E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Eπιστολή της Ψυχιατρικής Εταιρείας στο MEGA για την εκπομπή της Δρούζα

«Αναπαραγωγή μιας στιγματιστικής εικόνας για την ψυχική ασθένεια»

Δημοσίευση 5/12/2015 | 00:03

Eπιστολή της Ψυχιατρικής Εταιρείας στο MEGA για την εκπομπή της Δρούζα

Επιστολή στο MEGA για την εκπομπή «Φονικά Μυστικά» που παρουσιάζει η ¶ννα Δρούζα απέστειλε η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία. Στην επιστολή επισημαίνεται ότι στην εκπομπή υπάρχει «αναπαραγωγή μιας στιγματιστικής εικόνας για την ψυχική ασθένεια» και πως η παρουσίαση και η αφήγηση δεν συμβάλουν ώστε να διαψευστούν τα στερεότυπα.    

Η επιστολή της Ψυχιατρικής Εταιρείας, όπως δημοσιεύεται στο σάιτ της:  

«Προς την Διεύθυνση του MEGA, Κύριο Ν. Πεφάνη

Αγαπητέ Κύριε Πεφάνη,

Το πρόγραμμα Αντι-Στίγμα του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής έθεσε υπόψη μας την καινούργια εκπομπή της κας ¶ννας Δρούζα με τίτλο «Φονικά Μυστικά», που προβάλλεται από τον σταθμό του MEGA κάθε Τρίτη στις 23.00. Παρά την παρουσία συναδέλφων ψυχιάτρων, που καλούνται να βοηθήσουν την κατανόηση των συνθηκών που οδήγησαν στο έγκλημα ή σε ακραίες συμπεριφορές, στην εκπομπή δεν αποφεύγεται η αναπαραγωγή μιας στιγματιστικής εικόνας για την ψυχική ασθένεια, με επίκεντρο το στερεότυπο της βίας και της επικινδυνότητας.

Παρότι ο λόγος των ειδικών επιχειρεί να διαψεύσει τα στερεότυπα και να θέσει στις πραγματικές της διαστάσεις τη σχέση βίας και ψυχικής νόσου, η συνολική παρουσίαση και τα δραματοποιημένα μέρη της αφήγησης κάθε άλλο παρά συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση. Είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε αυτήν την επισήμανση, καθώς στη χώρα μας, οι προσπάθειες ευαισθητοποίησης των επαγγελματιών των ΜΜΕ φάνηκαν, τα τελευταία χρόνια, να έχουν αποδώσει καρπούς, με τη στροφή προς μια πιο υπεύθυνη και αντικειμενική παρουσίαση της σχετικής θεματολογίας.

Είναι ανάγκη να επισημανθεί ότι η επικινδυνότητα των ψυχικώς πασχόντων δεν διαφέρει ουσιαστικά από την επικινδυνότητα του γενικού πληθυσμού, ενώ συχνά οι ψυχικά πάσχοντες είναι αυτοί που πέφτουν θύματα βίαιων πράξεων. Για όλους αυτούς τους λόγους προσδοκούμε ότι η επιστολή αυτή θα συμβάλλει ώστε να μην μεταφέρονται στο κοινό μηνύματα που ενισχύουν το στίγμα που απορρέει από την ψυχική νόσο.

Ο Πρόεδρος: Καθηγ. Δ. Πλουμπίδης

Η Γεν. Γραμματέας: Αναστασία Μιχοπούλου»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η εξαφάνιση που σημάδεψε τη βρετανική ροκ σκηνή και οι θεωρίες που επιμένουν μέχρι σήμερα

Celebrity Stories 08.02.2026
31 χρόνια μυστήριο: Τι απέγινε πραγματικά ο Richey Edwards των Manic Street Preachers;

Σοφία Μαριόλα: Απαντά ανοιχτά για τον χωρισμό της από τον Στράτο Τζώρτζογλου

Tabloid Χτες
«Δεν είμαι απεγνωσμένη για παιδί και οικογένεια»

Η Bianca Censori σπάει τη σιωπή της για το σκάνδαλο στο σκάφος στη Βενετία

Tabloid Χτες
Τι λέει εκείνη, τι δείχνουν οι εικόνες

Κώστας Μακέδος: Καθηλωμένος σε καρέκλα ο ηθοποιός – Η μάχη με την παχυσαρκία

Tabloid Χτες
Εγινε γνωστός μέσα από τους ρόλους που υποδύθηκε τη δεκαετία του ΄80

Η πιο πλούσια ηθοποιός στον πλανήτη δεν έβγαλε τα λεφτά της από τις ταινίες

Celebrity Stories Χτες
Πώς έβγαλε δις η πιο πλούσια ηθοποιός στον κόσμο

Η Meghan Trainor μιλά ανοιχτά για τη μεταμόρφωσή της – «Χρησιμοποίησα την επιστήμη»

Tabloid Χτες
Η μεταμόρφωση της Meghan Trainor δεν είναι απλώς αισθητική

Survivor: Ο Lil Benzy αδερφός του Gio Kay εισβάλλει στον Αγιο Δομίνικο

TV Buzz Προχτές
Μια απρόσμενη οικογενειακή «διαδοχή» στο Survivor

Ναταλία Λιονάκη: Είναι κοντά στον Θεό και φέρεται έτσι στους γονείς της;

Tabloid Προχτές
Δεν ήρθε ούτε στην κηδεία του πατέρα της, είπε η μητέρα της

Η Ιωάννα Τούνη δέχτηκε παρατήρηση στη Σαουδική Αραβία για την ενδυμασία της

Social Προχτές
Δείτε το βίντεο που δημοσίευσε η influencer στα social media