E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ακυβέρνητα πλοία γεμάτα πτώματα ξεβράζονται στην Ιαπωνία

Εικασίες γύρω από την προέλευσή τους

Δημοσίευση 2/12/2015 | 00:25

Ακυβέρνητα πλοία γεμάτα πτώματα ξεβράζονται στην Ιαπωνία

Εκ πρώτης όψεως παραπέμπει σε βιβλίο λογοτεχνίας τρόμου ή σε σενάριο ταινίας, ωστόσο είναι πέρα για πέρα αλήθεια: αλιευτικά σκάφη γεμάτα πτώματα σε κατάσταση αποσύνθεσης έχουν ξεβραστεί τις τελευταίες εβδομάδες στην Ιαπωνία, πυροδοτώντας εικασίες ότι πρόκειται για βορειοκορεατικά πλοία που απομακρύνθηκαν πολύ από τα λιμάνια τους, ωθούμενα από την ανάγκη για μεγαλύτερες ψαριές, λόγω του λιμού που πλήττει την απομονωμένη χώρα.

Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα του Reuters, από τη βορειοκορεατική πλευρά δεν υπάρχουν αναφορές περί χαμένων σκαφών, ωστόσο ο ηγέτης της χώρας, Κιμ Γιονγκ Ουν, έχει δώσει προτεραιότητα στην αλιεία ως πηγή ξένου συναλλάγματος, αλλά και τροφής, καθώς δεν εξαρτάται από συγκομιδές ή καιρικές συνθήκες.

Οι ιαπωνικές αρχές έχουν αναφέρει 12 περιστατικά εντοπισμού ξύλινων σκαφών που βρέθηκαν στις ακτές και τα χωρικά ύδατα της χώρας από τον Οκτώβριο. Στα σκάφη αυτά βρέθηκαν 22 πτώματα, περιλαμβανομένων πέντε κρανίων. Αν και μέχρι τώρα δεν έχουν προβεί σε ανακοινώσεις σχετικά με την προέλευση των σκαφών ή τις ταυτότητες των νεκρών, χειρόγραφη επιγραφή υποδείκνυε ότι το ένα εκ των πλοίων-φάντασμα ανήκε στη «Μονάδα 235» του βορειοκορεατικού στρατού, σύμφωνα με την ιαπωνική τηλεόραση. Επίσης, στο σκάφος βρέθηκε ύφασμα που φέρεται να προέρχεται από βορειοκορεατική σημαία.

Ειδικοί σε θέματα Βόρειας Κορέας, αλλά και αυτόμολοι εκτιμούν πως αλιευτικά του βορειοκορεατικού στρατού ενδεχομένως να χάθηκαν εξαιτίας της απαίτησης του Βορειοκορεάτη ηγέτη για πλουσιότερες και περισσότερες ψαριές, βγαίνοντας από την πορεία τους, με τραγικά αποτελέσματα για τα πληρώματά τους, καθώς δεν ήταν κατάλληλα εξοπλισμένα για την ανοικτή –και πιο άγρια– θάλασσα. Τα σκάφη, όπως φάνηκαν σε εικόνες, ήταν σχετικά μεγάλα, αλλά μάλλον απαρχαιωμένα (αν και μηχανοκίνητα) και δεν διέθεταν συστήματα GPS. Τα μέλη των πληρωμάτων τους θεωρείται ότι πέθαναν από ασιτία και έκθεση στο κρύο.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα του Reuters, παρεμφερή περιστατικά λαμβάνουν χώρα εδώ και χρόνια, με βορειοκορεατικά αλιευτικά να ξεβράζονται σε ακτές της Ιαπωνίας ή της ρωσικής ¶πω Ανατολής, έχοντας χαθεί κυνηγώντας τις πλούσιες ψαριές της Θάλασσας της Ιαπωνίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Λευκά να βάλετε, όχι μαύρα»: Αύριο, Πέμπτη η κηδεία του 21χρονου Νικήτα που δολοφονήθηκε στο Ηράκλειο

E-Daily 2.TopNews 06.05.2026
«Όχι μαύρα για τον άγγελό μας» - Στο πένθος όλο το χωριό Χώνος Μυλοποτάμου

Νεκρός βρέθηκε δικαστής που επέβαλε βαρύτερη ποινή κάθειρξης στην πρώην πρώτη κυρία της Νότιας Κορέας

E-Daily 2.TopNews 06.05.2026
Η 53χρονη Κιμ Κέον Χε είναι η σύζυγος του πρώην προέδρου της χώρας Γιουν Σουκ Γέολ

Παράσυρση 12χρονης από περιπολικό στη Σαλαμίνα: Συνελήφθη ο οδηγός του υπηρεσιακού

E-Daily 2.TopNews 06.05.2026
Παράλληλα, διατάχθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση

Ο Τραμπ ως «δάσκαλος χορού» για μαθητές στον Λευκό Οίκο είναι αυτό ακριβώς που περίμενες να δεις

E-Daily 3.Left 06.05.2026
Ο πρόεδρος τον ΗΠΑ «χάρισε» ακόμα μία στιγμή του λεγόμενου «Trump dance»

Axios: ΗΠΑ και Ιράν κοντά σε συμφωνία «μιας σελίδας» για τον τερματισμό του πολέμου

E-Daily 2.TopNews 06.05.2026
Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένουν απαντήσεις επί σειρά σημαντικών θεμάτων εντός των προσεχών 48 ωρών

Φρίκη με το σαφάρι ανθρώπων στο Σαράγεβο: «Ήθελαν να σκοτώνουν όμορφες και εγκύους γυναίκες»

Κόσμος 06.05.2026
Ο αστικός μύθος για το σαφάρι ανθρώπων τελικά όχι απλά αποδεικνύεται πραγματικότητα αλλά έχει πάρει διαστάσεις πέρα από την πιο αρρωστημένη φαντασία

Πέθανε ο αθλητικογράφος Σταύρος Τσώχος

E-Daily 2.TopNews 06.05.2026
Ο γνωστός αθλητικογράφος έφυγε από τη ζωή

Παγίδα θανάτου στις Βούτες Ηρακλείου: Ηλικιωμένος έχασε τη ζωή του από εγκλωβισμό στο τρίκυκλό του

Ελλάδα 06.05.2026
Στο σημείο έσπευσε άμεσα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ με γιατρό

Απεργία 13 Μαΐου: Ποιοι κατεβαίνουν στους δρόμους, τι θα γίνει με σχολεία και ΜΜΜ

E-Daily 2.TopNews 06.05.2026
Τι ισχύει για τη λειτουργία των σχολείων