E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Απειλείται η ελεύθερη μετακίνηση των Ελλήνων στην Ευρώπη

Σήμερα αποφασίζεται η τύχη της Ελλάδας

Δημοσίευση 20/11/2015 | 12:41

Απειλείται η ελεύθερη μετακίνηση των Ελλήνων στην Ευρώπη

Σήμερα αποφασίζεται η τύχη της Ελλάδας, αλλά και άλλων χωρών, όσον αφορά τη συνθήκη Σένγκεν.

Οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ συνεδριάζουν εκτάκτως σήμερα στο Λουξεμβούργο, για να συζητήσουν τα μέτρα ασφαλείας που θα πρέπει να ληφθούν, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις που συγκλόνισαν το Παρίσι και ολόκληρη την Ευρώπη.

Οι υπουργοί συνέρχονται σε επείγουσα σύνοδο σήμερα για να ενισχύσουν την ευρωπαϊκή απάντηση στην τζιχαντιστική απειλή, μετά τις επιθέσεις του Παρισιού, που ανέδειξαν τα κενά ασφαλείας στην Ευρώπη, υπό τη σκιά του Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ, του οργανωτή των επιθέσεων, που ταξίδευε ανενόχλητος τους τελευταίους μήνες ανάμεσα στη Συρία και την Ευρώπη.

Η Γαλλία θα πιέσει τους Ευρωπαίους εταίρους της για τη λήψη επειγόντων μέτρων στον τομέα της αντιτρομοκρατικής συνεργασίας. Η τροποποίηση της λειτουργίας της ζώνης Σένγκεν και η επείγουσα θέσπιση αρχείου καταγραφής δεδομένων των επιβατών στις αεροπορικές μεταφορές θα είναι στο επίκεντρο των συνομιλιών στις Βρυξέλλες και το Παρίσι ελπίζει ότι θα υπάρξει ευρεία συναίνεση για τη λήψη μέτρων.

Οι υπουργοί αναμένεται να συμφωνήσουν για την αυστηροποίηση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της Σένγκεν, προκειμένου να ενισχυθεί η ασφάλεια στον απόηχο των επιθέσεων στο Παρίσι, σύμφωνα με προσχέδιο εγγράφου που έχει δει το Reuters, ωστόσο στο τραπέζι έχουν πέσει προτάσεις που προκαλούν σοκ για την Ελλάδα, την Ιταλία και άλλες χώρες.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το προσχέδιο συμπεράσματος, οι υπουργοί θα συμφωνήσουν «να εφαρμόσουν αμέσως τους απαραίτητους συστηματικούς και συντονισμένους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα, περιλαμβανομένων και σε άτομα που χαίρουν του δικαιώματος της ελεύθερης μετακίνησης».

Το έγγραφο αντανακλά τα αιτήματα της Γαλλίας για ενίσχυση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της περιοχής Σένγκεν, ωστόσο η Ολλανδία φέρεται να έχει συζητήσει με άλλες χώρες ένα σχέδιο για την εφαρμογή ελέγχων διαβατηρίων στα σύνορα αρκετών χωρών της δυτικής Ευρώπης, σε μια προσπάθεια να ελεγχθεί η εισροή μεταναστών και προσφύγων.

Η ιδέα για μια «μίνι Σένγκεν» εντός της περιοχής Σένγκεν, πάντως, παραβιάζει τη Συνθήκη, η οποία προβλέπει ελεύθερη μετακίνηση εντός των 26 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Κομισιόν, διά της εκπροσώπου της, δήλωσε πάντως πως δεν έχει λάβει επίσημη πρόταση αναφορικά με τη δημιουργία μιας «μίνι Σένγκεν», ωστόσο είναι ξεκάθαρο ότι η πρόταση υπάρχει.

Η εφημερίδα «De Telegraaf» σε δημοσίευμά της γράφει πως η «μίνι Σένγκεν» θα περιλαμβάνει την Αυστρία, τη Γερμανία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και την Ολλανδία και θα αφορά τη δημιουργία κέντρων διέλευσης για μετανάστες εκτός των συνόρων αυτών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι δεν έχει λάβει επίσημη πρόταση για τη δημιουργία μίας «μίνι Σένγκεν» εντός της ζώνης ελεύθερης μετακίνησης της ΕΕ, ανέφερε εκπρόσωπος της Κομισιόν, απαντώντας στις πληροφορίες που θέλουν την Ολλανδία να έχει προτείνει μια τέτοια ιδέα.

«Δεν έχουμε λάβει επίσημες προτάσεις γι' αυτό», σημείωσε η εκπρόσωπος, κληθείσα να σχολιάσει την ιδέα αυτή.

Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών παραδέχθηκε σε συνέντευξη Τύπου ότι ο Ολλανδός ομόλογός του τον έχει ενημερώσει για την ιδέα αυτή και είπε ότι το Βερολίνο δεν έδειξε ιδιαίτερο ενθουσιασμό για την πρόταση.

Η ολλανδική πρόταση διαφέρει από το γαλλικό σχέδιο για την εισαγωγή συστηματικών συνοριακών ελέγχων εντός του χώρου Σένγκεν, στο πλαίσιο της εφαρμογής μέτρων ασφαλείας μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, την περασμένη εβδομάδα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας, Μπερτ Κούντερς, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες, όμως σημείωσε ότι εξετάζονται και άλλα μέτρα.

«Η Ολλανδία και άλλες χώρες συζητούν πολλές διαφορετικές λύσεις,» είπε χαρακτηριστικά η Τζάνετ Τάκενς, εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης, στην αρμοδιότητα του οποίου είναι η μεταναστευτική πολιτική. «Συζητούμε τακτικά με χώρες που έχουν παρόμοιες απόψεις», πρόσθεσε, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μανουέλ Βαλς, εκτίμησε την Πέμπτη ότι το σύστημα Σένγκεν μπορεί «να τεθεί υπό αμφισβήτηση», εάν «η Ευρώπη δεν αναλάβει τις ευθύνες της» για τη φύλαξη των συνόρων της, εν μέσω του διαλόγου για τις ανεπάρκειες που επέτρεψαν στον φερόμενο ως εγκέφαλο των επιθέσεων στο Παρίσι να μετακινείται από την Ευρώπη στη Συρία και αντιστρόφως.

Ο Μανουέλ Βαλς, μιλώντας στο γαλλικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο France 2, τόνισε ότι «κάθε χώρα που γειτονεύει με τη Γαλλία», αλλά και ευρύτερα οι χώρες της ΕΕ, πρέπει να διαδραματίσουν τον ρόλο τους. Εξάλλου, ο Βαλς υποστήριξε ότι ορισμένοι από τους δράστες των πολύνεκρων επιθέσεων στο Παρίσι «επωφελήθηκαν της κρίσης των προσφύγων» για να παρεισφρήσουν στη Γαλλία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πληθωρισμός Μαΐου στο 5,2% – Έντονες ανατιμήσεις σε καύσιμα, κρέας και ενοίκια

E-Daily 2.TopNews 10.06.2026
Σε υψηλά επίπεδα παραμένει ο δείκτης πληθωρισμού στην Ελλάδα

Συνελήφθη για διπλή ανθρωποκτονία από πρόθεση ο Ιταλός στο Αίγιο

E-Daily 2.TopNews 10.06.2026
Από την πρώτη στιγμή ο 65χρονος είχε υποπέσει σε αντιφάσεις κατά την εξέτασή του

Εκρήξεις στη νήσο Κεσμ: Τι λέει το Ιράν για τα αμερικανικά πλήγματα και πώς αντέδρασε

E-Daily 2.TopNews 10.06.2026
Το ιρανικό ΥΠΕΞ κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι χρησιμοποίησαν ως πρόσχημα την κατάρριψη Apache για να πλήξουν στόχους στο νότιο Ιράν, ενώ οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν αντίποινα κατά αμερικανικών βάσεων στην περιοχή.

Αρκάνσας: Μετεωρολόγος συνέχισε να μεταδίδει έκτακτο δελτίο καιρού, ενώ είχε ξεσπάσει πυρκαγιά

E-Daily 3.Left 10.06.2026
Ο μετεωρολόγος εξήγησε ότι δεν επικρατούσαν ιδανικές συνθήκες για ζωντανή μετάδοση, αλλά έπρεπε να συνεχίσει το δελτίο προς το συμφέρον των τηλεθεατών

Λαγοκέφαλος στον Σαρωνικό: Τι πρέπει να ξέρετε για το επικίνδυνο ψάρι που «εισέβαλε» στα ελληνικά νερά

E-Daily 3.Left 10.06.2026
Δεκάδες θάνατοι και επιθέσεις σε ανθρώπους έχουν καταγραφεί στη Μεσόγειο από το δηλητηριώδες ψάρι, η παρουσία του οποίου εξαπλώνεται ραγδαία και στις ελληνικές θάλασσες.

Ισχυρό El Niño πλησιάζει: Όλες οι ενδείξεις «φωνάζουν» ότι ο πλανήτης ετοιμάζεται να «βράσει»

E-Daily 2.TopNews 10.06.2026
Ο Μάιος κατατάχθηκε ως ο δεύτερος θερμότερος στα χρονικά – Αυξημένη ανησυχία για το επερχόμενο El Niño που απειλεί να εκτινάξει τις παγκόσμιες θερμοκρασίες

Ακαθάριστα οικόπεδα: Πότε λήγει η προθεσμία και πόσο είναι τα πρόστιμα

E-Daily 2.TopNews 10.06.2026
Μέχρι τις 15 Ιουνίου η προθεσμία καθαρισμού οικοπέδων - Αναλυτικά η διαδικασία και οι κυρώσεις για τους παραβάτες

Νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης: Οι αλλαγές που φέρνει για την Ελλάδα

E-Daily 2.TopNews 10.06.2026
Οι διαπραγματεύσεις με τρίτες χώρες και ο ρόλος της Ελλάδας

Αντετοκούνμπο και Μπέκαμ: Ανταλλαγή φανελών στο σπίτι του Αγγλου θρύλου

E-Daily 3.Left 10.06.2026
Ο «Greek Freak» επισκέφθηκε τον ποδοσφαιρικό θρύλο στο σπίτι του και οι δύο σούπερ σταρ αντάλλαξαν φανέλες με πλατιά χαμόγελα

Νύχτα αγωνίας στη Μέση Ανατολή: ΗΠΑ και Ιράν σε επικίνδυνη τροχιά κλιμάκωσης

Κόσμος 10.06.2026
Αμερικανικά πλήγματα στα Στενά του Ορμούζ, ιρανικά αντίποινα σε Μπαχρέιν και Ιορδανία, φόβοι για γενικευμένη σύρραξη στον Κόλπο

Φυτοπλαγκτόν στον Θερμαϊκό: Τεράστια καφέ λωρίδα έχει «καταπιεί» το λιμάνι της Θεσσαλονίκης

E-Daily 3.Left 10.06.2026
Η ανυπόφορη μυρωδιά και η αποκρουστική εικόνα απομακρύνουν τους περαστικούς από την παραλία