E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

«Η Οδός των Ελλήνων» επιστρέφει στη Νάπολη

Μια συμβολική κίνηση για την κοινή πολιτιστική ιστορία της Ελλάδας- Ιταλίας

Δημοσίευση 2/12/2015 | 10:13

«Η Οδός των Ελλήνων» επιστρέφει στη Νάπολη

Στη Νάπολη της Ιταλίας, σε μία αρχαία ελληνική αποικία, στη Μεγάλη Ελλάδα, τη Magna Grecia, ακούστηκε για μια φορά ακόμα η ελληνική γλώσσα και τα ελληνικά τραγούδια. Αφορμή στάθηκε η επαναφορά του ονόματος μίας κεντρικής οδού της Νάπολης σε «Οδό των Ελλήνων» (Via de Greci). Οδό την οποία το φασιστικό καθεστώς του Μουσολίνι είχε μετονομάσει, και σήμερα επέστρεψε, ως φόρος τιμής στην ιστορία της, στο αρχικό όνομα που έφερε ήδη από το 1500 μ.Χ., όταν μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης οι Έλληνες πρόσφυγες ίδρυσαν την πρώτη σύγχρονη ελληνική κοινότητα στην περιοχή.

Ύστερα από πρόταση της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας και της Ελληνικής Κοινότητας Νάπολης και Καμπανίας, διά του Προέδρου της Γιάννη Κορίνθιου και της αποδοχής της από τον φιλέλληνα δήμαρχο της πόλης, Λουίτζι ντε Ματζίστρις, ένα όνειρο δεκαετιών έγινε πραγματικότητα.

Μια κίνηση συμβολική, που επισφραγίζει την κοινή πολιτιστική ιστορία της Ελλάδας-Ιταλίας, αλλά που επιβεβαιώνει και τις στενές σχέσεις μέχρι σήμερα της Νοτίου Ιταλίας με τις ελληνικές καταβολές της.

Στην εκδήλωση παρέστη ο αν. διευθυντής της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού του υπουργείου Εξωτερικών Δημήτρης Πλευράκης, εκπροσωπώντας το ελληνικό κράτος, ο οποίος στον χαιρετισμό του, ευχαριστώντας το δήμαρχο, τον πρόεδρο και τους υπόλοιπους συντελεστές της εκδήλωσης, μετέφερε τους χαιρετισμούς του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, υπογραμμίζοντας τους ισχυρούς πολιτικούς και πολιτισμικούς δεσμούς των δύο χωρών, οι οποίες παράλληλα αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα και προκλήσεις.

«Η λύση μπορεί να είναι μόνο οι κοινές ευρωπαϊκές αξίες του ανθρωπισμού και του ευρωπαϊκού πολιτισμού, οι οποίες έχουν τις ρίζες τους στις δύο χώρες», τόνισε ο κ. Πλευράκης, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία της Ελληνικής Κοινότητας Ιταλίας για την καθιέρωση Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνοφωνίας και Ελληνικού Πολιτισμού, η οποία υπό τον συντονισμό της ΓΓΑΕ και του ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα. Υποσχέθηκε δε, το μακρύ ταξίδι της παγκόσμιας καθιέρωσης να ξεκινήσει από τη Νάπολη, τη σύγχρονη πρωτεύουσα της Μεγάλης Ελλάδας, με παράλληλες εκδηλώσεις στην Απουλία και την Καλαβρία, περιοχές όπου η ελληνική παράδοση και γλώσσα παραμένουν ζωντανές για περισσότερα από 2500 χρόνια, πρόταση την οποία ο δήμαρχος αποδέχθηκε με μεγάλο ενθουσιασμό.

Το πολιτιστικό ραντεβού Ελλάδας-Ιταλίας ανανεώθηκε για τις 20 Μαΐου, ημέρα γέννησης του Σωκράτη, ημέρα που το ελληνικό κράτος και το υπουργείο Εξωτερικών φιλοδοξεί να καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνοφωνίας και Ελληνικού Πολιτισμού, καθώς οι Ιταλοί υποσχέθηκαν ότι θα αγκαλιάσουν και θα κοινωνήσουν την πρωτοβουλία αυτή.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αυτοκίνητο «πετάει» στον αέρα και καταλήγει σε δέντρο και σταθμευμένα οχήματα στην Κρήτη – Δείτε το βίντεο

E-Daily 2.TopNews 12.07.2026
Βίντεο-ντοκουμέντο από κάμερα ασφαλείας αποτύπωσε την ανεξέλεγκτη πορεία του οχήματος πριν την ανατροπή – Πανικός στο σημείο

Crypto και φόρος: Τι αλλάζει για τους επενδυτές με το νέο νομοσχέδιο που ετοιμάζεται

E-Daily 2.TopNews 12.07.2026
Το Υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει ολοκληρωμένο φορολογικό πλαίσιο για κρυπτονομίσματα με αφορολόγητο όριο, συμψηφισμό ζημιών και αναδρομική ισχύ από 1η Ιανουαρίου 2025.

Kάμερα ασφαλείας στη Χερσόνησο: Δείτε τι έγινε με το αυτοκίνητο που «πέταξε» στον αέρα

E-Daily 2.TopNews 12.07.2026
Βίντεο-ντοκουμέντο αποτυπώνει καρέ-καρέ την ανεξέλεγκτη πορεία οχήματος που έπεσε πάνω σε δέντρο και σταθμευμένα αυτοκίνητα στη Χερσόνησο Ηρακλείου.

15χρονη μαθήτρια κατάφερε να εκπλήξει τους επιστήμονες με εφεύρεση κόστους 10 euro

E-Daily 3.Left 12.07.2026
Η Χάνα Χερμπστ από τη Φλόριντα σχεδίασε σε ηλικία 15 ετών μια συσκευή παραγωγής ενέργειας από θαλάσσια ρεύματα με κόστος μόλις 12 δολαρίων και κέρδισε διεθνή επιστημονικό διαγωνισμό.

Τραγωδία στον Ασπρόπυργο: Κατέληξε ένας από τους εργαζόμενους που είχαν τραυματιστεί στη μεγάλη φωτιά

E-Daily 2.TopNews 12.07.2026
Η φωτιά εκδηλώθηκε το πρωί της Πέμπτης από έκρηξη σε επιχείρηση ανταλλακτικών και συνεργείο βαρέων οχημάτων στη βιομηχανική ζώνη

Γλυκά Νερά: Η δολοφονία της Καρολάιν γίνεται σειρά ‑ Πότε και πού κάνει πρεμιέρα

E-Daily 3.Left 12.07.2026
Σε διεθνή συνδρομητική πλατφόρμα κάνει πρεμιέρα τον Σεπτέμβριο η σειρά για το έγκλημα στα Γλυκά Νερά, μετά από 14 ημέρες γυρισμάτων σε Αλόννησο και Αττική

Απειλητικά συνθήματα έξω από το σπίτι της Βολουδάκη ‑ Μαρινάκης: «Έχουμε απέναντί μας εγκληματίες»

E-Daily 2.TopNews 12.07.2026
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τονίζει: Η στοχοποίηση ανθρώπων και οικογενειών, η απειλή βίας και η καλλιέργεια μίσους δεν έχουν θέση σε μια ευνομούμενη πολιτεία

Ιράν: «Ελέγχουμε τα Στενά του Ορμούζ» – Χτύπημα σε κυπριακό πλοίο και επιθέσεις σε κράτη του Κόλπου μετά τους βομβαρδισμούς των ΗΠΑ

E-Daily 2.TopNews 12.07.2026
«Και θα διατηρήσουμε τον έλεγχο με την ισχύ μας» λέει ο εκπρόσωπος της επιτροπής Εθνικής Ασφαλείας της Βουλής - Αγνοείται ένας Ινδός, μέλος του πληρώματος του M/V GFS Galaxy - Αυστηρές οδηγίες στα πλοία που πλέουν στα Στενά

Ανατροπή στο θανατηφόρο δυστύχημα της 15χρονης αθλήτριας του ΠΑΟΚ – Ο 48χρονος αρνείται ότι οδηγούσε το απορριμματοφόρο

E-Daily 2.TopNews 12.07.2026
Ο άνδρας ισχυρίζεται πως δεν βρισκόταν πίσω από το τιμόνι, ενώ ο πατέρας της ανήλικης ζητά εξηγήσεις για τον τρόπο που χειρίστηκαν την υπόθεση οι Αρχές

Καιρός: Σημάδια απότομης ανόδου της θερμοκρασίας μετά τις 15 Ιουλίου – Γιατί δεν μιλάμε ακόμα για καύσωνα

E-Daily 2.TopNews 12.07.2026
Η διάρκεια του φαινομένου και οι ελάχιστες νυχτερινές θερμοκρασίες θα κρίνουν αν πληρούνται τα κριτήρια χαρακτηρισμού του ως καύσωνα

Παγκόσμιο Κύπελλο: Νέο «σκάνδαλο» στο Μουντιάλ; Τι λέει η FIFA για τον αμφιλεγόμενο αποκλεισμό της Νορβηγίας και τι διαμαρτύρονται οι Νορβηγοί

E-Daily 2.TopNews 12.07.2026
Η Νορβηγία ισχυρίζεται ότι η μπάλα άγγιξε το καλώδιο της spidercam πριν από το γκολ του Μπέλιγχαμ, με τη FIFA να απαντά μέσω των δεδομένων του αισθητήρα.