E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το νέο ποινολόγιο της Εφορίας: Τα πρόστιμα για όλες τις παραβάσεις

Πιο ήπιο για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες

Δημοσίευση 24/11/2015 | 10:05

Το νέο ποινολόγιο της Εφορίας: Τα πρόστιμα για όλες τις παραβάσεις

«Φιλικότερο» είναι πλέον το ποινολόγιο της Εφορίας για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες που εντοπίζονται με φορολογικές παραβάσεις.

Με τις αλλαγές που έγιναν στο καθεστώς των προστίμων και ισχύουν από τις 17 Οκτωβρίου, τα αυτοτελή πρόστιμα των 250 ευρώ (για όσους τηρούν απλογραφικά βιβλία) και 500 ευρώ (για τα διπλογραφικά βιβλία) που επιβάλλονταν για κάθε απόδειξη που δεν εκδιδόταν καταργούνται. Επίσης παρελθόν αποτελούν τα αυτοτελή πρόστιμα που επιβάλλονταν για έκδοση πλαστών και εικονικών τιμολογίων, καθώς επίσης και για αποδοχή εικονικών τιμολογίων.

Παράλληλα εκλογικεύονται τα πρόστιμα τα οποία επιβάλλονται σε περιπτώσεις υποβολής ανακριβών δηλώσεων και μη υποβολής δηλώσεων, ενώ καθιερώνονται νέου τύπου πρόστιμα για τη φοροδιαφυγή στον ΦΠΑ. Ειδικότερα στην περίπτωση της μη έκδοσης αποδείξεων καταργούνται τα αυτοτελή πρόστιμα των 250 ευρώ (για όσους τηρούν απλογραφικά βιβλία) και 500 ευρώ (για τα διπλογραφικά βιβλία) που επιβάλλονταν για κάθε απόδειξη που δεν εκδιδόταν, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Έθνος.

Τα πρόστιμα, τα οποία έφταναν έως 30.000 ευρώ ανάλογα με το πλήθος των αποδείξεων, περιορίζονται μόνο σε ένα πρόστιμο ίσο με το 50% του ΦΠΑ που αναλογεί στην αξία των αποδείξεων που δεν εκδόθηκαν.

Με τις αλλαγές αυτές ευνοούνται όσοι συνηθίζουν να μην εκδίδουν αποδείξεις σωρηδόν αλλά και όσοι δεν υπάγονται σε καθεστώς ΦΠΑ όπως είναι οι γιατροί και οι επιχειρήσεις παροχής ιδιωτικής εκπαίδευσης, οι οποίοι δεν αντιμετωπίζουν πλέον την επιβολή κανενός προστίμου αν εντοπιστούν να μην κόβουν αποδείξεις.

Σε περίπτωση που δεν συνεργάζεται ο φορολογούμενος κατά τη διενέργεια ελέγχου επιβάλλεται πρόστιμο 2.500 ευρώ, ενώ καταβάλλεται προσπάθεια να φτάνουν στη Δικαιοσύνη μόνο οι «σοβαρές» κατά τον νομοθέτη παραβάσεις φοροδιαφυγής. Τα πρόστιμα για έκδοση πλαστών τιμολογίων καταργούνται, αλλά έρχονται αυτεπάγγελτες ποινικές διώξεις για κάθε απόκρυψη φορολογητέας ύλης με ΦΠΑ πάνω από 50.000 ευρώ ή 100.000 ευρώ για οποιονδήποτε άλλο φόρο.

Αναλυτικές οδηγίες για το νέο καθεστώς των προστίμων παρέχονται με εγκύκλιο του αναπληρωτή γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Ι. Μπάκα. Ειδικότερα με την εγκύκλιο:

1. Για εκπρόθεσμες δηλώσεις ή μη υποβολή δηλώσεων από τις οποίες προκύπτει φόρος για καταβολή καθώς και δηλώσεων απόδοσης παρακρατούμενων φόρων επιβάλλονται τα εξής πρόστιμα:

100 ευρώ όταν ο φορολογούμενος δεν είναι υπόχρεος τήρησης βιβλίων.
250 ευρώ για απλογραφικά βιβλία.
500 ευρώ για διπλογραφικά.

Επιπρόσθετα προβλέπονται πρόστιμα ίσα με 10% έως και 50% του φόρου που αποφεύχθηκε να πληρωθεί λόγω ανακριβούς υποβολής ή μη υποβολής δήλωσης. Δεν επιβάλλονται πρόστιμα σε περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης ΦΠΑ ή παρακρατούμενου φόρου εφόσον η αρχική δήλωση έχει υποβληθεί εμπρόθεσμα.

2. Παραβάσεις μη ανταπόκρισης φορολογουμένων σε αίτημα της Φορολογικής Διοίκησης για παροχή πληροφοριών ή στοιχείων: 100 - 250 - 500 ευρώ, ανάλογα με τον τύπο των τηρούμενων βιβλίων.

3. Εκπρόθεσμη υποβολή, ελλιπής υποβολή ή μη υποβολή δηλώσεων φορολογίας κεφαλαίου (γονικών παροχών, κληρονομιών, δωρεών, κερδών από τυχερά παιχνίδια, μεταβίβασης ακινήτων, ΕΝΦΙΑ φόρος offshore και δηλώσεις Ε9): πρόστιμο 100 ευρώ.

4. Επανάληψη της ίδιας παράβασης εντός πενταετίας, ύστερα από νέο φορολογικό έλεγχο: διπλασιασμός του αρχικού προστίμου και σε περίπτωση νέας υποτροπής τετραπλασιασμός.

5. Παραβάσεις συμβολαιογράφων, φυλάκων μεταγραφών και προϊστάμενοι κτηματολογικών γραφείων για παραβάσεις σχετικές με τον ΕΝΦΙΑ: Πρόστιμο ένα τοις χιλίοις επί της αξίας του ακινήτου -δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο από 300 ευρώ ή υψηλότερο από 1.000 ευρώ.

6. Αυτεπάγγελτες ποινικές διώξεις όμως για υποθέσεις μη έκδοσης αποδείξεων άνω των 10.000 ευρώ, για απόκρυψη φορολογητέας ύλης που οδηγεί σε φόρο πάνω από 100.000 ευρώ ή 50.000 ευρώ ειδικά για ΦΠΑ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αφρικανική σκόνη «σκεπάζει» την Ελλάδα: Ποιες περιοχές θα πληγούν περισσότερο και πότε θα υποχωρήσει

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το φαινόμενο αναμένεται να κορυφωθεί την Τρίτη 21 και Τετάρτη 22 Ιουλίου, με τις μεγαλύτερες επιβαρύνσεις στη δυτική και νότια Ελλάδα.

Ρόδος: Το σπαρακτικό μήνυμα του πατέρα του 19χρονου ΕΠΟΠ ‑ «Ήρθαμε, όμως εσύ έλειπες»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η οικογένεια του 19χρονου έφτασε στο νησί για το ταξίδι που σχεδίαζαν να κάνουν όλοι μαζί, πριν από τη μοιραία στρατιωτική εκπαίδευση

Καιρός: Μπουρίνι απόψε στη Βόρεια Ελλάδα – Στο «στόχαστρο» και η Θεσσαλονίκη

Καιρός Χτες
Ο Σάκης Αρναούτογλου προειδοποιεί για σύντομο αλλά τοπικά έντονο πέρασμα καταιγίδων με απότομη ενίσχυση ανέμων και αυξημένη ηλεκτρική δραστηριότητα.

Φωτιά σε διαμέρισμα στον Πειραιά – Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής

Ελλάδα Χτες
Η φωτιά εκδηλώθηκε στον πρώτο όροφο πολυκατοικίας στην οδό Καλλιγά – Αγνωστο αν υπάρχουν εγκλωβισμένοι.

Πρόστιμο 550 εκατ. ευρώ στην AliExpress από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για παράνομα προϊόντα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η Κομισιόν διαπίστωσε ότι η πλατφόρμα απέτυχε να εντοπίσει και να αφαιρέσει έγκαιρα παράνομα, μη ασφαλή και απομιμητικά προϊόντα από τη διάθεσή της.

Ryanair: Τι αποκάλυψε ο CEO για το ατύχημα με το σπασμένο παράθυρο στην πτήση από Θεσσαλονίκη

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο Μάικλ Ο`Λίρι δήλωσε ότι τα αρχικά ευρήματα παραπέμπουν σε «ζημιά από ξένο αντικείμενο» στον κινητήρα κατά την απογείωση από τη Θεσσαλονίκη.

Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Νεκρή 71χρονη που παρασύρθηκε από τουριστικό λεωφορείο

Ελλάδα Χτες
Το δυστύχημα σημειώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στη λεωφόρο Κωνσταντίνου Καραμανλή - ο οδηγός του λεωφορείου συνελήφθη.

Πέθανε ο Κέβιν Κίγκαν: Έφυγε από τη ζωή ο θρύλος του αγγλικού ποδοσφαίρου σε ηλικία 75 ετών

E-Daily 3.Left Χτες
Ο δις νικητής της Χρυσής Μπάλας είχε αποκαλύψει τον Ιούνιο ότι έπασχε από καρκίνο σταδίου 4.

Διανομέας φαγητού κέρδισε ένα από τα σημαντικότερα λογοτεχνικά βραβεία της Κίνας

E-Daily 3.Left Χτες
Ο 56χρονος Ουάνγκ Τζιμπίνγκ έγραφε ποιήματα σε χαρτάκια ανάμεσα στις παραδόσεις και κέρδισε το Λογοτεχνικό Βραβείο Λου Σιν με τη συλλογή «Low Flight».

ΑΑΔΕ: Δήλωνε άστεγη και έμενε σε βίλα 280 τ.μ. με πισίνα!

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τρεις συλλήψεις από τους ελεγκτές του ΔΕΟΣ - εντοπίστηκαν εικονικά τιμολόγια και συναλλαγές άνω των 40 εκατ. ευρώ.

Guardian: Τι κινδύνους κρύβει για τη Μεσσηνία η «Οδύσσεια» του Νόλαν;

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η κινηματογραφική αίγλη που απέκτησε η Μεσσηνία, αφού επιλέχθηκε για τα γυρίσματα της νέας «Οδύσσειας» του Κρίστοφερ Νόλαν, έφερε τη Βοϊδοκοιλιά στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος

Νέοι αυστηροί κανόνες για τα πατίνια: Ποιοι δεν θα μπορούν πλέον να τα οδηγούν

E-Daily 2.TopNews Χτες
Νομοσχέδιο που έρχεται προς ψήφιση περιορίζει τη χρήση ηλεκτρικών πατινιών