E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Aλεξιάδης: Θα κατάσχεται ό,τι δεν δηλώνεται

Ερχεται το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο

Δημοσίευση 30/11/2015 | 16:09

Aλεξιάδης: Θα κατάσχεται ό,τι δεν δηλώνεται

Καταθέσεις, πίνακες, ρολόγια, κοσμήματα μεγάλης αξίας, ακίνητα και κινητά περιουσιακά στοιχεία, ακόμη και άλογα θα πρέπει να δηλώνουν οι φορολογούμενοι στο νέο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο, που έρχεται με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή μέσα στον Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας RealNews, στην περίπτωση που οι πολίτες αποκρύψουν στοιχεία και πιαστούν στην τσιμπίδα των φορολογικών αρχών, η περιουσία τους θα δεσμεύεται υπέρ του Δημοσίου.

Μάλιστα εάν μετά τον έλεγχο διαπιστώνεται ότι έχει αποκτηθεί με εισοδήματα που δεν δικαιολογούνται, θα κατάσχεται η μη δηλωθείσα περιουσία ή θα επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο, το οποίο θα είναι ακόμη και ίσης αξίας με το περιουσιακό στοιχεία που δεν δηλώθηκε.

Όπως προκύπτει από σχέδιο νόμου που έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Οικονομικών ο «συναγερμός» θα χτυπά με τον έλεγχο των φορολογικών δηλώσεων σε περίπτωση που ο φορολογούμενος έχει μεταβολές περιουσιακών στοιχείων, οι οποίες θα διαπιστωθεί ότι δεν δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματα.

ασδΣύμφωνα με το δημοσίευμα, σε αυτές τις περιπτώσεις η εφορία θα βάζει στο μικροσκόπιο το περιουσιολόγιο και θα το κάνει «φύλλο και φτερό» και μάλιστα αναδρομικά προκειμένου να διαπιστωθεί πως αποκτήθηκε η περιουσία και αν δικαιολογείται, προχωρώντας σε κυρώσεις και κατασχέσεις.

Στο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο θα πρέπει να δηλώνονται μεταξύ άλλων ακίνητα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αυτοκίνητα, δίκυκλα, αεροσκάφη, μετοχές, καταθέσεις σε τράπεζες του εσωτερικού και εξωτερικού, σκάφη αναψυχής, αμοιβαία κεφάλαια, εταιρικά μερίδια, κινητά μεγάλης αξίας, όπως έργα τέχνης, κοσμήματα, συλλογές σπανίων αντικειμένων, τραπεζικοί λογαριασμοί ακόμη και άλογα.

Βασικός σκοπός του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου είναι να αποκτήσουν οι φορολογικές αρχές την εικόνα της συνολικής περιουσίας κάθε φορολογούμενου, έτσι ώστε να εντοπίζονται φαινόμενα παράνομου πλουτισμού.

Το περιουσιολόγιο θα περιέχει τα περιουσιακά στοιχεία συνόλου των νομικών και φυσικών προσώπων και θα είναι ατομικό, κάτι που σημαίνει ότι όπως υποβάλλονται από όλους οι φορολογικές δηλώσεις, έτσι θα υποβάλλεται μια φορά το χρόνο κατά πάσα πιθανότητα μαζί με τις φορολογικές δηλώσεις το ατομικό ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η νομοθέτηση της δημιουργίας του περιουσιολογίου θα πραγματοποιηθεί εντός του Δεκεμβρίου, ενώ για το 2016, το οποίο θα είναι το πρώτο έτος εφαρμογής του μέτρου, οι δηλώσεις θα κατατίθενται ηλεκτρονικά μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Αλεξιάδης: Κανένας φόβος

«Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών δεν έχει να φοβάται τίποτα από το περιουσιολόγιο» δήλωσε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών.

Ο Τρύφωνας Αλεξιάδης εξήγησε ότι «όσοι έχουν δηλώσει τα περιουσιακά στοιχεία, δεν χρειάζεται καν να τα ξαναδηλώσουν» αφού «το υπουργείο θα κάνει τη διασταύρωση των στοιχείων» είπε και συμπλήρωσε ότι θα δημιουργηθεί μια φόρμα η οποία θα αφορά στις μεταβολές των περιουσιακών στοιχείων.

Διευκρίνισε ότι «ο μισθός δεν θα μπαίνει στο περιουσιολόγιο. Θα πρέπει να δηλωθούν τα χρήματα που βρίσκονται εκτός τραπεζών, ωστόσο δεν θα φορολογηθούν» τόνισε.

Μάλιστα, σημείωσε ότι με σχετικό νομοσχέδιο που θα έρθει σύντομα, θα δοθεί η ευκαιρία να δηλωθούν εισοδήματα που δεν δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα. «Αν όμως δεν δηλωθούν, δεσμεύονται από το κράτος και θα υποστούν την ανάλογη φορολογική επιβάρυνση» προειδοποίησε.

Αναφορικά με τις διορθώσεις που αφορούν στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ , σημείωσε ότι «το σύστημα θα ανοίξει άμεσα».

«Το επίδομα πετρελαίου θα βγει άμεσα και θα έχουμε πιο δίκαιη κατανομή, ανάλογα με την περιοχή» απάντησε, ερωτηθείς για το επίδομα θέρμανσης, εξηγώντας ότι θα έχει αναδρομική ισχύ για τις αγορές που έγιναν από την αρχή της διάθεσής τους. Ο κόσμος να αγοράζει κανονικά πετρέλαιο», καθησύχασε.

Για το αγροτικό είπε ότι «υπάρχει πλήρης διάλογος με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης» από τον οποίο θα προκύψει «πιο δίκαια και αναλογική κατανομή των βαρών. Δεν είναι δυνατόν ένα πάνω από 80% των αγροτών να δηλώνει κάτω από 5.000 ευρώ. Δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα» είπε χαρακτηριστικά.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι «τα τεκμήρια θα εξεταστούν» και ότι «μέσα στο 2016 θα αλλάξει ο τρόπος φορολόγησης», αφού υπάρχουν αλλαγές στα δεδομένα.

«Για τα εισοδήματα του 2015 δε θα έχουμε μεγάλες αλλαγές, μεγάλες αλλαγές θα έχουμε για τα εισοδήματα του 2016 και θα έχουν να κάνουν με το πλαστικό χρήμα» είπε τέλος.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αναβλήθηκε η δίκη Πολυζωγοπούλου ‑ Λύτρα: «Έχω να δω δύο μήνες την κόρη μου», απαντά ο ποινικολόγος

Ελλάδα 19.03.2025
Η δίκη αναβλήθηκε έπειτα από αίτημα που κατέθεσε η πλευρά της Σοφίας Πολυζωγοπούλου, επικαλούμενη πρόβλημα υγείας

Δολοφονία Λυγγερίδη: O αδερφός του 19χρονου κατηγορούμενου αναίρεσε την αρχική του κατάθεση

Ελλάδα 19.03.2025
Συνεχίζεται η δίκη για την δολοφονία του Γιώργου Λυγγερίδη με ναυτική φωτοβολίδα κατά τη διάρκεια επεισοδίων τον Δεκέμβριο του 2023 στην περιοχή του Ρέντη

Ισραήλ: Μαζική διαδήλωση κατά του Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ

Κόσμος 19.03.2025
Στη διαδήλωση, που πραγματοποιήθηκε μπροστά από το ισραηλινό κοινοβούλιο, έλαβαν μέρος και οργανώσεις οικογενειών και συγγενών των ομήρων που κρατούνται ακόμη από τη Χαμάς

Μήνυση στην Εθνική Πινακοθήκη κατέθεσε ο πρόεδρος της Νίκης, Δημήτρης Νατσιός

Ελλάδα 19.03.2025
«Επιτέλους πρέπει να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι», ανέφερε ο πρόεδρος της Νίκης, Δημήτρης Νατσιός

Πέθανε στα 43 του ο πρώην παίκτης της ΑΕΚ Αντρίγια Ντελίμπασιτς

Αθλητικά Νέα 19.03.2025
Διαγνώστηκε με όγκο στον εγκέφαλο το 2023

Εξώδικο Καρυστιανού στον πρόεδρο της Προανακριτικής: «Πράξη υπέρτατης δειλίας από Τριαντόπουλο»

Ελλάδα 19.03.2025
Στο εξώδικο αναφέρεται πως θα πρόκειται για «κατάλυση του Συντάγματος» αν κλείσει με γρήγορες διαδικασίες η Επιτροπή

Προφυλακίστηκε ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου

Κόσμος 19.03.2025
Απαγορεύτηκαν οι διαδηλώσεις, έπεσε «μαύρο» στα social media

Στην εισαγγελέα οι ιατροδικαστές της υπόθεσης της Ρούλας Πισπιρίγκου – Έρευνα για «ψευδείς καταθέσεις»

Ελλάδα 19.03.2025
«Δεν παραδέχθηκαν καν εδώ ότι έκαναν λάθος. Επέμεναν στην ίδια άποψη»