E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Απειλείται η ελεύθερη μετακίνηση των Ελλήνων στην Ευρώπη

Σήμερα αποφασίζεται η τύχη της Ελλάδας

Δημοσίευση 20/11/2015 | 12:41

Απειλείται η ελεύθερη μετακίνηση των Ελλήνων στην Ευρώπη

Σήμερα αποφασίζεται η τύχη της Ελλάδας, αλλά και άλλων χωρών, όσον αφορά τη συνθήκη Σένγκεν.

Οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ συνεδριάζουν εκτάκτως σήμερα στο Λουξεμβούργο, για να συζητήσουν τα μέτρα ασφαλείας που θα πρέπει να ληφθούν, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις που συγκλόνισαν το Παρίσι και ολόκληρη την Ευρώπη.

Οι υπουργοί συνέρχονται σε επείγουσα σύνοδο σήμερα για να ενισχύσουν την ευρωπαϊκή απάντηση στην τζιχαντιστική απειλή, μετά τις επιθέσεις του Παρισιού, που ανέδειξαν τα κενά ασφαλείας στην Ευρώπη, υπό τη σκιά του Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ, του οργανωτή των επιθέσεων, που ταξίδευε ανενόχλητος τους τελευταίους μήνες ανάμεσα στη Συρία και την Ευρώπη.

Η Γαλλία θα πιέσει τους Ευρωπαίους εταίρους της για τη λήψη επειγόντων μέτρων στον τομέα της αντιτρομοκρατικής συνεργασίας. Η τροποποίηση της λειτουργίας της ζώνης Σένγκεν και η επείγουσα θέσπιση αρχείου καταγραφής δεδομένων των επιβατών στις αεροπορικές μεταφορές θα είναι στο επίκεντρο των συνομιλιών στις Βρυξέλλες και το Παρίσι ελπίζει ότι θα υπάρξει ευρεία συναίνεση για τη λήψη μέτρων.

Οι υπουργοί αναμένεται να συμφωνήσουν για την αυστηροποίηση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της Σένγκεν, προκειμένου να ενισχυθεί η ασφάλεια στον απόηχο των επιθέσεων στο Παρίσι, σύμφωνα με προσχέδιο εγγράφου που έχει δει το Reuters, ωστόσο στο τραπέζι έχουν πέσει προτάσεις που προκαλούν σοκ για την Ελλάδα, την Ιταλία και άλλες χώρες.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το προσχέδιο συμπεράσματος, οι υπουργοί θα συμφωνήσουν «να εφαρμόσουν αμέσως τους απαραίτητους συστηματικούς και συντονισμένους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα, περιλαμβανομένων και σε άτομα που χαίρουν του δικαιώματος της ελεύθερης μετακίνησης».

Το έγγραφο αντανακλά τα αιτήματα της Γαλλίας για ενίσχυση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της περιοχής Σένγκεν, ωστόσο η Ολλανδία φέρεται να έχει συζητήσει με άλλες χώρες ένα σχέδιο για την εφαρμογή ελέγχων διαβατηρίων στα σύνορα αρκετών χωρών της δυτικής Ευρώπης, σε μια προσπάθεια να ελεγχθεί η εισροή μεταναστών και προσφύγων.

Η ιδέα για μια «μίνι Σένγκεν» εντός της περιοχής Σένγκεν, πάντως, παραβιάζει τη Συνθήκη, η οποία προβλέπει ελεύθερη μετακίνηση εντός των 26 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Κομισιόν, διά της εκπροσώπου της, δήλωσε πάντως πως δεν έχει λάβει επίσημη πρόταση αναφορικά με τη δημιουργία μιας «μίνι Σένγκεν», ωστόσο είναι ξεκάθαρο ότι η πρόταση υπάρχει.

Η εφημερίδα «De Telegraaf» σε δημοσίευμά της γράφει πως η «μίνι Σένγκεν» θα περιλαμβάνει την Αυστρία, τη Γερμανία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και την Ολλανδία και θα αφορά τη δημιουργία κέντρων διέλευσης για μετανάστες εκτός των συνόρων αυτών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι δεν έχει λάβει επίσημη πρόταση για τη δημιουργία μίας «μίνι Σένγκεν» εντός της ζώνης ελεύθερης μετακίνησης της ΕΕ, ανέφερε εκπρόσωπος της Κομισιόν, απαντώντας στις πληροφορίες που θέλουν την Ολλανδία να έχει προτείνει μια τέτοια ιδέα.

«Δεν έχουμε λάβει επίσημες προτάσεις γι' αυτό», σημείωσε η εκπρόσωπος, κληθείσα να σχολιάσει την ιδέα αυτή.

Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών παραδέχθηκε σε συνέντευξη Τύπου ότι ο Ολλανδός ομόλογός του τον έχει ενημερώσει για την ιδέα αυτή και είπε ότι το Βερολίνο δεν έδειξε ιδιαίτερο ενθουσιασμό για την πρόταση.

Η ολλανδική πρόταση διαφέρει από το γαλλικό σχέδιο για την εισαγωγή συστηματικών συνοριακών ελέγχων εντός του χώρου Σένγκεν, στο πλαίσιο της εφαρμογής μέτρων ασφαλείας μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, την περασμένη εβδομάδα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας, Μπερτ Κούντερς, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες, όμως σημείωσε ότι εξετάζονται και άλλα μέτρα.

«Η Ολλανδία και άλλες χώρες συζητούν πολλές διαφορετικές λύσεις,» είπε χαρακτηριστικά η Τζάνετ Τάκενς, εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης, στην αρμοδιότητα του οποίου είναι η μεταναστευτική πολιτική. «Συζητούμε τακτικά με χώρες που έχουν παρόμοιες απόψεις», πρόσθεσε, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μανουέλ Βαλς, εκτίμησε την Πέμπτη ότι το σύστημα Σένγκεν μπορεί «να τεθεί υπό αμφισβήτηση», εάν «η Ευρώπη δεν αναλάβει τις ευθύνες της» για τη φύλαξη των συνόρων της, εν μέσω του διαλόγου για τις ανεπάρκειες που επέτρεψαν στον φερόμενο ως εγκέφαλο των επιθέσεων στο Παρίσι να μετακινείται από την Ευρώπη στη Συρία και αντιστρόφως.

Ο Μανουέλ Βαλς, μιλώντας στο γαλλικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο France 2, τόνισε ότι «κάθε χώρα που γειτονεύει με τη Γαλλία», αλλά και ευρύτερα οι χώρες της ΕΕ, πρέπει να διαδραματίσουν τον ρόλο τους. Εξάλλου, ο Βαλς υποστήριξε ότι ορισμένοι από τους δράστες των πολύνεκρων επιθέσεων στο Παρίσι «επωφελήθηκαν της κρίσης των προσφύγων» για να παρεισφρήσουν στη Γαλλία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μουντιάλ 2026: Πρόκριση με ανατροπή για Μαρόκο, τριάρα Μεξικού και πρωτιά για την Ελβετία

Αθλητικά Νέα 25.06.2026
Το Μαρόκο λύγισε την Αϊτή με ανατροπή και πέρασε στους «32», το Μεξικό έκανε το 3/3 απέναντι στην Τσεχία, η Βοσνία κράτησε ζωντανές τις ελπίδες της και η Ελβετία πήρε την πρωτιά κόντρα στον Καναδά.

Πανελλαδικές: Μετά τη μια το μεσημέρι ανακοινώνονται οι βαθμολογίες των υποψηφίων

E-Daily 2.TopNews 25.06.2026
Αυλαία σήμερα με το μάθημα των Ισπανικών - Μέσω SMS, για όσους το δήλωσαν, η ενημέρωση για τις επιδόσεις τους στις εξετάσεις

Πώς 90χρονος επιχείρησε να μπει με μαχαίρι στην κλινική του Αττικόν όπου νοσηλεύεται η Μάρω Κοντού

E-Daily 2.TopNews 25.06.2026
Το περιστατικό σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης, με την ασφάλεια του νοσοκομείου να εντοπίζει το μαχαίρι και να ειδοποιεί άμεσα την Αστυνομία – Σε εξέλιξη έρευνα για τα κίνητρα

Σεισμοί 7,5 και 7,2 Ρίχτερ στη Βενεζουέλα: Καταρρεύσεις κτιρίων και φόβοι για δεκάδες χιλιάδες νεκρούς

E-Daily 2.TopNews 25.06.2026
Με διαφορά μόλις 39 δευτερολέπτων οι δύο σεισμοί και με τον δεύτερο να είναι ο ισχυρότερος που έχει χτυπήσει τη χώρα από το 1900 κι έπειτα

Αθήνα: Νεκρός 17χρονος μετά από άγρια συμπλοκή 10 ατόμων – Το παιδί ήταν αιμόφυρτο, πέταξαν το μαχαίρι και έτρεξαν

E-Daily 2.TopNews 25.06.2026
Τραγωδία σημειώθηκε τα μεσάνυχτα στην Καλλιθέα, καθώς ένα παιδί 17 χρόνων βρέθηκε νεκρό, μετά από συμπλοκή, με τραύμα από μαχαίρι.

Η νέα πραγματικότητα για τα ακίνητα με το ΜΙΔΑ: Πρόστιμα έως €1.000, ξεκαθάρισμα στα τετραγωνικά και αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ

E-Daily 2.TopNews 25.06.2026
Νομοθετική ρύθμιση φέρνει πρόστιμα για όσους δεν ενημερώνουν το νέο Μητρώο Ακινήτων για μισθώσεις και παραχωρήσεις, συνδέει τη δήλωση χρήσης με το Ε9 και αλλάζει τον τρόπο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ για ακίνητα με αποκλίσεις στα τετραγωνικά

Βρέθηκαν 270.000 ευρώ από τα 350.000 που άρπαξαν από 13χρονο στο Βόλο

E-Daily 2.TopNews 25.06.2026
Κλιμάκιο της Ασφάλειας Βόλου παρουσία εισαγγελέα μπήκε στο διαμέρισμα που βρίσκεται στις εργατικές κατοικίες και βρήκε το μεγάλο χρηματικό ποσό - Το χρηματοκιβώτιο και οι δεσμίδες χαρτονομισμάτων θα ερευνηθούν για δακτυλικά αποτυπώματα και γενετικό υλικό

Ελβετία ‑ Καναδάς 2‑1: Πρωταθλήτριες ομίλου και στη φάση των «32»!

Αθλητικά Νέα 25.06.2026
Οι Ελβετοί κατέκτησαν την κορυφή του 2ου ομίλου, αφήνοντας τον Καναδά στη δεύτερη θέση - αποκλειστικό ρόλο έπαιξε ο Μανζάμπι

Νοσοκομείο Αττικόν: 90χρονος αποπειράθηκε να μπει στο δωμάτιο της Μάρως Κοντού με μαχαίρι

E-Daily 2.TopNews Χτες
Συνελήφθη ο  υπερήλικας - Δήλωσε στον άνδρα της ασφάλειας του νοσοκομείου ότι είναι συγγενής της Μάρως Κοντού και ότι θέλει να την επισκεφθεί στο δωμάτιό της - Κίνησε υποψίες στον σεκιουριτά που έκανε έρευνα και ανακάλυψε το μαχαίρι μέσα σε ένα κουτί που υποτίθεται ότι περιείχε γλυκά

Οικογενειακή τραγωδία στην Ιταλία: Πατέρας εκτέλεσε σύζυγο και γιο ‑ «Τους ξεφορτώθηκα»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τα θύματα είναι μια 52χρονη γυναίκα και ένας 24χρονος άνδρας

«Μπαμ» από τον Παναθηναϊκό: Έντυσε στα πράσινα τον Φαλ, ο οποίος έμεινε ελεύθερος από τον Ολυμπιακό

E-Daily 3.Left Χτες
Ο Γάλλος σέντερ υπέγραψε συμβόλαιο διάρκειας 2+1 ετών και ανακοινώθηκε από την ΚΑΕ Παναθηναϊκός

Η Γαλλία ζητά τη βοήθεια των ειδικών του καύσωνα – «Ας δούμε πως οργανώνονται οι χώρες όπως η Ελλάδα»

Κόσμος Χτες
Η συζήτηση στη Γαλλία επεκτείνεται ακόμη και στον τρόπο ένδυσης στους χώρους εργασίας