E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ακυβέρνητα πλοία γεμάτα πτώματα ξεβράζονται στην Ιαπωνία

Εικασίες γύρω από την προέλευσή τους

Δημοσίευση 2/12/2015 | 00:25

Ακυβέρνητα πλοία γεμάτα πτώματα ξεβράζονται στην Ιαπωνία

Εκ πρώτης όψεως παραπέμπει σε βιβλίο λογοτεχνίας τρόμου ή σε σενάριο ταινίας, ωστόσο είναι πέρα για πέρα αλήθεια: αλιευτικά σκάφη γεμάτα πτώματα σε κατάσταση αποσύνθεσης έχουν ξεβραστεί τις τελευταίες εβδομάδες στην Ιαπωνία, πυροδοτώντας εικασίες ότι πρόκειται για βορειοκορεατικά πλοία που απομακρύνθηκαν πολύ από τα λιμάνια τους, ωθούμενα από την ανάγκη για μεγαλύτερες ψαριές, λόγω του λιμού που πλήττει την απομονωμένη χώρα.

Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα του Reuters, από τη βορειοκορεατική πλευρά δεν υπάρχουν αναφορές περί χαμένων σκαφών, ωστόσο ο ηγέτης της χώρας, Κιμ Γιονγκ Ουν, έχει δώσει προτεραιότητα στην αλιεία ως πηγή ξένου συναλλάγματος, αλλά και τροφής, καθώς δεν εξαρτάται από συγκομιδές ή καιρικές συνθήκες.

Οι ιαπωνικές αρχές έχουν αναφέρει 12 περιστατικά εντοπισμού ξύλινων σκαφών που βρέθηκαν στις ακτές και τα χωρικά ύδατα της χώρας από τον Οκτώβριο. Στα σκάφη αυτά βρέθηκαν 22 πτώματα, περιλαμβανομένων πέντε κρανίων. Αν και μέχρι τώρα δεν έχουν προβεί σε ανακοινώσεις σχετικά με την προέλευση των σκαφών ή τις ταυτότητες των νεκρών, χειρόγραφη επιγραφή υποδείκνυε ότι το ένα εκ των πλοίων-φάντασμα ανήκε στη «Μονάδα 235» του βορειοκορεατικού στρατού, σύμφωνα με την ιαπωνική τηλεόραση. Επίσης, στο σκάφος βρέθηκε ύφασμα που φέρεται να προέρχεται από βορειοκορεατική σημαία.

Ειδικοί σε θέματα Βόρειας Κορέας, αλλά και αυτόμολοι εκτιμούν πως αλιευτικά του βορειοκορεατικού στρατού ενδεχομένως να χάθηκαν εξαιτίας της απαίτησης του Βορειοκορεάτη ηγέτη για πλουσιότερες και περισσότερες ψαριές, βγαίνοντας από την πορεία τους, με τραγικά αποτελέσματα για τα πληρώματά τους, καθώς δεν ήταν κατάλληλα εξοπλισμένα για την ανοικτή –και πιο άγρια– θάλασσα. Τα σκάφη, όπως φάνηκαν σε εικόνες, ήταν σχετικά μεγάλα, αλλά μάλλον απαρχαιωμένα (αν και μηχανοκίνητα) και δεν διέθεταν συστήματα GPS. Τα μέλη των πληρωμάτων τους θεωρείται ότι πέθαναν από ασιτία και έκθεση στο κρύο.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα του Reuters, παρεμφερή περιστατικά λαμβάνουν χώρα εδώ και χρόνια, με βορειοκορεατικά αλιευτικά να ξεβράζονται σε ακτές της Ιαπωνίας ή της ρωσικής ¶πω Ανατολής, έχοντας χαθεί κυνηγώντας τις πλούσιες ψαριές της Θάλασσας της Ιαπωνίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η Ισπανία αποσύρει τον πρέσβη της στο Ισραήλ

Κόσμος 11.03.2026
Η Ισπανία αποσύρει τον πρέσβη της στο Ισραήλ, μετά την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο χωρών.

Κιμ Γιονγκ Ουν: Επέβλεψε δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλων cruise από αντιτορπιλικό ‑ Βίντεο

Κόσμος 11.03.2026
Πρόκειται για τη δεύτερη τέτοια δοκιμή που παρακολουθεί ο Κιμ Γιονγκ Ουν την τελευταία εβδομάδα

Βενζίνη με 0,01 ευρώ το λίτρο: Πανικός σε πρατήριο, οδηγοί έτρεχαν με μπιτόνια

Κόσμος 11.03.2026
Η στιγμή που η βενζίνη κόστιζε 1 λεπτό το λίτρο

Η λίστα με τα 61 προϊόντα στα οποία μπαίνει πλαφόν στο περιθώριο κέρδους

Οικονομία 11.03.2026
Τα έκτακτα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Προσοχή: Νέα απάτη SMS με δήθεν πρόστιμα Τροχαίας – Τι πρέπει να κάνετε άμεσα

Ελλάδα 11.03.2026
Δεκάδες πολίτες έχουν λάβει πρόσφατα SMS από άγνωστο πάροχο

Στα χέρια της Αστυνομίας κύκλωμα «προστασίας» σε Πιερία και Χαλκιδική

Ελλάδα 11.03.2026
Οι έρευνες συνεχίζονται ώστε να συλληθφούν όλα τα μέλη

Το πρώτο μήνυμα του Σπανούλη μετά την αποχώρησή του από την Μονακό

Αθλητικά Νέα 11.03.2026
Πως αποχαιρέτησε παίκτες και οπαδούς

Ηράκλειο: Βίντεο ντοκουμέντο από την έκρηξη του αυτοσχέδιου μηχανισμού στο σχολείο

Ελλάδα 11.03.2026
Γιόρτασαν τα γενέθλια του μεγαλύτερου και μετά έκαναν το «πείραμα»

Ανατροπή στο κληρονομικό Δίκαιο ‑ Τι αλλάζει και πότε ισχύει η προφορική τελευταία βούληση

Ελλάδα 11.03.2026
Σε σημαντικές αλλαγές στο Κληρονομικό Δίκαιο προχωρά το Υπουργείο Δικαιοσύνης

Το διαγραμμένο tweet που έφερε τα «πάνω κάτω» στις αγορές πετρελαίου

Οικονομία 11.03.2026
Η ζημιά εκατομμυρίων και το «ασυγχώρητο λάθος»