E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ακυβέρνητα πλοία γεμάτα πτώματα ξεβράζονται στην Ιαπωνία

Εικασίες γύρω από την προέλευσή τους

Δημοσίευση 2/12/2015 | 00:25

Ακυβέρνητα πλοία γεμάτα πτώματα ξεβράζονται στην Ιαπωνία

Εκ πρώτης όψεως παραπέμπει σε βιβλίο λογοτεχνίας τρόμου ή σε σενάριο ταινίας, ωστόσο είναι πέρα για πέρα αλήθεια: αλιευτικά σκάφη γεμάτα πτώματα σε κατάσταση αποσύνθεσης έχουν ξεβραστεί τις τελευταίες εβδομάδες στην Ιαπωνία, πυροδοτώντας εικασίες ότι πρόκειται για βορειοκορεατικά πλοία που απομακρύνθηκαν πολύ από τα λιμάνια τους, ωθούμενα από την ανάγκη για μεγαλύτερες ψαριές, λόγω του λιμού που πλήττει την απομονωμένη χώρα.

Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα του Reuters, από τη βορειοκορεατική πλευρά δεν υπάρχουν αναφορές περί χαμένων σκαφών, ωστόσο ο ηγέτης της χώρας, Κιμ Γιονγκ Ουν, έχει δώσει προτεραιότητα στην αλιεία ως πηγή ξένου συναλλάγματος, αλλά και τροφής, καθώς δεν εξαρτάται από συγκομιδές ή καιρικές συνθήκες.

Οι ιαπωνικές αρχές έχουν αναφέρει 12 περιστατικά εντοπισμού ξύλινων σκαφών που βρέθηκαν στις ακτές και τα χωρικά ύδατα της χώρας από τον Οκτώβριο. Στα σκάφη αυτά βρέθηκαν 22 πτώματα, περιλαμβανομένων πέντε κρανίων. Αν και μέχρι τώρα δεν έχουν προβεί σε ανακοινώσεις σχετικά με την προέλευση των σκαφών ή τις ταυτότητες των νεκρών, χειρόγραφη επιγραφή υποδείκνυε ότι το ένα εκ των πλοίων-φάντασμα ανήκε στη «Μονάδα 235» του βορειοκορεατικού στρατού, σύμφωνα με την ιαπωνική τηλεόραση. Επίσης, στο σκάφος βρέθηκε ύφασμα που φέρεται να προέρχεται από βορειοκορεατική σημαία.

Ειδικοί σε θέματα Βόρειας Κορέας, αλλά και αυτόμολοι εκτιμούν πως αλιευτικά του βορειοκορεατικού στρατού ενδεχομένως να χάθηκαν εξαιτίας της απαίτησης του Βορειοκορεάτη ηγέτη για πλουσιότερες και περισσότερες ψαριές, βγαίνοντας από την πορεία τους, με τραγικά αποτελέσματα για τα πληρώματά τους, καθώς δεν ήταν κατάλληλα εξοπλισμένα για την ανοικτή –και πιο άγρια– θάλασσα. Τα σκάφη, όπως φάνηκαν σε εικόνες, ήταν σχετικά μεγάλα, αλλά μάλλον απαρχαιωμένα (αν και μηχανοκίνητα) και δεν διέθεταν συστήματα GPS. Τα μέλη των πληρωμάτων τους θεωρείται ότι πέθαναν από ασιτία και έκθεση στο κρύο.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα του Reuters, παρεμφερή περιστατικά λαμβάνουν χώρα εδώ και χρόνια, με βορειοκορεατικά αλιευτικά να ξεβράζονται σε ακτές της Ιαπωνίας ή της ρωσικής ¶πω Ανατολής, έχοντας χαθεί κυνηγώντας τις πλούσιες ψαριές της Θάλασσας της Ιαπωνίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τρόμος για δύο 13χρονες: Μιλούσαν με Αιγύπτιους στα social media ‑ Λιπόθυμη από χρήση χασίς η μία!

Ελλάδα Χτες
Απίστευτη τροπή πήρε η γνωριμία δύο νεαρών κοριτσιών μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Καιρός: Απόλυτη ανατροπή από Αρναούτογλου ‑ Από τα χιόνια στους... 18 βαθμούς σε λίγες ώρες

Καιρός Χτες
Μετά την κακοκαιρία εξπρές και τα χιόνια περνάμε σε ανοιξιάτικο καιρό με την έλευση του 2026

Πιλότος «άφησε σημείωμα αυτoκτoνίας» πριν ρίξει το αεροσκάφος σε φράγμα του Έσσεξ

Κόσμος Χτες
Αναφορές θέλουν να έκανε κύκλους πάνω από το σημείο αρκετή ώρα πριν συντριβεί

Χωρίς ρεύμα ο Δήμος Πεντέλης ‑ Αντιδράσεις από τους κατοίκους

Ελλάδα Χτες
Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα βρίσκονται από το μεσημέρι της παραμονής Πρωτοχρονιάς περιοχές του Δήμου Πεντέλης, πιθανότατα λόγω της κακοκαιρίας

Αστυνομία της Καλιφόρνιας για τον άστεγο ηθοποιό του Nickelodeon, Τάιλορ Τσέις: Του προσφέρεται συνεχώς βοήθεια αλλά την αρνείται

Κόσμος Χτες
«Έχει φτάσει πολύ κοντά στο να την αποδεχτεί, όμως το τελικό βήμα πρέπει να γίνει από τον ίδιο και μέχρι στιγμής έχει αρνηθεί»

Κιριμπάτι: Η νησιωτική χώρα του Ειρηνικού υποδέχθηκε πρώτη το 2026

Κόσμος Χτες
Τα νησιωτικά συμπλέγματα του Ειρηνικού Ωκεανού υποδέχονται ήδη το 2026

Από τον Πάπα Φραγκίσκο στον Ντέιβιντ Λιντς: Οι προσωπικότητες που έφυγαν από τη ζωή το 2025

Κόσμος Χτες
Από θρησκευτικούς ηγέτες με παγκόσμια επιρροή έως εμβληματικούς δημιουργούς της τέχνης και του κινηματογράφου, το 2025 σημαδεύτηκε από την απώλεια μεγάλων προσωπικοτήτων

Επεισοδιακές ληστείες στην Αθήνα: Ανδρας προσποιήθηκε τον αστυνομικό και λήστεψε αλλοδαπό

Ελλάδα Χτες
Τέσσερις ξυλοκόπησαν 23χρονο για το κινητό και τα παπούτσια του

Γεωργιάδης: Τα μπλόκα δεν γίνονται για αγροτικά θέματα αλλά για να πέσει η κυβέρνηση

Ελλάδα Χτες
Ο υπουργός Υγείας υποστηρίζει ότι τα περισσότερα αιτήματα έχουν ικανοποιηθεί και κάνει λόγο για καθαρά πολιτική πράξη με σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία και την κοινωνία