E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ολες οι αλλαγές στις 100 δόσεις, στον φόρο στο κρασί και στα ανείσπρακτα ενοίκια

Στη Βουλή το νομοσχέδιο

Δημοσίευση 18/11/2015 | 09:50

Ολες οι αλλαγές στις 100 δόσεις, στον φόρο στο κρασί και στα ανείσπρακτα ενοίκια

Κατατέθηκε τα μεσάνυχτα στη Βουλή το νομοσχέδιο με τα τελευταία ισοδύναμα που θα οδηγήσουν στην εκταμίευση των 10+2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το νομοσχέδιο, περιλαμβάνει τελικώς την επιβολή του φόρου στο κρασί (40 ευρώ ανά εκατό λίτρα τελικού προϊόντος ή περίπου 30 λεπτά ανά μπουκάλι).

Σε ό,τι αφορά τις φορολογικές διατάξεις, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ακόμη ρύθμιση για τη μη φορολόγηση των ανείσπρακτων ενοικίων καθώς και τη δυνατότητα ως τον Ιούνιο του 2016 εξόφλησης ληξιπρόθεσμης οφειλής εντός 30 ημερών από τη λήξη της, χωρίς ο φορολογούμενος να τίθεται εκτός της ρύθμισης των 100 δόσεων.

Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο προβλέπει:

  • Ειδικό τέλος 5 λεπτών σε κάθε στήλη τυχερού παιγνιδιού του ΟΠΑΠ. Πρόκειται για το βασικό ισοδύναμο μέτρο που θα αντικαταστήσει την κατάργηση του 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Από το τέλος αυτό εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν έσοδα 350-450 εκατ. ευρώ.
  • Ειδικό φόρο 40 λεπτών σε κάθε λίτρο κρασιού. Στόχος είναι από το μέτρο να εισπραχθούν έσοδα 110 εκατ. ευρώ και να λειτουργήσει ως πρόσθετο ισοδύναμο για την κάλυψη των απωλειών στα έσοδα από την κατάργηση του 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση
  • Νέα ρύθμιση για τη μη φορολόγηση των ανείσπρακτων ενοικίων. Σύμφωνα με αυτήν, προϋπόθεση είναι να υπάρχει δικαστική απόφαση σε βάρος του ενοικιαστή που δεν καταβάλει τα ενοίκια προκειμένου ο ιδιοκτήτης του ακινήτου να αποφύγει να φορολογηθεί για τα ενοίκια που δεν εισέπραξε. Ειδικότερα, όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο, «τα εισοδήματα από εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας που δεν έχουν εισπραχθεί από τους δικαιούχους, φυσικά πρόσωπα που δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, και αποκτώνται από 1.1.2015 και εξής φορολογούνται στο έτος και κατά το ποσό που αποδεδειγμένα εισπράττονται, με την προϋπόθεση ότι μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, έχει εκδοθεί σε βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μισθίου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολή ή επιδίκασης μισθωμάτων».
  • Η σταδιακή εξάλειψη ως 1.1.2018 του χρονικού περιθωρίου των 30 ημερών το οποίο ισχύει σήμερα για εξόφληση δόσης ληξιπρόθεσμης οφειλής προκειμένου ο οφειλέτης να μην τίθεται εκτός της ρύθμισης των 100 δόσεων.

Ειδικότερα, στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι για το διάστημα από 15.12.2015 ως και 30.6.2016, το χρονικό αυτό περιθώριο εξακολουθεί να είναι οι 30 ημέρες. Για το διάστημα από 1.7.2016 έως και 31.12.2017, το διάστημα αυτό περιορίζεται στις 15 ημέρες. Επιπλέον, προβλέπεται ότι για το χρονικό διάστημα από 1.1.2017 έως και 31.12.2017, η ρύθμιση θα χάνεται εάν ο οφειλέτης καθυστερήσει την εξόφληση νέων οφειλών και δεν έχει παρέλθει εξάμηνο από την προηγούμενη καθυστερημένη εξόφληση.

Επίσης, από 1.1.2018 προϋπόθεση για τη διατήρηση της ρύθμισης των 100 δόσεων είναι η εξόφληση των νέων οφειλών εντός της νόμιμης προθεσμίας καταβολής τους.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, εφόσον οι νέες οφειλές ενός φορολογούμενου μαζί με αυτές εντός της ρύθμισης των 100 δόσεων υπερβαίνουν τα 50.000 ευρώ, η ρύθμιση των νέων οφειλών θα χορηγείται μόνο εφόσον ο οφειλέτης αποδεικνύει οικονομική αδυναμία για την καταβολής τους εντός της νόμιμης προθεσμίας.

  • Περιορισμό στα δύο χρόνια της θητείας του νέου επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων αντί για πέντε χρόνια που προβλέπεται σήμερα.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τσεχία – Νότια Αφρική 1‑1: Και οι δύο χαμένοι, και οι δύο ζωντανοί!

Αθλητικά Νέα Χτες
Οι δύο ομάδες μοιράστηκαν τον βαθμό της ισοπαλίας και παραμένουν στη μάχη της πρόκρισης - όλα θα κριθούν στην τελευταία αγωνιστική.

Κάρλος Αλμπέρτο Παρέιρα: Ποια είναι η κατάσταση της υγείας του θρύλου που νοσηλεύεται στη ΜΕΘ

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο 83χρονος θρύλος του παγκόσμιου ποδοσφαίρου νοσηλεύεται σε ΜΕΘ στο Ρίο ντε Τζανέιρο με μηχανική υποστήριξη αναπνοής λόγω πνευμονικής λοίμωξης.

Νεκρή για πάνω από 20 ημέρες η 83χρονη στο σπίτι της στη Νικήτη Χαλκιδικής ‑ Καμία ένδειξη εγκληματικής ενέργειας

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η 83χρονη, υπήκοος Γερμανίας με μόνιμη κατοικία στη Νικήτη, βρέθηκε από την κόρη της όταν εκείνη επισκέφθηκε το σπίτι

Μουντιάλ 2026: Οριστικά εκτός με Αϊτή ο Νεϊμάρ – Πότε θα είναι έτοιμος να επιστρέψει

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο Νεϊμάρ θα παραμείνει στο προπονητικό κέντρο στο Νιού Τζέρσεϊ

Γονείς καταγγέλλουν αστυνομική έφοδο σε σχολική γιορτή στα βόρεια προάστια ‑ Τι πραγματικά έγινε

E-Daily 2.TopNews Χτες
Στο σημείο έφτασαν 6 μηχανές της Ομάδας ΔΙΑΣ μαζί με 2 περιπολικά

Αρση ναυτικού αποκλεισμού στο Ιράν – Ουάσινγκτον και Τεχεράνη ανοίγουν τους θαλάσσιους διαδρόμους

E-Daily 2.TopNews Χτες
Με εντολή Τραμπ ο ναυτικός αποκλεισμός στα ιρανικά λιμάνια ανήκει επίσημα στο παρελθόν

Ιταλία: 11χρονος ποδηλάτης σκοτώθηκε από απορριματοφόρο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το αγόρι μόλις είχε βγει από το δημοτικό σχολείο

Εφιάλτης στη Βρετανία: Σύζυγος νάρκωνε και εξέδιδε τη γυναίκα του σε σκηνικό «υπόθεσης Πελικό»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το θύμα εκτιμά ότι ο αριθμός των εμπλεκομένων μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος, ενδεχομένως ακόμη και εκατοντάδες άτομα

Μυστήριο στο αεροδρόμιο Gatwick: Σορός άνδρα εντοπίστηκε στις ρόδες αεροσκάφους μετά την προσγείωση

Κόσμος Χτες
Πώς βρέθηκε σορός στο σύστημα προσγείωσης πτήσης από Ταγγέρη - οι Αρχές ερευνούν το περιστατικό

Αποτροπιασμός στη Βρετανία: 30χρονος πέταξε τρίχρονο νήπιο στους κροκόδειλους

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το αγοράκι διακομίστηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο Addenbrooke’s στο Κέιμπριτζ φέροντας σοβαρά τραύματα, με τους θεράποντες ιατρούς να περιγράφουν την κατάστασή του ως κρίσιμη αλλά σταθερή

Ιταλία: Μητέρα σέρνει στα δικαστήρια Facebook και TikTok για το θάνατο της 12χρονης κόρης της

Κόσμος Χτες
Υποστηρίζει ότι τους τελευταίους μήνες της ζωής της εκτιθόταν συνεχώς σε περιεχόμενο σχετικό με την κατάθλιψη