E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Οι Ρώσοι διαπίστωσαν διακοπή των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο

Μετά την κατάρριψη του ρωσικού Sukhoi

Δημοσίευση 30/11/2015 | 00:06

Οι Ρώσοι διαπίστωσαν διακοπή των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο

Σταμάτησαν οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τα τουρκικά αεροσκάφη; Αυτό υποστηρίζει σε δημοσίευμά του το Russia Today, παρατηρώντας ότι η τελευταία τέτοια περίπτωση που καταγράφηκε στα ραντάρ της Πολεμικής Αεροπορίας ήταν στις 25 Νοεμβρίου, όταν έξι μαχητικά της γείτονος, τα δύο εκ των οποίων ήταν οπλισμένα, πραγματοποίησαν υπερπτήσεις στο Αιγαίο.

Σύμφωνα, δε, με το πρακτορείο RIA Novosti, η παραπάνω είδηση βγαίνει από διπλωματική πηγή στην Αθήνα.

Υπενθυμίζεται, ότι μετά την κατάρριψη του ρωσικού Sukhoi από τους Τούρκους και την αποκάλυψη ότι το αεροσκάφος είχε παραβιάσει τον εναέριο χώρο της Τουρκίας μόλις για 17 δευτερόλεπτα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, είχε επικοινωνήσει με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, και, πέρα από τη συμπαράστασή του, είχε θίξει και το ζήτημα των 1.500, ετησίως, τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο, στο οποίο εν συνεχεία αναφέρθηκε και ο ίδιος ο Ρώσος ΥΠΕΞ, σε συνέντευξη Τύπου.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, προσπαθώντας να αναδείξει το υπερβολικό της αντίδρασης των Τούρκων, επικαλέστηκε το παράδειγμα της τουρκικής πρακτικής των συνεχών παραβιάσεων πάνω από το Αιγαίο.

Με τον τρόπο αυτό θέλησε να υπερτονίσει την υπερβολική δυσανεξία που επέδειξε για μια παραβίαση λίγων δευτερολέπτων μια χώρα η οποία επιδίδεται συστηματικά στην παραβίαση του ελληνικού, αλλά και του συριακού εναέριου χώρου.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Λαβρόφ αναφέρθηκε στην επίμαχη συνομιλία που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Κοτζιά, στην οποία ο τελευταίος του έθεσε υπόψη τις 1.500 τουρκικές παραβιάσεις σε ετήσια βάση (σ.σ. 1.633 το 2015, 2.244 το 2014, σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία του ΓΕΕΘΑ).

Το ρωσικό δημοσίευμα συνδέει τη διακοπή της πάγιας τακτικής των Τούρκων να παραβιάζουν τον εναέριο χώρο της Ελλάδας, με τα όσα ακολούθησαν την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού, καθώς και με την ανάπτυξη, από τη Ρωσία, των πυραύλων S-400 στη βάση στη Λαττάκεια της Συρίας, απ' όπου συνεχίζονται τα χτυπήματα κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Κι όμως, οι παραβιάσεις συνεχίζονται

Η αλήθεια, ωστόσο, είναι μάλλον πολύ διαφορετική από αυτήν που παρουσιάζουν τα ρωσικά ΜΜΕ.

Και αυτό, γιατί με βάση τα επίσημα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη συνεχίζουν την πάγια τακτική των παραβιάσεων.

Με εξαίρεση, λοιπόν, την περασμένη Τρίτη, ημέρα κατάρριψης του ρωσικού Sukhoi, οπότε και η τουρκική πτητική δραστηριότητα στο FIR Αθηνών υπήρξε μηδενική, τις ημέρες που ακολούθησαν έως και την 27η Νοεμβρίου υπήρξαν συνολικά επτά παραβιάσεις και τέσσερις παραβάσεις στο βορειοανατολικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο από τουρκικά αεροσκάφη, εκ των οποίων τα τέσσερα ήταν οπλισμένα.

Τα αεροσκάφη αυτά αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ οι παραβιάσεις έχουν ως εξής:

• ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ Κ.Ε.Κ. ΣΤΟ F.I.R. ΑΘΗΝΩΝ - ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ Ε.Ε.Χ. ΤΗΝ 25η ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2015

ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ: 1 (6 α/φ)
ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ : –
ΣΥΝΟΛΟ Α/Φ : 6
ΟΠΛΙΣΜΕΝΑ : 2
ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ : 1
ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ : 1
ΕΜΠΛΟΚΕΣ : –

ΠΕΡΙΟΧΗ: ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ

• ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ Κ.Ε.Κ. ΣΤΟ F.I.R. ΑΘΗΝΩΝ – ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ Ε.Ε.Χ. ΤΗΝ 26η ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2015

ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ : 1 (6 α/φ)
ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ : –
ΣΥΝΟΛΟ Α/Φ : 6
ΟΠΛΙΣΜΕΝΑ : 2
ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ : 1
ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ : 4
ΕΜΠΛΟΚΕΣ : –

ΠΕΡΙΟΧΗ : ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ

• ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ Κ.Ε.Κ. ΣΤΟ F.I.R. ΑΘΗΝΩΝ – ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ Ε.Ε.Χ. ΤΗΝ 27η ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2015

ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ : –
ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ : 1 CN-235
ΣΥΝΟΛΟ Α/Φ : 1
ΟΠΛΙΣΜΕΝΑ : –
ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ : 2
ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ : 2
ΕΜΠΛΟΚΕΣ : –

ΠΕΡΙΟΧΗ : ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τραγωδία στην Πάτρα: Ανδρας εντοπίστηκε νεκρός σε πλαζ

Ελλάδα Χτες
Η σορός του άνδρα βρέθηκε εκτός της θάλασσας

Τρόμος στον Πλατανιά – Τον παρέσυρε με το ΙΧ και τον πέταξε μέτρα μακριά

Ελλάδα Χτες
Σφοδρότατο τροχαίο στον Πλατανιά Χανίων

Χίο: Με κρανιοεγκεφαλική κάκωση η 30χρονη που δέχθηκε επίθεση από τον πρώην σύντροφό της

Ελλάδα Χτες
Ο δράστης αρχικά τράπηκε σε φυγή, αλλά τελικά εντοπίστηκε και συνελήφθη από τις Αρχές

Καιρός: «Ανοιξαν οι ουρανοί» στην Αττική ‑ Πολλά προβλήματα στο κέντρο από την ξαφνική μπόρα

Ελλάδα Χτες
Η κακοκαιρία θα συνεχιστεί και τις επόμενες ώρες με ισχυρές καταιγίδες, ιδίως στην Αττική και σε περιοχές της ηπειρωτικής χώρας

Κεφαλονιά: Κραύγαζε σαν «δαιμονισμένος» στη λιτανεία του Αγίου Γερασίμου ‑ Βίντεο

Ελλάδα Χτες
Σύμφωνα με βίντεο που αναρτήθηκαν στα social media, ένας άνδρας από όσους είχαν ξαπλώσει, άρχισε ξαφνικά να κραυγάζει ασυνάρτητα

Συνελήφθη άνδρας στη Χίο για απόπειρα δολοφονίας της πρώην συντρόφου του

Ελλάδα Χτες
Τη χτύπησε με όπλο στο κεφάλι και στη θωρακική χώρα

Ένας 57χρονος ομολόγησε τέσσερις εμπρησμούς στη Μυτιλήνη ‑ Έκαψε ακόμα και νταλίκα με άχυρα

Ελλάδα Χτες
Σύμφωνα με όσα φέρεται να ανέφερε, κίνητρό του ήταν η αντεκδίκηση προς συμπολίτες του

Τζετ σκι συγκρούστηκε με φουσκωτό σκάφος στην Κέρκυρα ‑ Στο νοσοκομείο 11χρονος

Ελλάδα Χτες
Οι χειριστές τόσο του τζετ σκι όσο και του σκάφους οδηγήθηκαν στο Λιμεναρχείο Κέρκυρας για να καταθέσουν

«Καλάθι» ΔΕΘ: Τι μέτρα σχεδιάζονται για στέγαση, συντάξεις και ασφαλιστικές εισφορές

Οικονομία Χτες
Το οικονομικό επιτελείο ολοκληρώνει τις τελικές εκτιμήσεις

Αποσύρθηκε στα 35 του ο Σωτήρης Νίνης

Αθλητικά Νέα Χτες
«Στα κάτω σου παλεύεις με τον εαυτό σου, είμαι ευλογημένος», δήλωσε