LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Stratfor: Γιατί δεν θα έχουμε στρατιωτική κλιμάκωση Ρωσίας ‑ Τουρκίας

Συμφωνεί και ανεξάρτητος αναλυτής

Δημοσίευση 25/11/2015 | 00:02

Stratfor: Γιατί δεν θα έχουμε στρατιωτική κλιμάκωση Ρωσίας ‑ Τουρκίας

Ένα από τα κορυφαία ιδρύματα στρατηγικών και γεωπολιτικών προβλέψεων, το αμερικανικό Stratfor (Strategic Forecasting) υποστηρίζει σε ανάλυσή του ότι η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους δεν προβλέπεται να οδηγήσει σε στρατιωτική κλιμάκωση Ρωσίας-Τουρκίας.

Και τούτο, παρά την «πολεμική διάθεση» που αποπνέουν οι εξελίξεις: Το ΝΑΤΟ συγκαλεί έκτακτη Σύνοδο μετά από αίτημα της ¶γκυρας, ενώ η Μόσχα προειδοποιεί: «Δεν θα περάσει έτσι». Ο ίδιος ο Πούτιν χαρακτήρισε την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους ως «πισώπλατη μαχαιριά» και κατηγόρησε την Τουρκία ως συνεργό των τζιχαντιστών καθώς βοηθά οικονομικά τον ISIS αγοράζοντας πετρέλαιο.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέντ Νταβούτογλου, υποστήριξε ότι η «Τουρκία έχει δικαίωμα να απαντήσει σε παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου της», ενώ αυτή ην ώρα συνεδριάζει το συμβούλιο ασφαλείας της χώρας, υπό την προεδρία Ερντογάν.

Σύμφωνα με το Stratfor, Μόσχα και ¶γκυρα διεξάγουν συζητήσεις σε στρατιωτικό επίπεδο για τον καλύτερο συντονισμό των επιχειρήσεων τους στην Συρία και έχουν διατηρήσει μια στενή διπλωματική σχέση. «Η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού δεν προμηνύει κάποια άμεση στρατιωτική κλιμάκωση ανάμεσα στην Τουρκία και στην Ρωσία» τονίζει και προσθέτει: «Οι δύο πλευρές αναμένεται να διαχειριστούν την κρίση που θα προκύψει από το περιστατικό μέσω της διπλωματικής οδού και μέσω επιπρόσθετων επαφών σε στρατιωτικό επίπεδο για να ορίσουν καλύτερα τις περιοχές που επιχειρούν». Για την ακρίβεια, «η Τουρκία ελπίζει ότι η Ρωσία θα επιδείξει περισσότερη προσοχή στο μέλλον, ιδιαίτερα τώρα που η ¶γκυρα αποφάσισε να εμβαθύνει την στρατιωτική της εμπλοκή στη βόρεια Συρία».

Το Stratfor αφού κάνει μια περιγραφή των γεγονότων σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν μέχρι τώρα, σημειώνει κατ' αρχήν ότι το μόνο βέβαιο είναι πως η Τουρκία παραδέχεται την ευθύνη για την κατάρριψη του Su-24 Fencer.

Το ίδρυμα αναλύσεων, σημειώνει ακόμη ότι από την αρχή της πιο ενεργούς εμπλοκής της Ρωσίας στη Συρία, τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Τουρκία όπως και άλλοι σύμμαχοι, είχαν εκφράσει ανησυχίες για ένα παρόμοιο επεισόδιο. Μάλιστα τονίζει ότι σε ορισμένες περιπτώσεις «οι προσβολές στόχων από τη Ρωσία πραγματοποιούνται σε περιοχές που επιχειρούν γαλλικά και αμερικανικά αεροσκάφη κατά του ISIS, αυξάνοντας κατακόρυφα τον κίνδυνο ενός ατυχήματος που θα οδηγούσε σε μια σύγκρουση».

Διαβάστε όλη την ανάλυση του Stratfor

Ρωσικό μαχητικό τύπου Su-24 Fencer καταρρίφθηκε κοντά στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας σήμερα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Τουρκικό Γενικό Επιτελείο το αεροσκάφος είχε προειδοποιηθεί 10 φορές σε διάστημα 5 λεπτών από δυο F-16, ενώ πετούσε πάνω από μια τουρκική επαρχία. Το τουρκικό πρακτορείο Αναντολού, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές από την Προεδρία μετέδωσε ότι το αεροσκάφος παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο, δέχθηκε προειδοποιήσεις πριν καταρριφθεί, ενώ ακολουθήθηκαν όλοι οι κανόνες εμπλοκής.

Αντίθετα το ρωσικό υπουργείο ¶μυνας υποστήριξε αρχικά ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το αεροσκάφος πετούσε αποκλειστικά σε συριακό εναέριο χώρο σε ύψος 6.000 μέτρων. Οι Ρώσοι είπαν ότι το αεροσκάφος καταρρίφθηκε από αντιαεροπορικές συστοιχίες στο έδαφος και πως οι δυο πιλότοι πρόλαβαν και εκτινάχθηκαν.

Τουρκμένιοι αντάρτες ισχυρίζονται ότι «συνέλαβαν» τους δυο πιλότους, ένας εκ των οποίων είναι σε καλή κατάσταση και ο άλλος τραυματισμένος. Bίντεο του Ελεύθερου Συριακού Στρατού δείχνει ομάδα ατόμων να περπατούν σε δασώδη περιοχή στην οποία εμφανίζεται ένα κίτρινο αλεξίπτωτο.

Ενώ είναι σαφές ότι το Su-24 καταρρίφθηκε από τους Τούρκους, η περιγραφή του γεγονότος από την πλευρά τους προέρχεται από τα δυο F-16 που ενεπλάκησαν. Αντίθετα οι Ρώσοι προσπαθούν να ενώσουν τα κομμάτια του παζλ με βάση την τελευταία επικοινωνία με τον πιλότο.

Το σημαντικό σε κάθε περίπτωση είναι πως η Τουρκία παραδέχεται ότι ευθύνεται για την κατάρριψη του αεροσκάφους, ανεξαρτήτως αν οι δυο πλευρές διαφωνούν για το που και με ποιον τρόπο το Su-24 κατερρίφθη.

Από τις πρώτες ημέρες της ενεργότερης ρωσικής εμπλοκής στην Συρία, η Τουρκία, οι ΗΠΑ και άλλοι «σύμμαχοι» εξέφραζαν τον προβληματισμό τους για την πιθανότητα να συμβεί αυτό ακριβώς. Τα ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη έχουν αυξήσει την ένταση των επιχειρήσεων στη Συρία στοχεύοντας τόσο το ISIS όσο και τους αντάρτες που μάχονται τον ¶σαντ.

Σε ορισμένες περιπτώσεις οι προσβολές στόχων από τη Ρωσία πραγματοποιούνται σε περιοχές που επιχειρούν γαλλικά και αμερικανικά αεροσκάφη κατά του ISIS, αυξάνοντας κατακόρυφα τον κίνδυνο ενός ατυχήματος που θα οδηγούσε σε μια σύγκρουση.

Η Τουρκία έχει προειδοποιήσει ότι ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη παραβιάζουν τον εναέριο χώρο της, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που οι ένοπλες δυνάμεις πραγματοποίησαν κατάρριψη.

Μόσχα και ¶γκυρα διεξάγουν συζητήσεις σε στρατιωτικό επίπεδο για τον καλύτερο συντονισμό των επιχειρήσεων τους στην Συρία και έχουν διατηρήσει μια στενή διπλωματική σχέση. Η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού δεν προμηνύει κάποια άμεση στρατιωτική κλιμάκωση ανάμεσα στην Τουρκία και στην Ρωσία. Οι δύο πλευρές αναμένεται να διαχειριστούν την κρίση που θα προκύψει από το περιστατικό μέσω της διπλωματικής οδού και μέσω επιπρόσθετων επαφών σε στρατιωτικό επίπεδο για να ορίσουν καλύτερα τις περιοχές που επιχειρούν.

Η Τουρκία ελπίζει ότι η Ρωσία θα επιδείξει περισσότερη προσοχή στο μέλλον, ιδιαίτερα τώρα που η ¶γκυρα αποφάσισε να εμβαθύνει την στρατιωτική της εμπλοκή στη βόρεια Συρία.

Τουρκμένιοι αντικυβερνητικοί που σχετίζονται με τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό και στηρίζονται από την ¶γκυρα είχαν πρόσφατα κάποιες στρατιωτικές επιτυχίες καθώς κατέλαβαν δυο περιοχές που ελέγχονταν από το ISIS κοντά στην τουρκοσυριακή μεθόριο. Είναι το πρώτο βήμα που πραγματοποιεί η Τουρκία (σε συνεργασία με τις ΗΠΑ) για να απομακρύνει το ISIS από τα σύνορα με την Συρία.

Η επιχείρηση απαιτεί εκτεταμένες αεροπορικές επιχειρήσεις με την συμμετοχή τουρκικών και αμερικάνικων μαχητικών στην Βόρεια Συρία, με την δυνατότητα η Τουρκία να ενισχύσει τους αντάρτες με χερσαίες δυνάμεις για να κρατήσουν την περιοχή και να εγκαθιδρύσουν μια «ζώνη ασφαλείας» στα σύνορα.

Για να νιώσει άνετα η Τουρκία να προχωρήσει σε μια τέτοια επιχείρηση, θα πρέπει να υπάρξει μια συνεννόηση με την Μόσχα, ώστε να διασφαλιστεί ότι τα ρωσικά αεροπλάνα δεν θα μπουν στην μέση.

Οι πτήσεις ρωσικών μαχητικών κοντά στον τουρκικό εναέριο χώρο μπορεί να είχαν σαν στόχο να παγώσουν τους στρατιωτικούς σχεδιασμούς στην ¶γκυρα, αλλά η κατάρριψη του μαχητικού μπορεί να ρίξει το βάρος της ευθύνης στην Μόσχα για να μείνει μακριά από τις τουρκικές επιχειρήσεις κοντά στα σύνορα.


Αναλυτής: Δεν θέλουν σύγκρουση Μόσχα - ¶γκυρα

Στο ίδιο συμπέρασμα με το Stratfor καταλήγει και ο αναλυτής Μαρκ Γκαλεότι, καθηγητής στο New York University, που θεωρείται ειδικός στα ζητήματα ρωσικής ασφάλειας.

Όπως επισημαίνει, παρά στη σκληρή ρητορική του Βλαντιμίρ Πούτιν, «υποπτεύομαι πως ούτε η Μόσχα ούτε, τουλάχιστον οι ευρωπαϊκές, δυνάμεις του ΝΑΤΟ θα θελήσουν να επιτρέψουν να πάει μακριά αυτή η υπόθεση».

Ο αναλυτής επισημαίνει ότι «η Ρωσία δεν μπορεί να δίνει διπλωματικούς ''πολέμους'' σε πολλά μέτωπα και η Ευρώπη ξεκάθαρα θέλει τη Μόσχα ως μέρος της λύσης στη Συρία, ίσως και στην Ουκρανία. Και υπάρχουν πολλές ανησυχίες για την Τουρκία, την ατζέντα της και το ρόλο της στην περιοχή». Γράφει ακόμη ότι πολλά βέβαια θα εξαρτηθούν από τη στάση που θα υιοθετήσει η Ουάσιγκτον. «Όμως, αν η Μόσχα πάρει έστω και ένα ''ψίχουλο'' μεταμέλειας από την ¶γκυρα, ή συμπάθειας από την Ευρώπη, τότε μπορούμε να περιμένουμε ότι το Κρεμλίνο θα επιτρέψει να περάσει».

Ωστόσο, ακόμη και σε αυτό το καλύτερο σενάριο υπόθεσης, ο Γκαλεότι τονίζει ότι δεν θα τελειώσει έτσι απλά το θέμα, σημειώνοντας ότι ήδη η Μόσχα έχει δείξει προθυμία να λειτουργεί κρυφά μέσα στην Τουρκία και ασχολείται με πολιτικές διαμάχες για την επιρροή στον νότιο Καύκασο αλλά και τη Μέση Ανατολή. Ανάμεσα στις κινήσεις που ο ίδιος εκτιμά ότι θα μπορούσαν να γίνουν από τη Μόσχα είναι ίσως η υποστήριξη σε Κούρδους ή σε άλλα ακραία κινήματα, ή και μία πιο ενδελεχής καμπάνια για να περιοριστούν οι τουρκικές φιλοδοξίες στην περιοχή.

«Συχνά λέγεται, και δικαιολογημένα, ότι ο Πούτιν θέλει πραγματικά μία επιστροφή στη γεωπολιτική του 19ου αιώνα. Ας μην ξεχνάμε ότι μία από τις πιο καθοριστικές συγκρούσεις εκείνου του αιώνα ήταν ανάμεσα στη Ρωσία και την Οθωμανική Αυτοκρατορία, οι οποίες κάποιες στιγμές ήταν σε ανοιχτό πόλεμο, άλλες φαινομενικά σε ειρήνη, αλλά ποτέ τίποτα άλλο από εχθροί. ¶ντε πάλι...», καταλήγει ο Γκαλεότι.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το πρόσωπο της χρονιάς 2023 για το περιοδικό Time

Άνθρωποι 06.12.2023
Μεγάλη τιμή για την ποπ σταρ

Ο άνθρωπος που σόκαρε τους πάντες, αυτοκτονώντας σε live streaming

Άνθρωποι 06.12.2023
Ο θάνατός του έκανε το γύρο του διαδικτύου

Μαρία Αντουανέτα: Έμεινε στην Ιστορία για δυο φράσεις της, όμως τη μία δεν την είπε ποτέ

Άνθρωποι 06.12.2023
Mήπως η Μαρία Αντουανέττα ήταν κάπως παρεξηγημένη;

Σήμερα έμαθα: Γιατί τα χρώματα των Χριστουγέννων είναι το κόκκινο και το πράσινο;

Σήμερα έμαθα 06.12.2023
Ισχύει από πολύ νωρίτερα απ` ότι νομίζαμε

Τα τελευταία λόγια του John Lennon πριν τη δολοφονία του

Ιστορικά 06.12.2023
Η συνέντευξη και το λόμπι του The Dakota

Θρήνος για τον Χρήστο Βαλασέλλη: Ένας άνθρωπος πρότυπο, επίμονος, ονειροπόλος

Άνθρωποι 06.12.2023
Συντετριμμένοι οι συνάδελφοί του στο Aeolos Tv και στα ΜΜΕ για την απώλειά του- Τα όνειρά του, η σύλληψη και οι ιδέες του

Σαν σήμερα: Η δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου

Σαν Σήμερα 06.12.2023
Στις 6 Δεκεμβρίου του 2008

Ο θρυλικός αστέρας του Hollywood που είχε το πιο στολισμένο χριστουγεννιάτικο δέντρο του κόσμου

Ιστορικά Χτες
Η ιστορία του πιο φορτωμένου χριστουγεννιάτικου δέντρου στην ιστορία

Τρία ναυάγια που δεν ανακαλύφθηκαν ποτέ: Xαμένα, ξεχασμένα και εντυπωσιακά

Ιστορικά Χτες
Ο Αυστραλιανός Τιτανικός, το πιο πολύτιμο ναυάγιο στη Γη και η τραγωδία του Arctic

Τα αθλήματα αίματος που ήταν δημοφιλή στο παρελθόν

Ιστορικά Χτες
Βαρβαρότητες με θύματα τα ζώα

Σήμερα έμαθα: Γιατί τα σκυλιά αλυχτούν όταν ακούνε σειρήνες;

Σήμερα έμαθα Χτες
Μια από τις πιο… εκκεντρικές τους αντιδράσεις

Σαν σήμερα: Η κατάργηση της ποτοαπαγόρευσης

Σαν Σήμερα Χτες
Ένα μέτρο που έκανε μεγαλύτερο κακό παρά καλό