E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η Γερμανία στέλνει στρατό στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών

1.200 στρατιώτες, αεροσκάφη και φρεγάτα

Δημοσίευση 1/12/2015 | 13:05

Η Γερμανία στέλνει στρατό στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών

Το γερμανικό υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε τη συμμετοχή της χώρας στον πόλεμο εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. Η μεταστροφή του Βερολίνου συντελέστηκε μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι και την ενεργοποίηση της ρήτρας συνδρομής από τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ προς τους Ευρωπαίους εταίρους του, βάσει των ευρωπαϊκών συμφωνιών.

Η γερμανική συμμετοχή είναι περισσότερο υποστηρικτική. Σύμφωνα με το κείμενο της εντολής, στο μέτωπο κατά του ISIS στη Συρία και στο Ιράκ θα συμμετάσχουν περί τους 1.200 στρατιώτες, πολλά αναγνωριστικά αεροσκάφη Tarnado, ένα αεροσκάφος ανεφοδιασμού στον αέρα και μια φρεγάτα, η οποία θα βρίσκεται κοντά στο γαλλικό αεροπλανοφόρο «Charles de Gaulle», από όπου απογειώνονται και προσγειώνονται τα γαλλικά βομβαρδιστικά. Η Γερμανία σε καμιά περίπτωση δεν θα συμμετάσχει ενεργά σε βομβαρδισμούς εναντίον στόχων, όπως κάνουν οι ΗΠΑ ή η Γαλλία.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, μετά το σημερινό πράσινο φως από το υπουργικό συμβούλιο, την τελευταία λέξη θα έχει η γερμανική ομοσπονδιακή βουλή, η οποία μπορεί να συνέλθει και εντός της εβδομάδας.

Η πλειονότητα των Γερμανών εκφράζει τον φόβο ότι λόγω της έστω και υποστηρικτής συμμετοχής της Γερμανίας εναντίον του ISIS, αυξάνεται ο κίνδυνος τρομοκρατικών επιθέσεων στη χώρα. Σύμφωνα με έρευνα που έκανε για λογαριασμό του γερμανικού ειδησεογραφικού πρακτορείου DPA το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων YouGov, το 71% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι ο κίνδυνος είναι μεγάλος, ενώ μόνο ένα 18% δεν το πιστεύει. Παρ' όλα αυτά, η υποστήριξη των Γερμανών σε αυτήν την αποστολή είναι σχετικά μεγάλη. Ένα 45% των ερωτηθέντων τάχθηκε υπέρ, ενώ κατά το 39%.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, υπερασπίστηκε τη γερμανική αποστολή, η οποία, όπως προειδοποίησε, δεν θα είναι μικρής χρονικής διάρκειας. «Κάνουμε αυτό που σε στρατιωτικό επίπεδο μας ζητήθηκε, όσο μπορούμε καλύτερα, και στον βαθμό που πολιτικά μπορούμε να αναλάβουμε», είπε σε συνέντευξη στο σημερινό φύλλο της «Bild», για να προσθέσει όμως ότι «πεποίθησή μου παραμένει ότι με βόμβες και πυραύλους δεν μπορούμε να νικήσουμε την τρομοκρατία, αυτό μπορεί να γίνει σε τελική ανάλυση μόνο με πολιτικά μέσα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με τη συμμετοχή όλων των διεθνών παικτών».

Το Βερολίνο δεν αντιμετωπίζει αρνητικά τη μεσοπρόθεσμη συνεργασία των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων με αυτές του Σύρου προέδρου Ασάντ, αλλά σε καμιά περίπτωση υπό τις διαταγές του. Η υπουργός ¶μυνας, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, το απέκλεισε κατηγορηματικά, μιλώντας χθες βράδυ στο Ανόβερο. Στην ίδια γραμμή και ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών υποθέσεων, Nόρμπερτ Ρέτγκεν. «Με στρατό του ¶σαντ δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική συνεργασία» δήλωσε στη εφημερίδα «Passauer Neuen Nachrichten». «Η τρομοκρατία του ISIS δεν μπορεί να καταπολεμηθεί με την κρατική τρομοκρατία, αυτό θα μας αφαιρούσε κάθε αξιοπιστία».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια καλεί τον Τραμπ να αποζημιώσει τους Αμερικανούς μετά την ακύρωση των δασμών

Κόσμος Χτες
Κάθε δολάριο που αφαιρέθηκε παράνομα πρέπει να καταβληθεί αμέσως, με τους τόκους. Να επιστρέψεις τα χρήματα» τόνισε ο Γκάβιν Νιούσομ

Κακοκαιρία: Ξεκίνησε η μπόρα στην Αττική

Καιρός Χτες
Βροχές και καταιγίδες σε πολλές περιοχές

Έκπτωτος πρίγκιπας Αντριου: Οι λόγοι που ο Ουίλιαμ μπορεί να αισθάνεται «απελευθερωμένος» με την σύλληψη του θείου του

Κόσμος Χτες
Το παρασκήνιο της ρήξης ανάμεσα στον πρίγκιπα της Ουαλίας και τον Αντριου, η «σιδηρά» στάση του βασιλιά Καρόλου και η επόμενη μέρα για τη βρετανική μοναρχία

Δασμοί Τραμπ: Ελπίδες για παγκόσμια οικονομική «ανάσα» μετά το «άκυρο» του Ανώτατου Δικαστηρίου στις ΗΠΑ

Οικονομία Χτες
Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι οι γενικευμένοι δασμοί δεν είχαν νόμιμη βάση, ανοίγοντας δρόμο για ανατροπή στο εμπορικό κόστος και για επιστροφές δασμών εκατοντάδων δισ. δολαρίων

Βίντεο‑ντοκουμέντο από το φονικό στον Δομοκό δείχνει αρχιφύλακα και εκτελεστή πριν και μετά το έγκλημα

Ελλάδα Χτες
Το βιντεοληπτικό υλικό που εξετάζουν οι Αρχές για τη δολοφονία στις Φυλακές Δομοκού

Δημοσιογράφος της DW συνελήφθη στην Τουρκία για «προσβολή κατά του προέδρου»

Κόσμος Χτες
Ποιος είναι ο Alican Uludağ - Τον συνέλαβαν 30 αστυνομικοί, μεταδίδει η Deutsche Welle

Σε εξέλιξη η έξοδος των εκδρομέων της Καθαράς Δευτέρας: Μποτιλιαρισμένος ο Κηφισός, 30λεπτες καθυστερήσεις στην Αττική Οδό

Ελλάδα Χτες
Ουρές χιλιομέτρων στην Αθηνών - Λαμίας στο ύψος της Υλίκης - Πληρότητες 100% στα δρομολόγια για Πάτρα από τα ΚΤΕΛ Κηφισού

Ισχυρό πλήγμα στον Τραμπ: Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ακυρώνει δασμούς του

Κόσμος Χτες
Το γεγονός προκαλεί εντύπωση, καθώς πέρυσι το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ τάχθηκε επανειλημμένα υπέρ του Προέδρου σε μια σειρά έκτακτων αποφάσεων για τη μετανάστευση, την απόλυση των επικεφαλής ανεξάρτητων οργανισμών και τις βαθιές περικοπές στις κρατικές δαπάνες.

Όλγα Κεφαλογιάννη: Απέσυρε την αγωγή εις βάρος του Μίνου Μάτσα για την επιμέλεια των παιδιών

Πολιτική Χτες
Η Υπουργός Τουρισμού παραιτήθηκε από τη δικαστική διεκδίκηση της επιμέλειας που είχε καταθέσει τον Ιανουάριο

Καισαριανή: Η πρώτη δήλωση του Βέλγου συλλέκτη για τις φωτογραφίες: «Ανακουφισμένος που τελείωσαν όλα»

Ελλάδα Χτες
Ανέφερε ότι υπάρχει λύση στο τραπέζι με τις ελληνικές αρχές σχετικά με τις φωτογραφίες

Πέθανε η δημοσιογράφος Ντέπυ Νικολοπούλου – Παπαβησσαρίωνος

Ελλάδα Χτες
Την Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου στις 11:30 η κηδεία της Ντέπυς Νικολοπούλου – Παπαβησσαρίωνος

ΗΠΑ: Αεροδρόμιο θα πάρει το όνομα του Ντόναλντ Τραμπ

Κόσμος Χτες
Μετονομάζεται σε «Ντόναλντ Τραμπ» το αεροδρόμιο του Παλμ Μπιτς μετά από έγκριση των αρχών της Φλόριντα