E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Γιατί η Ιταλία δεν μιλάει καθόλου για την τρομοκρατία;

Η εξαφάνιση του Ματέο Ρέντσι

Δημοσίευση 19/11/2015 | 16:16

Γιατί η Ιταλία δεν μιλάει καθόλου για την τρομοκρατία;

Ο Ματέο Ρέντσι ψάχνει ακόμη τον τόνο ανάμεσα στη συμπόνια για το μακελειό στο Παρίσι, την αλληλεγγύη προς τη Γαλλία, την αποφασιστικότητα απέναντι στους τρομοκράτες και στην ανάγκη να καθησυχάσει την κοινή γνώμη της Ιταλίας.

Η Ιταλία ετοιμάζεται να γιορτάσει το ¶γιο Έτος στη Ρώμη, από τις 8 Δεκεμβρίου 2015 ως τις 20 Νεομβρίου 2016. Είναι ένα γεγονός που θα προσελκύσει εκατοντάδες χιλιάδες πιστούς και προσκυνητές στην Αιώνια Πόλη. «Ο Πάπας είναι πάντα ένας πιθανός στόχος», δήλωσε ο πρωθυπουργός Ρέντσι σε συνέντευξή του την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου, στην τηλεόραση Sky.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός εξέφρασε τη συμπόνια του πολλές φορές και έκανε λόγο για «επίθεση εναντίον της ίδιας της ταυτότητας της Γαλλίας και της Ευρώπης». Απέφυγε, ωστόσο, να εκφράσει καθαρά την αλληλεγγύη του. Αρνήθηκε με κάθε τρόπο να χρησιμοποιήσει τη λέξη «πόλεμος», με στόχο να μην προκαλέσει κάποιου είδους «πόλεμο» στην ιταλική χερσόνησο. Εξήγησε, μάλιστα, ότι «μόνο η ισχύς δεν αρκεί» και αυτό απεδείχθη, όπως είπε, στη Λιβύη.

Ο Ρέντσι διατηρεί τριπλή σχέση: με τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Ευρώπη. Και για τον λόγο αυτό, αποφεύγει να βγει μπροστά. «Η Γαλλία ζήτησε, προς το παρόν, μόνο πολιτική αλληλεγγύη», εξήγησε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών. Παρ' όλα αυτά, ο Ρέντσι δείχνει αποφασιστικός. Δεν δίστασε να συμφωνήσει με τον Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος έκανε λόγο για «σύμφωνο ασφάλειας».

Η Ιταλία έστειλε 700 επιπλέον αστυνομικούς των ειδικών δυνάμεων για να φυλάξει τα μνημεία και ο συναγερμός στη χώρα ανέβηκε στο κόκκινο. Ο Ιταλός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα κάνει πρόταση σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις της Ιταλίας, για να επενδύσουν στην ασφάλεια της χώρας. Οι νέες αυτές δαπάνες του κράτους θα εγγραφούν στον προϋπολογισμό του 2016, ο οποίος είναι ήδη ελλειμματικός.

Ο Ματέο Ρέντσι φυλάγεται, ίσως για πολιτικούς λόγους. Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Demopolis για το κανάλι La 7, η πλειοψηφία των Ιταλών φοβάται ότι θα γίνει στη χώρα τους τρομοκρατική επίθεση. Ωστόσο, μόνο το 10% επιθυμούν στρατιωτική συμμετοχή της Ιταλίας στη Συρία, στο πλευρό της Γαλλίας. Το 33% θα δεχόταν τη στρατιωτική συμμετοχή στο πλαίσιο μιας διεθνούς συμμαχίας, αλλά το 57% αρνείται κατηγορηματικά κάθε συμμετοχή. Στο κόμμα του Ματέο Ρέντσι αυτό το ποσοστό ανεβαίνει, και το 60% των Ιταλών αρνείται κάθε στρατιωτική επέμβαση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Καβγάς Έλον Μασκ με τον CEO της Ryanair: «Είσαι εντελώς ηλίθιος»

Κόσμος Χτες
Aναρωτήθηκε μήπως να αγοράσει την εταιρεία

Πέθανε στα 94 του ο πατριάρχης της Βιοχάλκο Νίκος Στασινόπουλος

Ελλάδα Χτες
«Το μεγάλο του έργο άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στη σύγχρονη βιομηχανία της Ελλάδας»

Λάρισα: Έκανε όπισθεν και τραυμάτισε τρίχρονο κοριτσάκι– Νοσηλεύεται στο νοσοκομείo

Ελλάδα Χτες
To κοριτσάκι που διέμενε σε χωριό του δήμου Τυρνάβου

Χειμερινές εκπτώσεις: Ποιες Κυριακές είναι ανοικτά τα καταστήματα

Οικονομία Χτες
Λόγω χειμερινών εκπτώσεων, τα εμπορικά καταστήματα θα λειτουργήσουν τις Κυριακές, 18 και 25 Ιανουαρίου

Κωνσταντινούπολη: Ανήλικος μαχαίρωσε θανάσιμα 17χρονο – Σοκάρει η ομολογία του

Κόσμος Χτες
Αγρια δολοφονία μπροστά σε κάμερα ασφαλείας

Αγρίνιο: Ομολόγησε ο δράστης για τη δολοφονία του 50χρονου – Στο μικροσκόπιο ερωτικό κίνητρο

Ελλάδα Χτες
Σοκ στη Μακρύνεια από τον θάνατο του Κώστα Αλεξανδρή

«Κόκκινος Συναγερμός» για την επιτραπέζια ελιά – Απειλείται από τη συμφωνία με τη Mercosur

Οικονομία Χτες
Η συμφωνία ΕΕ – Mercosur απειλεί τη βιωσιμότητα του κλάδου και στρεβλώνει τον ανταγωνισμό

«Να μάθουμε τι συνέβη» – Πέντε οικογένειες μηνύουν το TikTok για τους θανάτους των παιδιών τους

Κόσμος Χτες
Βρετανοί γονείς οδηγούν το TikTok σε αμερικανικό δικαστήριο σε μια υπόθεση-ορόσημο για την ευθύνη των social media

«Η Λόρα είναι στην Αθήνα»: Ο λόγος που δεν ταξιδεύουν οι γονείς της στην πρωτεύουσα

Ελλάδα Χτες
Για ένατη συνεχόμενη ημέρα παραμένει αγνοούμενη η 16χρονη