21 Νοέμβρη: Παγκόσμια Ημέρα Τηλεόρασης
Αφιέρωμα στο κουτί - παράθυρο στον κόσμο
Δημοσίευση 19/11/2015 | 15:55

Η Παγκόσμια Ημέρα Τηλεόρασης γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Νοεμβρίου, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που ελήφθη το 1996.
Στόχος της είναι να ενθαρρύνει τις ανταλλαγές τηλεοπτικών προγραμμάτων μεταξύ των χωρών, και ιδιαίτερα εκείνων που σχετίζονται με την ειρήνη, την ασφάλεια, τον πολιτισμό την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.
Η λέξη προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό πρόθεμα τηλε- (=μακριά) και τη λέξη όραση. Η τηλεόραση δεν είναι εφεύρεση ενός μόνο ανθρώπου. Τα πρώτα πειράματα που οδήγησαν στην εφεύρεση αυτή έκανε ο Σκωτσέζος John Logie Baird στις αρχές του 1926.
Η ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης αρχίζει το 1951, οπότε με τον νόμο 1663 προβλέπεται η ίδρυση και λειτουργία ραδιοτηλεοπτικών σταθμών των Ενόπλων Δυνάμεων –διάταξη η οποία καταργείται 15 χρόνια αργότερα– ενώ παράλληλα προβλέπεται και η λειτουργία της Υπηρεσίας Ενημέρωσης Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΕΝΕΔ), που θα είχε την αρμοδιότητα για την εγκατάσταση και λειτουργία ραδιοτηλεοπτικών σταθμών.
Στις αρχές της δεκαετίας του '60 ξεκινά η πειραματική μετάδοση τηλεοπτικών εκπομπών στη Θεσσαλονίκη.
Ο πρώτος πειραματικός σταθμός ελληνικής τηλεόρασης λειτούργησε το 1961 στη Θεσσαλονίκη από τη ΔΕΗ, στα πλαίσια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Η επίσημη όμως έναρξη της ελληνικής κρατικής τηλεόρασης έγινε στις 23 Φεβρουαρίου 1966.
Πως ο πλουσιότερος άνθρωπος στην αρχαία Ρώμη «έκλεβε» τα σπίτια από τους ιδιοκτήτες τους
Είναι τελικά οι δασμοί του Τραμπ τιμωρητικοί;
Το απίστευτο κόλπο Αμερικανού για να ταξιδεύει αεροπορικώς δωρεάν
Η χώρα όπου ένας στους τρεις κατοίκους είναι εκατομμυριούχος
Το χωριό που δολοφονήθηκαν οι περισσότεροι άντρες από τις συζύγους τους
Δύο αρσενικοί πιγκουίνοι μεγαλώνουν υιοθετημένο μικρό στο Chester Zoo
Πήγε να πεθάνει δυο φορές μέσα σε λίγες ημέρες αλλά τελικά δεν ήταν τυχαίο
Από τα φώτα της σκηνής στα φώτα της δικαστικής αίθουσας: H σκοτεινή πτώση ενός K‑pop ειδώλου
Σταθερή αξία οι Βαλκάνιοι στην Πιερία: Οδικός τουρισμός, GPS και... ταπεράκια
ΡΕΠΟΡΤΑΖ Focus On Χτες