E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Γιατί η Ιταλία δεν μιλάει καθόλου για την τρομοκρατία;

Η εξαφάνιση του Ματέο Ρέντσι

Δημοσίευση 19/11/2015 | 16:16

Γιατί η Ιταλία δεν μιλάει καθόλου για την τρομοκρατία;

Ο Ματέο Ρέντσι ψάχνει ακόμη τον τόνο ανάμεσα στη συμπόνια για το μακελειό στο Παρίσι, την αλληλεγγύη προς τη Γαλλία, την αποφασιστικότητα απέναντι στους τρομοκράτες και στην ανάγκη να καθησυχάσει την κοινή γνώμη της Ιταλίας.

Η Ιταλία ετοιμάζεται να γιορτάσει το ¶γιο Έτος στη Ρώμη, από τις 8 Δεκεμβρίου 2015 ως τις 20 Νεομβρίου 2016. Είναι ένα γεγονός που θα προσελκύσει εκατοντάδες χιλιάδες πιστούς και προσκυνητές στην Αιώνια Πόλη. «Ο Πάπας είναι πάντα ένας πιθανός στόχος», δήλωσε ο πρωθυπουργός Ρέντσι σε συνέντευξή του την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου, στην τηλεόραση Sky.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός εξέφρασε τη συμπόνια του πολλές φορές και έκανε λόγο για «επίθεση εναντίον της ίδιας της ταυτότητας της Γαλλίας και της Ευρώπης». Απέφυγε, ωστόσο, να εκφράσει καθαρά την αλληλεγγύη του. Αρνήθηκε με κάθε τρόπο να χρησιμοποιήσει τη λέξη «πόλεμος», με στόχο να μην προκαλέσει κάποιου είδους «πόλεμο» στην ιταλική χερσόνησο. Εξήγησε, μάλιστα, ότι «μόνο η ισχύς δεν αρκεί» και αυτό απεδείχθη, όπως είπε, στη Λιβύη.

Ο Ρέντσι διατηρεί τριπλή σχέση: με τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Ευρώπη. Και για τον λόγο αυτό, αποφεύγει να βγει μπροστά. «Η Γαλλία ζήτησε, προς το παρόν, μόνο πολιτική αλληλεγγύη», εξήγησε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών. Παρ' όλα αυτά, ο Ρέντσι δείχνει αποφασιστικός. Δεν δίστασε να συμφωνήσει με τον Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος έκανε λόγο για «σύμφωνο ασφάλειας».

Η Ιταλία έστειλε 700 επιπλέον αστυνομικούς των ειδικών δυνάμεων για να φυλάξει τα μνημεία και ο συναγερμός στη χώρα ανέβηκε στο κόκκινο. Ο Ιταλός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα κάνει πρόταση σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις της Ιταλίας, για να επενδύσουν στην ασφάλεια της χώρας. Οι νέες αυτές δαπάνες του κράτους θα εγγραφούν στον προϋπολογισμό του 2016, ο οποίος είναι ήδη ελλειμματικός.

Ο Ματέο Ρέντσι φυλάγεται, ίσως για πολιτικούς λόγους. Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Demopolis για το κανάλι La 7, η πλειοψηφία των Ιταλών φοβάται ότι θα γίνει στη χώρα τους τρομοκρατική επίθεση. Ωστόσο, μόνο το 10% επιθυμούν στρατιωτική συμμετοχή της Ιταλίας στη Συρία, στο πλευρό της Γαλλίας. Το 33% θα δεχόταν τη στρατιωτική συμμετοχή στο πλαίσιο μιας διεθνούς συμμαχίας, αλλά το 57% αρνείται κατηγορηματικά κάθε συμμετοχή. Στο κόμμα του Ματέο Ρέντσι αυτό το ποσοστό ανεβαίνει, και το 60% των Ιταλών αρνείται κάθε στρατιωτική επέμβαση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι influencers γύρισαν την πλάτη στο Ντουμπάι: Αδειες οι παραλίες υπό το φόβο επιθέσεων από το Ιράν

Κόσμος Χτες
Ο άλλοτε δημοφιλής και πολυτελής προορισμός μοιάει με πόλη – φάντασμα, σύμφωνα με τη Daily Mail

ΑΕΚ: Τρίτο φαβορί για την κατάκτηση του Conference League

Αθλητικά Νέα Χτες
Η ΑΕΚ έχει 12% πιθανότητες να φτάσει στη Λειψία και να κερδίσει την κούπα - Η Κρίσταλ Πάλας το φαβορί

Η Κούβα υποστηρίζει ότι ξεκίνησε συνομιλίες με τις ΗΠΑ

Κόσμος Χτες
Την πληροφορία επιβεβαίωσε και ο Λευκός Οίκος

Ανακαλύφθηκε η χαμένη Αλεξάνδρεια του Τίγρη που ίδρυσε ο Μέγας Αλέξανδρος στο Ιράκ

Πολιτισμός Χτες
Το τεράστιο μέγεθός της εξέπληξε τους αρχαιολόγους

Δολοφονία 20χρονου στην Καλαμαριά: Τι έδειξε η ιατροδικαστική έρευνα

Ελλάδα Χτες
Έγινε στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία του ΑΠΘ όπου μεταφέρθηκε η σορός

Θεσσαλονίκη: Στην Ασφάλεια εμφανίστηκε με τον δικηγόρο του ο ύποπτος για τη δολοφονία του 20χρονου

Ελλάδα Χτες
Ο νεαρός είχε ταυτοποιηθεί και τον αναζητούσε η Αστυνομία στη Θεσσαλονίκη

Νεκρά και τα έξι μέλη πληρώματος του αμερικανικού αεροσκάφους που συνετρίβη στο Ιράκ

Κόσμος Χτες
Τα ονόματά τους θα παραμείνουν απόρρητα για διάστημα 24 ωρών

Ποδηλάτισσα στην Ισπανία χάνει τον έλεγχο και στέκεται στο χείλος του γκρεμού ‑ Βίντεο

Κόσμος Χτες
Το περιστατικό καταγράφηκε από κάμερα 360 μοιρών που είχε τοποθετημένη στο ποδήλατό της