LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Έρευνα για την ομοφυλοφιλία στην Ελλάδα: Υπέρ του συμφώνου συμβίωσης το 70%

Συντριπτικά τα ποσοστά αποδοχής στις νεαρές ηλικίες και στις γυναίκες

Δημοσίευση 23/11/2015 | 13:40

Έρευνα για την ομοφυλοφιλία στην Ελλάδα: Υπέρ του συμφώνου συμβίωσης το 70%

3 στους 4 Έλληνες δείχνουν θετικοί στην ευρύτερη αποδοχή της ομοφυλοφιλίας στην Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα της Focus Bari, που αγγίζει ένα πολυσυζητημένο και δύσκολο θέμα. Όπως φαίνεται από τις απαντήσεις, οι γυναίκες είναι πιο θετικές (82%), όπως και οι νεαρές ηλικίες (81%).

Το θέμα του συμφώνου συμβίωσης έχει απασχολήσει πολλές φορές τη δημοσιότητα στην Ελλάδα, με έναν νόμο που τον προέβλεπε, αλλά όχι για τα ομόφυλα ζευγάρια, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις και μια καταδικαστική απόφαση από το ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πάνω στο θέμα οι Έλληνες μοιάζουν ιδιαίτερα θετικοί. 7 στους 10 στηρίζουν την επέκτασή του συμφώνου και μεταξύ ομοφυλοφίλων, δίνοντας έμμεσα και μια απάντηση στις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες, που φοβούνται το πολιτικό κόστος μιας τέτοιας απόφασης.

Η συγκεκριμένη πρόταση χαίρει μεγαλύτερης αποδοχής από τον γυναικείο πληθυσμό και τις νεαρότερες ηλικίες, ενώ αντίθετα, λιγότερο ένθερμοι υποστηρικτές παρουσιάζονται οι άνδρες και οι ηλικίες 35-44, αν και όχι με σημαντικά μεγαλύτερη διαφορά από το σύνολο (63% και 64% αντίστοιχα).

Τα όρια της ανοχής...

Όταν το ερώτημα μπαίνει πιο βαθιά σε κοινωνικά ζητήματα και δικαιώματα, η ελληνική κοινωνία μοιάζει να ανασύρει τα συντηρητικά ανακλαστικά της. Έτσι, εμφανώς χαμηλότερη είναι η αποδοχή του πολιτικού γάμου στα ομόφυλα ζευγάρια. Συγκεκριμένα, το 56% του κοινού θεωρεί ότι θα έπρεπε να δοθεί το δικαίωμα του πολιτικού γάμου στα ομόφυλα ζευγάρια. Εξετάζοντας τις υποομάδες, το μικρότερο ποσοστό αποδοχής αυτήν τη φορά καταγράφεται από τους μεγαλύτερους σε ηλικία (55+ ετών), με ποσοστό 49%.

Αντίστοιχα, ιδιαίτερα αρνητική μοιάζει η κοινή γνώμη στο ενδεχόμενο να δοθεί το δικαίωμα υιοθεσίας σε ομοφυλόφιλες οικογένειες. Μόνο το 30% δίνει θετική απάντηση, ενώ παράλληλα αυξημένο είναι το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν ότι δεν γνωρίζουν, πράγμα που υπογραμμίζει και την πολυπλοκότητα του θέματος για την ελληνική κοινωνία. Στη συγκεκριμένη ερώτηση, το μόνο υποκοινό που διαφοροποιείται σημαντικά από τον μέσο όρο είναι οι νεαρότερες ηλικίες, οι οποίες εκφράζονται περισσότερο θετικά (40%).

Τα στερεότυπα και η ελληνική κοινωνία

Η ομοφυλοφιλία συνοδεύτηκε στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, από σειρά στερεοτύπων και κλισέ. Η έρευνα της Focus Bari έθεσε κάποια από αυτά στους συμμετέχοντες, με τις απαντήσεις τους να δείχνουν τη διείσδυση που έχουν οι γκέι στην κοινωνία. 6 στους 10, για παράδειγμα, απαντούν πως η προβολή ομοφυλοφίλων από την τηλεόραση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα μικρά παιδιά, με το ποσοστό να είναι εμφανώς αυξημένο σε μεγαλύτερες ηλικίες. ¶λλωστε, ένα 42% των κατοίκων της επαρχίας και ένα 37% του συνόλου των ερωτηθέντων δήλωσε πως το να είσαι ομοφυλόφιλος στην Ελλάδα αποτελεί μειονέκτημα.

Ενδεικτικό της σύγχυσης που επικρατεί στο θέμα είναι το γεγονός πως το 33% μόνο των ερωτηθέντων συμφωνεί πως κάποιος «γεννιέται ομοφυλόφιλος και δεν γίνεται», δίνοντας έτσι έμμεση απάντηση στη θέση τους πως ένα παιδί μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά από ομοφυλοφιλικά πρότυπα. Σε πιο ακραίες απαντήσεις, το 14% των ερωτηθέντων δήλωσε πως θεωρεί την ομοφυλοφιλία ψυχική διαταραχή.

Την ίδια ώρα πάντως, οι Έλληνες ζητούν αυστηρότερες κυρώσεις σε περιπτώσεις ρητορικής μίσους κατά ομοφυλοφίλων, ενώ θα ήθελαν και από την εκκλησία να δείξει μεγαλύτερη κατανόηση στο θέμα.

Ομοφυλόφιλος στην Ελλάδα

Η έρευνα όμως εστίασε και σε άτομα που δηλώνουν πως έλκονται από άτομα του ίδιου φύλου, για να διαπιστώσει τη δική τους οπτική στο θέμα της μεταχείρισης της σeξουαλικότητάς τους από την κοινωνία. 1 στους 4 ομοφυλόφιλους μιλούν ανοικτά για τις προτιμήσεις τους, ενώ το 60% επιλέγει τα άτομα στα οποία θα εκμυστηρευτεί τις προτιμήσεις του.

Πάντως, και οι ομοφυλόφιλοι μοιάζουν μοιρασμένοι στο ερώτημα αν ο σeξουαλικός τους προσανατολισμός έχει δημιουργήσει δυσκολίες στη ζωή τους, με ένα 24% να απαντά πως ναι, και 47% να μην παίρνει ξεκάθαρη θέση. Επιπλέον, ένα 21% απαντά πως έχει υποστεί σωματική βία.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τέμπη: Η τέφρα των νεκρών πετάχτηκε, καταγγέλλει μητέρα θύματος

Ελλάδα 26.02.2024
Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο ΑΠΘ για τα θύματα του πολύνεκρου δυστυχήματος των Τεμπών, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου

Βίντεο ντοκουμέντο από το έγκλημα στην Αγία Βαρβάρα: Ο 69χρονος περπατάει χαλαρός με την καραμπίνα στο χέρι

Ελλάδα 26.02.2024
«Ρίξ’ του, φά’ τον», φέρεται να τον προέτρεπε η σύζυγός του

Ζάκυνθος: «Με πατούσε στο κεφάλι για να μου δέσει τα χέρια, φοβάμαι» ‑ Σπάει τη σιωπή της η 19χρονη

Ελλάδα 26.02.2024
Με τρεμάμενη φωνή, η 19χρονη ανέφερε πως φοβάται για τη ζωή της

Εθνικό Θέατρο: Ακυρώνονται οι παραστάσεις λόγω απεργίας της ΑΔΕΔΥ

Ελλάδα 26.02.2024
Ποιες παραστάσεις ακυρώνονται και τι θα ισχύσει με τα εισιτήρια

Κτηvωδία στην Καβάλα: Έβαλαν φωτιά σε σκύλο και τον ακρωτηρίασαν

Ελλάδα 26.02.2024
Απίστευτη κτηvωδία στην Καβάλα καθώς βρέθηκε σκύλος που βασανίστηκε μέχρι θαvάτου, περιοχή του περιφερειακού δρόμου, στις παρυφές της πόλης

Αγία Βαρβάρα: Βίντεο ντοκουμέντο με τον 69χρονο μετά τη δολοφονiα του γαμπρού του

Ελλάδα 26.02.2024
O 69χρονος να περπατά με απόλυτη ψυχραιμία μετά τη δολοφονiα στην Αγία Βαρβάρα του συζύγου της κόρης του

Απεργία 28 Φεβρουαρίου: Πώς θα κινηθούν λεωφορεία, τρόλεϊ, μετρό και προαστιακός

Ελλάδα 26.02.2024
Χειρόφρενο σε ταξί, δεμένα πλοία, στο έδαφος τα αεροπλάνα

Ορεστιάδα: ΙΧ που μετέφερε παράνομους μεταvάστες έπεσε σε περίφραξη σπιτιού

Ελλάδα 26.02.2024
Ο οδηγός - διακινητής επιχείρησε να διαφύγει τη σύλληψη, όταν αστυνομικοί του έκαναν σήμα να σταματήσει

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού: Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν

Καιρός 26.02.2024
Σε ποιες περιοχές προβλέπονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες – Από την Τρίτη τα έντονα φαινόμενα θα εξασθενήσουν