E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Έρευνα για την ομοφυλοφιλία στην Ελλάδα: Υπέρ του συμφώνου συμβίωσης το 70%

Συντριπτικά τα ποσοστά αποδοχής στις νεαρές ηλικίες και στις γυναίκες

Δημοσίευση 23/11/2015 | 13:40

Έρευνα για την ομοφυλοφιλία στην Ελλάδα: Υπέρ του συμφώνου συμβίωσης το 70%

3 στους 4 Έλληνες δείχνουν θετικοί στην ευρύτερη αποδοχή της ομοφυλοφιλίας στην Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα της Focus Bari, που αγγίζει ένα πολυσυζητημένο και δύσκολο θέμα. Όπως φαίνεται από τις απαντήσεις, οι γυναίκες είναι πιο θετικές (82%), όπως και οι νεαρές ηλικίες (81%).

Το θέμα του συμφώνου συμβίωσης έχει απασχολήσει πολλές φορές τη δημοσιότητα στην Ελλάδα, με έναν νόμο που τον προέβλεπε, αλλά όχι για τα ομόφυλα ζευγάρια, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις και μια καταδικαστική απόφαση από το ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πάνω στο θέμα οι Έλληνες μοιάζουν ιδιαίτερα θετικοί. 7 στους 10 στηρίζουν την επέκτασή του συμφώνου και μεταξύ ομοφυλοφίλων, δίνοντας έμμεσα και μια απάντηση στις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες, που φοβούνται το πολιτικό κόστος μιας τέτοιας απόφασης.

Η συγκεκριμένη πρόταση χαίρει μεγαλύτερης αποδοχής από τον γυναικείο πληθυσμό και τις νεαρότερες ηλικίες, ενώ αντίθετα, λιγότερο ένθερμοι υποστηρικτές παρουσιάζονται οι άνδρες και οι ηλικίες 35-44, αν και όχι με σημαντικά μεγαλύτερη διαφορά από το σύνολο (63% και 64% αντίστοιχα).

Τα όρια της ανοχής...

Όταν το ερώτημα μπαίνει πιο βαθιά σε κοινωνικά ζητήματα και δικαιώματα, η ελληνική κοινωνία μοιάζει να ανασύρει τα συντηρητικά ανακλαστικά της. Έτσι, εμφανώς χαμηλότερη είναι η αποδοχή του πολιτικού γάμου στα ομόφυλα ζευγάρια. Συγκεκριμένα, το 56% του κοινού θεωρεί ότι θα έπρεπε να δοθεί το δικαίωμα του πολιτικού γάμου στα ομόφυλα ζευγάρια. Εξετάζοντας τις υποομάδες, το μικρότερο ποσοστό αποδοχής αυτήν τη φορά καταγράφεται από τους μεγαλύτερους σε ηλικία (55+ ετών), με ποσοστό 49%.

Αντίστοιχα, ιδιαίτερα αρνητική μοιάζει η κοινή γνώμη στο ενδεχόμενο να δοθεί το δικαίωμα υιοθεσίας σε ομοφυλόφιλες οικογένειες. Μόνο το 30% δίνει θετική απάντηση, ενώ παράλληλα αυξημένο είναι το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν ότι δεν γνωρίζουν, πράγμα που υπογραμμίζει και την πολυπλοκότητα του θέματος για την ελληνική κοινωνία. Στη συγκεκριμένη ερώτηση, το μόνο υποκοινό που διαφοροποιείται σημαντικά από τον μέσο όρο είναι οι νεαρότερες ηλικίες, οι οποίες εκφράζονται περισσότερο θετικά (40%).

Τα στερεότυπα και η ελληνική κοινωνία

Η ομοφυλοφιλία συνοδεύτηκε στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, από σειρά στερεοτύπων και κλισέ. Η έρευνα της Focus Bari έθεσε κάποια από αυτά στους συμμετέχοντες, με τις απαντήσεις τους να δείχνουν τη διείσδυση που έχουν οι γκέι στην κοινωνία. 6 στους 10, για παράδειγμα, απαντούν πως η προβολή ομοφυλοφίλων από την τηλεόραση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα μικρά παιδιά, με το ποσοστό να είναι εμφανώς αυξημένο σε μεγαλύτερες ηλικίες. ¶λλωστε, ένα 42% των κατοίκων της επαρχίας και ένα 37% του συνόλου των ερωτηθέντων δήλωσε πως το να είσαι ομοφυλόφιλος στην Ελλάδα αποτελεί μειονέκτημα.

Ενδεικτικό της σύγχυσης που επικρατεί στο θέμα είναι το γεγονός πως το 33% μόνο των ερωτηθέντων συμφωνεί πως κάποιος «γεννιέται ομοφυλόφιλος και δεν γίνεται», δίνοντας έτσι έμμεση απάντηση στη θέση τους πως ένα παιδί μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά από ομοφυλοφιλικά πρότυπα. Σε πιο ακραίες απαντήσεις, το 14% των ερωτηθέντων δήλωσε πως θεωρεί την ομοφυλοφιλία ψυχική διαταραχή.

Την ίδια ώρα πάντως, οι Έλληνες ζητούν αυστηρότερες κυρώσεις σε περιπτώσεις ρητορικής μίσους κατά ομοφυλοφίλων, ενώ θα ήθελαν και από την εκκλησία να δείξει μεγαλύτερη κατανόηση στο θέμα.

Ομοφυλόφιλος στην Ελλάδα

Η έρευνα όμως εστίασε και σε άτομα που δηλώνουν πως έλκονται από άτομα του ίδιου φύλου, για να διαπιστώσει τη δική τους οπτική στο θέμα της μεταχείρισης της σeξουαλικότητάς τους από την κοινωνία. 1 στους 4 ομοφυλόφιλους μιλούν ανοικτά για τις προτιμήσεις τους, ενώ το 60% επιλέγει τα άτομα στα οποία θα εκμυστηρευτεί τις προτιμήσεις του.

Πάντως, και οι ομοφυλόφιλοι μοιάζουν μοιρασμένοι στο ερώτημα αν ο σeξουαλικός τους προσανατολισμός έχει δημιουργήσει δυσκολίες στη ζωή τους, με ένα 24% να απαντά πως ναι, και 47% να μην παίρνει ξεκάθαρη θέση. Επιπλέον, ένα 21% απαντά πως έχει υποστεί σωματική βία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πετράλωνα: Καρέ – καρέ η στιγμή της κατάρρευσης της πολυκατοικίας, δείτε εικόνες

E-Daily 2.TopNews 30.06.2026
Στις φωτογραφίες, φαίνεται το κτήριο να καταρρέει τη στιγμή που στη διπλανή οικοδομή μία πρέσα εκτελεί εργασίες

ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο επιτρέπει τον αποκλεισμό τρανς αθλητριών από τα γυναικεία αθλήματα

E-Daily 2.TopNews 30.06.2026
Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επικύρωσε τις απαγορεύσεις συμμετοχής τρανσέξουαλ αθλητριών σε γυναικεία αθλήματα, ανοίγοντας τον δρόμο για εφαρμογή σε δεκάδες πολιτείες.

Κιλκίς: Ποιες περιοχές βρίσκονται σε επιφυλακή λόγω της φωτιάς που καίει κοντά στα ελληνικά σύνορα

E-Daily 2.TopNews 30.06.2026
Πυροσβεστικές δυνάμεις ανοίγουν προληπτικά αντιπυρικές ζώνες κοντά στα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία, ενώ εκδόθηκε μήνυμα 112 για τους κατοίκους της περιοχής Ακρίτας.

Αλβανία: Ταραχές κατά της επένδυσης του γαμπρού Τραμπ ‑ Πέταξαν αυγά σε αυτοκίνητα βουλευτών

E-Daily 2.TopNews 30.06.2026
Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό που έγραφαν «Κοινοβούλιο του Εγκλήματος», «35 χρόνια καταστροφής, διαφθοράς, κλοπής και μείωσης του πληθυσμού» και «Για το μέλλον της Αλβανίας, η αλβανική πολιτική πρέπει να ξεριζωθεί».

Δείτε βίντεο: Κεραυνός πέφτει δίπλα σε γυναίκα, υπέστη καρδιακή ανακοπή και την επανέφεραν διασώστες στις ΗΠΑ

Κόσμος 30.06.2026
Κάμερα από τον χώρο στάθμευσης της εκκλησίας καταγράφει τη στιγμή που μια εκτυφλωτική λάμψη καλύπτει το αυτοκίνητό της, ενώ στην περιοχή επικρατεί ισχυρή καταιγίδα με έντονη βροχόπτωση και κεραυνούς

Πετράλωνα: «Χτυπούσαν τα κουδούνια και βγήκαμε έξω» ‑ Πώς σώθηκαν οι ένοικοι από την κατάρρευση

E-Daily 2.TopNews 30.06.2026
Οι ένοικοι πρόλαβαν να εγκαταλείψουν τα διαμερίσματά τους, γεγονός που εξηγεί γιατί δεν υπήρξαν εγκλωβισμένοι μέσα στην πολυκατοικία

Έφυγε η Καμπάεβα από τη Ρωσία; Μυστήριο με το σούπερ γιοτ του Πούτιν στα ύδατα της Δανίας

E-Daily 2.TopNews 30.06.2026
Σε μία από τις σπάνιες εμφανίσεις του, το υπερπολυτελές γιοτ, που δυτικά μέσα εκτιμούν ότι ανήκει στον προσωπικό στόλο του Ρώσου Προέδρου, εντοπίστηκε να πλέει σε ευρωπαϊκά ύδατα με ισχυρή συνοδεία πολεμικών σκαφών της Ρωσίας

Μουντιάλ 2026: Η εικόνα του τουρνουά – Οι Μαροκινοί παρηγορούν τον Χάκπο στην πιο σκοτεινή του ώρα

Αθλητικά Νέα 30.06.2026
Οι διεθνείς του Μαρόκου άφησαν τους πανηγυρισμούς της πρόκρισης για να σταθούν δίπλα στον Ολλανδό άσο, που «έχασε» το αγέννητο παιδί του

Ισόβια και πολυετείς καθείρξεις στη μητέρα και τον πρώην σύντροφό της για την κακοποίηση μέχρι θανάτου του 3χρονου Αγγελου

Ελλάδα 30.06.2026
Αυλαία έπεσε στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηρακλείου για την υπόθεση με θύμα τον 3χρονο Αγγελο, ο οποίος έχασε τη ζωή του έπειτα από κακοποίηση

Φωτιά στο Δερβένι: Εντοπίστηκε σορός σε δασική έκταση

E-Daily 2.TopNews 30.06.2026
Ανεξέλεγκτη η φωτιά στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης

Εικόνες σοκ στα Πετράλωνα από κατάρρευση 4οροφης πολυκατοικίας

E-Daily 2.TopNews 30.06.2026
Εργασίες θεμελίωσης σε διπλανό οικόπεδο φέρονται να επηρέασαν τη στατικότητα του κτιρίου επί της οδού Αλκμήνης 22, με πέντε προσαγωγές να πραγματοποιεί η ΕΛ.ΑΣ.