E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Έρευνα για την ομοφυλοφιλία στην Ελλάδα: Υπέρ του συμφώνου συμβίωσης το 70%

Συντριπτικά τα ποσοστά αποδοχής στις νεαρές ηλικίες και στις γυναίκες

Δημοσίευση 23/11/2015 | 13:40

Έρευνα για την ομοφυλοφιλία στην Ελλάδα: Υπέρ του συμφώνου συμβίωσης το 70%

3 στους 4 Έλληνες δείχνουν θετικοί στην ευρύτερη αποδοχή της ομοφυλοφιλίας στην Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα της Focus Bari, που αγγίζει ένα πολυσυζητημένο και δύσκολο θέμα. Όπως φαίνεται από τις απαντήσεις, οι γυναίκες είναι πιο θετικές (82%), όπως και οι νεαρές ηλικίες (81%).

Το θέμα του συμφώνου συμβίωσης έχει απασχολήσει πολλές φορές τη δημοσιότητα στην Ελλάδα, με έναν νόμο που τον προέβλεπε, αλλά όχι για τα ομόφυλα ζευγάρια, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις και μια καταδικαστική απόφαση από το ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πάνω στο θέμα οι Έλληνες μοιάζουν ιδιαίτερα θετικοί. 7 στους 10 στηρίζουν την επέκτασή του συμφώνου και μεταξύ ομοφυλοφίλων, δίνοντας έμμεσα και μια απάντηση στις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες, που φοβούνται το πολιτικό κόστος μιας τέτοιας απόφασης.

Η συγκεκριμένη πρόταση χαίρει μεγαλύτερης αποδοχής από τον γυναικείο πληθυσμό και τις νεαρότερες ηλικίες, ενώ αντίθετα, λιγότερο ένθερμοι υποστηρικτές παρουσιάζονται οι άνδρες και οι ηλικίες 35-44, αν και όχι με σημαντικά μεγαλύτερη διαφορά από το σύνολο (63% και 64% αντίστοιχα).

Τα όρια της ανοχής...

Όταν το ερώτημα μπαίνει πιο βαθιά σε κοινωνικά ζητήματα και δικαιώματα, η ελληνική κοινωνία μοιάζει να ανασύρει τα συντηρητικά ανακλαστικά της. Έτσι, εμφανώς χαμηλότερη είναι η αποδοχή του πολιτικού γάμου στα ομόφυλα ζευγάρια. Συγκεκριμένα, το 56% του κοινού θεωρεί ότι θα έπρεπε να δοθεί το δικαίωμα του πολιτικού γάμου στα ομόφυλα ζευγάρια. Εξετάζοντας τις υποομάδες, το μικρότερο ποσοστό αποδοχής αυτήν τη φορά καταγράφεται από τους μεγαλύτερους σε ηλικία (55+ ετών), με ποσοστό 49%.

Αντίστοιχα, ιδιαίτερα αρνητική μοιάζει η κοινή γνώμη στο ενδεχόμενο να δοθεί το δικαίωμα υιοθεσίας σε ομοφυλόφιλες οικογένειες. Μόνο το 30% δίνει θετική απάντηση, ενώ παράλληλα αυξημένο είναι το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν ότι δεν γνωρίζουν, πράγμα που υπογραμμίζει και την πολυπλοκότητα του θέματος για την ελληνική κοινωνία. Στη συγκεκριμένη ερώτηση, το μόνο υποκοινό που διαφοροποιείται σημαντικά από τον μέσο όρο είναι οι νεαρότερες ηλικίες, οι οποίες εκφράζονται περισσότερο θετικά (40%).

Τα στερεότυπα και η ελληνική κοινωνία

Η ομοφυλοφιλία συνοδεύτηκε στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, από σειρά στερεοτύπων και κλισέ. Η έρευνα της Focus Bari έθεσε κάποια από αυτά στους συμμετέχοντες, με τις απαντήσεις τους να δείχνουν τη διείσδυση που έχουν οι γκέι στην κοινωνία. 6 στους 10, για παράδειγμα, απαντούν πως η προβολή ομοφυλοφίλων από την τηλεόραση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα μικρά παιδιά, με το ποσοστό να είναι εμφανώς αυξημένο σε μεγαλύτερες ηλικίες. ¶λλωστε, ένα 42% των κατοίκων της επαρχίας και ένα 37% του συνόλου των ερωτηθέντων δήλωσε πως το να είσαι ομοφυλόφιλος στην Ελλάδα αποτελεί μειονέκτημα.

Ενδεικτικό της σύγχυσης που επικρατεί στο θέμα είναι το γεγονός πως το 33% μόνο των ερωτηθέντων συμφωνεί πως κάποιος «γεννιέται ομοφυλόφιλος και δεν γίνεται», δίνοντας έτσι έμμεση απάντηση στη θέση τους πως ένα παιδί μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά από ομοφυλοφιλικά πρότυπα. Σε πιο ακραίες απαντήσεις, το 14% των ερωτηθέντων δήλωσε πως θεωρεί την ομοφυλοφιλία ψυχική διαταραχή.

Την ίδια ώρα πάντως, οι Έλληνες ζητούν αυστηρότερες κυρώσεις σε περιπτώσεις ρητορικής μίσους κατά ομοφυλοφίλων, ενώ θα ήθελαν και από την εκκλησία να δείξει μεγαλύτερη κατανόηση στο θέμα.

Ομοφυλόφιλος στην Ελλάδα

Η έρευνα όμως εστίασε και σε άτομα που δηλώνουν πως έλκονται από άτομα του ίδιου φύλου, για να διαπιστώσει τη δική τους οπτική στο θέμα της μεταχείρισης της σeξουαλικότητάς τους από την κοινωνία. 1 στους 4 ομοφυλόφιλους μιλούν ανοικτά για τις προτιμήσεις τους, ενώ το 60% επιλέγει τα άτομα στα οποία θα εκμυστηρευτεί τις προτιμήσεις του.

Πάντως, και οι ομοφυλόφιλοι μοιάζουν μοιρασμένοι στο ερώτημα αν ο σeξουαλικός τους προσανατολισμός έχει δημιουργήσει δυσκολίες στη ζωή τους, με ένα 24% να απαντά πως ναι, και 47% να μην παίρνει ξεκάθαρη θέση. Επιπλέον, ένα 21% απαντά πως έχει υποστεί σωματική βία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γήπεδο μπιτς βόλεϊ έγινε η πλατεία Αριστοτέλους

E-Daily 3.Left 05.06.2026
Η Αριστοτέλους μετατρέπεται για όγδοη φορά σε σύγχρονη αθλητική εγκατάσταση, προσελκύοντας κατοίκους και επισκέπτες που παρακολουθούν από κοντά τους αγώνες

Οι αστροναύτες επέστρεψαν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μετά τις επισκευές για τη διαρροή αέρα

Κόσμος 05.06.2026
Όπως έγινε γνωστό, διορθώθηκε η μία από τις δύο διαρροές

Τα βίντεο ντοκουμέντο από τον άγριο ξυλοδαρμό στην Καλλιθέα – Τα χτυπήματα στο κεφάλι με ρόπαλο του μπέιζμπολ

E-Daily 2.TopNews 05.06.2026
Οι εικόνες από το σημείο δείχνουν τον νεαρό αιμόφυρτο, με τραύματα στο πρόσωπο και το κεφάλι

Πολλαπλό Βιβλίο: Πότε ολοκληρώνεται η διαδικασία επιλογής ‑ Τι ισχύει για Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια

E-Daily 2.TopNews 05.06.2026
Η απόφαση (ΦΕΚ) για τη διαδικασία επιλογής των βιβλίων για το Σχολικό Έτος 2027 - 2028

Reuters: Έρχεται φόρος 15% για τα κρυπτονομίσματα, τι αλλάζει για χιλιάδες επενδυτές

E-Daily 2.TopNews 05.06.2026
Τι προβλέπει το σχέδιο - Πώς θα φορολογούνται τα κέρδη των επενδυτών

«Ανάσα» για 350.000 δανειολήπτες: Ο Αρειος Πάγος μειώνει τις δόσεις του νόμου Κατσέλη

E-Daily 2.TopNews 05.06.2026
Η απόφαση οδηγεί σε σημαντικά χαμηλότερες μηνιαίες δόσεις και μειωμένο συνολικό κόστος αποπληρωμής για περίπου 350.000 δανειολήπτες

Νορβηγία: Η πριγκίπισσα Μέτε‑Μάριτ μπήκε σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση πνεύμονα

E-Daily 3.Left 05.06.2026
Η πριγκίπισσα Μέτε-Μάριτ πάσχει από πνευμονική ίνωση - Σύμφωνα με τον θεράποντα ιατρό της η μεταμόσχευση πρέπει να γίνει το «συντομότερο δυνατό»

Παιδική παχυσαρκία στην Ελλάδα: Τι αλλάζει μετά την Εθνική Δράση και γιατί αφορά κάθε οικογένεια

E-Daily 2.TopNews 05.06.2026
Στόχος της δράσης ήταν να δημιουργηθούν σταθερές βάσεις πρόληψης και να ενισχυθούν καθημερινές συνήθειες που επηρεάζουν τη μελλοντική υγεία των παιδιών

Εξαλλος ο Τεντόγλου μετά το Diamond League της Ρώμης: Τι σκ@τά σόου ήταν αυτό;

E-Daily 2.TopNews 05.06.2026
«Να μην κάνουμε οριζόντια άλματα εάν δεν μπορείτε να έχετε καν την άμμο ευθεία και να μετριέται σωστά» έγραψε χαρακτηριστικά ο Ελληνας Ολυμπιονίκης

Αλλάζουν όλα στα κυλικεία των σχολείων: Τέλος τα αλλαντικά και τα αναψυκτικά, μειώνονται οι μερίδες

E-Daily 2.TopNews 05.06.2026
Η νέα διάταξη αντικαθιστά το προηγούμενο πλαίσιο του 2013 και διαμορφώθηκε λαμβάνοντας υπόψη την εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Διατροφής

Αυστραλία: Κατέσχεσαν πάνω από 100.000 παράνομα εξωτικά έντομα αξίας 140.000 δολαρίων

E-Daily 2.TopNews 05.06.2026
Στην επιχείρηση-ρεκόρ κατασχέθηκαν γιγάντιες κατσαρίδες που φτάνουν τα 7,5 εκατοστά σε μήκος και προορίζονταν πιθανότατα για τροφή ερπετών

Ραφήνα: Αιματηρo επεισόδιο σε πρατήριο καυσίμων – Δύο τραυματiες από επiθεση με μαχαίpι

E-Daily 2.TopNews 05.06.2026
Ο δράστης είναι παλιός γνώριμος των Αρχών