E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Γιατί η Ιταλία δεν μιλάει καθόλου για την τρομοκρατία;

Η εξαφάνιση του Ματέο Ρέντσι

Δημοσίευση 19/11/2015 | 16:16

Γιατί η Ιταλία δεν μιλάει καθόλου για την τρομοκρατία;

Ο Ματέο Ρέντσι ψάχνει ακόμη τον τόνο ανάμεσα στη συμπόνια για το μακελειό στο Παρίσι, την αλληλεγγύη προς τη Γαλλία, την αποφασιστικότητα απέναντι στους τρομοκράτες και στην ανάγκη να καθησυχάσει την κοινή γνώμη της Ιταλίας.

Η Ιταλία ετοιμάζεται να γιορτάσει το ¶γιο Έτος στη Ρώμη, από τις 8 Δεκεμβρίου 2015 ως τις 20 Νεομβρίου 2016. Είναι ένα γεγονός που θα προσελκύσει εκατοντάδες χιλιάδες πιστούς και προσκυνητές στην Αιώνια Πόλη. «Ο Πάπας είναι πάντα ένας πιθανός στόχος», δήλωσε ο πρωθυπουργός Ρέντσι σε συνέντευξή του την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου, στην τηλεόραση Sky.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός εξέφρασε τη συμπόνια του πολλές φορές και έκανε λόγο για «επίθεση εναντίον της ίδιας της ταυτότητας της Γαλλίας και της Ευρώπης». Απέφυγε, ωστόσο, να εκφράσει καθαρά την αλληλεγγύη του. Αρνήθηκε με κάθε τρόπο να χρησιμοποιήσει τη λέξη «πόλεμος», με στόχο να μην προκαλέσει κάποιου είδους «πόλεμο» στην ιταλική χερσόνησο. Εξήγησε, μάλιστα, ότι «μόνο η ισχύς δεν αρκεί» και αυτό απεδείχθη, όπως είπε, στη Λιβύη.

Ο Ρέντσι διατηρεί τριπλή σχέση: με τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Ευρώπη. Και για τον λόγο αυτό, αποφεύγει να βγει μπροστά. «Η Γαλλία ζήτησε, προς το παρόν, μόνο πολιτική αλληλεγγύη», εξήγησε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών. Παρ' όλα αυτά, ο Ρέντσι δείχνει αποφασιστικός. Δεν δίστασε να συμφωνήσει με τον Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος έκανε λόγο για «σύμφωνο ασφάλειας».

Η Ιταλία έστειλε 700 επιπλέον αστυνομικούς των ειδικών δυνάμεων για να φυλάξει τα μνημεία και ο συναγερμός στη χώρα ανέβηκε στο κόκκινο. Ο Ιταλός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα κάνει πρόταση σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις της Ιταλίας, για να επενδύσουν στην ασφάλεια της χώρας. Οι νέες αυτές δαπάνες του κράτους θα εγγραφούν στον προϋπολογισμό του 2016, ο οποίος είναι ήδη ελλειμματικός.

Ο Ματέο Ρέντσι φυλάγεται, ίσως για πολιτικούς λόγους. Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Demopolis για το κανάλι La 7, η πλειοψηφία των Ιταλών φοβάται ότι θα γίνει στη χώρα τους τρομοκρατική επίθεση. Ωστόσο, μόνο το 10% επιθυμούν στρατιωτική συμμετοχή της Ιταλίας στη Συρία, στο πλευρό της Γαλλίας. Το 33% θα δεχόταν τη στρατιωτική συμμετοχή στο πλαίσιο μιας διεθνούς συμμαχίας, αλλά το 57% αρνείται κατηγορηματικά κάθε συμμετοχή. Στο κόμμα του Ματέο Ρέντσι αυτό το ποσοστό ανεβαίνει, και το 60% των Ιταλών αρνείται κάθε στρατιωτική επέμβαση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Καισαριανή: Η πρώτη δήλωση του Βέλγου συλλέκτη για τις φωτογραφίες: «Ανακουφισμένος που τελείωσαν όλα»

Ελλάδα 20.02.2026
Ανέφερε ότι υπάρχει λύση στο τραπέζι με τις ελληνικές αρχές σχετικά με τις φωτογραφίες

Πέθανε η δημοσιογράφος Ντέπυ Νικολοπούλου – Παπαβησσαρίωνος

Ελλάδα 20.02.2026
Την Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου στις 11:30 η κηδεία της Ντέπυς Νικολοπούλου – Παπαβησσαρίωνος

ΗΠΑ: Αεροδρόμιο θα πάρει το όνομα του Ντόναλντ Τραμπ

Κόσμος 20.02.2026
Μετονομάζεται σε «Ντόναλντ Τραμπ» το αεροδρόμιο του Παλμ Μπιτς μετά από έγκριση των αρχών της Φλόριντα

Καισαριανή: Αυθεντικές οι φωτογραφίες σύμφωνα με το Υπουργείο Πολιτισμού

Ελλάδα 20.02.2026
Προσύμφωνο του υπουργείου Πολιτισμού με τον συλλέκτη για την απόκτηση των 262 φωτογραφιών

Προσοχή: Ποιες υπηρεσίες του gov.gr θα «κατέβουν» αυτή την Κυριακή;

Ελλάδα 20.02.2026
Την Κυριακή 22 Φεβρουαρίου, 09:00-13:00, η ΓΓΠΣΨΔ θα αναβαθμίσει τις υποδομές αυθεντικοποίησης χρηστών. Κατά τη διάρκεια των εργασιών, ορισμένες υπηρεσίες του gov.gr δεν θα είναι προσωρινά διαθέσιμες

Γαλλία: Πολίτης έκανε «βαρκάδα» με καγιάκ σε πλημμυρισμένο εμπορικό κέντρο ‑ Βίντεο

Ελλάδα 20.02.2026
Η Γαλλία έχει σημειώσει μετεωρολογικό ρεκόρ με περισσότερες από 35 συνεχόμενες ημέρες βροχής

Ηλεία: Δις ισόβια και 13 χρόνια κάθειρξης για τον δολοφόνο και βιαστή της 11χρονης

Ελλάδα 20.02.2026
Ιδιαίτερη βαρύτητα είχε η μετατροπή της αρχικής κατηγορίας από απόπειρα βιασμού σε τετελεσμένο βιασμό, όπως προέκυψε από την ιατροδικαστική εξέταση

Ξεκίνησε η έξοδος των εκδρομέων: Πληρότητες 100% στα λεωφορεία για Πάτρα ‑ Αυξημένα δρομολόγια

Ελλάδα 20.02.2026
Η κίνηση και στους δύο σταθμούς των ΚΤΕΛ είναι αυξημένη σε ποσοστό περίπου 20% σε σχέση με πέρυσι

Eλέφαντας στην Ταϊλάνδη εξαγριώθηκε όταν τον διέκοψαν κατά το ζευγάρωμα: Επιτέθηκε στον φροντιστή του και διέλυσε οχήματα

Κόσμος 20.02.2026
Ο 19χρονος αρσενικός ελέφαντας τραυμάτισε σοβαρά τον ιδιοκτήτη του και προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές - Χρειάστηκαν δύο ώρες για να δράσει το ηρεμιστικό

Τουρκία: 21χρονη χτυπήθηκε από λεωφορείο ενώ την κυνηγούσε αδέσποτος σκύλος, δίνει μάχη για τη ζωή της

Κόσμος 20.02.2026
Η φοιτήτρια Κενέτ Νεσιμπέλ Γκιούλ υπέστη τραύματα σε εσωτερικά όργανα και αρκετά κατάγματα

Κυνήγι στη «Ζώνη Θανάτου»: Οι νέες τακτικές μάχης των Ρώσων στον πόλεμο της Ουκρανίας ‑ Βίντεο

Κόσμος 20.02.2026
Νέες συνθήκες στο πεδίο της μάχης, όπου η ρομποτική και η ταχύτητα λήψης αποφάσεων παίζουν βασικό ρόλο

Ρούλα Πισπιρίγκου: Με μπαστούνι στο δικαστήριο

Ελλάδα 20.02.2026
Η Ρούλα Πισπιρίγκου νοσεί από σοβαρή ασθένεια