίρνω ένα χάπι για μία θρόμβωση που έπαθα πέρσι

Tabloid Χτες
Ο παρουσιαστής και ηθοποιός μίλησε για το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε

Rihanna ‑ ASAP Rocky: Νέα σενάρια για μυστικό γάμο μετά την εμφάνιση με διαμαντένιο δαχτυλίδι

Tabloid Χτες
Μέχρι στιγμής, το ζευγάρι δεν έχει προχωρήσει σε επίσημη ανακοίνωση