E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

«Η Οδός των Ελλήνων» επιστρέφει στη Νάπολη

Μια συμβολική κίνηση για την κοινή πολιτιστική ιστορία της Ελλάδας- Ιταλίας

Δημοσίευση 2/12/2015 | 10:13

«Η Οδός των Ελλήνων» επιστρέφει στη Νάπολη

Στη Νάπολη της Ιταλίας, σε μία αρχαία ελληνική αποικία, στη Μεγάλη Ελλάδα, τη Magna Grecia, ακούστηκε για μια φορά ακόμα η ελληνική γλώσσα και τα ελληνικά τραγούδια. Αφορμή στάθηκε η επαναφορά του ονόματος μίας κεντρικής οδού της Νάπολης σε «Οδό των Ελλήνων» (Via de Greci). Οδό την οποία το φασιστικό καθεστώς του Μουσολίνι είχε μετονομάσει, και σήμερα επέστρεψε, ως φόρος τιμής στην ιστορία της, στο αρχικό όνομα που έφερε ήδη από το 1500 μ.Χ., όταν μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης οι Έλληνες πρόσφυγες ίδρυσαν την πρώτη σύγχρονη ελληνική κοινότητα στην περιοχή.

Ύστερα από πρόταση της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας και της Ελληνικής Κοινότητας Νάπολης και Καμπανίας, διά του Προέδρου της Γιάννη Κορίνθιου και της αποδοχής της από τον φιλέλληνα δήμαρχο της πόλης, Λουίτζι ντε Ματζίστρις, ένα όνειρο δεκαετιών έγινε πραγματικότητα.

Μια κίνηση συμβολική, που επισφραγίζει την κοινή πολιτιστική ιστορία της Ελλάδας-Ιταλίας, αλλά που επιβεβαιώνει και τις στενές σχέσεις μέχρι σήμερα της Νοτίου Ιταλίας με τις ελληνικές καταβολές της.

Στην εκδήλωση παρέστη ο αν. διευθυντής της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού του υπουργείου Εξωτερικών Δημήτρης Πλευράκης, εκπροσωπώντας το ελληνικό κράτος, ο οποίος στον χαιρετισμό του, ευχαριστώντας το δήμαρχο, τον πρόεδρο και τους υπόλοιπους συντελεστές της εκδήλωσης, μετέφερε τους χαιρετισμούς του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, υπογραμμίζοντας τους ισχυρούς πολιτικούς και πολιτισμικούς δεσμούς των δύο χωρών, οι οποίες παράλληλα αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα και προκλήσεις.

«Η λύση μπορεί να είναι μόνο οι κοινές ευρωπαϊκές αξίες του ανθρωπισμού και του ευρωπαϊκού πολιτισμού, οι οποίες έχουν τις ρίζες τους στις δύο χώρες», τόνισε ο κ. Πλευράκης, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία της Ελληνικής Κοινότητας Ιταλίας για την καθιέρωση Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνοφωνίας και Ελληνικού Πολιτισμού, η οποία υπό τον συντονισμό της ΓΓΑΕ και του ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα. Υποσχέθηκε δε, το μακρύ ταξίδι της παγκόσμιας καθιέρωσης να ξεκινήσει από τη Νάπολη, τη σύγχρονη πρωτεύουσα της Μεγάλης Ελλάδας, με παράλληλες εκδηλώσεις στην Απουλία και την Καλαβρία, περιοχές όπου η ελληνική παράδοση και γλώσσα παραμένουν ζωντανές για περισσότερα από 2500 χρόνια, πρόταση την οποία ο δήμαρχος αποδέχθηκε με μεγάλο ενθουσιασμό.

Το πολιτιστικό ραντεβού Ελλάδας-Ιταλίας ανανεώθηκε για τις 20 Μαΐου, ημέρα γέννησης του Σωκράτη, ημέρα που το ελληνικό κράτος και το υπουργείο Εξωτερικών φιλοδοξεί να καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνοφωνίας και Ελληνικού Πολιτισμού, καθώς οι Ιταλοί υποσχέθηκαν ότι θα αγκαλιάσουν και θα κοινωνήσουν την πρωτοβουλία αυτή.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ανατροπή στο διπλό φονικό της Φοινικούντας: Κατηγορείται ως φυσικός αυτουργός ο 22χρονος που δήλωνε συνεργός

Ελλάδα Χτες
Η ανακρίτρια του Πρωτοδικείου Καλαμάτας που χειρίζεται την υπόθεση αποδίδει στον 22χρονο τον ρόλο του φυσικού αυτουργού της διπλής δολοφονίας, καθώς φέρεται να ήταν το πρόσωπο που εισήλθε το μοιραίο βράδυ στη σκηνή του εγκλήματος, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος το είχε αρνηθεί στην πρώτη του απολογία

Τουλάχιστον 100 κλήσεις στην Πυροσβεστική λόγω της κακοκαιρίας

Ελλάδα Χτες
Οι κλήσεις αφορούν κυρίως κοπές δέντρων, αφαιρέσεις αντικειμένων και αντλήσεις υδάτων

Τριήμερο ψυχρής εισβολής στη χώρα με βουτιά της θερμοκρασίας, σε ποιες περιοχές θα χιονίσει

Καιρός Χτες
Σύμφωνα με τον Θοδωρή Κολυδά, η αλλαγή του καιρού που ξεκινά από αύριο, Κυριακή, σηματοδοτεί πτώση της θερμοκρασίας, η οποία θα γίνει αρχικά αισθητή στα βόρεια και σταδιακά θα επεκταθεί και στην υπόλοιπη χώρα

Απειλή κατά διαδηλωτών από τον γενικό εισαγγελέα του Ιράν: Όλοι τους αντιμέτωποι με θανατική ποινή

Κόσμος Χτες
Οι εισαγγελείς πρέπει να προετοιμάσουν γρήγορα τις δίκες και να μην δείξουν «επιείκεια, συμπόνια ή επιείκεια», πρόσθεσε ο Mohammad Movahedi Azad, γενικός εισαγγελέας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν

Καρυστιανού: Το Σύνταγμα της χώρας έχει γίνει κουρελόχαρτο, καταργήστε το Αρθρο 86 για την ατιμωρησία των πολιτικών

Ελλάδα Χτες
Με αιχμηρή ανάρτηση, καταγγέλλει διαπλοκή, συμφωνία EU–Mercosur και νομοσχέδιο για τις Ένοπλες Δυνάμεις, ενώ ζητά άμεση αναθεώρηση του Συντάγματος και κατάργηση του άρθρου 86 και της βουλευτικής ασυλίας

Κραν Μοντανά ‑ Ο ιδιοκτήτης του μπαρ παραδέχεται: «Η έξοδος κινδύνου ήταν κλειδωμένη»

Κόσμος Χτες
Η ανάκριση του Ζακ Μορέτι: «Εγώ άνοιξα εκείνη την πόρτα, δεν ξέρω γιατί ήταν κλειστή»

Τουρκία: Συνελήφθη ο Τούρκος ηθοποιός που έγινε γνωστός στην Ελλάδα από τη σειρά «Φτερωτός Θεός»

Κόσμος Χτες
Ο Τζαν Γιαμάν συνελήφθη στην Τουρκία στο πλαίσιο έρευνας για διακίνηση και χρήση ναρκωτικών

Η απόφαση των αγροτών πριν τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό

Ελλάδα Χτες
Παραμένουν τα τρακτέρ στους δρόμους

Θλίψη στο Ηράκλειο για τον 27χρονο Στέλιο – Είχε πάει για κυνήγι με τον πατέρα και τον αδελφό του

Ελλάδα Χτες
«Παγωμένη» η τοπική κοινωνία του Δήμου Βιάννου από τον αδόκητο χαμό του Στέλιου Τσικνάκη – Ήταν μόλις 27 ετών

Κάτοικοι στην Κολομβία γδύνουν και διαπομπεύουν κλέφτες στον δρόμο

Κόσμος Χτες
Βίντεο από το Μεντεγίν δείχνει κατοίκους να διαπομπεύουν δύο φερόμενους κλέφτες, εν μέσω έξαρσης της εγκληματικότητας στην Κολομβία

Κυνηγώντας το «Bella 1»: Θρίλερ 18 ημερών στον Ατλαντικό με Navy SEALs και Night Stalkers

Κόσμος Χτες
Μήνυμα Τραμπ στον σκιώδη στόλο, «δεν είστε ασφαλείς πουθενά»