E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Βαρουφάκης: «Χάσαμε την ευκαιρία να χρεοκοπήσουμε»

Επιμένει πως τα έκανε όλα σωστά

Δημοσίευση 23/11/2015 | 15:32

Βαρουφάκης: «Χάσαμε την ευκαιρία να χρεοκοπήσουμε»

Την άποψη ότι η νομισματική ένωση «απέτυχε θεαματικά» αφήνοντας την Ευρώπη κατακερματισμένη ώστε να ανταποκριθεί στην εισροή των προσφύγων εξέφρασε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στον Guardian.

«Ρίξτε μία ματιά στα γεγονότα της Ευρώπης τα τελευταία 10-15 χρόνια από την νομισματική ένωση. Το σχέδιο έχει αποτύχει θεαματικά», είπε συγκεκριμένα ο πρώην ΥΠΟΙΚ και συνέχισε: «Οι Ευρωπαίοι είναι άνθρωποι που χωρίζονται από κοινό νόμισμα. Η κρίση του ευρώ έχει κατακερματίσει την Ευρώπη στρέφοντας τους Έλληνες κατά των Γερμανών, τους Ιρλανδούς κατά των Ισπανών κτλ.».

Όσον αφορά στο πρόβλημα των προσφύγων ο Γιάνης Βαρουφάκης τόνισε από την Αυστραλία από όπου βρίσκεται για ομιλίες, ότι δεν έχει την απάντηση καθώς πρόκειται για πολύ μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Παρόλα αυτά σημείωσε ότι αν κάποιος του χτυπούσε την πόρτα «μετά τις 3 τα ξημερώματα φοβισμένο, πεινασμένος και έχοντας πυροβοληθεί», σαν άνθρωπος έχει «ηθικό καθήκον» να τον δεχτεί και να τον ταΐσει, και στη συνέχεια να κάνει ερωτήσεις. «Οτιδήποτε άλλο αποτελεί προσβολή για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό» τονίζει ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Όσον αφορά στην θητεία του ως υπουργός Οικονομικών, ο Γιάνης Βαρουφάκης συνεχίζει να μην μετανιώνει για κάτι και πιστεύει ακόμα ότι έδρασε σωστά αναφέρει ο Guardian.

«Με το πλεονέκτημα της ύστερης γνώσης, κάποιος θα μεταλλάσσει πάντα τις πράξεις κάποιου. Θα μπορούσα να δώσω έναν μακρύ κατάλογο, αν γνώριζα εκ των προτέρων τι επρόκειτο να συμβεί. Αλλά η γενική στρατηγική ήταν σωστή. Ανέλαβα υπουργός Οικονομικών 15 μέρες πριν χρεοκοπήσουμε», είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης εξηγώντας ότι το δάνειο δεν ήταν βιώσιμο. «Δεν θα γινόμουν μέρος αυτού και είχαμε σκληρή γραμμή», συνέχισε.

«Αλλά οι δανειστές ενδιαφέρονταν περισσότερο να επιδείξουν τα αποτελέσματα της συντριβής μίας κυβέρνησης που τόλμησε να τους αντιταχθεί ώστε να μπορέσουν να εκφοβίσουν άλλους όπως η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Γαλλία. Η Ελλάδα αντιμετωπίστηκε σαν πιόνι σε μία σκακιέρα και ήταν πολύ δύσκολο. Είχαμε την ευκαιρία [να χρεοκοπήσουμε] και την χάσαμε. Έπρεπε να είχα χρεοκοπήσει. Θα ερχόντουσαν κοντά μας και θα είχαμε μία συμβιβαστική συμφωνία, αλλά δεν μου επετράπη να χρησιμοποιήσω αυτό το όπλο. Αλλά κάτι πρέπει να δώσεις. Δυστυχώς η λύση όπως είναι τώρα δεν είναι συμβατή με τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών χωρών», καταλήγει ο Γιάνης Βαρουφάκης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Απίστευτες στιγμές σε πτήση: Γέννησε 30 λεπτά πριν την προσγείωση – «Η μαμά ήταν ροκ σταρ»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Μαρτυρίες επιβατών κάνουν λόγο για μια «σουρεαλιστική» εμπειρία

«Χείμαρρος» η Ειρήνη Μουρτζούκου: Είχα σχέση με τη μαμά του Παναγιωτάκη, ήθελε να τον πουλήσει

E-Daily 2.TopNews Χτες
«Ζητούσε να εργαστώ ακόμα και να εκπορνευτώ για να της πηγαίνω χρήματα»

38χρονη επιβάτης έπεσε από ύψος 15 μέτρων σε αεροδρόμιο και πέθανε

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η γυναίκα έπεσε από ύψος περίπου 15 μέτρων

Ηράκλειο: Έπινε τσάμπα σε ξενοδοχείο και στο τέλος τους κατηγόρησε για κλοπή

E-Daily 2.TopNews Χτες
Μία υπόθεση που απασχόλησε τους αστυνομικούς του Ηρακλείου για γέλια και για κλάματα

Κυψέλη: Εντοπίστηκε χειροβομβίδα σε σπίτι ‑ Χειροπέδες σε 3 άτομα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Συνελήφθησαν τρεις αλλοδαποί, ηλικίας 28 και 20 ετών

Κέρκυρα: Αυτοκίνητο παρέσυρε μητέρα και γιο ‑ Μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο

Ελλάδα Χτες
Οι αρχές διερευνούν τα αίτια του ατυχήματος και διασφαλίζουν την ομαλή κυκλοφορία στην περιοχή

Αίγυπτος: Τουρίστας πέθανε από δάγκωμα φιδιού ‑ Μπήκε μέσα στο παντελόνι του

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο άνδρας παρουσίασε έντονα συμπτώματα δηλητηρίασης και του έγινε ανάνηψη

Γυναίκα γέννησε δίδυμα με διαφορετικούς πατέρες ‑ Η σπάνια περίπτωση που κατέγραψαν επιστήμονες

E-Daily 2.TopNews Χτες
H γυναίκα ήθελε να επιβεβαιώσει την πατρότητα των δίδυμων παιδιών της, ωστόσο ανακάλυψε πως τα παιδιά είχαν δύο διαφορετικούς πατέρες

Κρήτη: Μυστήριο με τα μηνύματα του αγνώστου «Γιώργου» στον πρώην σύντροφο της Ελευθερίας Γιακουμάκη

Ελλάδα Χτες
Στο επίκεντρο της έρευνας έχουν μπει μηνύματα που φέρεται να εστάλησαν στον 40χρονο από άγνωστο άνδρα με το όνομα «Γιώργος»

Καιρός Πρωτομαγιάς: «Θα κοιμηθούμε με άνοιξη, θα ξυπνήσουμε με χειμώνα» ‑ Η πρόγνωση Καλλιάνου

Καιρός Χτες
Σύμφωνα με τον κ. Καλλιάνο «θα παραμείνει ο άστατος καιρός και το Σαββατοκύριακο»

Φρίκη στη Χίο: Οικιακή βοηθός χτυπούσε στο κεφάλι και τράβαγε από τα μαλλιά 98χρονο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο 98χρονος κύριος Παναγιώτης έφυγε πριν μερικές μέρες από τη ζωή, αλλά οι τελευταίες του ημέρες ήταν μαρτυρικές στα χέρια της 70χρονης οικιακής βοηθού με καταγωγή από τη Ρουμανία