E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Προς κατάργηση οι Πανελλαδικές εξετάσεις

Ο βαθμός του απολυτηρίου του Λυκείου θα καθορίζει την εισαγωγή στα πανεπιστήμια

Δημοσίευση 2/12/2015 | 09:51

Προς κατάργηση οι Πανελλαδικές εξετάσεις

Την αντικατάσταση των Πανελλαδικών Εξετάσεων από ένα νέο μοντέλο εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση εισηγείται ο πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία, Αντώνης Λιάκος. Σημαντικός θα είναι ο ρόλος του απολυτηρίου, ενώ το υπουργείο και τα πανεπιστημιακά ιδρύματα θα καθορίζουν τα επιπλέον προαπαιτούμενα για σχολές υψηλής ζήτησης.

Με δηλώσεις του στο «Έθνος», ο Αντώνης Λιάκος ανέφερε ότι δεν χρειάζονται Πανελλαδικές για όλα τα τμήματα των ΑΕΙ, υπονοώντας ουσιαστικά ότι οι υποψήφιοι θα μπορούν να εισάγονται χωρίς εξετάσεις σε τμήματα χαμηλής ζήτησης και σε όσα έχουν κάθε χρόνο κενές θέσεις.

Το σταδιακό ξήλωμα των Πανελλαδικών Εξετάσεων με την ελεύθερη εισαγωγή σε δεκάδες τμήματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, αλλά και τη θέσπιση ενός νέου μοντέλου αξιολόγησης των εκπαιδευτικών με αυστηροποίηση του πλαισίου για τους «κοπανατζήδες και αδιάφορους», βρίσκεται πλέον στο τραπέζι του διαλόγου.

«Δεν χρειάζεται να γίνονται εξετάσεις για όλες τις σχολές», δήλωσε ο κ. Λιάκος στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο», για να επαναφέρει, ουσιαστικά, γνωστές θέσεις για το εξεταστικό.

Ο κ. Λιάκος μίλησε για κατάργηση εξετάσεων σε ορισμένες σχολές (κυρίως χαμηλής ζήτησης) και για ένα σύστημα πρόσβασης στις υπόλοιπες, με ειδικά κριτήρια διαμορφωμένα από κοινού με τα ΑΕΙ. «Δεν θα έχει σχέση με την προηγούμενη γνώση», τόνισε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στο παρόν σύστημα, πρωταγωνιστικό ρόλο στο οποίο έχει το φροντιστήριο.

Οι όποιες αλλαγές φυσικά προϋποθέτουν και θα συνδυαστούν με την αυτονόμηση του Λυκείου (πάγια θέση ΣΥΡΙΖΑ), το οποίο –όπως τόνισε ο κ. Λιάκος– θα αναδιαμορφωθεί πλήρως. Αναφέρθηκε, μάλιστα, σε τρεις μεγάλους γνωστικούς τομείς: τις ανθρωπιστικές σπουδές, τις φυσικομαθηματικές και την τέχνη – ωστόσο εμπλουτισμένες.

Για την ακρίβεια, αναφέρθηκε σε:

  1. ανθρωπιστική, φιλοσοφική, ιστορική παιδεία,
  2. μελέτη περιβάλλοντος, σώματος και θετικές, φυσικομαθηματικές σπουδές, και
  3. στην τέχνη, στον πολιτισμό.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Απίστευτος πνιγμός πέντε ανθρώπων: Οι τέσσερις βούτηξαν για να σώσουν κολυμβητή που πάλευε στο νερό και πέθαναν όλοι

E-Daily 2.TopNews 22.07.2026
Αυτό που ξεκίνησε ως ένα ανέμελο καλοκαιρινό απόγευμα ψαρέματος από την ακτή κατέληξε σε τραγωδία

Πέθανε ο Γάλλος ατζέντης μοντέλων που έφερνε νεαρές γυναίκες σε επαφή με τον Τζέφρι Επστάιν

E-Daily 2.TopNews 22.07.2026
Το όνομά του εντοπίζεται σε πάνω από 2.000 σημεία στα έγγραφα του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης για την υπόθεση Επστάιν

Ιωάννινα: Η νύχτα έγινε μέρα από τις αστραπές‑ Εντυπωσιακό θέαμα εν μέσω καύσωνα

E-Daily 3.Left 22.07.2026
Το φαινόμενο, αν και σύντομο, προκάλεσε την προσοχή των κατοίκων που κατέγραψαν εικόνες με τις αστραπές να σκίζουν τον σκοτεινό ουρανό

Η Ιαπωνία δημιούργησε το πρώτο «ψυγείο για ανθρώπους» – Δροσίζει ολόκληρο το σώμα μέσα σε λίγα λεπτά

E-Daily 3.Left 22.07.2026
Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία SDRS, ο χρήστης αισθάνεται σημαντική ανακούφιση έπειτα από μόλις πέντε λεπτά παραμονής

Μαμντάνι: «Δεν έχουμε εξουσία να συλλάβουμε τον Νετανιάχου»

E-Daily 2.TopNews 22.07.2026
Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης παραδέχθηκε ότι οι δημοτικές αρχές δεν έχουν νομική δικαιοδοσία, αλλά κάλεσε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να προχωρήσει στη σύλληψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

Σταύρος Γεωργίου: Νέα στοιχεία για τη δολοφονία του ‑ Από άγριο ξυλοδαρμό ο θάνατος του ποινικολόγου

E-Daily 2.TopNews 22.07.2026
Δεν φαίνεται το κίνητρο να ήταν σχετικό με την εργασία του, αναφέρουν οι πληροφορίες

Νέα έφοδος αρχών στα κεντρικά της Deutsche Bank – Τι ερευνούν οι εισαγγελείς

E-Daily 2.TopNews 22.07.2026
Εισαγγελείς και στελέχη της γερμανικής φορολογικής αρχής εισέβαλαν στα γραφεία της τράπεζας στη Φρανκφούρτη στο πλαίσιο έρευνας για φερόμενη φοροδιαφυγή μέσω συναλλαγών Cum-Cum.

Ισπανία: Τέλος το κάπνισμα σε βεράντες και παραλίες – Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο

E-Daily 3.Left 22.07.2026
Το ισπανικό Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε εκτενή μεταρρύθμιση της αντικαπνιστικής νομοθεσίας, με πρόστιμα έως 600.000 ευρώ και απαγόρευση για ανηλίκους κάτω των 18 ετών.

ΟΠΕΚΕΠΕ: Πότε δικάζονται οι τέσσερις βουλευτές της ΝΔ το φθινόπωρο

E-Daily 2.TopNews 22.07.2026
Οι δίκες Παπακώστα, Μπουκώρου, Σενετάκη και Σκρέκα προσδιορίστηκαν μεταξύ Οκτωβρίου και Νοεμβρίου, με κατηγορίες της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για υποθέσεις κονδυλίων του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Συναγερμός στον Πειραιά: Διαρροή αερίου σε βενζινάδικο ‑ Εκκενώνονται προληπτικά πολυκατοικίες

E-Daily 2.TopNews 22.07.2026
Πυροσβεστική και ΕΛ.ΑΣ. επιχειρούν στο σημείο - Διακοπή κυκλοφορίας και αποκλεισμός της περιοχής

Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ για καύσωνα: Πάνω από 40 βαθμοί αλλά και μπουρίνια από το απόγευμα ‑ δείτε ποιες περιοχές επηρεάζονται

E-Daily 2.TopNews 22.07.2026
Στη Θεσσαλία ο υδράργυρος αγγίζει τους 43 βαθμούς - στο λεκανοπέδιο Αττικής έως 41 βαθμοί Κελσίου