E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί πάλι σε... απεργία κατά της κυβέρνησης

Καταγγέλλει τις «μνημονιακές νεοφιλελεύθερες πολιτικές»

Δημοσίευση 2/12/2015 | 18:01

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί πάλι σε... απεργία κατά της κυβέρνησης

Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην αυριανή 24ωρη απεργία που έχουν κηρύξει ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ απευθύνει ο... ΣΥΡΙΖΑ με νέα επίσημη ανακοίνωσή του, στην οποία καταγγέλλει τη "μνημονιακή πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων".

Όπως αναφέρει, πρέπει να "να απαντήσουμε στους καθημερινούς εκβιασμούς εργοδοσίας και νεοφιλελεύθερων πολιτικών και οικονομικών κέντρων εντός και εκτός Ελλάδας" και προσθέτει:

"Αγωνιζόμαστε για ένα ασφαλιστικό σύστημα που θα διασφαλίζει τον αναδιανεμητικό - κοινωνικό χαρακτήρα του συστήματος και δεν θα περιλαμβάνει οριζόντιες μειώσεις συντάξεων και παροχών και θα διασφαλίζει αξιοπρεπή σύνταξη σε όλους τους εργαζόμενους".

Ολόκληρη η επίσημη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:

Ανακοίνωση - Κάλεσμα του Τμήματος Εργατικής Πολιτικής για την απεργία της 3ης Δεκέμβρη

Το Τμήμα Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ καλεί τους/ις εργαζόμενους/ες, τους/ις άνεργους/ες, τους/ις συνταξιούχους, τους νέους και τις νέες να συμμετέχουν μαζικά στην 24ωρη Γενική Απεργία που προκήρυξαν τα συνδικάτα την Πέμπτη 3 Δεκέμβρη.

Οι λαϊκοί αγώνες, τα κοινωνικά κινήματα και οι εργατικές διεκδικήσεις αποτελούν κρίσιμο παράγοντα για μια πραγματική δημοκρατία, για την ανατροπή της βαριάς κληρονομίας που έχει αφήσει η υλοποίηση των νεοφιλελεύθερων πολιτικών των τελευταίων χρόνων. Μέσα από τις καθημερινές μικρές και μεγάλες μάχες του κόσμου της δουλειάς μπορούμε να κρατήσουμε ανοιχτό το στοίχημα για μια διαφορετική πορεία στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Να κρατήσουμε ζωντανή την ελπίδα. Να απαντήσουμε στους καθημερινούς εκβιασμούς εργοδοσίας και νεοφιλελεύθερων πολιτικών και οικονομικών κέντρων εντός και εκτός Ελλάδας.

Οι εργαζόμενοι μέσα από τη συμμετοχή τους στην Απεργιακή κινητοποίηση να βάλουν τη δική τους σφραγίδα στις πολιτικές εξελίξεις. Για την προστασία και την ενίσχυση των ταξικών τους συμφερόντων, να δρομολογήσουν λύσεις σε προοδευτική κατεύθυνση στο μείζον θέμα της Κοινωνικής Ασφάλισης, αποτρέποντας μειώσεις συντάξεων και παροχών.

Μετά από πέντε χρόνια μνημονιακής πολιτικής που είχε ως αποτέλεσμα την απομείωση των συντάξεων από 20% έως και 55%, σήμερα οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι και ιδιαίτερα οι νέοι/ες διεκδικούν να δρομολογηθεί μια λύση στο Ασφαλιστικό που στο επίκεντρό της θα είναι ο καθολικός και αναδιανεμητικός χαρακτήρας της ασφάλισης, η προστασία των δικαιωμάτων, αλλά και η διαμόρφωση ενός πλαισίου που θα οδηγεί σε ένα βιώσιμο και κοινωνικά δίκαιο Ασφαλιστικό Σύστημα.
Ειδικότερα αγωνιζόμαστε για ένα ασφαλιστικό σύστημα που:

-θα διασφαλίζει τον αναδιανεμητικό - κοινωνικό χαρακτήρα του συστήματος στη βάση των αρχών της κοινωνικής αλληλεγγύης και της αλληλεγγύης των γενεών.
-δεν θα περιλαμβάνει οριζόντιες μειώσεις συντάξεων και παροχών και θα διασφαλίζει αξιοπρεπή σύνταξη σε όλους τους εργαζόμενους

Η σημερινή κατάσταση διάλυσης του ασφαλιστικού συστήματος είναι το αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Βρισκόμαστε μπροστά στο αποτέλεσμα της διαχρονικής λεηλασίας του πλούτου της κοινωνικής ασφάλισης. Μια λεηλασία με πολλές μορφές και αποκορύφωμα το κούρεμα των αποθεματικών για το PSI. Αποτελεί ζήτημα δικαιοσύνης να καταλογιστούν ευθύνες για αυτές τις επιλογές. Σήμερα είναι απαραίτητο ο κόσμος της δουλειάς να διεκδικήσει μια «ανακεφαλαιοποίηση» των ασφαλιστικών ταμείων έτσι ώστε να αναπληρωθεί η απομείωση των αποθεματικών των ταμείων. Επίσης κρίνεται απαραίτητη η στήριξη της κοινωνικής ασφάλισης με νέους πόρους όπως π.χ. μέσα από την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών.

Η μάχη για την κοινωνική ασφάλεια συνδέεται και με την ουσιαστική επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και το χτύπημα της μαύρης-ανασφάλιστης εργασίας. Χρειάζεται να δυναμώσουμε τους αγώνες μας και την οργάνωση μέσα σε κάθε εργασιακό χώρο. Έτσι μόνο θα μπορέσουμε να συμβάλουμε ουσιαστικά στην κατεύθυνση υπεράσπισης των εργατικών δικαιωμάτων.

Το Τμήμα Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ καλεί τους/τις εργαζόμενους/ες, συνταξιούχους, άνεργους/ες, νέους και νέες να συμμετάσχουν στην κεντρική απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας στις 11.00 στην Πλατεία Κλαυθμώνος και στις αντίστοιχες κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις των εργαζομένων σε όλη τη χώρα.
Οι αγώνες του λαού μας θα νικήσουν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Δολοφονία στην Κρήτη: Ηχητικό ντοκουμέντο από τη στιγμή της εκτέλεσης του 20χρονου στην Αμμουδάρα

E-Daily 2.TopNews 06.05.2026
Ο 54χρονος δράστης έστησε ενέδρα στον 20χρονο, κλείνοντάς του το δρόμο με το αυτοκίνητο και στη συνέχεια πυροβολώντας τον πισώπλατα

Meta: AI «φρουρός» ηλικίας σε Facebook και Instagram – Πώς εντοπίζονται ανήλικοι

E-Daily 2.TopNews 06.05.2026
Διευκρινίζει ότι το εργαλείο δεν αποτελεί σύστημα αναγνώρισης προσώπου

Βίος και πολιτεία ο ντελιβεράς που πετούσε πέτρες στα βόρεια προάστια ‑ Τα «εφόδια» και το ιστορικό

E-Daily 2.TopNews 06.05.2026
Για ένα κακούργημα και πέντε πλημμελήματα διώκεται ο άνδρας πακιστανικής καταγωγής

Δολοφονία στο Ηράκλειο: Το μοιραίο τροχαίο και το χρονικό της εκδίκησης ‑ Οι χαροκαμένοι γονείς

E-Daily 2.TopNews 06.05.2026
Το έγκλημα αυτό αποτελεί την τραγική κατάληξη ενός χρονικού που είχε ξεκινήσει με τον θάνατο του γιου του δράστη σε τροχαίο δυστύχημα το 2023

Πέθανε ο παπά‑Τσάκαλος, ένας από τους πιο γνωστούς ιερείς στην Ελλάδα

E-Daily 2.TopNews 06.05.2026
Η ταφή του θα πραγματοποιηθεί την επόμενη μέρα στο Καταφύλλι Αργιθέας Καρδίτσας

Ολυμπιακός – Μονακό 105‑82: Πρόκριση με περίπατο στο Final Four για 5η σερί χρονιά

E-Daily 2.TopNews Χτες
Οι «ερυθρόλευκοι» θα αντιμετωπίσουν στον ημιτελικό Φενέρμπαχτσε ή Ζαλγκίρις

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες για τον 54χρονο που εκτέλεσε τον φίλο του γιου του: «Τον είχε στοιχειώσει ο θάνατος του παιδιού του»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο 54χρονος αναζητούσε διαρκώς απαντήσεις για την πορεία της υπόθεσης που αφορούσε τον θάνατο του παιδιού του

Τρομακτικό βίντεο στην Ουάσινγκτον: Μεθυσμένη οδηγός κυνηγάει παιδί που κάνει μοτοποδήλατο σε πεζοδρόμιο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Αρχικά η 56χρονη φαίνεται να προσπαθεί να χτυπήσει το ανήλικο αγόρι με το αυτοκίνητό της και στη συνέχεια να κορνάρει επανειλημμένα

Χαβιέρ Μιλέι: Από την κορυφή στον γκρεμό – Πώς τα σκάνδαλα κατέστρεψαν τη δημοτικότητά του

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι αντιμετωπίζει κατάρρευση δημοτικότητας λόγω σκανδάλων διαφθοράς και επιδείνωσης της οικονομίας. Η εγκρίτησή του έπεσε στο 30%, ενώ η ανεργία αυξάνεται

Η Φλώρινα επανασυνδέεται με το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας μετά από τρία χρόνια

E-Daily 2.TopNews Χτες
Με την επαναλειτουργία της γραμμής στη Φλώρινα, θα εκτελούνται καθημερινά δύο ζεύγη δρομολογίων

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την κάνναβη, σύμφωνα με τους γιατρούς

E-Daily 3.Left Χτες
Η αμερικανική κυβέρνηση χαλάρωσε πρόσφατα τους κανονισμούς για τη φαρμακευτική κάνναβη. Οι ειδικοί ξεκαθαρίζουν τα πράγματα όσον αφορά την ασφάλεια και τα οφέλη της ουσίας