E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Γιατί η Ιταλία δεν μιλάει καθόλου για την τρομοκρατία;

Η εξαφάνιση του Ματέο Ρέντσι

Δημοσίευση 19/11/2015 | 16:16

Γιατί η Ιταλία δεν μιλάει καθόλου για την τρομοκρατία;

Ο Ματέο Ρέντσι ψάχνει ακόμη τον τόνο ανάμεσα στη συμπόνια για το μακελειό στο Παρίσι, την αλληλεγγύη προς τη Γαλλία, την αποφασιστικότητα απέναντι στους τρομοκράτες και στην ανάγκη να καθησυχάσει την κοινή γνώμη της Ιταλίας.

Η Ιταλία ετοιμάζεται να γιορτάσει το ¶γιο Έτος στη Ρώμη, από τις 8 Δεκεμβρίου 2015 ως τις 20 Νεομβρίου 2016. Είναι ένα γεγονός που θα προσελκύσει εκατοντάδες χιλιάδες πιστούς και προσκυνητές στην Αιώνια Πόλη. «Ο Πάπας είναι πάντα ένας πιθανός στόχος», δήλωσε ο πρωθυπουργός Ρέντσι σε συνέντευξή του την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου, στην τηλεόραση Sky.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός εξέφρασε τη συμπόνια του πολλές φορές και έκανε λόγο για «επίθεση εναντίον της ίδιας της ταυτότητας της Γαλλίας και της Ευρώπης». Απέφυγε, ωστόσο, να εκφράσει καθαρά την αλληλεγγύη του. Αρνήθηκε με κάθε τρόπο να χρησιμοποιήσει τη λέξη «πόλεμος», με στόχο να μην προκαλέσει κάποιου είδους «πόλεμο» στην ιταλική χερσόνησο. Εξήγησε, μάλιστα, ότι «μόνο η ισχύς δεν αρκεί» και αυτό απεδείχθη, όπως είπε, στη Λιβύη.

Ο Ρέντσι διατηρεί τριπλή σχέση: με τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Ευρώπη. Και για τον λόγο αυτό, αποφεύγει να βγει μπροστά. «Η Γαλλία ζήτησε, προς το παρόν, μόνο πολιτική αλληλεγγύη», εξήγησε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών. Παρ' όλα αυτά, ο Ρέντσι δείχνει αποφασιστικός. Δεν δίστασε να συμφωνήσει με τον Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος έκανε λόγο για «σύμφωνο ασφάλειας».

Η Ιταλία έστειλε 700 επιπλέον αστυνομικούς των ειδικών δυνάμεων για να φυλάξει τα μνημεία και ο συναγερμός στη χώρα ανέβηκε στο κόκκινο. Ο Ιταλός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα κάνει πρόταση σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις της Ιταλίας, για να επενδύσουν στην ασφάλεια της χώρας. Οι νέες αυτές δαπάνες του κράτους θα εγγραφούν στον προϋπολογισμό του 2016, ο οποίος είναι ήδη ελλειμματικός.

Ο Ματέο Ρέντσι φυλάγεται, ίσως για πολιτικούς λόγους. Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Demopolis για το κανάλι La 7, η πλειοψηφία των Ιταλών φοβάται ότι θα γίνει στη χώρα τους τρομοκρατική επίθεση. Ωστόσο, μόνο το 10% επιθυμούν στρατιωτική συμμετοχή της Ιταλίας στη Συρία, στο πλευρό της Γαλλίας. Το 33% θα δεχόταν τη στρατιωτική συμμετοχή στο πλαίσιο μιας διεθνούς συμμαχίας, αλλά το 57% αρνείται κατηγορηματικά κάθε συμμετοχή. Στο κόμμα του Ματέο Ρέντσι αυτό το ποσοστό ανεβαίνει, και το 60% των Ιταλών αρνείται κάθε στρατιωτική επέμβαση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Φωτιά» οι τιμές στις οργανωμένες παραλίες στην Αττική: Πόσο κοστίζει η είσοδος και το σετ

E-Daily 2.TopNews 02.06.2026
Στράφηκαν στις ελεύθερες παραλίες οι πολίτες

Χανιά: Νεκρός 70χρονος οικοδόμος μετά από πτώση από ύψος 5 μέτρων

E-Daily 2.TopNews 02.06.2026
Ο 70χρονος αλλοδαπός τραυματίστηκε θανάσιμα μετά από πτώση από ύψος 5 μέτρων

Το φαινόμενο Ελ Νίνιο «απειλεί» το καλοκαίρι του 2026

E-Daily 2.TopNews 02.06.2026
Γιατί οι επιστήμονες κηρύσσουν κλιματική επείγουσα ανάγκη

Εργατικό δυστύχημα στα Χανιά: 70χρονος έχασε τη ζωή του

E-Daily 2.TopNews 02.06.2026
Ο άνδρας υπέκυψε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (2/6) μετά τον τραυματισμό του κατά τη διάρκεια εργασίας

Ο Κέβιν Κίγκαν αποκαλύπτει τη μάχη του με τον καρκίνο τελικού σταδίου

E-Daily 2.TopNews 02.06.2026
Ο θρύλος του αγγλικού ποδοσφαίρου δήλωσε: «Είμαι ακόμα εδώ και συνεχίζω να παλεύω»

ΝΕΑΡ: Διαλύεται η Κοινοβουλευτική Ομάδα ‑ 150 στελέχη και 7 βουλευτές αποχωρούν

E-Daily 2.TopNews 02.06.2026
Τι περιλαμβάνει η επιστολή αποχώρησης και πώς ανοίγεται ο δρόμος προς τον Τσίπρα

Κηδεία Μάριου Οικονόμου σήμερα – Σε εξέλιξη η έρευνα για το θανατηφόρο τροχαίο

Αθλητικά Νέα 02.06.2026
Νεκροψία θα διενεργηθεί στη σορό του Μάριου Οικονόμου προκειμένου να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια του θανάτου του

Θερινές εκπτώσεις 2026: Από πότε ξεκινούν και πόσο διαρκούν

Οικονομία 02.06.2026
Οι θερινές εκπτώσεις διαρκούν περισσότερο από έναν μήνα - όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Τροχαίο στα Ιωάννινα: 21χρονος οδηγός έπεσε με το αυτοκίνητό του σε γκρεμό

Ελλάδα 02.06.2026
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν μέχρι στιγμής, ο νεαρός οδηγός δεν έχει υποστεί σοβαρά τραύματα

Βρέθηκε νεκρή μετά από έναν χρόνο εξαφάνισης η πρώτη αγνοούμενη από την ομάδα επιστημόνων στις ΗΠΑ

E-Daily 2.TopNews 02.06.2026
Τα λείψανα της Μελίσα Κάσιας, υπαλλήλου στο Εθνικό Εργαστήριο του Λος Αλαμος, εντοπίστηκαν στο Εθνικό Δάσος Κάρσον του Νέου Μεξικού σχεδόν έναν χρόνο μετά την εξαφάνισή της