E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Συμφώνησαν Ευρώπη και Τουρκία για το προσφυγικό

Το θέμα πλέον είναι αν θα εφαρμοστεί η συμφωνία

Δημοσίευση 30/11/2015 | 00:06

Συμφώνησαν Ευρώπη και Τουρκία για το προσφυγικό

Σε συμφωνία κατέληξαν Ευρώπη και Τουρκία, όπως δήλωσε τόσο ο Tούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, όσο και οι ηγέτες της ΕE στην κοινή συνέντευξη Τύπου που δόθηκε με το τέλος της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ με την Τουρκία.

«Η ΕΕ και η Τουρκία κατέληξαν σε συμφωνία για τη μετανάστευση και σε επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ», δήλωσε ο Ντόναλντ Τουσκ.

Οι δυο πλευρές συμφώνησαν η Ευρωπαϊκή Ένωση να στηρίξει με κονδύλια 3 δισ. ευρώ την Τουρκία, προκειμένου εκείνη να ελέγξει τα σύνορά της και να συγκρατήσει τα κύματα των προσφύγων που περνούν από την τουρκική επικράτεια στο ευρωπαϊκό έδαφος.

Και το οικονομικό αντάλλαγμα δεν είναι το μόνο. Η Τουρκία ζήτησε και επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και τη διοργάνωση δυο συνόδων ΕΕ-Τουρκίας τοn χρόνο. Και τα δύο αιτήματα ικανοποιήθηκαν.

«Συμφωνήσαμε ότι η διαδικασία πρόσβασης (της Τουρκίας) πρέπει να επανενεργοποιηθεί», σημείωσε ο Ντόναλντ Τουσκ.

Επιβεβαιώνει η Μέρκελ

Η ¶νγκελα Μέρκελ επιβεβαίωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση προσέφερε στην ¶γκυρα το ποσό των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να βοήθησει τους Σύρους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Τουρκία, ως αντάλλαγμα για τη βοήθεια της ¶γκυρας στην αναχαίτιση των προσφυγικών ροών.

Η Μέρκελ επιβεβαίωσε επιπλέον ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανοίξει το Κεφάλαιο 17 των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας φέτος.

Νταβούτογλου: Τα 3 δισ. ευρώ δεν πάνε στην Τουρκία, αλλά στους πρόσφυγες

Την ικανοποίησή του εξέφρασε στη συνέντευξη Τύπου ο Tούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, κάνοντας λόγο για ιστορική μέρα. «Καταφέραμε να αναζωογονήσουμε τη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ», δήλωσε.

Όσον αφορά τα 3 δισ. ευρώ, ο κ. Νταβούτογλου ξεκαθάρισε πως «δεν πάνε στην Τουρκία, αλλά στους πρόσφυγες».

Όταν ρωτήθηκε αν μπορεί να εγγυηθεί τη μείωση των προσφυγικών ροών, ο Tούρκος πρωθυπουργός απάντησε: «Kανείς δε μπορεί να εγγυηθεί τίποτα όσο συνεχίζεται η κατάσταση στη Συρία. Αλλά μπορώ να διαβεβαιώσω ότι θα κάνουμε όσα δεσμευτήκαμε».

Ικανοποιημένη η ελληνική πλευρά

Μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου, κυβερνητικές πηγές από τις Βρυξέλλες εξέφραζαν την ικανοποίησή τους για το κείμενο συμπερασμάτων, καθώς, όπως σημείωναν, συμπεριέλαβε τις ελληνικές θέσεις. Ειδικότερα, επιβεβαιώθηκε πως η ώθηση στην ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας θα γίνει με βάση το υφιστάμενο πλαίσιο διαπραγμάτευσης. Επιπλέον, απετράπη η ονομαστική αναφορά σε συγκεκριμένα κεφάλαια και στο χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμά τους.

Ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα έχει επίσης το γεγονός ότι η απελευθέρωση των θεωρήσεων θα συνδεθεί τελικά με τη συμφωνία επανεισδοχής μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αλλά και ότι θα είναι μετρήσιμη η ανακοπή της ροής από την Τουρκία, ενώ παράλληλα θα υπάρχει πρόβλεψη για παρακολούθηση των επιστροφών που πραγματοποιεί η Τουρκία στις χώρες προέλευσης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, διασφαλίστηκε επίσης πως θα ασκηθούν πιέσεις προς την Τουρκία για την καταπολέμηση των κυκλωμάτων διακίνησης.

Στο πλαίσιο αυτό, κατέληξαν οι ίδιες πηγές, θα υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά σε διαδικασίες και μηχανισμούς παρακολούθησης, στους οποίους σημαντικό ρόλο επιδιώκει να παίξει η Ελλάδα, κάτι το οποίο επιβεβαίωσε και ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος με δηλώσεις του χτες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αντερλεχτ – ΑΕΚ 1‑1 στο Λόττο Παρκ: ισοφάριση Ελίασον, ραντεβού πρόκρισης στη Νέα Φιλαδέλφεια

Αθλητικά Νέα Χτες
Οι Βέλγοι προηγήθηκαν με Ντόλμπεργκ, ο Στρακόσα κράτησε όρθια την Ένωση και ο Ελίασον «υπέγραψε» το 1-1 πριν από τη μεγάλη ρεβάνς στην OPAP Arena.

Λευκάδα: Καταγγελίες τουριστών και κατοίκων για εισιτήριο 10 ευρώ σε δημόσια παραλία

Ελλάδα Χτες
Ιδιοκτήτης οικοπέδου στην περιοχή Αγιοφύλι φέρεται να ζητά αμοιβή για να περάσουν από τον χώρο του στην παραλία

Βόλος: 18χρονος προσπάθησε να ξεφύγει από συμπλοκή και καρφώθηκε το πόδι του σε μπετόβεργα

Ελλάδα Χτες
Η Πυροσβεστική έκοψε με τροχό τη σιδερόβεργα από τον μηρό του νεαρού

Απορρίφθηκε πρόστιμο εκατομμυρίων για τον Τραμπ επειδή θεωρήθηκε «υπερβολικό»

Κόσμος Χτες
Δικαστήριο ακύρωσε την απόφαση για πρόστιμο εκατομμυρίων για τον Ντόναλντ Τραμπ, επειδή, μεταξύ άλλων, θεωρήθηκε «υπερβολικό». Τι αφορά η υπόθεση.

Συγκλονίζει η ιατροδικαστική έκθεση των θυμάτων που απανθρακώθηκαν στο δυστύχημα στην Εγνατία Οδό

Ελλάδα Χτες
Οι νεκροί που έφεραν κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις ήταν ζωντανοί μέχρι τη στιγμή που το φορτηγό έπεσε πάνω τους και ξέσπασε μεγάλη φωτιά

Guardian: Απόρρητα στοιχεία του ισραηλινού στρατού δείχνουν ότι το 83% των νεκρών στη Γάζα είναι άμαχοι

Κόσμος Χτες
«Πέντε στους έξι Παλαιστίνιους που σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις στη Γάζα ήταν άμαχοι»

1 στους 5 Έλληνες στερείται πρόσβασης σε κατάλληλη ιατρική περίθαλψη, σύμφωνα με Eurostat

Ελλάδα Χτες
Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τον μέσο όρο να περιορίζεται μόλις στο 3,6%.

Ryanair: Χαοτικός ο έλεγχος εναέριας κυκλοφορίας της Ελλάδας ‑ Καλεί την Κομισιόν να παρέμβει

Ελλάδα Χτες
Η αεροπορική εταιρεία καταγγέλλει καθυστερήσεις σε πάνω από 5.000 πτήσεις λόγω ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας στην Ελλάδα

Οπαδός της Σάμσουνσπορ ανέμιζε σημαία με τον Κεμάλ στο Παναθηναϊκό Στάδιο ‑ Δείτε βίντεο

Ελλάδα Χτες
Οπαδοί της τουρκικής ομάδας βρέθηκαν στο Παναθηναϊκό Στάδιο, ανέμισαν τη σημαία της ομάδας τους που απεικονίζει τον Κεμάλ, λίγες ώρες πριν την αναμέτρηση με τον Παναθηναϊκό

Γάζα ‑ Ο ισραηλινός στρατός ζητά εκκένωση νοσοκομείων πριν την εισβολή στο βορρά

Κόσμος Χτες
Ο στρατός ζητά από ιατρικούς φορείς και διεθνείς οργανώσεις στο βόρειο τμήμα να προετοιμάσουν την οργανωμένη απομάκρυνση του πληθυσμού προς τα νότια