E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Απειλείται η ελεύθερη μετακίνηση των Ελλήνων στην Ευρώπη

Σήμερα αποφασίζεται η τύχη της Ελλάδας

Δημοσίευση 20/11/2015 | 12:41

Απειλείται η ελεύθερη μετακίνηση των Ελλήνων στην Ευρώπη

Σήμερα αποφασίζεται η τύχη της Ελλάδας, αλλά και άλλων χωρών, όσον αφορά τη συνθήκη Σένγκεν.

Οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ συνεδριάζουν εκτάκτως σήμερα στο Λουξεμβούργο, για να συζητήσουν τα μέτρα ασφαλείας που θα πρέπει να ληφθούν, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις που συγκλόνισαν το Παρίσι και ολόκληρη την Ευρώπη.

Οι υπουργοί συνέρχονται σε επείγουσα σύνοδο σήμερα για να ενισχύσουν την ευρωπαϊκή απάντηση στην τζιχαντιστική απειλή, μετά τις επιθέσεις του Παρισιού, που ανέδειξαν τα κενά ασφαλείας στην Ευρώπη, υπό τη σκιά του Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ, του οργανωτή των επιθέσεων, που ταξίδευε ανενόχλητος τους τελευταίους μήνες ανάμεσα στη Συρία και την Ευρώπη.

Η Γαλλία θα πιέσει τους Ευρωπαίους εταίρους της για τη λήψη επειγόντων μέτρων στον τομέα της αντιτρομοκρατικής συνεργασίας. Η τροποποίηση της λειτουργίας της ζώνης Σένγκεν και η επείγουσα θέσπιση αρχείου καταγραφής δεδομένων των επιβατών στις αεροπορικές μεταφορές θα είναι στο επίκεντρο των συνομιλιών στις Βρυξέλλες και το Παρίσι ελπίζει ότι θα υπάρξει ευρεία συναίνεση για τη λήψη μέτρων.

Οι υπουργοί αναμένεται να συμφωνήσουν για την αυστηροποίηση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της Σένγκεν, προκειμένου να ενισχυθεί η ασφάλεια στον απόηχο των επιθέσεων στο Παρίσι, σύμφωνα με προσχέδιο εγγράφου που έχει δει το Reuters, ωστόσο στο τραπέζι έχουν πέσει προτάσεις που προκαλούν σοκ για την Ελλάδα, την Ιταλία και άλλες χώρες.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το προσχέδιο συμπεράσματος, οι υπουργοί θα συμφωνήσουν «να εφαρμόσουν αμέσως τους απαραίτητους συστηματικούς και συντονισμένους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα, περιλαμβανομένων και σε άτομα που χαίρουν του δικαιώματος της ελεύθερης μετακίνησης».

Το έγγραφο αντανακλά τα αιτήματα της Γαλλίας για ενίσχυση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της περιοχής Σένγκεν, ωστόσο η Ολλανδία φέρεται να έχει συζητήσει με άλλες χώρες ένα σχέδιο για την εφαρμογή ελέγχων διαβατηρίων στα σύνορα αρκετών χωρών της δυτικής Ευρώπης, σε μια προσπάθεια να ελεγχθεί η εισροή μεταναστών και προσφύγων.

Η ιδέα για μια «μίνι Σένγκεν» εντός της περιοχής Σένγκεν, πάντως, παραβιάζει τη Συνθήκη, η οποία προβλέπει ελεύθερη μετακίνηση εντός των 26 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Κομισιόν, διά της εκπροσώπου της, δήλωσε πάντως πως δεν έχει λάβει επίσημη πρόταση αναφορικά με τη δημιουργία μιας «μίνι Σένγκεν», ωστόσο είναι ξεκάθαρο ότι η πρόταση υπάρχει.

Η εφημερίδα «De Telegraaf» σε δημοσίευμά της γράφει πως η «μίνι Σένγκεν» θα περιλαμβάνει την Αυστρία, τη Γερμανία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και την Ολλανδία και θα αφορά τη δημιουργία κέντρων διέλευσης για μετανάστες εκτός των συνόρων αυτών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι δεν έχει λάβει επίσημη πρόταση για τη δημιουργία μίας «μίνι Σένγκεν» εντός της ζώνης ελεύθερης μετακίνησης της ΕΕ, ανέφερε εκπρόσωπος της Κομισιόν, απαντώντας στις πληροφορίες που θέλουν την Ολλανδία να έχει προτείνει μια τέτοια ιδέα.

«Δεν έχουμε λάβει επίσημες προτάσεις γι' αυτό», σημείωσε η εκπρόσωπος, κληθείσα να σχολιάσει την ιδέα αυτή.

Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών παραδέχθηκε σε συνέντευξη Τύπου ότι ο Ολλανδός ομόλογός του τον έχει ενημερώσει για την ιδέα αυτή και είπε ότι το Βερολίνο δεν έδειξε ιδιαίτερο ενθουσιασμό για την πρόταση.

Η ολλανδική πρόταση διαφέρει από το γαλλικό σχέδιο για την εισαγωγή συστηματικών συνοριακών ελέγχων εντός του χώρου Σένγκεν, στο πλαίσιο της εφαρμογής μέτρων ασφαλείας μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, την περασμένη εβδομάδα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας, Μπερτ Κούντερς, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες, όμως σημείωσε ότι εξετάζονται και άλλα μέτρα.

«Η Ολλανδία και άλλες χώρες συζητούν πολλές διαφορετικές λύσεις,» είπε χαρακτηριστικά η Τζάνετ Τάκενς, εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης, στην αρμοδιότητα του οποίου είναι η μεταναστευτική πολιτική. «Συζητούμε τακτικά με χώρες που έχουν παρόμοιες απόψεις», πρόσθεσε, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μανουέλ Βαλς, εκτίμησε την Πέμπτη ότι το σύστημα Σένγκεν μπορεί «να τεθεί υπό αμφισβήτηση», εάν «η Ευρώπη δεν αναλάβει τις ευθύνες της» για τη φύλαξη των συνόρων της, εν μέσω του διαλόγου για τις ανεπάρκειες που επέτρεψαν στον φερόμενο ως εγκέφαλο των επιθέσεων στο Παρίσι να μετακινείται από την Ευρώπη στη Συρία και αντιστρόφως.

Ο Μανουέλ Βαλς, μιλώντας στο γαλλικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο France 2, τόνισε ότι «κάθε χώρα που γειτονεύει με τη Γαλλία», αλλά και ευρύτερα οι χώρες της ΕΕ, πρέπει να διαδραματίσουν τον ρόλο τους. Εξάλλου, ο Βαλς υποστήριξε ότι ορισμένοι από τους δράστες των πολύνεκρων επιθέσεων στο Παρίσι «επωφελήθηκαν της κρίσης των προσφύγων» για να παρεισφρήσουν στη Γαλλία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ιταλία: Συναγερμός για τον χανταϊό – Δύο ακόμα άτομα σε καραντίνα

E-Daily 2.TopNews 12.05.2026
Μετά από επαφή με θύμα του ιού

Καιρός: «Καλοκαιράκι» με 33 βαθμούς – Πού θα βρέξει

E-Daily 3.Left 12.05.2026
Νοτιοδυτικοί άνεμοι έως 7 μποφόρ στο Αιγαίο και υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες

Χανιά: Αυτοπυροβολήθηκε 77χρονος ‑ Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με τραύματα στην κοιλιά

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τις συνθήκες τραυματισμού του 77χρονου διερευνά η Αστυνομία

Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»: Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους λόγω τεχνικού προβλήματος

E-Daily 2.TopNews Χτες
Αναστάτωση επικράτησε σε πτήση από Αθήνα με προορισμό το Μόναχο, όταν το αεροσκάφος επέστρεψε εκτάκτως στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» έπειτα από ένδειξη τεχνικής βλάβης

Τάεκβοντο: Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Στέλλα Μαρεντάκη

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η Στέλλα Μαρεντάκη κατέκτησε την πρώτη θέση στα -67 κιλά στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ταεκβοντό στο Μόναχο, χαρίζοντας στην Ελλάδα μία σπουδαία διάκριση

Μετ` εμποδίων η εκκένωση του «MV Hondius» ‑ Αγκυροβόλησε στο λιμάνι της Γκραναδίγια λόγω καιρού

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τα 26 μέλη του πληρώματος θα παραμείνουν στο πλοίο για να το οδηγήσουν στην Ολλανδία

Ζαγόρι: Πεζοπόρος έπεσε σε μονοπάτι ‑ Είναι πολυτραυματίας

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο άνδρας βρισκόταν σε μονοπάτι ανατολικά της Ελάτης Ζαγορίου

Εξαφανίστηκε 52χρονος στην Τρίπολη

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο Γκοργκόλης Χρήστο εξαφανίστηκε στις 5 Μαΐου 2026.

Ισπανία: Κλείδωσαν για 3,5 χρόνια τα παιδιά τους σπίτι, λόγω φόβων μετά τον Covid

Κόσμος Χτες
Ζευγάρι φυλακίστηκε γιατί κλείδωσε στο σπίτι για τριάμισι χρόνια τα παιδιά του, λόγω φοβιών για τον έξω κόσμο μετά την πανδημία

Το Ιράν εκτέλεσε κορυφαίο φοιτητή αεροδιαστημικής μηχανικής ως κατάσκοπο της CIA και της Μοσάντ

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο Ερφάν Σακουρζάντε πέρασε 9 μήνες στην απομόνωση πριν εκτελεστεί

Καιρός: Καμπανάκι επιστημόνων για ένα «Godzilla Super El Nino» ‑ Ίσως το ισχυρότερο του 21ου αιώνα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ορισμένα μοντέλα συγκρίνουν τις δυνατότητές του με το καταστροφικό Ελ Νίνιο του 1877, το οποίο προκάλεσε μαζική πείνα και εκατομμύρια θύματα

Εκνευρίστηκε ο Μακρόν στο Ναϊρόμπι, πήρε το μικρόφωνο και ζήτησε ησυχία από το κοινό

Κόσμος Χτες
«Αν θέλετε να μείνετε εδώ, θα τηρήσουμε τους ίδιους κανόνες»