E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Καζάνι που βράζει η Ειδομένη: Ενας νεκρός και ένταση με αστυνομία

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ξεκινήσει η αστυνομική επιχείρηση

Δημοσίευση 3/12/2015 | 15:54

Καζάνι που βράζει η Ειδομένη: Ενας νεκρός και ένταση με αστυνομία

Ένταση επικρατεί στην Ειδομένη μετά τον θάνατο ενός 22χρονου Μαροκινού μετανάστη από ηλεκτροπληξία, στη συνέχεια των επεισοδίων μεταξύ μεταναστών και Σύρων προσφύγων. Ενώ οι πληροφορίες από το σημείο αναφέρουν ότι έχει ξεκινήσει ήδη η επιχείρηση της αστυνομίας για την απομάκρυνσή τους από το σημείο, ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης Γιάννης Μουζάλας δήλωσε στη Βουλή πως το πρόβλημα θα λυθεί εντός 4-5 ημερών και πως «δεν θα είναι βόλτα κολλεγιόπαιδων στο δάσος».

Ήδη από την νύχτα της Τετάρτης, εγκλωβισμένοι μετανάστες άλλων εθνικοτήτων απέκλεισαν το πέρασμα προς τα Σκόπια, εκεί όπου βρίσκονται και οι δομές αλληλεγγύης, που όπως πληροφορεί ο επικεφαλής των γιατρών του κόσμου Νικήτας Κανάκης έχουν επίσης αποκλειστεί από τους μετανάστες.

Ενώ η κατάσταση έδειχνε να αποφορτίζεται, ο θάνατος του Μαροκινού άναψε πάλι τα αίματα. Ο 22χρονος άντρας ήρθε σε επαφή με ηλεκτροφόρα καλώδια υψηλής τάσης, στο σημείο που παραμένουν ακινητοποιημένα τα τρένα του ΟΣΕ, και σκοτώθηκε επί τόπου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μετανάστες άρπαξαν το σώμα του νεκρού από την αστυνομία και το περιέφεραν φωνάζοντας συνθήματα, ενώ κατέληξαν στο αποκλεισμένο σημείο. Εκεί επέτρεψαν μόνο σε δύο γιατρούς των Γιατρών του Κόσμου να προσεγγίσουν, ενώ οι εθελοντικές οργανώσεις επιχειρούν να απομακρύνουν από εκεί όσους εθελοντές έχουν εγκλωβιστεί.

Τελικά η σορός του 22χρονου παραδόθηκε σε δύο τραυματιοφορείς και στο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που περίμενε να την παραλάβει. Οι μετανάστες, αφού προσευχήθηκαν για τον άτυχο νέο, παρέδωσαν τελικά τη σορό στους τραυματιοφορείς και συνέχισαν να φωνάζουν συνθήματα εν μέσω έντασης.

Εν τω μεταξύ, μιλώντας στη Βουλή ο Γιάννης Μουζάλας ανακοίνωσε ότι το ζήτημα στην Ειδομένη θα λήξει μέσα στις επόμενες 4-5 ημέρες βάσει επιχειρησιακού σχεδίου, το οποίο δεν μπορεί να ανακοινωθεί. «Δεν θα λυθεί με λουλούδια, αλλά ούτε και με ξύλο», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του αναπληρωτή υπουργού Μετανάστευσης, ο οποίος επίσης σημείωσε πως «στην Ειδομένη θα δοθεί λύση και δεν θα είναι βόλτα στο δάσος παιδιών του κολεγίου. Θα είναι δύσκολη για όλους μας που δεν θέλουμε βία».

Υπολογίζεται ότι από τους 6.000 μετανάστες και πρόσφυγες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ειδομένη, οι 2.500 είναι μετανάστες στους οποίους δεν επιτρέπεται η διέλευση στα Σκόπια. Εξοργισμένοι, κάθισαν μπροστά στο σημείο διέλευσης, με αίτημα να μην περάσει κανείς -ούτε οι πρόσφυγες από το Ιράκ, το Αφγανιστάν και την Συρία στους οποίους επιτρέπεται η διέλευση- αν δεν επιτραπεί σε όλους η είσοδος. Η κατάσταση ξέφυγε από τον έλεγχο, σήμερα το πρωί, όταν πρόσφυγες πιάστηκαν στα χέρια με τους διαμαρτυρόμενους μετανάστες και ακολούθησε πετροπόλεμος, ενώ ξηλώθηκαν και οι δοκοί στήριξης των συρματοπλεγμάτων.

Μετανάστες περιέφεραν το πτώμα του 22χρονου και δεν επέτρεπαν στις αρχές να το παραλάβουν

Έφτασε η αμαξοστοιχία που θα τους μεταφέρει στην Αθήνα

Σε συνέχεια όσων ανακοίνωσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, στην Ειδομένη έφτασε σήμερα μια αμαξοστοιχία και τέσσερα λεωφορεία τα οποία αναμένεται να μεταφέρουν πίσω στην Αθήνα τους μετανάστες που δεν προέρχονται από την Συρία και οι οποίοι -σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αποφάσεις - δεν μπορούν να πάρουν άσυλο από τις ευρωπαϊκές χώρες προορισμούς.

Η Ελληνική Αστυνομία έχει ενημερώσει τους πρόσφυγες ότι έχουν χρόνο τριών ημερών για να επιβιβαστούν στο τρένο και στα λεωφορεία για να μεταφερθούν στην Αθήνα. Το κρίσιμο ερώτημα είναι τι θα συμβεί αν οι μετανάστες αρνηθούν να μετακινηθούν στην Αθήνα, αφού ήδη -σύμφωνα με πληροφορίες- δηλώνουν διατεθειμένοι να παραμείνουν διεκδικώντας το δικαίωμα να ταξιδέψουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Youth Pass 2026: Λίγες ημέρες ακόμα για τις αιτήσεις ‑ Ποιοι το δικαιούνται και τι καλύπτει

E-Daily 2.TopNews Χτες
Αναλυτικός οδηγός για το Youth Pass 2026 – Αντίστροφη μέτρηση για το κλείσιμο της πλατφόρμας

Απίστευτο τροχαίο στον Καναδά: Μηχανή εκτοξεύτηκε και κατέληξε να κρέμεται από φανάρι μετά από σύγκρουση

E-Daily 2.TopNews Χτες
Σοβαρά τραυματίστηκε ο οδηγός της μοτοσικλέτας, χωρίς να κινδυνεύει η ζωή του

Κρήτη: Παρέσυρε εσκεμμένα την σύζυγο του με το αυτοκίνητο, ενώ είχε μέσα τα ανήλικα παιδιά τους

E-Daily 2.TopNews Χτες
Στο ΠαΓΝΗ νοσηλεύεται η 27χρονη, αντιμέτωπος με δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας ο σύζυγος

Επίδομα ανεργίας: Πώς μπορεί να φτάσει έως και τα 1.295 ευρώ ‑ Όλες οι αλλαγές

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το επίδομα ανεργίας υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές, τα έτη ασφάλισης και την οικογενειακή κατάσταση

Αλεξάνδρας: Οδηγός μπήκε και κινούνταν στο αντίθετο ρεύμα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Όταν ο οδηγός του οχήματος αντιλήφθηκε το λάθος έκανε όπισθεν και κατευθύνθηκε στο σωστό ρεύμα κυκλοφορίας

Πάτρα: Ανδρας βγήκε με όπλο στον δρόμο και άρχισε να πυροβολεί

Ελλάδα Χτες
Στο σπίτι του δράστη βρέθηκαν δύο κυνηγετικά όπλα

Επιστροφή φόρου 2026: Πότε θα πιστωθεί ‑ Πώς γίνεται η δήλωση IBAN στο myAADE 2026

Οικονομία Χτες
Πώς θα δείτε εάν δικαιούστε επιστροφή φόρου μετά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης

Καμένα Βούρλα: Βυθίστηκε σκάφος με τρεις επιβάτες ‑ Σώθηκαν από το λιμενικό

Ελλάδα Χτες
Εξέπεμψαν σήμα κινδύνου με καπνογόνο οι επιβαίνοντες του σκάφους

BBC για χανταϊό: «Υπάρχει Έλληνας στο Hondius» ‑ Εκκενώνεται στην Τενερίφη το πλοίο

Ελλάδα Χτες
Οι επιβάτες απομακρύνονται σταδιακά από το πλοίο με μικρές λέμβους και μεταφέρονται στην ακτή υπό αυστηρό υγειονομικό έλεγχο