E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ακυβέρνητα πλοία γεμάτα πτώματα ξεβράζονται στην Ιαπωνία

Εικασίες γύρω από την προέλευσή τους

Δημοσίευση 2/12/2015 | 00:25

Ακυβέρνητα πλοία γεμάτα πτώματα ξεβράζονται στην Ιαπωνία

Εκ πρώτης όψεως παραπέμπει σε βιβλίο λογοτεχνίας τρόμου ή σε σενάριο ταινίας, ωστόσο είναι πέρα για πέρα αλήθεια: αλιευτικά σκάφη γεμάτα πτώματα σε κατάσταση αποσύνθεσης έχουν ξεβραστεί τις τελευταίες εβδομάδες στην Ιαπωνία, πυροδοτώντας εικασίες ότι πρόκειται για βορειοκορεατικά πλοία που απομακρύνθηκαν πολύ από τα λιμάνια τους, ωθούμενα από την ανάγκη για μεγαλύτερες ψαριές, λόγω του λιμού που πλήττει την απομονωμένη χώρα.

Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα του Reuters, από τη βορειοκορεατική πλευρά δεν υπάρχουν αναφορές περί χαμένων σκαφών, ωστόσο ο ηγέτης της χώρας, Κιμ Γιονγκ Ουν, έχει δώσει προτεραιότητα στην αλιεία ως πηγή ξένου συναλλάγματος, αλλά και τροφής, καθώς δεν εξαρτάται από συγκομιδές ή καιρικές συνθήκες.

Οι ιαπωνικές αρχές έχουν αναφέρει 12 περιστατικά εντοπισμού ξύλινων σκαφών που βρέθηκαν στις ακτές και τα χωρικά ύδατα της χώρας από τον Οκτώβριο. Στα σκάφη αυτά βρέθηκαν 22 πτώματα, περιλαμβανομένων πέντε κρανίων. Αν και μέχρι τώρα δεν έχουν προβεί σε ανακοινώσεις σχετικά με την προέλευση των σκαφών ή τις ταυτότητες των νεκρών, χειρόγραφη επιγραφή υποδείκνυε ότι το ένα εκ των πλοίων-φάντασμα ανήκε στη «Μονάδα 235» του βορειοκορεατικού στρατού, σύμφωνα με την ιαπωνική τηλεόραση. Επίσης, στο σκάφος βρέθηκε ύφασμα που φέρεται να προέρχεται από βορειοκορεατική σημαία.

Ειδικοί σε θέματα Βόρειας Κορέας, αλλά και αυτόμολοι εκτιμούν πως αλιευτικά του βορειοκορεατικού στρατού ενδεχομένως να χάθηκαν εξαιτίας της απαίτησης του Βορειοκορεάτη ηγέτη για πλουσιότερες και περισσότερες ψαριές, βγαίνοντας από την πορεία τους, με τραγικά αποτελέσματα για τα πληρώματά τους, καθώς δεν ήταν κατάλληλα εξοπλισμένα για την ανοικτή –και πιο άγρια– θάλασσα. Τα σκάφη, όπως φάνηκαν σε εικόνες, ήταν σχετικά μεγάλα, αλλά μάλλον απαρχαιωμένα (αν και μηχανοκίνητα) και δεν διέθεταν συστήματα GPS. Τα μέλη των πληρωμάτων τους θεωρείται ότι πέθαναν από ασιτία και έκθεση στο κρύο.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα του Reuters, παρεμφερή περιστατικά λαμβάνουν χώρα εδώ και χρόνια, με βορειοκορεατικά αλιευτικά να ξεβράζονται σε ακτές της Ιαπωνίας ή της ρωσικής ¶πω Ανατολής, έχοντας χαθεί κυνηγώντας τις πλούσιες ψαριές της Θάλασσας της Ιαπωνίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ανατροπή με το Fuel Pass: Αλλάζει ο τρόπος υποβολής των αιτήσεων μετά το μπλοκάρισμα

Οικονομία Χτες
Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή για όλους τους πολίτες έως τέλη Απριλίου

Ιστορική στιγμή: Το Artemis II έφτασε εκεί που δεν κατάφερε το Apollo 13

Tech + Science Χτες
Η αποστολή στη Σελήνη Artemis II ξεπέρασε την μέγιστη απόσταση από τη Γη που πέτυχε το Apollo 13 το 1970

Ένα κυνήγι πασχαλινών αυγών με τραγικό τέλος: Δέντρο καταπλάκωσε μητέρες και παιδιά που συμμετείχαν στο έθιμο – Τρεις νεκροί

Κόσμος Χτες
Οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή προκάλεσαν την πτώση μιας μελιάς ύψους 30 μέτρων

Κωνσταντοπούλου για δίκη των Τεμπών: Οι συνθήκες μοιάζουν με εκείνες της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου

Ελλάδα Χτες
Κωνσταντοπούλου για δίκη των Τεμπών: Οι συνθήκες μοιάζουν με εκείνες της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου

Θρίλερ στην Παιανία: Εντοπίστηκε νεκρός άνδρας με ταινία στο λαιμό μέσα σε χαντάκι

Ελλάδα Χτες
Η αστυνομία προχώρησε σε αυτοψία και συλλογή στοιχείων στο σημείο

Το Ιράν απορρίπτει την εκεχειρία – Θα συνέχιζα τον πόλεμο για το πετρέλαιο, θα βγάζαμε λεφτά, λέει ο Τραμπ

Κόσμος Χτες
«Οι άνθρωποι που βρίσκονται εκεί τώρα είναι πολύ πιο λογικοί από τους τρελούς που είχαμε στην πρώτη και τη δεύτερη φάση»

Πέθανε η ηθοποιός Πάρη Λεβέντη

Ελλάδα Χτες
«Μετά από διασταυρώσεις πολλών ημερών ήρθε το θλιβερό νέο», έγραψε ο Σπύρος Μπιμπίλας

Αερογέφυρα ζωής για 6χρονο κοριτσάκι: Αγώνας δρόμου του ΕΚΑΒ από την Κεφαλονιά στον Αραξο

Ελλάδα Χτες
Το κοριτσάκι θα μεταφερθεί στην Πανεπιστημιακή Παιδιατρική Κλινική του Γενικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών στο Ρίο, όπου θα συνεχιστεί η εξειδικευμένη αντιμετώπιση της κατάστασής του

Καιρός: «Καλοκαίρι» έως τη Μεγάλη Τετάρτη, «φθινόπωρο» έως το Μεγάλο Σάββατο με βροχές και «βουτιά» της θερμοκρασίας

Καιρός Χτες
Έως και το μεσημέρι της Μεγάλης Τετάρτης ο καιρός θα είναι ανοιξιάτικος, αλλά από το βράδυ της ίδιας ημέρας και έως το Μεγάλο Σάββατο θα χαλάσει

Σάλος σε σούπερ μάρκετ: Απέλυσαν υπάλληλο που πήγε να σταματήσει κλέφτη

Ελλάδα Χτες
Ο ίδιος περιέγραψε την εξέλιξη ως «σοκαριστική»