E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

«Η Οδός των Ελλήνων» επιστρέφει στη Νάπολη

Μια συμβολική κίνηση για την κοινή πολιτιστική ιστορία της Ελλάδας- Ιταλίας

Δημοσίευση 2/12/2015 | 10:13

«Η Οδός των Ελλήνων» επιστρέφει στη Νάπολη

Στη Νάπολη της Ιταλίας, σε μία αρχαία ελληνική αποικία, στη Μεγάλη Ελλάδα, τη Magna Grecia, ακούστηκε για μια φορά ακόμα η ελληνική γλώσσα και τα ελληνικά τραγούδια. Αφορμή στάθηκε η επαναφορά του ονόματος μίας κεντρικής οδού της Νάπολης σε «Οδό των Ελλήνων» (Via de Greci). Οδό την οποία το φασιστικό καθεστώς του Μουσολίνι είχε μετονομάσει, και σήμερα επέστρεψε, ως φόρος τιμής στην ιστορία της, στο αρχικό όνομα που έφερε ήδη από το 1500 μ.Χ., όταν μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης οι Έλληνες πρόσφυγες ίδρυσαν την πρώτη σύγχρονη ελληνική κοινότητα στην περιοχή.

Ύστερα από πρόταση της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας και της Ελληνικής Κοινότητας Νάπολης και Καμπανίας, διά του Προέδρου της Γιάννη Κορίνθιου και της αποδοχής της από τον φιλέλληνα δήμαρχο της πόλης, Λουίτζι ντε Ματζίστρις, ένα όνειρο δεκαετιών έγινε πραγματικότητα.

Μια κίνηση συμβολική, που επισφραγίζει την κοινή πολιτιστική ιστορία της Ελλάδας-Ιταλίας, αλλά που επιβεβαιώνει και τις στενές σχέσεις μέχρι σήμερα της Νοτίου Ιταλίας με τις ελληνικές καταβολές της.

Στην εκδήλωση παρέστη ο αν. διευθυντής της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού του υπουργείου Εξωτερικών Δημήτρης Πλευράκης, εκπροσωπώντας το ελληνικό κράτος, ο οποίος στον χαιρετισμό του, ευχαριστώντας το δήμαρχο, τον πρόεδρο και τους υπόλοιπους συντελεστές της εκδήλωσης, μετέφερε τους χαιρετισμούς του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, υπογραμμίζοντας τους ισχυρούς πολιτικούς και πολιτισμικούς δεσμούς των δύο χωρών, οι οποίες παράλληλα αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα και προκλήσεις.

«Η λύση μπορεί να είναι μόνο οι κοινές ευρωπαϊκές αξίες του ανθρωπισμού και του ευρωπαϊκού πολιτισμού, οι οποίες έχουν τις ρίζες τους στις δύο χώρες», τόνισε ο κ. Πλευράκης, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία της Ελληνικής Κοινότητας Ιταλίας για την καθιέρωση Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνοφωνίας και Ελληνικού Πολιτισμού, η οποία υπό τον συντονισμό της ΓΓΑΕ και του ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα. Υποσχέθηκε δε, το μακρύ ταξίδι της παγκόσμιας καθιέρωσης να ξεκινήσει από τη Νάπολη, τη σύγχρονη πρωτεύουσα της Μεγάλης Ελλάδας, με παράλληλες εκδηλώσεις στην Απουλία και την Καλαβρία, περιοχές όπου η ελληνική παράδοση και γλώσσα παραμένουν ζωντανές για περισσότερα από 2500 χρόνια, πρόταση την οποία ο δήμαρχος αποδέχθηκε με μεγάλο ενθουσιασμό.

Το πολιτιστικό ραντεβού Ελλάδας-Ιταλίας ανανεώθηκε για τις 20 Μαΐου, ημέρα γέννησης του Σωκράτη, ημέρα που το ελληνικό κράτος και το υπουργείο Εξωτερικών φιλοδοξεί να καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνοφωνίας και Ελληνικού Πολιτισμού, καθώς οι Ιταλοί υποσχέθηκαν ότι θα αγκαλιάσουν και θα κοινωνήσουν την πρωτοβουλία αυτή.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κηφισός: Καραμπόλα με επτά αμάξια στο ύψος της Λυκόβρυσης

E-Daily 2.TopNews 20.05.2026
Εγκλωβισμένοι στην κίνηση οι οδηγοί

Αμετανόητος ο Ισραηλινός υπουργός παρά τη διεθνή κατακραυγή: «Δεν θα γυρίσουμε και το άλλο μάγουλο»

E-Daily 2.TopNews 20.05.2026
Με νέα ανάρτηση το Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ απάντησε στον Ισραηλινός ΥΠΕΞ ο οποίος καταδίκασε τις πράξεις του σε βίντεο κατά ακτιβιστών

Τραμπ για Ιράν: Ο Νετανιάχου θα «κάνει ό,τι θέλω εγώ»

E-Daily 2.TopNews 20.05.2026
Νέες δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου για το ενδεχόμενο επανέναρξης των στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά του Ιράν

Βρετανία: Αστυνομικοί πέρασαν χειροπέδες για «ρατσισμό» σε 18χρονο που πέθαινε

E-Daily 2.TopNews 20.05.2026
Η οικογένεια του δολοφόνου έστησε ολόκληρη πλεκτάνη ώστε να κατηγορήσει τον νεαρό για ρατσισμό

Οσμή αερίου στην Αττική: Γιατί οι αρχές δεν κατάφεραν να βρουν την πηγή προέλευσης

E-Daily 2.TopNews 20.05.2026
Μυστήριος παραμένει ο λόγος για την έντονη οσμή αερίου που χθες (19/05) τάραξε τα νότια προάστια της Αττικής

Εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης τα αιολικά: Απαγόρευση και σε περιοχές με υψόμετρο άνω των 1.200μ.

Ελλάδα 20.05.2026
Τι ορίζει το νέο χωροταξικό για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Μοτοσικλετιστής σκοτώθηκε στην Αττική Οδό: Χτύπησε σε καθρέφτη παρκαρισμένου περιπολικού και «καρφώθηκε» σε φορτηγό

E-Daily 2.TopNews 20.05.2026
Το δυστύχημα σημειώθηκε περίπου 500 μέτρα μετά τα διόδια της Ανθούσας

«Ο βασιλιάς Κάρολος πέθανε»: Σοκ στη Βρετανία μετά από λάθος ανακοίνωση ραδιοφωνικού σταθμού

E-Daily 2.TopNews 20.05.2026
Το πρόγραμμα διακόπηκε ξαφνικά και ακούστηκε το «God Save the King»

«Η πόρτα προς το μέλλον της Γάζας παραμένει κλειστή»: Οι υποσχέσεις Τραμπ για ανοικοδόμηση «κολλάνε»

Κόσμος 20.05.2026
H Γάζα παραμένει χωρίς σαφή ορίζοντα αποκατάστασης, με τους κατοίκους να συνεχίζουν να ζουν σε συνθήκες κρίσης και το πολιτικό μέλλον της περιοχής να παραμένει εξαιρετικά αβέβαιο

Πώς έγινε το έγκλημα στο Δαφνί: «Όσοι νοσηλευτές και να ήταν, δεν μπορούσε να ανατραπεί»

E-Daily 2.TopNews 20.05.2026
Στον νεκρό διενεργήθηκε ιατροδικαστική εξέταση

Πέθανε ο τραγουδιστής των Boston, Τόμι Ντε Κάρλο, σε ηλικία 60 ετών

Κόσμος 20.05.2026
Eίχε διαγνωστεί με καρκίνο στον εγκέφαλο τον Σεπτέμβριο του 2025 και έδωσε μάχη με την ασθένεια μέχρι το τέλος