E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Με σπασμένο τηλέφωνο ψάχνει συναίνεση ο Τσίπρας

Έντονες αμφιβολίες στις τάξεις της αντιπολίτευσης για την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού

Δημοσίευση 28/11/2015 | 00:16

Με σπασμένο τηλέφωνο ψάχνει συναίνεση ο Τσίπρας

Αμέσως με την επιστροφή του από το Ισραήλ ο πρωθυπουργός αρχίζει από το πρωί της Παρασκευής τα τηλεφωνήματα στους πολιτικούς αρχηγούς προς άγραν μίνιμουμ πολιτικής συνεννόησης ενόψει των μεγάλων εθνικών ζητημάτων, τα οποία συνοψίζονται από το κυβερνητικό επιτελείο στο ασφαλιστικό, το προσφυγικό και ασφάλεια, την παιδεία και τη συνταγματική αναθεώρηση, με τα δύο τελευταία να μπαίνουν ωστόσο προς το παρόν σε δεύτερη μοίρα.

Σήμερα αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο για το χρόνο αλλά και το περιεχόμενο του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών. Στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι να πραγματοποιηθεί το Σάββατο, ώστε να είναι στην ατζέντα το μείζον ζήτημα του προσφυγικού, δεδομένου ότι την Κυριακή ο κ. Τσίπρας αναχωρεί για τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες με μία εθνική θέση για το θέμα, ενώ τη Δευτέρα θα βρίσκεται στο Παρίσι.

Λίγες ώρες μόνο μετά την πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα να ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, το πολιτικό σκηνικό της αντιπολίτευσης μοιάζει να βαδίζει σε κινούμενη άμμο. Το ενδεχόμενο διαλόγου ελλείψει ηγεσίας στη Νέα Δημοκρατία έχει αναδείξει εμφατικά μέσα σε μία ημέρα τα δύο στρατόπεδα με αντίθετες απόψεις που υπάρχουν εντός του κόμματος, με φωνές από τη σκληρή «σαμαρική» φράξια να ψιθυρίζουν μέχρι και απουσία από το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών.

Την ίδια ώρα το ΠΑΣΟΚ προσέρχεται με μεγάλες επιφυλάξεις και προεξοφλώντας πως δεν θα κάνει καμία συζήτηση για το Ασφαλιστικό. Το Ποτάμι αποδέχθηκε την πρόσκληση με πολύ σκληρή τοποθέτηση του Σταύρου Θεοδωράκη, ο οποίος δηλώνει a priori πως «τέλος τα δανεικά» παραπέμποντας στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών του καλοκαιριού και τις διαβεβαιώσεις Τσίπρα, τις οποίες τον κατηγορούν ότι δεν τηρήθηκαν.

Από την πλευρά της η Ένωση Κεντρώων προσέρχεται με ανοιχτή θέση για τη σύσταση οικουμενικής κυβέρνησης, ενώ το ΚΚΕ όπως αναμενόταν απέρριψε εξαρχής το ενδεχόμενο συμμετοχής του γγ του, Δημήτρη Κουτσούμπα, καθώς το Ασφαλιστικό αποτελεί «αιτία πολέμου» για τον Περισσό και αρνείται να μπει σε ουδεμία συζήτηση.

Από την Κυριακή ο Αλέξης Τσίπρας είχε προαναγγείλει την πρόθεσή του για σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών τονίζοντας στη συνέντευξή του στο Έθνος: Οι ριζικές μεταρρυθμίσεις απαιτούν ευρύτερες συναινέσεις και θέλω να πιστεύω πως οι περισσότερες πολιτικές δυνάμεις είναι ώριμες για μια τέτοια συζήτηση, είχε σημειώσει χαρακτηριστικά.

«Οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία θα προχωρήσουν από την κυβέρνησή μας τα επόμενα 4 χρόνια, είτε έτσι είτε αλλιώς. Ευχής έργον θα ήταν να προχωρήσουν με την ευρύτερη δυνατή σύνθεση και διάλογο» προσέθετε.

Παράλληλα, στο κυβερνητικό επιτελείο απορρίπτουν τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι αναζητούν συναίνεση λόγω του φόβου για νέους τριγμούς λόγω του ασφαλιστικού, υπενθυμίζοντας ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψηφίζουν εφαρμοστικούς νόμους μίας συμφωνίας που υπερψήφισαν παραμονές του Δεκαπενταύγουστου. Πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου σημειώνουν πως με την κίνηση αυτή «θα έρθουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις ενώπιον των ευθυνών τους και θα φανεί ποιοι πολιτεύονται με στείρα αντιπολίτευση». Πέραν τούτου, απορρίπτουν κατηγορηματικά τα κυοφορούμενα σενάρια για οικουμενική κυβέρνηση, τα οποία έχουν προβάλλει μέχρι στιγμής τα κόμματα της αντιπολίτευσης, παραπέμποντας σε διάλογο με τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς σε περίπτωση που χρειαστεί κοινοβουλευτική στήριξη.

Οργή Μαξίμου για το Συμβούλιο των... δανειστών

Την οργή του πρωθυπουργικού γραφείου προκάλεσε το ρεπορτάζ του Mega στο κεντρικό δελτίο ειεδήσεων για τη σύγκλιση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε ρεπόρτερ του καναλιού, την σύγκλιση του Συμβουλίου έχουν ζητήσει και οι δανειστές αποκαλύπτοντας μάλιστα ότι έχουν στείλει και non paper προς το Μαξίμου ζητώντας από την κυβέρνηση να αναζητήσει συμμαχίες και συννενόηση με την αντιπολίτευση αφού και οι ίδιοι αντιλαμβανονται ότι το ασφαλιστικό είναι μια δύσκολη και μεγάλη μεταρρύθμιση.

Στην ανακοίνωση αναφέρει:

«Η σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, γίνεται αποκλειστικά με πολιτική πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

Στην κυβέρνηση δεν έχει φτάσει κανένα χαρτί των θεσμών που να ζητάει σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, ή οποιαδήποτε άλλου είδους πρωτοβουλία για το Ασφαλιστικό.

Από το πρωί, υπάρχει μια συστηματική προσπάθεια συγκεκριμένων κέντρων, που προσπαθούν να υπονομεύσουν με οποιονδήποτε δυνατό τρόπο την σύγκληση του Συμβουλίου. Τους πληροφορούμε ότι ο εκνευρισμός τους γίνεται ορατός, και η προσπάθειά τους πέφτει στο κενό».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Επίσημο: Ερχονται 1.000 κάμερες στους δρόμους – Τέλος στο «σβήσιμο» των κλήσεων

E-Daily 2.TopNews 04.05.2026
Ο διεθνής διαγωνισμός προκηρύχθηκε, τα χρονοδιαγράμματα είναι δεσμευτικά και ο πρωθυπουργός μίλησε ανοιχτά για το τέλος των ανεπίσημων ακυρώσεων κλήσεων ΚΟΚ

Ζελένσκι: Απέρριψε την πρόταση για κατάπαυση πυρός την 9η Μαΐου

E-Daily 2.TopNews 04.05.2026
Διήμερη κατάπαυση του πυρός με την Ουκρανία για τις 8-9 Μαΐου κήρυξε η Μόσχα

Κηδεία στην Ταϊλάνδη έγινε viral, 58χρονος είχε ζητήσει αποχαιρετισμό με πάρτι και χορεύτριες ‑ Δείτε βίντεο

E-Daily 2.TopNews 04.05.2026
Η τελετή περιλάμβανε μουσική και χορεύτριες γύρω από το φέρετρο, δημιουργώντας μια εικόνα που διέφερε αισθητά από τις παραδοσιακές κηδείες

Κρήτη: Σκηνές τρόμου έξω από μπαρ στο Ηράκλειο ‑ Αγρια επίθεση σε 57χρονο πορτιέρη

E-Daily 2.TopNews 04.05.2026
3 νεαροί επιτέθηκαν με μαχαίρι σε 57χρονο πορτιέρη έξω από νυχτερινό μαγαζί στο Ηράκλειο μετά από άρνηση εισόδου

Αστυπάλαια: Σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης, λόγω λειψυδρίας

E-Daily 2.TopNews 04.05.2026
Παράταση του μέτρου για την Πάτμο

Πειραιάς: Εμπλοκή άγκυρας στο Blue Star Naxos ‑ Tαλαιπωρία για 514 επιβάτες

Ελλάδα 04.05.2026
Γίνονται προσπάθειες απεμπλοκής της άγκυρας με τη συνδρομή ρυμουλκού για την επανέναρξη του ταξιδιού

Ιράν: Δεν είχαμε κανένα σχέδιο να επιτεθούμε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

E-Daily 2.TopNews 04.05.2026
Τι μεταδίδει η κρατική τηλεόραση του Ιράν για την πυραυλική επίθεση κατά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων

Συναγερμός στη Θεσσαλονίκη για τη Ryanair: Φόβοι για περικοπές πτήσεων στο «Μακεδονία»

E-Daily 2.TopNews 04.05.2026
Έκτακτη κινητοποίηση φορέων και αυτοδιοίκησης μετά τα σενάρια μείωσης δρομολογίων που προκαλούν ανησυχία για τον τουρισμό και τη συνδεσιμότητα της πόλης

Αυτοκίνητο παρέσυρε πεζούς στη Λειψία, τουλάχιστον δύο νεκροί και 8 τραυματίες

Κόσμος 04.05.2026
Μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας βρίσκεται σε εξέλιξη στην πόλη