E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σκάνδαλο με διευθύντρια του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που έδινε εγγυήσεις για... θαλασσοδάνεια!

Ως ηθικοί αυτουργοί διώκονται 57 επιχειρηματίες

Δημοσίευση 27/11/2015 | 18:36

Σκάνδαλο με διευθύντρια του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που έδινε εγγυήσεις για... θαλασσοδάνεια!

Διευθυντικό στέλεχος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους της Βορείου Ελλάδος χορηγούσε παράνομα, εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου ύψους 94 εκατομμυρίων ευρώ, φθάνοντας μάλιστα στο σημείο να χορηγεί εγγυήσεις ακόμα και χωρίς να έχει υποβάλει αίτηση ο ενδιαφερόμενος επιχειρηματίας.

Το διευθυντικό στέλεχος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους χορηγούσε εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου σε δεκάδες επιχειρηματίες που είχαν προβλήματα εξυπηρέτησης δανειακών τους υποχρεώσεων σε διάφορα πιστωτικά ιδρύματα.

Η αθρόα αυτή χορήγηση εγγυήσεων προκάλεσε μεγάλη οικονομική ζημιά στο Δημόσιο.

Η έρευνα που αποκάλυψε τις ενέργειες της διευθύντριας του ΓΛΚ ξεκίνησε με εντολή του οικονομικού εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου και διενεργήθηκε από την επίκουρη εισαγγελέα Ελένη Μιχαλοπούλου.

Σε βάρος της διευθύντριας του ΓΛΚ αλλά και ενός υπαλλήλου ασκήθηκαν, μετά το τέλος της έρευνας, ποινικές διώξεις για απιστία σε βαθμό κακουργήματος με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου για τους καταχραστές του δημοσίου, ενώ ως ηθικοί αυτουργοί διώκονται οι 57 επιχειρηματίες της Βορείου Ελλάδος που ωφελήθηκαν από την έκδοση των εγγυήσεων αυτών.

Η δράση του στελέχους του ΝΣΚ ξεκίνησε το 2006, όταν νόμος έδωσε τη δυνατότητα στο Ελληνικό Δημόσιο να παρέχει εγγυήσεις, υπό αυστηρές προϋποθέσεις, για την εξυπηρέτηση επιχειρηματιών και εταιρειών που αντιμετώπιζαν προβλήματα εξυπηρέτησης των δανειακών τους υποχρεώσεων προς διάφορα πιστωτικά ιδρύματα.

Απαρέγκλιτη προϋπόθεση για την χορήγηση της εγγυήσεως του Ελληνικού δημοσίου ήταν η αίτηση να υποβληθεί και να εξεταστεί από 11μελές συμβούλιο το οποίο ορίστηκε, για να εξετάζεται σε βάθος και από πολλές πλευρές η δυνατότητα παροχής εγγυήσεως από το Δημόσιο στον επιχειρηματία που υπέβαλε σχετική αίτηση.

Στην προκειμένη περίπτωση, η υψηλόβαθμη υπάλληλος του ΓΛΚ μέσα σε 30 ημέρες, χωρίς να θέσει τις αιτήσεις στον έλεγχο του 11μελούς συμβουλίου, τις έκανε δεκτές.

Μάλιστα, ορισμένες φορές δεν υπήρχε καν αίτηση του ενδιαφερόμενου επιχειρηματία, ενώ χορήγησε εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου ύψους 94.032.170 ευρώ για 57 επιχειρήσεις από τις οποίες οι 34 στη συνέχεια κατέπεσαν από αιτήματα των πιστωτικών ιδρυμάτων για ποσά που άγγιξαν τα 34.714.918 ευρώ. Το Δημόσιο ήδη πλήρωσε για αυτές τις εγγυήσεις που κατέπεσαν ύψους 1.201.429 ευρώ.

Την περαιτέρω έρευνα της υπόθεσης θα αναλάβει ανακριτής.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βίντεο μυστήριο από άρμα με την αμερικανική και τη ρωσική σημαία

Κόσμος Χτες
Ο Αντρέι Γερμάκ, επικεφαλής του γραφείου του προέδρου της Ουκρανίας, αναδημοσίευσε το βίντεο στο Telegram

Χαλάνδρι: Βγήκε να ταΐσει τις γάτες και της έστησε καρτέρι θανάτου – Γιατί τη σκότωσε ο 28χρονος

Ελλάδα Χτες
O 28χρονος σκότωσε με μαχαίρι 47χρονη στο Χαλάνδρι γιατί «με εξέθεσε στους φίλους μου», όπως ομολόγησε

Συναγερμός στο Μανχάταν: Αποκλεισμένη η Times Square λόγω ύποπτου δέματος

Κόσμος Χτες
Στο κλείσιμο τμήματος της πλατείας Times Square στο κεντρικό Μανχάταν προχώρησε η αστυνομία της Νέας Υόρκης, στο πλαίσιο έρευνας σχετικά με ένα ύποπτο πακέτο που εντοπίστηκε

Επιστήμονες κατέγραψαν για πρώτη φορά σε βίντεο την εμφύτευση ανθρώπινου εμβρύου στη μήτρα

Tech + Science Χτες
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Βιομηχανικής της Καταλονίας (IBEC), σε συνεργασία με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Dexeus της Βαρκελώνης, που παρείχε τα έμβρυα

Πιστόλι, σπαθί «κατάνα» και ξιφίδια βρέθηκαν στο σπίτι 25χρονης που συνελήφθη στον Ασπρόπυργο

Ελλάδα Χτες
Η νεαρή κατηγορείται για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων

Χάος σε παραλία της Γρανάδας: Θυελλώδεις άνεμοι σάρωσαν λουόμενους

Κόσμος Χτες
Ενώ η Ισπανία βρίσκεται αντιμέτωπη με φωτιές – Δείτε βίντεο

Φλόριντα: Η σοκαριστική στιγμή που οδηγός νταλίκας και προκαλεί τροχαίο με τρεις νεκρούς

Κόσμος Χτες
Ο Σινγκ βρίσκεται παράνομα στις ΗΠΑ από το 2018 - Κατηγορείται για τριπλή ανθρωποκτονία

Ανατροπή στη δoλoφovία στο Χαλάνδρι: Τι ερευνά τώρα η ΕΛ.ΑΣ.

Ελλάδα Χτες
Δράστης και θύμα δεν ήταν σύντροφοι, αλλά είχαν γνωριστεί τον Ιανουάριο στο συσσίτιο της εκκλησίας

Τροχαίο στην Ξάνθη: Φορτηγό συγκρούστηκε με δύο ΙΧ – Τρεις νεκροί και δύο τραυματίες

Ελλάδα Χτες
Τροχαίο δυστύχημα έξω από την Ξάνθη στην Εγνατία Οδό - Φορτηγό συγκρούστηκε με δύο ΙΧ - Ξέσπασε φωτιά

Ανετράπη ιδιωτικό ασθενοφόρο στου Γουδή ‑ Nεκρός ο ασθενής που μετέφερε

Ελλάδα Χτες
Με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας, υπάρχει διακοπή της κυκλοφορίας στο σημείο