E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πώς θα επιστρέψουν επιδοτήσεις 320 εκατ. ευρώ οι 725.000 αγρότες

Η Επιτροπή δέχτηκε να εξαιρεθούν από την ανάκτηση των ποσών οι αποβιώσαντες

Δημοσίευση 2/12/2015 | 09:47

Πώς θα επιστρέψουν επιδοτήσεις 320 εκατ. ευρώ οι 725.000 αγρότες

Να δώσουν πίσω τα 320 εκατ. ευρώ επιδοτήσεων που έλαβαν για πακέτο Χατζηγάκη καλούνται οι αγρότες. Μάλιστα, η πληρωμή θα γίνει από τις κοινοτικές επιδοτήσεις που λαμβάνουν. Πρόκειται για επιδοτήσεις που έλαβαν 700.000 αγρότες το 2008 και το 2009, στο πλαίσιο του πακέτου Χατζηγάκη.

Όπως διευκρινίζεται, η διαδικασία θα εξειδικευθεί με κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία θα καθορίζει τον αριθμό των ετήσιων δόσεων που θα υποχρεούται να αποπληρώνει ο υπόχρεος προς ανάκτηση, που θα καθοριστούν με βάση το οφειλόμενο ποσό.

Σημειώνεται, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά από προκαταρκτική έρευνα που πραγματοποίησε για όλες τις αντισταθμιστικές εισφορές που κατέβαλε ο ΕΛΓΑ στους αγρότες τα έτη 2008 και 2009, έκρινε ότι για το 2009 το ποσό ενισχύσεων των 387.404.547 ευρώ και για το 2008 το ποσόν ενισχύσεων των 37.320.395,97 ευρώ αποτελούν παράνομες κρατικές ενισχύσεις, ασυμβίβαστες με την εσωτερική αγορά.

Η ανάκτηση των ποσών που κρίθηκαν παράνομες κρατικές ενισχύσεις με την ανωτέρω απόφαση της Επιτροπής αφορά περίπου 725.000 δικαιούχους. Η Επιτροπή έχει κάνει δεκτή την εξαίρεση αποβιωσάντων από την ανάκτηση των ποσών που χορηγήθηκαν.

Με την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή ορίζεται η δυνατότητα χρήσης του ποσού που ορίζεται στον Κανονισμό (EE) 1408/2013 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την χρήση «de minimis», που για τη χώρα μας έχει οριστεί στο ποσό 109.260.000 ευρώ για τριετή περίοδο αναφοράς. Με τη χρήση του «de minimis» επιδιώκεται η απομείωση του ποσού των ανακτήσεων κατά το επιτρεπόμενο ποσό των 109.260.000 ευρώ.

Ακόμη, ορίζεται η ανάκτηση με υποχρεωτικό τρόπο μέσω του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Με βάση το σύστημα αυτό, μέσω του οποίου οι αγρότες λαμβάνουν τις κοινοτικές ενισχύσεις (Βασική Ενίσχυση, Συνδεδεμένες Ενισχύσεις κλπ) θα διενεργείται μετά την καταβολή στο ακέραιο της σχετικής ενίσχυσης στον δικαιούχο η παρακράτηση μέρους του οφειλόμενου ποσού μέσω του Τραπεζικού Ιδρύματος που έχει συμβληθεί με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Με την ανωτέρω διαδικασία, η οποία θα εξειδικευθεί με την κοινή Υπουργική Απόφαση, θα καθορίζεται ο αριθμός των ετήσιων δόσεων που θα υποχρεούται να αποπληρώνει ο υπόχρεος, οι οποίες θα καθοριστούν με βάση το οφειλόμενο ποσό.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πανικός στη Ρωσία: Σμήνος από εκατομμύρια κουνούπια πήρε στο κυνήγι τουρίστες ‑ Video

E-Daily 3.Left 10.06.2026
Το βίντεο που καταγράφει το περιστατικό και κάνει τον γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δείχνει τα έντομα να σχηματίζουν ένα πυκνό, συμπαγές στρώμα, εμποδίζοντας τους ανθρώπους να βγουν καν από τα οχήματά τους

«Έκανα ψηλάφηση» υποστηρίζει ο γιατρός που συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη μετά από καταγγελία 15χρονου για γενετήσια πράξη

E-Daily 2.TopNews 10.06.2026
Αφέθηκε ελεύθερος μετά την απολογία του - Η καταγγελία έγινε τη Δευτέρα από τη μητέρα του 15χρονου

Νάυτης δολοφόνησε τη συνάδελφό του και κατά τη διάρκεια της ανάκρισής, την είχε νεκρή στη ντουλάπα

E-Daily 2.TopNews 10.06.2026
Τα δεδομένα από το κινητό και το GPS οδήγησαν στον εντοπισμό της σορού

Υπόθεση Δασκαλάκη: Γιατί συνελήφθησαν πατέρας, γιος και εργάτης – Τον σκότωσαν με γκλίτσα;

E-Daily 2.TopNews 10.06.2026
Ένας εκ των συλληφθέντων είχε απασχολήσει και στην υπόθεση του Βαγγέλη Γιακουμάκη

Αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος»: Καθυστερήσεις σήμερα και αύριο στις πτήσεις ‑ Ο λόγος

E-Daily 2.TopNews 10.06.2026
Μέχρι πότε θα υπάρχουν καθυστερήσεις για τους επιβάτες που ταξιδεύουν από και προς το αεροδρόμιο

Τραμπ κατά Ιράν: Ο νταής της Μέσης Ανατολής είναι νεκρός, χρειάστηκαν πολύ χρόνο να διαπραγματευτούν και θα πληρώσουν το τίμημα

E-Daily 2.TopNews 10.06.2026
«Ο στρατός τους είναι ένα απόλυτο χάος. Το Ιράν είναι μόνο λόγια και καθόλου πράξεις» έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος στο Truth Social - Παράλληλα, μίλησε για τον «αποτελεσματικό ναυτικό αποκλεισμό» των ΗΠΑ που έχει φέρει το Ιράν στα όρια της κατάρρευσης

Προφυλακίστηκε ο 30χρονος Σουδανός για τη φρικτή επίθεση σε άνδρα στο Μπέλφαστ – Το θύμα έχασε το αριστερό του μάτι

E-Daily 2.TopNews 10.06.2026
Απορρίφθηκε το αίτημα αποφυλάκισής του με εγγύηση - Δράστης και θύμα έμεναν στην ίδια πολυκατοικία

Έρχεται η «Ανακαίνιση Κατοικίας» στις 15 Ιουνίου ‑ Χρηματοδότηση έως 36.000 ευρώ

Ελλάδα 10.06.2026
Σύμφωνα με τον Νίκο Παπαθανάση σε πέντε ημέρες ανοίγει η πλατφόρμα για την «Ανακαίνιση κατοικίας» και όπως υπολογίζεται, θα ανακαινιστούν περίπου 25.000 σπίτια

Συνταγματική Αναθεώρηση: Συγκροτήθηκε η Επιτροπή ‑ Γιατί δόθηκε προθεσμία δύο μηνών

Πολιτική 10.06.2026
Αρχίζει η διαδικασία για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Πληθωρισμός Μαΐου στο 5,2% – Έντονες ανατιμήσεις σε καύσιμα, κρέας και ενοίκια

Οικονομία 10.06.2026
Σε υψηλά επίπεδα παραμένει ο δείκτης πληθωρισμού στην Ελλάδα