E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Συναγερμός στις Βρυξέλλες για επικείμενη απειλή ‑ Ο στρατός στους δρόμους

Κλειστό το μετρό, οδηγίες στον κόσμο

Δημοσίευση 21/11/2015 | 09:44

Συναγερμός στις Βρυξέλλες για επικείμενη απειλή ‑ Ο στρατός στους δρόμους

Στο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού για τρομοκρατική απειλή βρίσκονται οι Βρυξέλλες από το πρωί του Σαββάτου, με το μετρό να κλείνει και ειδικές οδηγίες να δίνονται στους κατοίκους.

Η βελγική υπηρεσία ασφαλείας ανέβασε το επίπεδο συναγερμού για τις Βρυξέλλες στο 4, το βράδυ της Παρασκευής μετά από νέα αξιολόγηση, ενώ για την υπόλοιπη χώρα, το επίπεδο 3 παραμένει σε ισχύ.

Βέλγος πρωθυπουργός: Συναγερμός με βάση ακριβείς πληροφορίες

Η απόφαση για την αύξηση του συναγερμού τρομοκρατικής απειλής στις Βρυξέλλες ελήφθη με βάση ακριβείς πληροφορίες για τον κίνδυνο επίθεσης παρόμοια με εκείνες του Παρισιού, εξήγησε ο Βέλγος πρωθυπουργός, Σαρλ Μισέλ.

Σύμφωνα με το Associated Press, ο ίδιος ανέφερε ότι υπάρχει ο φόβος ότι «αρκετά άτομα με όπλα και εκρηκτικά θα μπορούσαν να εξαπολύσουν επίθεση, ενδεχομένως σε πολλά μέρη».

Ο Σαρλ Μισέλ κάλεσε όμως τον κόσμο να μην ενδώσει στον πανικό και να παραμείνει ήρεμος. «Εχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα», διαβεβαίωσε.

Υπουργός Εσωτερικών: Σοβαρή η κατάσταση

Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας είχε παραδεχθεί πως η κατάσταση είναι σοβαρή, αλλά υπό έλεγχο. Πάντως, σύμφωνα με το Associated Press, η ζωή φαίνεται να συνεχίζεται κανονικά, με τη συνήθη κίνηση στους δρόμους, στους οποίους όμως υπάρχει ισχυρή παρουσία ένοπλων αστυνομικών και στρατιωτικών, που κάνουν περιπολίες.

Κλειστό το μετρό, οδηγίες στον κόσμο

Ενδεικτικό της κατάστασης συναγερμού είναι πως σήμερα θα παραμείνουν κλειστοί οι σταθμοί του μετρό στις Βρυξέλλες, προληπτικά. Την ίδια ώρα, ποδοσφαιρικοί αγώνες έχουν αναβληθεί, όπως και συναυλίες, ενώ κάποιες γκαλερί και εμπορικά κέντρα έκλεισαν.

Το κέντρο διαχείρισης κρίσεων του Βελγίου δεν έδωσε λεπτομέρειες για τους λόγους που οδήγησαν στην αύξηση του επιπέδου συναγερμού, ούτε διευκρίνισε μέχρι πότε θα είναι αυτός σε ισχύ. Οι κάτοικοι των Βρυξελλών πάντως συμβουλεύονται να αποφεύγουν τις συγκεντρώσεις ή όποια άλλα μέρη μπορεί να υπάρχουν μεγάλα πλήθη, από συναυλίες και αθλητικούς αγώνες, μέχρι τους σταθμούς των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Βρήκαν οπλοστάσιο στο Μόλενμπεκ

Οι βελγικές αρχές εντόπισαν ένα ολόκληρο οπλοστάσιο, με εκρηκτικά και χημικά μεταξύ άλλων, στο προάστιο Μόλενμπεκ των Βρυξελλών, εκεί όπου έχουν στραφεί οι έρευνες έπειτα από τις επιθέσεις στο Παρίσι καθώς σε αυτή την περιοχή οργανώθηκε το «χτύπημα» στη γαλλική πρωτεύουσα.

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται το ανθρωποκυνηγητό για τον Σαλάχ Αμπντεσλάμ, τον μόνο γνωστό δράστη του μακελειού στο Παρίσι που κατάφερε να διαφύγει ζωντανός. Είναι ήδη γνωστό ότι κατάφερε να επιστρέψει στο Βέλγιο μετά από τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου, ενώ υπάρχουν αρκετές ανεπιβεβαίωτες αναφορές ότι εθεάθη στις Βρυξέλλες αυτή την εβδομάδα.

Συμβουλές από ΗΠΑ και Βρετανία

Μετά από αυτές τις εξελίξεις, το Foreign Office ανανέωσε την ταξιδιωτική οδηγία του για τους Βρετανούς που επισκέπτονται το Βέλγιο, προειδοποιώντας τους να αποφεύγουν τα πολυπληθή μέρη, όπως εμπορικά κέντρα, μεγάλες εκδηλώσεις, ακόμη και τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα αεροδρόμια.  

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στις Βρυξέλλες καλεί τους Αμερικανούς πολίτες να μην κυκλοφορήσουν στην πόλη και να παραμείνουν στο σπίτι τους, ενώ αν πρέπει να βγουν έξω, να αποφύγουν τα μέρη στα οποία συγκεντρώνονται πολλοί άνθρωποι. Παράλληλα, τους υπενθυμίζει να προσέχουν ιδιαίτερα στα μέσα μαζικής μεταφοράς, εμπορικά κέντρα, τουριστικούς προορισμούς, θρησκευτικούς χώρους αλλά και εστιατόρια μεταξύ άλλων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γιωτόπουλος: Ξέσπασε ο αδελφός του Κωστή Περατικού ‑ «Δεν μπορεί να περπατά ελεύθερος»

E-Daily 2.TopNews 17.06.2026
Ο Κωστής Περατικός είχε δολοφονηθεί από τη 17 Νοέμβρη

Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός Σωτήρης Τσόγκας

E-Daily 2.TopNews 17.06.2026
Την είδηση έκανε γνωστή ο Σπύρος Μπιμπίλας

Συγκίνηση στο Μουντιάλ 2026: Τίμησαν τη μνήμη του Ντιόγκο Ζότα μπροστά στους γονείς του

E-Daily 2.TopNews 17.06.2026
Οι γονείς του Ντιόγκο Ζότα βρέθηκαν στο Χιούστον για το Πορτογαλία-Κονγκό, όπου προβλήθηκε η μορφή του Πορτογάλου επιθετικού στα μάτριξ του γηπέδου - Τον τίμησε και ο Ζοάο Νέβες όταν σκόραρε.

Το κείμενο συμφωνίας ΗΠΑ – Ιράν: Τι αναφέρει για Στενά του Ορμούζ, Λίβανο, ουράνιο

Κόσμος 17.06.2026
Οι ΗΠΑ έδωσαν στη δημοσιότητα το κείμενο συμφωνίας με το Ιράν – Δείτε και τα 14 σημεία όπως αυτά καταγράφονται στο MoU

Κινηματογραφική ληστεία στην Βρετανία: Συμμορία ξήλωσε ΑΤΜ με γερανό, δείτε βίντεο

Κόσμος 17.06.2026
Κάμερα ασφαλείας κατέγραψε τη στιγμή που ληστές ξηλώνουν ΑΤΜ

Συνελήφθη 30χρονη influencer στο αεροδρόμιο του Μαρακές επειδή δημοσίευσε βίντεο που παραπονιόταν για την οδήγηση των ντόπιων, δείτε βίντεο

Κόσμος 17.06.2026
«Δεν έχω ξαναδεί ανθρώπους να οδηγούν έτσι. Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, αυτοκίνητα, μοτοποδήλατα χωρίς κράνη, με παιδιά επιβάτες, που στρίβουν απότομα», είπε σε ένα βίντεο στα social media, το οποίο αργότερα διέγραψε

Βρετανία: Εργάτης κακοποιούσε αγριόχοιρους με δίκρανο και πλαστικό σωλήνα – «Σκηνές αδύνατο να ξεχαστούν»

E-Daily 2.TopNews 17.06.2026
Ο 48χρονος Στίβεν Γούλγκερ παραδέχθηκε την ενοχή του ενώπιον του δικαστηρίου

Σοκάρει ο ψυχολόγος της Αντιγόνης που δολοφονήθηκε στη Δράμα: «Έβριζε, την υποτιμούσε. Δεν υπήρχε η κοπέλα στη σχέση»

E-Daily 2.TopNews 17.06.2026
Ο ψυχολόγος της 45χρονης περιέγραψε τον σύζυγό της ως χειριστικό και αποκάλυψε ότι την είχε προτρέψει να αλλάξει κλειδαριές και να ζητήσει μετάθεση από την Αστυνομία.

Ένταση στην δίκη Λυγγερίδη: Μάρτυρας αναίρεσε όσα είχε καταθέσει προανακριτικά

Ελλάδα 17.06.2026
Ο μάρτυρας δήλωσε στο δικαστήριο ότι η προηγούμενη κατάθεσή του ήταν ψευδής και οφειλόταν σε πίεση και άγχος από τους αστυνομικούς

Με μαχαιριά στο στήθος δολοφονήθηκε ο τραγουδιστής Talay Riley

Κόσμος 17.06.2026
Ο βραβευμένος με Grammy καλλιτέχνης είχε βρεθεί νεκρός σε κήπο σε περιοχή του Λονδίνου - Δύο άντρες και μία γυναίκα έχουν συλληφθεί ως ύποπτοι

Ταϊρίκ Τζόουνς: Η ποινή για το επεισόδιο με τον Ναν

E-Daily 2.TopNews 17.06.2026
Τιμωρήθηκε και η ΚΑΕ Ολυμπιακός