E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η Τουρκία κατέρριψε ρωσικό Sukhoi Su‑24 στα σύνορα με Συρία

H ¶γκυρα υποστηρίζει ότι παραβίασε τον εθνικό εναέριο χώρο

Δημοσίευση 24/11/2015 | 09:52

Η Τουρκία κατέρριψε ρωσικό Sukhoi Su‑24 στα σύνορα με Συρία

Ενα ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος τύπου Sukhoi Su-24 κατερρίφθη από την Τουρκία, κοντά στα σύνορα με την Συρία, το πρωΐ της Τρίτης, μια μέρα πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών στην Αγκυρα η οποία σύμφωνα με πληροφορίες ακυρώθηκε.

Νεκρός είναι, σύμφωνα με το CNN Turk, ο ένας πιλότος. Το τηλεοπτικό δίκτυο επικαλείται τοπικές πηγές. Το αεροσκάφος κατερρίφθη με πύραυλο εδάφους-αέρος. Ο δεύτερος πιλότος βρίσκεται στα χέρια των τουρκμενικών ανταρτικών δυνάμεων που πολεμούν κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Ασαντ στη βόρεια Συρία. Ρωσικά στρατιωτικά ελικόπτερα ερευνούν την περιοχή για την ανεύρεση των πιλότων, σύμφωνα με το Russia Today.

H Αγκυρα υποστηρίζει ότι παραβίασε τον εθνικό εναέριο χώρο, αγνόησε τις αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις και κατερρίφθη από δύο τουρκικά F-16S. Η Μόσχα, ωστόσο, διαψεύδει ότι το αεροσκάφος προειδοποιήθηκε, επιμένει ότι δεν παραβιάστηκε ο τουρκικός εναέριος χώρος και δηλώνει ότι η κατάρριψη έγινε από το έδαφος. Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, οι δύο πιλότοι εγκατέλειψαν το αεροσκάφος με αλεξίπτωτα και διασώθηκαν. Ενας εκ των δύο βρίσκεται στα χέρια των τουρκμενικών δυνάμεων στη βόρεια Συρία και ο άλλος αναζητείται.

Σε ανακοίνωση του τουρκικού γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων αναφέρεται ότι το ρωσικό αεροσκάφος τύπου Su 24, στις 09.20 το πρωί, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις, παραβίαζε τον τουρκικό εναέριο χώρο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση έγιναν δέκα προειδοποιήσεις και το αεροσκάφος καταρρίφθηκε στις 09.24 από δύο τουρκικά μαχητικά τύπου F 16, στην περιοχή Γιαγιλάνταγ της Αντιόχειας, με βάση τους κανόνες εμπλοκής των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Πρόκειται για σημείο των συνόρων που βρίσκεται κοντά στην περιοχή όπου κατοικούν Τουρκομάνοι. Η 'Αγκυρα εδώ και μέρες διαμαρτύρεται για τον βομβαρδισμό της περιοχής από ρωσικά μαχητικά.

"Eνα ρωσικό μαχητικό Su-24 καταρρίφθηκε σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής, αφού παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο", ανακοίνωσε η τουρκική Προεδρία.

Ο Ρώσος υπουργός Αμύνης, πάντως, υποστηρίζει ότι η καταγεγραμμένη πορεία του αεροσκάφους αποδεικνύει ότι πετούσε πάνω από συριακό και όχι τουρκικό έδαφος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το γραφείο του τούρκου Πρωθυπουργού, ο κ. Αχμέτ Νταβούτογλου, έδωσε εντολή στο υπουργείο Εξωτερικών της χώρας να συντονιστεί με το ΝΑΤΟ, τον ΟΗΕ και όλες τις εμπλεκόμενες χώρες για την αντιμετώπιση των τελευταίων εξελίξεων στα σύνορα με την Συρία.

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικώμ Σεργκέι Λαβρόφ, επρόκειτο να φτάσει το βράδυ της Τρίτης στην Τουρκία, με βασικό θέμα της ατζέντας των επαφών του τις εξελίξεις στη Συρία.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι το αεροσκάφος συνετρίβη σε ορεινή περιοχή στην βόρεια επαρχία της Λατάκια. Στο σημείο μάχονται φιλοκυβερνητικές δυνάμεις με αντικαθεστωτικούς και βρίσκονταν σε εξέλιξη βομβαρδισμοί. Ρωσικές και συριακές δυνάμεις διεξάγουν επιχειρήσεις στην περιοχή.

Το πρακτορείο Anadolu δημοσίευσε βίντεο από την κατάρριψη στον λογαριασμό του στο Twitter.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ηχούν και πάλι οι σειρήνες στο Ακρωτήρι

Κόσμος 06.03.2026
Χθες το βράδυ, ήχησαν και πάλι δύο φορές, ωστόσο δεν εντοπίστηκε κάποια απειλή, σύμφωνα με τις επίσημες ενημερώσεις από την κυβέρνηση

Θεσσαλονίκη: Κατάπιε ηρωίνη για να αποφύγει αστυνομικό έλεγχο σε μπλόκο ‑ Νοσηλεύεται φρουρούμενος

Ελλάδα 06.03.2026
Τελικά, οι αστυνομικοί κατάφεραν να ακινητοποιήσουν το όχημα και να προχωρήσουν στον έλεγχο του 47χρονου

Πότε θα κλείσουν τα σχολεία για τις διακοπές του Πάσχα

Ελλάδα 06.03.2026
Ερχεται νωρίτερα σε σχέση με άλλες χρονιές

Τελεσίγραφο Τραμπ σε Ιράν: «Παραδοθείτε ή θα πεθάνετε όλοι»

Κόσμος 06.03.2026
Μιλώντας στον Λευκό Οίκο, παρουσία της ομάδας της Ίντερ Μαϊάμι του Ντέιβιντ Μπέκαμ, ο Ντόναλντ Τραμπ απηύθυνε έκκληση προς τα μέλη των Φρουρών της Επανάστασης, τον ιρανικό στρατό και την αστυνομία να εγκαταλείψουν το καθεστώς

Η συγκλονιστική κατάθεση του 17χρονου που σκότωσε τον πατέρα του στη Λέρο

Ελλάδα 06.03.2026
«Μου τρύπησε την παλάμη στο κατσαβίδι»

Τζέιμς και Οκόμπο πιάστηκαν στα χέρια μετά την ήττα της Μονακό από την Φενέρ, δείτε βίντεο

Αθλητικά Νέα 06.03.2026
Ο Αμερικανός γκαρντ έσπρωξε με δύναμη τον συμπαίκτη του

Με το «δάκτυλο στη σκανδάλη» οι Κούρδοι ‑ Ολονύχτια μεταφορά οπλισμού ‑ Απειλεί ο Πεζεσκιάν

Κόσμος 06.03.2026
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να «ρίχνει λάδι στη φωτιά»

CNN: Καταρρίφθηκαν ιρανικά βομβαρδιστικά δύο λεπτά πριν την επίθεση σε βάση των ΗΠΑ στο Κατάρ

Ελλάδα Χτες
Τα ιρανικά αεροσκάφη βρίσκονταν «δύο λεπτά» μακριά από τους στόχους τους - Στη βάση βρίσκονται συνήθως 10.000 Αμερικανοί στρατιώτες

Γαλλία: «Όχι» στη χρήση των γαλλικών βάσεων στη Μέση Ανατολή από τα μαχητικά αεροσκάφη των ΗΠΑ

Κόσμος Χτες
Τα αεροσκάφη υποστήριξης των ΗΠΑ, και όχι τα μαχητικά αεροσκάφη, επιτρέπεται να χρησιμοποιούν την αεροπορική βάση Istres στη Γαλλία, λέει ο γαλλικός στρατός

Οι Φρουροί της Επανάστασης ισχυρίστηκαν ότι έπληξαν το αεροπλανοφόρο «Αβραάμ Λίνκολν» με drones

Κόσμος Χτες
Το σώμα των Φρουρών είχε ήδη ισχυριστεί το Σάββατο ότι το έπληξε με βαλλιστικούς πυραύλους, κάτι που το Πεντάγωνο αρνήθηκε

Πέθανε ο Αλκης Ρήγος

Πολιτική Χτες
Στην απώλεια του Αλκή Ρήγου αναφέρεται με δήλωσή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ