E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

«Η Οδός των Ελλήνων» επιστρέφει στη Νάπολη

Μια συμβολική κίνηση για την κοινή πολιτιστική ιστορία της Ελλάδας- Ιταλίας

Δημοσίευση 2/12/2015 | 10:13

«Η Οδός των Ελλήνων» επιστρέφει στη Νάπολη

Στη Νάπολη της Ιταλίας, σε μία αρχαία ελληνική αποικία, στη Μεγάλη Ελλάδα, τη Magna Grecia, ακούστηκε για μια φορά ακόμα η ελληνική γλώσσα και τα ελληνικά τραγούδια. Αφορμή στάθηκε η επαναφορά του ονόματος μίας κεντρικής οδού της Νάπολης σε «Οδό των Ελλήνων» (Via de Greci). Οδό την οποία το φασιστικό καθεστώς του Μουσολίνι είχε μετονομάσει, και σήμερα επέστρεψε, ως φόρος τιμής στην ιστορία της, στο αρχικό όνομα που έφερε ήδη από το 1500 μ.Χ., όταν μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης οι Έλληνες πρόσφυγες ίδρυσαν την πρώτη σύγχρονη ελληνική κοινότητα στην περιοχή.

Ύστερα από πρόταση της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας και της Ελληνικής Κοινότητας Νάπολης και Καμπανίας, διά του Προέδρου της Γιάννη Κορίνθιου και της αποδοχής της από τον φιλέλληνα δήμαρχο της πόλης, Λουίτζι ντε Ματζίστρις, ένα όνειρο δεκαετιών έγινε πραγματικότητα.

Μια κίνηση συμβολική, που επισφραγίζει την κοινή πολιτιστική ιστορία της Ελλάδας-Ιταλίας, αλλά που επιβεβαιώνει και τις στενές σχέσεις μέχρι σήμερα της Νοτίου Ιταλίας με τις ελληνικές καταβολές της.

Στην εκδήλωση παρέστη ο αν. διευθυντής της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού του υπουργείου Εξωτερικών Δημήτρης Πλευράκης, εκπροσωπώντας το ελληνικό κράτος, ο οποίος στον χαιρετισμό του, ευχαριστώντας το δήμαρχο, τον πρόεδρο και τους υπόλοιπους συντελεστές της εκδήλωσης, μετέφερε τους χαιρετισμούς του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, υπογραμμίζοντας τους ισχυρούς πολιτικούς και πολιτισμικούς δεσμούς των δύο χωρών, οι οποίες παράλληλα αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα και προκλήσεις.

«Η λύση μπορεί να είναι μόνο οι κοινές ευρωπαϊκές αξίες του ανθρωπισμού και του ευρωπαϊκού πολιτισμού, οι οποίες έχουν τις ρίζες τους στις δύο χώρες», τόνισε ο κ. Πλευράκης, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία της Ελληνικής Κοινότητας Ιταλίας για την καθιέρωση Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνοφωνίας και Ελληνικού Πολιτισμού, η οποία υπό τον συντονισμό της ΓΓΑΕ και του ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα. Υποσχέθηκε δε, το μακρύ ταξίδι της παγκόσμιας καθιέρωσης να ξεκινήσει από τη Νάπολη, τη σύγχρονη πρωτεύουσα της Μεγάλης Ελλάδας, με παράλληλες εκδηλώσεις στην Απουλία και την Καλαβρία, περιοχές όπου η ελληνική παράδοση και γλώσσα παραμένουν ζωντανές για περισσότερα από 2500 χρόνια, πρόταση την οποία ο δήμαρχος αποδέχθηκε με μεγάλο ενθουσιασμό.

Το πολιτιστικό ραντεβού Ελλάδας-Ιταλίας ανανεώθηκε για τις 20 Μαΐου, ημέρα γέννησης του Σωκράτη, ημέρα που το ελληνικό κράτος και το υπουργείο Εξωτερικών φιλοδοξεί να καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνοφωνίας και Ελληνικού Πολιτισμού, καθώς οι Ιταλοί υποσχέθηκαν ότι θα αγκαλιάσουν και θα κοινωνήσουν την πρωτοβουλία αυτή.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

28η Οκτωβρίου: Η γκάφα του Στέλιου Πέτσα με την ελληνική σημαία που έγινε viral

Πολιτική Χτες
Μία… γκάφα του Στέλιου Πέτσα έγινε viral στα κοινωνικά δίκτυα με αφορμή την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

Η Amazon αντικατέστησε 14.000 υπαλλήλους με ρομπότ ενώ το μαζικό κύμα απολύσεων θα πλήξει συνολικά 30.000 θέσεις εργασίας

Tech + Science Χτες
Ο κολοσσός δεν διευκρίνισε σε ποιο μέρος του κόσμου θα καταργηθούν οι θέσεις εργασίας

Ο Νετανιάχου διατάζει νέα στρατιωτικά πλήγματα στη Γάζα μετά από παραβίαση της εκεχειρίας από τη Χαμάς

Ελλάδα Χτες
Η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας παραμένει ιδιαίτερα τεταμένη

Πώς το Τόκιο προσπάθησε να «αποπλανήσει» τον Ντόναλντ Τραμπ κατά την επίσκεψή του στην Ιαπωνία

Κόσμος Χτες
Η νέα πρωθυπουργός της Ιαπωνίας ευχαρίστησε σήμερα τον Αμερικανό πρόεδρο για τη «διαρκή φιλία» του με τον Αμπε

Κατηγορίες για ανθρωποκτονία από πρόθεση στη δολοφονία της Κισάμου – Με αλεξίσφαιρο γιλέκο στην εισαγγελία ο δράστης

Ελλάδα Χτες
Ύστερα από εκτεταμένες έρευνες της αστυνομίας, εντοπίστηκε το όπλο του εγκλήματος, σε αγροτεμάχιο κοντά σε περιοχή της Κισάμου

Θεσπιές: Έκανε παρέλαση η μικρή Αλεξία 6 χρόνια μετά τον βαρύτατο τραυματισμό της στο κεφάλι από αδέσποτη σφαίρα

Ελλάδα Χτες
Τη συνόδευσαν η μητέρα της και δύο συμμαθήτριές της - Το Πάσχα του 2019 η 8χρονη τότε Αλεξία είχε τραυματιστεί στο κεφάλι

Νεκρή γυναίκα σε φλεγόμενο κτήριο στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης

Ελλάδα Χτες
Γυναίκα εντοπίστηκε χωρίς αισθήσεις σε πολυκατοικία στη Νεάπολη κατά τη διάρκεια πυρκαγιάς

Νυχτερινό ρεύμα: Πότε τίθεται σε εφαρμογή το χειμερινό ωράριο ‑ Πώς θα εξοικονομήσετε ενέργεια

Οικονομία Χτες
Οι ώρες που πρέπει να λειτουργούν οι ενεργοβόρες συσκευές

Συγκίνησε ο πιλότος της ομάδας Ζευς στη Θεσσαλονίκη: Τιμάμε αυτούς που ύψωσαν το όχι και πέταξαν πάνω από τον φόβο

Ελλάδα Χτες
«Με φτερά πίστης και τιμής συνεχίζουμε να φυλάμε τους ουρανούς της πατρίδας»