E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Πρόστιμο 31 εκατ. ευρώ στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία

Τι απαντά η εταιρεία

Δημοσίευση 1/12/2015 | 20:52

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Πρόστιμο 31 εκατ. ευρώ στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία

Πρόστιμο συνολικού ύψους 31.451.211 ευρώ επέβαλε με ομόφωνη απόφασή της η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού στην εταιρεία Αθηναϊκή Ζυθοποιία Α.Ε., η οποία δραστηριοποιείται, κυρίως, στην παραγωγή και εμπορία προϊόντων ζύθου, κρίνοντας ότι η εν λόγω εταιρεία καταχράστηκε τη δεσπόζουσα θέση της, κατά παράβαση των άρθρων 2 του ν. 703/77, όπως ίσχυε (νυν 2 του ν. 3959/2011), και 102 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, από την έρευνα της Επιτροπής προέκυψαν στοιχεία τα οποία κατέδειξαν ότι η Αθηναϊκή Ζυθοποιία Α.Ε. είχε υιοθετήσει και υλοποιούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα, μια ενιαία και στοχευμένη πολιτική για τον αποκλεισμό και τον περιορισμό των δυνατοτήτων ανάπτυξης των ανταγωνιστών της, κυρίως, με την επιβολή αποκλειστικότητας σε επίπεδο χονδρικής και λιανικής πώλησης, αλλά και μέσω άλλων πρακτικών, οι οποίες είχαν ως σωρευτικό αποτέλεσμα τον περιορισμό του ανταγωνισμού σε επιμέρους αγορές διανομής και διάθεσης προϊόντων ζύθου.

Ειδικότερα, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η πολιτική της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας Α.Ε. περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, πρακτικές που κατέτειναν σε αποκλειστική προμήθεια στην αγορά επιτόπιας κατανάλωσης (μεγάλοι πελάτες / αλυσίδες εστίασης και λοιπά τελικά σημεία), με τη χορήγηση σΆ αυτούς σημαντικών χρηματικών και άλλου είδους υπό τους όρους όμως αποκλειστικότητας ή/και περιορισμού του εφοδιασμού τους από ανταγωνιστικούς προμηθευτές, καθώς και με την επιβολή, υπό τις αυτές πάντοτε δεσμεύσεις, εκπτώσεων πίστης και στόχων πωλήσεων.

Σύμφωνα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία ερεύνησε καταγγελία της «Μύθος Ζυθοποιίας Α.Ε.», η Αθηναϊκή Ζυθοποιία υλοποιούσε, επίσης, περιοριστικές του ανταγωνισμού πρακτικές προς χονδρεμπόρους, όπως η παροχή σε αυτούς σημαντικών οικονομικών κινήτρων έναντι περιορισμού του εφοδιασμού τους από ανταγωνιστές, προνομιακών όρων πίστωσης, και με την άσκηση παράλληλης πίεσης για διακοπή της διακίνησης ανταγωνιστικών σημάτων.

Με την ίδια απόφασή της, η Επιτροπή Ανταγωνισμού, υποχρέωσε την εταιρία Αθηναϊκή Ζυθοποιία, πέραν του προστίμου, να παραλείπει παρόμοιας φύσεως ενέργειες στο μέλλον και να καταρτίζει εφεξής έγγραφες συμβάσεις με ανάλογη προσαρμογή των όρων προς αποφυγή επανάληψης τέτοιων παραβατικών συμπεριφορών.

Αθηναϊκή Ζυθοποιία: ¶δικη και αβάσιμη η απόφαση

Προσφυγή στη δικαιοσύνη, για να προασπίσει τα δικαιώματα της, προαναγγέλλει η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, η οποία χαρακτηρίζει σε ανακοίνωσή της άδικη και την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία επέβαλε πρόστιμο 31 εκατ. ευρώ στην εταιρεία, κρίνοντας ότι καταχράστηκε τη δεσπόζουσα θέση της, κατά παράβαση των άρθρων 2 του ν. 703/77, όπως ίσχυε (νυν 2 του ν. 3959/2011), και 102 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως σημειώνει η εταιρεία, η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν έλαβε υπ' όψιν τα στοιχεία που υποβλήθηκαν από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, «ούτε έδωσε τη δέουσα προσοχή στις θεμελιώδεις εξελίξεις που έχουν λάβει χώρα στην αγορά μπύρας όλα αυτά τα χρόνια, όπως την αύξηση των εταιριών που παράγουν και εμπορεύονται προϊόντα μπίρας από 5 το 2000, σε πάνω από 25 το 2014, αλλά και το γεγονός ότι το μερίδιο αγοράς της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας περιορίστηκε από 73% το 2000, σε περίπου 50% σήμερα. Αυτά τα γεγονότα αποδεικνύουν με τον πιο σαφή τρόπο ότι η αγορά της μπύρας στην Ελλάδα είναι ελεύθερη και ανοιχτή στον ανταγωνισμό».

Σύμφωνα με την εταιρεία, είναι ξεκάθαρο ότι η απόφαση της Επιτροπής «μεταφράζει με τρόπο άδικο το γεγονός ότι είμαστε ο μεγαλύτερος παίκτης σε αυτήν την αγορά, θεωρώντας το συνώνυμο παραβίασης του ανταγωνισμού, χωρίς να λαμβάνει υπ' όψιν ότι η ανάπτυξη της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας στην ελληνική αγορά έγινε μέσα από συνεχείς επενδύσεις για περισσότερα από 50 χρόνια.

«Επιπλέον, η Επιτροπή Ανταγωνισμού ερμηνεύει λανθασμένα τους κανόνες του ανταγωνισμού και αγνοεί το γεγονός ότι η Αθηναϊκή Ζυθοποιία είναι η μοναδική εταιρία του κλάδου που δεν ακολουθεί πρακτικές αποκλειστικότητας στην αγορά. Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία θα εξακολουθήσει να δρα με γνώμονα το συμφέρον των καταναλωτών της, τηρώντας πιστά το γράμμα αλλά και το πνεύμα του νόμου, όπως άλλωστε πράττει όλα αυτά τα χρόνια», καταλήγει η Αθηναϊκή Ζυθοποιία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Χαμός με Στραβελάκη και Κωνσταντοπούλου: «Γιατί με στοχοποιείτε» ‑ «Η εκπομπή είναι τσιφλίκι σας;»

Ελλάδα 08.04.2026
«Δεν γεννήθηκε ακόμα ο άνθρωπος που θα μου πει τι θα πω» ανέφερε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας

Πάσχα 2026: Ποιοι εργαζόμενοι δικαιούνται προσαύξηση 75% τις ημέρες των αργιών

Οικονομία 08.04.2026
Πόσο πληρώνονται όσοι εργαζόμενοι εργαστούν τις ημέρες που είναι αργία

Οι ένοπλες δυνάμεις φτιάχνουν UAV με 3D εκτύπωση ‑ Ουσιαστικό βήμα μετάβασης στη νέα εποχή

Κόσμος 08.04.2026
Ο Νίκος Δένδιας είχε επισκεφθεί και τον Οκτώβριο του 2025 το Εργοστάσιο Βάσης Τηλεπικοινωνιών στις Αχαρνές

Τραγωδία στην Καισαριανή: Νεκρός 28χρονος που αγνοούνταν

Ελλάδα 08.04.2026
Ο 28χρονος Πολυχρόνης αγνοούνταν από την περασμένη Παρασκευή 3 Απριλίου

Hellenic Train: Έπεσε δέντρο στο τμήμα Σίνδος ‑ Θεσσαλονίκη ‑ Διακόπηκε η κυκλοφορία

Ελλάδα 08.04.2026
Από την πτώση δέντρου διακόπηκε η ηλεκτροδότηση

Χανιά: Εξιχνιάστηκε κύκλωμα για τηλεφωνικές απάτες ‑ Πάνω από 190.000 ευρώ η λεία τους

Ελλάδα 08.04.2026
28 άτομα έχουν ταυτοποιηθεί ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης

Ακραία δήλωση Ακάρ για Κύπρο: «Θα είναι το τελευταίο σας Πάσχα»

Κόσμος 08.04.2026
Ο πρώην υπουργός Αμυνας της Τουρκίας και νυν Πρόεδρος της Επιτροπής Αμυνας της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Χουλουσί Ακάρ έκανε σχετική ανάρτηση

Τραγωδία στη Λάρισα: Νεκρές και σε προχωρημένη σήψη βρέθηκαν σε διαμέρισμα δύο αδελφές

Ελλάδα 08.04.2026
Από την μέχρι τώρα έρευνα δεν προκύπτουν ενδείξεις εγκληματικής ενέργειας

Ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε απαγόρευση στα social media για παιδιά κάτω των 15 ετών

Ελλάδα 08.04.2026
Το βίντεο του Κυριάκου Μητσοτάκη για την ανακοίνωση του μέτρου

Το φυσικό αέριο υποχωρεί σχεδόν 20%, στα προ‑πολέμου επίπεδα και ακολουθεί την «βίαιη» πτώση του πετρελαίου

Οικονομία 08.04.2026
Η αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου ανακουφίζει το ευρωπαϊκό μπλοκ

Θεσσαλονίκη: Πέταξε τη σύζυγό του στη ντουλάπα και την έπιασε από τον λαιμό γιατί ξύπνησε το παιδί

Ελλάδα 08.04.2026
Η παθούσα, κατά την ανακοίνωση της ποινής φώναζε στην Έδρα να ανακαλέσει και να μην τιμωρήσει τον εν διαστάσει σύζυγό της

Θρίλερ δίχως τέλος: Νεκρός και ένατος επιστήμονας της NASA από άγνωστη αιτία

Κόσμος 08.04.2026
Συνεχίζεται το ντόμινο θανάτων επιστημόνων στη NASA