E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

«Η Οδός των Ελλήνων» επιστρέφει στη Νάπολη

Μια συμβολική κίνηση για την κοινή πολιτιστική ιστορία της Ελλάδας- Ιταλίας

Δημοσίευση 2/12/2015 | 10:13

«Η Οδός των Ελλήνων» επιστρέφει στη Νάπολη

Στη Νάπολη της Ιταλίας, σε μία αρχαία ελληνική αποικία, στη Μεγάλη Ελλάδα, τη Magna Grecia, ακούστηκε για μια φορά ακόμα η ελληνική γλώσσα και τα ελληνικά τραγούδια. Αφορμή στάθηκε η επαναφορά του ονόματος μίας κεντρικής οδού της Νάπολης σε «Οδό των Ελλήνων» (Via de Greci). Οδό την οποία το φασιστικό καθεστώς του Μουσολίνι είχε μετονομάσει, και σήμερα επέστρεψε, ως φόρος τιμής στην ιστορία της, στο αρχικό όνομα που έφερε ήδη από το 1500 μ.Χ., όταν μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης οι Έλληνες πρόσφυγες ίδρυσαν την πρώτη σύγχρονη ελληνική κοινότητα στην περιοχή.

Ύστερα από πρόταση της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας και της Ελληνικής Κοινότητας Νάπολης και Καμπανίας, διά του Προέδρου της Γιάννη Κορίνθιου και της αποδοχής της από τον φιλέλληνα δήμαρχο της πόλης, Λουίτζι ντε Ματζίστρις, ένα όνειρο δεκαετιών έγινε πραγματικότητα.

Μια κίνηση συμβολική, που επισφραγίζει την κοινή πολιτιστική ιστορία της Ελλάδας-Ιταλίας, αλλά που επιβεβαιώνει και τις στενές σχέσεις μέχρι σήμερα της Νοτίου Ιταλίας με τις ελληνικές καταβολές της.

Στην εκδήλωση παρέστη ο αν. διευθυντής της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού του υπουργείου Εξωτερικών Δημήτρης Πλευράκης, εκπροσωπώντας το ελληνικό κράτος, ο οποίος στον χαιρετισμό του, ευχαριστώντας το δήμαρχο, τον πρόεδρο και τους υπόλοιπους συντελεστές της εκδήλωσης, μετέφερε τους χαιρετισμούς του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, υπογραμμίζοντας τους ισχυρούς πολιτικούς και πολιτισμικούς δεσμούς των δύο χωρών, οι οποίες παράλληλα αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα και προκλήσεις.

«Η λύση μπορεί να είναι μόνο οι κοινές ευρωπαϊκές αξίες του ανθρωπισμού και του ευρωπαϊκού πολιτισμού, οι οποίες έχουν τις ρίζες τους στις δύο χώρες», τόνισε ο κ. Πλευράκης, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία της Ελληνικής Κοινότητας Ιταλίας για την καθιέρωση Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνοφωνίας και Ελληνικού Πολιτισμού, η οποία υπό τον συντονισμό της ΓΓΑΕ και του ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα. Υποσχέθηκε δε, το μακρύ ταξίδι της παγκόσμιας καθιέρωσης να ξεκινήσει από τη Νάπολη, τη σύγχρονη πρωτεύουσα της Μεγάλης Ελλάδας, με παράλληλες εκδηλώσεις στην Απουλία και την Καλαβρία, περιοχές όπου η ελληνική παράδοση και γλώσσα παραμένουν ζωντανές για περισσότερα από 2500 χρόνια, πρόταση την οποία ο δήμαρχος αποδέχθηκε με μεγάλο ενθουσιασμό.

Το πολιτιστικό ραντεβού Ελλάδας-Ιταλίας ανανεώθηκε για τις 20 Μαΐου, ημέρα γέννησης του Σωκράτη, ημέρα που το ελληνικό κράτος και το υπουργείο Εξωτερικών φιλοδοξεί να καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνοφωνίας και Ελληνικού Πολιτισμού, καθώς οι Ιταλοί υποσχέθηκαν ότι θα αγκαλιάσουν και θα κοινωνήσουν την πρωτοβουλία αυτή.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αγιος Δημήτριος: Κινηματογραφική καταδίωξη με κλεμμένο αυτοκίνητο που μπούκαρε σε ίντερνετ καφέ

Ελλάδα 08.02.2026
Ο οδηγός του ΙΧ έχασε τον έλεγχο του οχήματος στην οδό Ιωάννου Μεταξά και προσέκρουσε σε πρόσοψη ίντερνετ καφέ, χωρίς ευτυχώς να σημειωθεί κάποιος τραυματισμός

Το νοσοκομείο «Αγιος Σάββας» συμμετέχει σε δοκιμή εμβολίου για τον καρκίνο του πνεύμονα

Ελλάδα 08.02.2026
Στην μελέτη συμμετέχουν συνολικώς 12 κέντρα στην Ελλάδα, τα 8 από αυτά βρίσκονται σε δημόσια νοσοκομεία

Καιρός: Πώς θα κυλήσει η εβδομάδα έως την Τσικονοπέμπτη ‑ Η πρόγνωση Κολυδά

Καιρός 08.02.2026
Τι αναφέρει σε ανάρτησή του ο γνωστός μετεωρολόγος

H UBS διαχειριζόταν για χρόνια τα χρήματα της Γκιλέιν Μάξγουελ, ακόμη και μετά τη σύλληψη του Έπσταϊν

Κόσμος 08.02.2026
Έγγραφα δείχνουν ότι η ελβετική τράπεζα άνοιξε για τη Μάξγουελ προσωπικούς και επαγγελματικούς λογαριασμούς με μετρητά, μετοχές και επενδύσεις σε hedge funds

3 Doors Down: Πέθανε ο Brad Arnold σε ηλικία 47 ετών

Κόσμος 08.02.2026
Ο τραγουδιστής και frontman του συγκροτήματος πέθανε το Σάββατο, λίγους μήνες αφότου είχε ανακοινώσει ότι είχε διαγνωστεί με καρκίνο στα νεφρά

ΓΣΕΕ: Στον οικονομικό εισαγγελέα ο «φάκελος» Παναγόπουλου ‑ Στο επίκεντρο άλλα πέντε άτομα και έξι εταιρείες

Ελλάδα 08.02.2026
Στο πλαίσιο της έρευνας προβλέπεται η κλήση μαρτύρων, η αξιολόγηση των διαθέσιμων στοιχείων, καθώς και ο έλεγχος του «πόθεν έσχες» του Γιάννη Παναγόπουλου

Σμήναρχος ‑ κατάσκοπος της Κίνας: Είχε πρόσβαση σε κινήσεις αεροσκαφών και σε κρίσιμες αποστολές

Ελλάδα 08.02.2026
Τα τελευταία χρόνια είχε επίσης επισκεφτεί στρατόπεδα της Ασίας, είχε συμμετάσχει σε προγράμματα ανταλλαγής γνώσεων, και είχε εξοικειωθεί με προηγμένες τεχνολογίες επικοινωνίας

Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σήμερα έως τις 3 το μεσημέρι

Ελλάδα 08.02.2026
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛΑΣ θα πραγματοποιηθούν τεχνικές εργασίες

Αλλαγές στη κόκκινη γραμμή του Μετρό: Κλείνουν 4 σταθμοί

Ελλάδα 08.02.2026
Οι σταθμοί Σύνταγμα, Ακρόπολη, Συγγρού – Φιξ και Νέος Κόσμος θα ολοκληρώσουν τη λειτουργία τους

Λειψυδρία στην Αττική: Πόσο βοήθησαν οι πρόσφατες βροχές

Ελλάδα 08.02.2026
Tα αποθέματα στους ταμιευτήρες για την Αττική φτάνουν σήμερα στα 560 εκατ. κυβικά, έναντι 667 εκατ. κυβικά ένα χρόνο πριν και πάνω από 900 εκατ. κυβικά πριν δύο χρόνια

Δύο νεκροί μετανάστες στον Έβρο: Ερευνάται αν προσπάθησαν να διασχίσουν το ποτάμι

Ελλάδα 08.02.2026
Ο ένας διακομίστηκε ήδη νεκρός, ενώ ο δεύτερος έφερε αρχικά σημεία ζωής

«Ρουβίκωνας»: Μπορεί να έσπασαν λάθος επιχείρηση, όμως... πλήρωσαν τη ζημιά

Ελλάδα Χτες
Aναλαμβάνοντας δημόσια την ευθύνη για το περιστατικό