E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η Τουρκία κατέρριψε ρωσικό Sukhoi Su‑24 στα σύνορα με Συρία

H ¶γκυρα υποστηρίζει ότι παραβίασε τον εθνικό εναέριο χώρο

Δημοσίευση 24/11/2015 | 09:52

Η Τουρκία κατέρριψε ρωσικό Sukhoi Su‑24 στα σύνορα με Συρία

Ενα ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος τύπου Sukhoi Su-24 κατερρίφθη από την Τουρκία, κοντά στα σύνορα με την Συρία, το πρωΐ της Τρίτης, μια μέρα πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών στην Αγκυρα η οποία σύμφωνα με πληροφορίες ακυρώθηκε.

Νεκρός είναι, σύμφωνα με το CNN Turk, ο ένας πιλότος. Το τηλεοπτικό δίκτυο επικαλείται τοπικές πηγές. Το αεροσκάφος κατερρίφθη με πύραυλο εδάφους-αέρος. Ο δεύτερος πιλότος βρίσκεται στα χέρια των τουρκμενικών ανταρτικών δυνάμεων που πολεμούν κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Ασαντ στη βόρεια Συρία. Ρωσικά στρατιωτικά ελικόπτερα ερευνούν την περιοχή για την ανεύρεση των πιλότων, σύμφωνα με το Russia Today.

H Αγκυρα υποστηρίζει ότι παραβίασε τον εθνικό εναέριο χώρο, αγνόησε τις αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις και κατερρίφθη από δύο τουρκικά F-16S. Η Μόσχα, ωστόσο, διαψεύδει ότι το αεροσκάφος προειδοποιήθηκε, επιμένει ότι δεν παραβιάστηκε ο τουρκικός εναέριος χώρος και δηλώνει ότι η κατάρριψη έγινε από το έδαφος. Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, οι δύο πιλότοι εγκατέλειψαν το αεροσκάφος με αλεξίπτωτα και διασώθηκαν. Ενας εκ των δύο βρίσκεται στα χέρια των τουρκμενικών δυνάμεων στη βόρεια Συρία και ο άλλος αναζητείται.

Σε ανακοίνωση του τουρκικού γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων αναφέρεται ότι το ρωσικό αεροσκάφος τύπου Su 24, στις 09.20 το πρωί, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις, παραβίαζε τον τουρκικό εναέριο χώρο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση έγιναν δέκα προειδοποιήσεις και το αεροσκάφος καταρρίφθηκε στις 09.24 από δύο τουρκικά μαχητικά τύπου F 16, στην περιοχή Γιαγιλάνταγ της Αντιόχειας, με βάση τους κανόνες εμπλοκής των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Πρόκειται για σημείο των συνόρων που βρίσκεται κοντά στην περιοχή όπου κατοικούν Τουρκομάνοι. Η 'Αγκυρα εδώ και μέρες διαμαρτύρεται για τον βομβαρδισμό της περιοχής από ρωσικά μαχητικά.

"Eνα ρωσικό μαχητικό Su-24 καταρρίφθηκε σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής, αφού παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο", ανακοίνωσε η τουρκική Προεδρία.

Ο Ρώσος υπουργός Αμύνης, πάντως, υποστηρίζει ότι η καταγεγραμμένη πορεία του αεροσκάφους αποδεικνύει ότι πετούσε πάνω από συριακό και όχι τουρκικό έδαφος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το γραφείο του τούρκου Πρωθυπουργού, ο κ. Αχμέτ Νταβούτογλου, έδωσε εντολή στο υπουργείο Εξωτερικών της χώρας να συντονιστεί με το ΝΑΤΟ, τον ΟΗΕ και όλες τις εμπλεκόμενες χώρες για την αντιμετώπιση των τελευταίων εξελίξεων στα σύνορα με την Συρία.

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικώμ Σεργκέι Λαβρόφ, επρόκειτο να φτάσει το βράδυ της Τρίτης στην Τουρκία, με βασικό θέμα της ατζέντας των επαφών του τις εξελίξεις στη Συρία.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι το αεροσκάφος συνετρίβη σε ορεινή περιοχή στην βόρεια επαρχία της Λατάκια. Στο σημείο μάχονται φιλοκυβερνητικές δυνάμεις με αντικαθεστωτικούς και βρίσκονταν σε εξέλιξη βομβαρδισμοί. Ρωσικές και συριακές δυνάμεις διεξάγουν επιχειρήσεις στην περιοχή.

Το πρακτορείο Anadolu δημοσίευσε βίντεο από την κατάρριψη στον λογαριασμό του στο Twitter.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νέα τσουχτερά πρόστιμα στις συγκοινωνίες – Έξυπνες κάμερες στους σταθμούς

E-Daily 2.TopNews 30.05.2026
Αυξήσεις στα πρόστιμα και κίνητρα συμμόρφωσης

Κηφισός: Κυκλοφοριακό κομφούζιο μετά από ανατροπή αυτοκινήτου

E-Daily 2.TopNews 30.05.2026
Δεν υπήρξε σοβαρός τραυματισμός

Τουρκία: Βυθίστηκε τουριστικό πλοίο με 148 επιβάτες ανοιχτά της Μαρμαρίδας

E-Daily 2.TopNews 30.05.2026
Βούτηξαν στη θάλασσα για να σωθούν

Κακοποίηση 3χρονης: Στη φυλακή η μητέρα και ο Πακιστανός σύντροφος – Το ζευγάρι αρνείται τα πάντα

E-Daily 2.TopNews 30.05.2026
Προφυλακιστέο κρίθηκε το ζευγάρι για την άγρια κακοποίηση 3χρονου κοριτσιού στα Χανιά: Οι αντιφάσεις, οι απάτες και η μαρτυρία – «κλειδί»

Ιράν: Τι είναι το εμπλουτισμένο ουράνιο που αποτελεί το «δυνατό χαρτί» στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ

E-Daily 2.TopNews 30.05.2026
Πόσο ουράνιο διαθέτει το Ιράν και γιατί προκαλεί ανησυχία;

Γερμανία: Συναγερμός στο αεροδρόμιο του Μονάχου για πιθανή παρουσία drone

Κόσμος 30.05.2026
Μεγάλη κινητοποίηση της αστυνομίας και προσωρινή διακοπή των πτήσεων

Αγίου Πνεύματος 2026: Για ποιους είναι αργία ‑ Η αμοιβή όσων θα εργαστούν

E-Daily 2.TopNews 30.05.2026
Όλα όσα πρέπει να ξέρουν οι εργαζόμενοι

Δικαστικό «μπλόκο» στον Τραμπ: Αποκαθηλώνεται το όνομά του από το Kennedy Center

E-Daily 2.TopNews 30.05.2026
«Το Κογκρέσο έδωσε στο Kennedy Center το όνομά του, και μόνο το Κογκρέσο έχει τη δύναμη να το αλλάξει»

Πανσέληνος Μαΐου: Πότε και πώς θα απολαύσουμε το εντυπωσιακό «Μπλε Φεγγάρι»

E-Daily 3.Left 30.05.2026
Τι ακριβώς σημαίνει όμως ο όρος «Μπλε Σελήνη»

Νέες ταυτότητες: Τι κοστίζουν, πώς κλείνετε ραντεβού και πότε παύουν να ισχύουν οι παλιές

E-Daily 2.TopNews 30.05.2026
Από τον Αύγουστο του 2026 οι παραδοσιακές «μπλε» ταυτότητες δεν θα γίνονται δεκτές ως ταξιδιωτικά έγγραφα - όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Κιλκίς: Παρίστανε τον συμβολαιογράφο και της απέσπασε χρήματα, λίρες και κοσμήματα αξίας 50.000 ευρώ

Ελλάδα 30.05.2026
Εξιχνιάστηκε τηλεφωνική απάτη σε βάρος ηλικιωμένης

Μικρολίμανο: Γνωστός τράπερ ήταν μαζί με τον «Τίτι» το βράδυ που συνελήφθη

Ελλάδα 30.05.2026
Ο Like Boss εξηγεί τους λόγους για τους οποίους είχε συναντηθεί με τον διαβόητο κακοποιό