E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Eπιστολή της Ψυχιατρικής Εταιρείας στο MEGA για την εκπομπή της Δρούζα

«Αναπαραγωγή μιας στιγματιστικής εικόνας για την ψυχική ασθένεια»

Δημοσίευση 5/12/2015 | 00:03

Eπιστολή της Ψυχιατρικής Εταιρείας στο MEGA για την εκπομπή της Δρούζα

Επιστολή στο MEGA για την εκπομπή «Φονικά Μυστικά» που παρουσιάζει η ¶ννα Δρούζα απέστειλε η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία. Στην επιστολή επισημαίνεται ότι στην εκπομπή υπάρχει «αναπαραγωγή μιας στιγματιστικής εικόνας για την ψυχική ασθένεια» και πως η παρουσίαση και η αφήγηση δεν συμβάλουν ώστε να διαψευστούν τα στερεότυπα.    

Η επιστολή της Ψυχιατρικής Εταιρείας, όπως δημοσιεύεται στο σάιτ της:  

«Προς την Διεύθυνση του MEGA, Κύριο Ν. Πεφάνη

Αγαπητέ Κύριε Πεφάνη,

Το πρόγραμμα Αντι-Στίγμα του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής έθεσε υπόψη μας την καινούργια εκπομπή της κας ¶ννας Δρούζα με τίτλο «Φονικά Μυστικά», που προβάλλεται από τον σταθμό του MEGA κάθε Τρίτη στις 23.00. Παρά την παρουσία συναδέλφων ψυχιάτρων, που καλούνται να βοηθήσουν την κατανόηση των συνθηκών που οδήγησαν στο έγκλημα ή σε ακραίες συμπεριφορές, στην εκπομπή δεν αποφεύγεται η αναπαραγωγή μιας στιγματιστικής εικόνας για την ψυχική ασθένεια, με επίκεντρο το στερεότυπο της βίας και της επικινδυνότητας.

Παρότι ο λόγος των ειδικών επιχειρεί να διαψεύσει τα στερεότυπα και να θέσει στις πραγματικές της διαστάσεις τη σχέση βίας και ψυχικής νόσου, η συνολική παρουσίαση και τα δραματοποιημένα μέρη της αφήγησης κάθε άλλο παρά συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση. Είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε αυτήν την επισήμανση, καθώς στη χώρα μας, οι προσπάθειες ευαισθητοποίησης των επαγγελματιών των ΜΜΕ φάνηκαν, τα τελευταία χρόνια, να έχουν αποδώσει καρπούς, με τη στροφή προς μια πιο υπεύθυνη και αντικειμενική παρουσίαση της σχετικής θεματολογίας.

Είναι ανάγκη να επισημανθεί ότι η επικινδυνότητα των ψυχικώς πασχόντων δεν διαφέρει ουσιαστικά από την επικινδυνότητα του γενικού πληθυσμού, ενώ συχνά οι ψυχικά πάσχοντες είναι αυτοί που πέφτουν θύματα βίαιων πράξεων. Για όλους αυτούς τους λόγους προσδοκούμε ότι η επιστολή αυτή θα συμβάλλει ώστε να μην μεταφέρονται στο κοινό μηνύματα που ενισχύουν το στίγμα που απορρέει από την ψυχική νόσο.

Ο Πρόεδρος: Καθηγ. Δ. Πλουμπίδης

Η Γεν. Γραμματέας: Αναστασία Μιχοπούλου»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Millenials εναντίον Boomers μπαμπάδων: Ένα ξεκαρδιστικό βίντεο

Family 04.04.2026
Μπορεί το generation gap να μικρύνει;

Viral βίντεο από την αφρικανική σκόνη που σκέπασε την Κρήτη – Απόκοσμες εικόνες και αγωνία μέσα σε πτήση

Social Χτες
Επιβάτες του αεροπλάνου κατέγραψαν τις απόκοσμες εικόνες από τον ουρανό του νησιού.

Μεσσαροπούλου: Κόλαφος για τον Λιάγκα και την εκπομπή του μετά το βίντεο με τον Τζώρτζογλου

TV Buzz Χτες
Με αφορμή τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Στράτος Τζώρτζογλου στην εκπομπή «Πρωινό»

Μουτίδου για Τζώρτζογλου: «Τον είδα και είπα ότι τα θέλει ο κ@@λος του»

TV Buzz Χτες
Τα σχόλια που έκανε η Σοφία Μουτίδου για τον Στράτο Τζώρτζογλου στο «Real View»

Η 60χρονη Ελίζαμπεθ Χάρλεϊ αποκαλύπτει το μυστικό της νεανικής της εμφάνισης

Tabloid Χτες
Η 60χρονη ηθοποιός πόζαρε στο Instagram με κόκκινο μπικίνι

Μπλέικ Λάιβλι: Δικαστής απορρίπτει τις περισσότερες κατηγορίες της κατά του Τζάστιν Μπαλντόνι

Tabloid Χτες
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, απέρριψε 10 από τις 13 κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης αυτής για σeξουαλική παρενόχληση

Έγινε πατέρας ο Snik: Η φωτογραφία αγκαλιά με τη νεογέννητη κόρη του

Tabloid Χτες
Ο γνωστός τράπερ Snik έγινε πατέρας για πρώτη φορά και δημοσίευσε την πρώτη φωτογραφία με τη νεογέννητη κόρη του.