E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αιφνίδια έκκληση Τσίπρα για... εθνικό διάλογο

Αν και απορρίπτει τα σενάρια περί οικουμενικής κυβέρνησης

Δημοσίευση 22/11/2015 | 15:32

Αιφνίδια έκκληση Τσίπρα για... εθνικό διάλογο

Σε «εθνικό διάλογο για τα μεγάλα εθνικά θέματα, που είναι καθοριστικής σημασίας για τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής», καλεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε μία κίνηση που μάλλον αιφνιδιάζει και προκαλεί πλήθος ερωτηματικών, αφού την ίδια ώρα το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζεται να τηρεί απολύτως απορριπτική στάση στα σενάρια για κυβέρνηση ευρύτερης συναίνεσης, υπό τη μορφή «οικουμενικής», όπως συζητείται.

Ο κ. Τσίπρας διατυπώνει την πρότασή του με δύο συνεντεύξεις που παραχωρεί σήμερα στην Αυγή και το Έθνος, όπερ σημαίνει ότι είναι μία επίμονη κίνηση. Μάλιστα το άνοιγμα αυτό συνοδεύεται από την αναγγελία ουσιαστικά σχετικών πρωτοβουλιών, που προτίθεται να αναλάβει εντός της εβδομάδας.

Η πρόσκληση για εθνικό διάλογο αφορά κυρίως στα θέματα του ασφαλιστικού, το προσφυγικό και την Παιδεία και προφανώς απευθύνεται πρωτίστως, αν όχι εκ των πραγμάτων αποκλειστικά, στα κόμματα που ψήφισαν μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ το τρίτο μνημόνιο, ήτοι τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, ενώ λογικό είναι να περιλαμβάνει και τη νέα δύναμη στη Βουλή, την Ένωση Κεντρώων.

Η πρόταση έρχεται σε συνέχεια των όσων είπε ο κ. Τσίπρας στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο την περασμένη Παρασκευή, όταν τον επισκέφθηκε για να τον ενημερώσει για τις πολιτικές εξελίξεις.

Στις συνεντεύξεις του ο πρωθυπουργός δηλώνει αποφασισμένος να γυρίσει το παιχνίδι και να πετύχει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, αναγνωρίζοντας ότι το επόμενο διάστημα θα είναι δύσκολο και ότι οι αναγκαίες μάχες πρέπει να δοθούν σε πολλαπλά επίπεδα.

Πάντως από τις σημερινές παρεμβάσεις του προκύπτουν πολλά και δύσκολα ερωτήματα: Πρόκειται για παράδειγμα για ειλικρινές άνοιγμα μπροστά στο αδιέξοδο των μνημονιακών πολιτικών ή τακτικός ελιγμός για να μεταφέρει την πίεση και στα κόμματα της αντιπολίτευσης; Είναι ένα ουσιαστικό άνοιγμα με σκοπό μία νέα, ευρύτερη κυβερνητική συμμαχία ή απλώς μία απελπισμένη κίνηση για να διατηρήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων, μήπως επιτύχει λιγότερη αυστηρή αντιμετώπιση από τους δανειστές, που πιέζουν;

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σοκ στις ΗΠΑ: Influencer δολοφονήθηκε από τον σύζυγό της αφού τον κατήγγειλε για παιδοφιλία στο TikTok

E-Daily 2.TopNews 26.07.2026
Η 43χρονη Sara Gilson έπεσε νεκρή στην Οκλαχόμα λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά τη δημόσια καταγγελία της, αφήνοντας πίσω της δύο παιδιά

Νεκρός από πυρά αστυνομικών ο δράστης της επίθεσης στο Pride του Βερολίνου: Τον βρήκαν σε κήπο και επιτέθηκε με μαχαίρι

E-Daily 2.TopNews 26.07.2026
Ο υπουργός Εσωτερικών μίλησε για ισλαμιστική τρομοκρατική ενέργεια - Ο 21χρονος ήταν ήδη γνωστός εδώ και καιρό στις γερμανικές Αρχές

Συνελήφθη οδηγός που έτρεχε με 208 χλμ/ώρα στην Αθηνών – Κορίνθου

E-Daily 2.TopNews 26.07.2026
Ο 29χρονος εντοπίστηκε με radar στα Μέγαρα να υπερβαίνει κατά 78 χλμ/ώρα το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο, με αποτέλεσμα τη σύλληψή του για επικίνδυνη οδήγηση.

Πέταξε ο Τεντόγλου: Ισοφάρισε το Πανελλήνιο ρεκόρ με 8.66μ. στο Βόλο

E-Daily 2.TopNews 26.07.2026
Ο Μίλτος Τεντόγλου σημείωσε την καλύτερη επίδοση στον κόσμο φέτος, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ του Τσάτουμα που έμενε αδιάσπαστο από το 2007.

Δημοσκόπηση Marc: Πάνω από 30% η ΝΔ με 14 μονάδες διαφορά από την ΕΛΑΣ – Κατακρήμνιση ΣΥΡΙΖΑ στο 1,3%

E-Daily 2.TopNews 26.07.2026
Η ΝΔ παραμένει κυρίαρχη με 30,8%, ο Μητσοτάκης πρώτος στην καταλληλότητα και σχεδόν δύο στους τρεις πολίτες εκτιμούν ότι θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές.

Έκρηξη σε πετρελαιοφόρο στα Στενά του Ορμούζ μετά από πρόσκρουση σε νάρκη

E-Daily 2.TopNews 26.07.2026
Το δεξαμενόπλοιο είχε παρεκκλίνει από την καθορισμένη ιρανική διαδρομή διέλευσης, ενώ παραμένουν άγνωστες η ταυτότητά του και η έκταση των ζημιών.

Σουδανός εισέβαλε στο τούνελ του Μετρό φωνάζοντας «Αλλάχ Ακμπαρ» και συνελήφθη

E-Daily 2.TopNews 26.07.2026
Κατέβηκε στις γραμμές του Μετρό στην Αγία Παρασκευή και προχωρούσε πεζός προς Χαλάνδρι - Αντιστάθηκε στους αστυνομικούς κλωτσώντας τους και φτύνοντάς τους

Γαλλία: Η φωτιά απέχει 15 χλμ. από το Μπορντό – 240 σπίτια κάηκαν και εξετάζεται πλήρης εκκένωση

E-Daily 2.TopNews 26.07.2026
Πάνω από 220.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους στην περιοχή, ενώ η πυρκαγιά στη Ζιρόντ καταγράφεται ως μία από τις μεγαλύτερες στη Γαλλία από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Καιρός Αύγουστος: Τι δείχνουν οι Ιταλοί μετεωρολόγοι για την Ελλάδα

E-Daily 2.TopNews 26.07.2026
Ενώ η δυτική Ευρώπη προετοιμάζεται για ισχυρό καύσωνα, η Ελλάδα αναμένεται να παραμείνει εκτός του πυρήνα της ζέστης στις αρχές Αυγούστου.

Φωτιά στην Πυλαία Θεσσαλονίκης: Εκκένωση στο Μουσικό Σχολείο – Μήνυμα 112

E-Daily 2.TopNews 26.07.2026
Σαράντα πυροσβέστες, 12 οχήματα και επτά εναέρια μέσα επιχειρούν στην περιοχή, όπου ενεργοποιήθηκε και Ανακριτικό Κλιμάκιο για διερεύνηση εμπρησμού.

Ρίγη συγκίνησης στην απονομή: Η Εθνική Πόλο έγραψε ιστορία στο World Cup

E-Daily 2.TopNews 26.07.2026
Η Εθνική ανδρών πόλο νίκησε 15-14 την Ουγγαρία στον τελικό του World Cup στην Αυστραλία και κατέκτησε το πρώτο χρυσό μετάλλιο στην ιστορία της.

Αννα Φόνσου: Τι συμβαίνει πραγματικά με την υγεία της αγαπημένης ηθοποιού

E-Daily 2.TopNews 26.07.2026
Το «Σπίτι του Ηθοποιού» διέψευσε τις φήμες και αποκάλυψε την αληθινή αιτία της νοσηλείας της.