E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

EE: Αυστηροί έλεγχοι στα εξωτερικά σύνορα

Αναθεωρείται η Σένγκεν

Δημοσίευση 20/11/2015 | 16:39

EE: Αυστηροί έλεγχοι στα εξωτερικά σύνορα

Σε συμφωνία σε τρία σημεία για την αποτροπή μελλοντικών τρομοκρατικών χτυπημάτων σε ευρωπαϊκό έδαφος κατέληξαν οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης στις Βρυξέλλες, στο έκτακτο Συμβούλιο της Ε.Ε.

Οι «28» αποφάσισαν να δράσουν άμεσα για την καταπολέμηση του εμπορίου όπλων σε ευρωπαϊκό έδαφος μέσω της καλύτερης συνεργασίας των εθνικών αστυνομικών, αντιτρομοκρατικών και δικαστικών αρχών, στην ενίσχυση του ευρωπαϊκού αρχείου καταγραφής δεδομένων των επιβατών στις αεροπορικές μεταφορές (PNR) και στην μεταρρύθμιση της Συνθήκης Σένγκεν, ώστε να επιβάλλονται αυστηροί έλεγχοι στα εξωτερικά σύνορα, ακόμα και για τους Ευρωπαίους πολίτες που είναι κάτοικοι των 26 κρατών-μελών του χώρου Σένγκεν.

Πάντως, στα συμπεράσματα της Συνόδου δεν περιλαμβάνεται τελικά ο όρος «εσωτερικά σύνορα», καθώς όπως τονίζουν αρκετοί αναλυτές, αποτελεί εν δυνάμει μια φραστική κατάργηση της συνθήκης Σένγκεν και θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερα προβλήματα για το οικοδόμημα της ζώνης Σένγκεν.

¶πο την πλευρά της Επιτροπής, το μέτρο που προτείνεται είναι τα «ευφυή σύνορα», δηλαδή αυξημένος έλεγχος και ταυτοποίηση ταξιδιωτών στην Ευρώπη με τη λήψη της εικόνας της ίριδας, τα δακτυλικά αποτυπώματα, την εικόνα προσώπου, τον ηλεκτρονικό έλεγχο της αυθεντικότητας των ταξιδιωτικών εγγραφών, αλλά και τον αυτόματο υπολογισμό της επιτρεπόμενης παραμονής ταξιδιωτών από τρίτες χώρες στην Ευρώπη.

Παράλληλα, η Επιτροπή στοχεύει και να δημιουργήσει από τις αρχές του νέου έτους ένα κέντρο συντονισμού της Europol, όπως δήλωσε ο Έλληνας Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ο ρόλος του κέντρου θα είναι ο εναρμονισμός των ευαίσθητων πληροφοριών που διαθέτουν τα κράτη-μέλη και ο συγχρονισμός της δράσης τους, έτσι ώστε να εντοπίζονται τρομοκρατικές απειλές εντός των συνόρων, ακόμα και όταν παρεισφρέουν στις μεταναστευτικές ροές.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Μπερνάρ Καζνέβ, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου υπογράμμισε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να παρουσιάσει ένα «επιχειρησιακό σχέδιο δράσης» για το λαθρεμπόριο όπλων στα Βαλκάνια πριν από το τέλος του έτους, ζητώντας παράλληλα μεγαλύτερη συνεργασία ανάμεσα στις αστυνομικές, αντιτρομοκρατικές και δικαστικές αρχές των κρατών.

Ο κ. Καζνέβ τόνισε επίσης πως οι το Συμβούλιο της Ε.Ε. συμφώνησε στην επέκταση της διατήρησης του αρχείου καταγραφής δεδομένων των επιβατών στις αεροπορικές μεταφορές (PNR), για έναν ολόκληρο χρόνο, ένα ζήτημα για το οποίο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκφράζει έντονες επιφυλάξεις.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας υπογράμμισε ακόμα πως για να υπάρξει άμεση και διαρκής ευρωπαϊκή απάντηση στο πρόβλημα της τρομοκρατίας απαιτείται αυστηρός έλεγχος όλων όσων εισέρχονται στα εσωτερικά σύνορα του χώρου Σένγκεν, ακόμα και για Ευρωπαίους πολίτες.

«Αυτό που συνέβη στο Παρίσι δεν πρέπει να επαναληφθεί και γι' αυτό πρέπει να δράσουμε με ισχύ. Η φωνή της Γαλλίας ακούστηκε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καζνέβ, ο οποίος επανέλαβε πως η Γαλλία θα διατηρήσει τον έλεγχο στα σύνορά της για όσο χρονικό διάστημα απαιτεί η ασφάλεια των πολιτών.

Από την πλευρά της προεδρίας του Συμβουλίου από το Λουξεμβούργο, ο υπουργός Εσωτερικών του Μεγάλου Δουκάτου, Ετιέν Σνάιντερ, υπογράμμισε πως ο έλεγχος ακόμα και των Ευρωπαίων πολιτών στα εξωτερικά σύνορα του χώρου Σένγκεν προβλέπεται ήδη και δεν πρόκειται για επιλογή, αλλά υποχρέωση. Ο υπουργός Δικαιοσύνης του Μεγάλου Δουκάτου, Φελίξ Μπραζ, δήλωσε πως οι εθνικές λύσεις δεν αρκούν για να αντιμετωπιστεί η τρομοκρατία και απαιτείται μια ευρωπαϊκή λύση.

Ο Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την πρόταση για τη σύσταση μιας Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Πληροφοριών, δήλωσε πως κάτι τέτοιο θα ήταν μια ιδανική περίπτωση, καθώς θα πρόκειται για μια ευρωπαϊκή λύση, αλλά κάτι τέτοιο δεν συζητήθηκε στο αποψινό Συμβούλιο. Αναφορικά με την Τουρκία, ο Επίτροπος Αβραμόπουλος υποστήριξε πως συνεχίζεται ο διάλογος με τη χώρα-κλειδί, όπως χαρακτήρισε την Τουρκία, και σύντομα θα έχει ολοκληρωθεί το σχέδιο δράσης ανάμεσα σε Ε.Ε. και Τουρκία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Γ@μ@@@ παιδόφιλε»: Συγκλονίζει βίντεο με 3 εφήβους να χτυπούν 49χρονο μέχρι θανάτου

E-Daily 2.TopNews 30.04.2026
Το ψεύτικο ραντεβού στα social media και η «παγίδα θανάτου» που έστησαν στον 49χρονο

Βοιωτία: Φωτιά σε εργοστάσιο – Συναγερμός στην Πυροσβεστική

Ελλάδα 30.04.2026
Στο σημείο έχει σπεύσει και επιχειρεί ισχυρή δύναμη της Πυροσεβστικής

«Αγλαΐτσα μας… καλό ταξίδι στο φως»: Πένθος στη Μεσαρά για τη 12χρονη που κατέληξε μετά από τροχαίο

E-Daily 2.TopNews 30.04.2026
Σήμερα το απόγευμα πραγματοποιήθηκε το τελευταίο αντίο στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στις Μοίρες

Επέστρεψαν σπίτι η μητέρα με τον 5χρονο που είχε αφήσει μόνο του ‑ «Πήγε επειγόντως στο νοσοκομείο» λέει ο δικηγόρος

E-Daily 2.TopNews 30.04.2026
Είχε χτυπήσει το χέρι της και είχε ακατάσχετη αιμορραγία, είπε ο συνήγορός της , είχε ειδοποιήσει άνθρωπο να πάει σπίτι να μείνει με το παιδί

«Ανεπίτρεπτη παρέμβαση»: Η Ενωση Εισαγγελέων απαντά στο αίτημα ΔΣΑ για παραίτηση Τζαβέλλα

E-Daily 2.TopNews 30.04.2026
Σε ανακοίνωσή της, η Ενωση Εισαγγελέων καταδικάζει την απόφαση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, κάνοντας λόγο για αίτημα εκτός κάθε συνταγματικά και νομοθετικά προβλεπόμενου πλαισίου

Αίγινα: 16χρονη πήγε στο σχολείο της με σουγιά γιατί δεν άντεχε το bullying των συμμαθητών της

E-Daily 2.TopNews 30.04.2026
Μετά τη σύλληψή της, φέρεται να δήλωσε στις Αρχές πως δεν είχε πρόθεση να τραυματίσει κανέναν, αλλά ήθελε να βάλει τέλος στην πίεση που δεχόταν

Αμπελόκηποι: Σφραγίστηκε παράνομος οίκος ευγηρίας – Συνελήφθη η ιδιοκτήτρια

E-Daily 2.TopNews 30.04.2026
Παράνομος οίκος ευγηρίας σφραγίστηκε στους Αμπελόκηπους

Θεσσαλονίκη: Στο νοσοκομείο δύο αστυνομικοί μετά από σύγκρουση αυτοκινήτου με μηχανή ΔΙ.ΑΣ.

Ελλάδα 30.04.2026
Οι τραυματίες αστυνομικοί διακομίστηκαν σε νοσοκομείο της πόλης για την παροχή πρώτων βοηθειών

Ισραήλ: «Οι προσαχθέντες του στολίσκου της Γάζας θα αποβιβαστούν στην Ελλάδα – Την ευχαριστούμε»

E-Daily 2.TopNews 30.04.2026
Όλοι οι συμμετέχοντες στον στολίσκο που απομακρύνθηκαν από τα πλοία μεταφέρθηκαν χωρίς να υποστούν τραυματισμούς, επισημαίνει το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ

Απίστευτη απάτη σε εστιατόριο fast food στο Τέξας: Υπάλληλος κατάφερε και έκλεψε $80.000 παραγγέλνοντας 800 μερίδες Mac n cheese

E-Daily 3.Left 30.04.2026
Είχε απολυθεί τον Νοέμβριο, αλλά συνέχισε να πηγαίνει στο κατάστημα, όπου καταχωρούσε ψεύτικες παραγγελίες φαγητού στο ταμείο και τις επέστρεφε στην προσωπική του πιστωτική κάρτα

Συγκλονιστικό βίντεο: Η τρομακτική στιγμή που καρχαρίας καταδιώκει σέρφερ στην Καλιφόρνια

E-Daily 3.Left 30.04.2026
Σε βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου φαίνεται η στιγμή που το πτερύγιο του καρχαρία κάνει την εμφάνισή του ακολουθώντας τον σέρφερ για αρκετά μεγάλη απόσταση

Από ποια ηλικία επιτρέπεται το ηλεκτρικό πατίνι; Τι προβλέπει ο ΚΟΚ για τους οδηγούς

E-Daily 2.TopNews 30.04.2026
Τι προβλέπει ο νόμος για την ηλικία των οδηγών και τις προδιαγραφές οδήγησης