LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ολες οι αλλαγές στις 100 δόσεις, στον φόρο στο κρασί και στα ανείσπρακτα ενοίκια

Στη Βουλή το νομοσχέδιο

Δημοσίευση 18/11/2015 | 09:50

Ολες οι αλλαγές στις 100 δόσεις, στον φόρο στο κρασί και στα ανείσπρακτα ενοίκια

Κατατέθηκε τα μεσάνυχτα στη Βουλή το νομοσχέδιο με τα τελευταία ισοδύναμα που θα οδηγήσουν στην εκταμίευση των 10+2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το νομοσχέδιο, περιλαμβάνει τελικώς την επιβολή του φόρου στο κρασί (40 ευρώ ανά εκατό λίτρα τελικού προϊόντος ή περίπου 30 λεπτά ανά μπουκάλι).

Σε ό,τι αφορά τις φορολογικές διατάξεις, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ακόμη ρύθμιση για τη μη φορολόγηση των ανείσπρακτων ενοικίων καθώς και τη δυνατότητα ως τον Ιούνιο του 2016 εξόφλησης ληξιπρόθεσμης οφειλής εντός 30 ημερών από τη λήξη της, χωρίς ο φορολογούμενος να τίθεται εκτός της ρύθμισης των 100 δόσεων.

Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο προβλέπει:

  • Ειδικό τέλος 5 λεπτών σε κάθε στήλη τυχερού παιγνιδιού του ΟΠΑΠ. Πρόκειται για το βασικό ισοδύναμο μέτρο που θα αντικαταστήσει την κατάργηση του 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Από το τέλος αυτό εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν έσοδα 350-450 εκατ. ευρώ.
  • Ειδικό φόρο 40 λεπτών σε κάθε λίτρο κρασιού. Στόχος είναι από το μέτρο να εισπραχθούν έσοδα 110 εκατ. ευρώ και να λειτουργήσει ως πρόσθετο ισοδύναμο για την κάλυψη των απωλειών στα έσοδα από την κατάργηση του 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση
  • Νέα ρύθμιση για τη μη φορολόγηση των ανείσπρακτων ενοικίων. Σύμφωνα με αυτήν, προϋπόθεση είναι να υπάρχει δικαστική απόφαση σε βάρος του ενοικιαστή που δεν καταβάλει τα ενοίκια προκειμένου ο ιδιοκτήτης του ακινήτου να αποφύγει να φορολογηθεί για τα ενοίκια που δεν εισέπραξε. Ειδικότερα, όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο, «τα εισοδήματα από εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας που δεν έχουν εισπραχθεί από τους δικαιούχους, φυσικά πρόσωπα που δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, και αποκτώνται από 1.1.2015 και εξής φορολογούνται στο έτος και κατά το ποσό που αποδεδειγμένα εισπράττονται, με την προϋπόθεση ότι μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, έχει εκδοθεί σε βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μισθίου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολή ή επιδίκασης μισθωμάτων».
  • Η σταδιακή εξάλειψη ως 1.1.2018 του χρονικού περιθωρίου των 30 ημερών το οποίο ισχύει σήμερα για εξόφληση δόσης ληξιπρόθεσμης οφειλής προκειμένου ο οφειλέτης να μην τίθεται εκτός της ρύθμισης των 100 δόσεων.

Ειδικότερα, στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι για το διάστημα από 15.12.2015 ως και 30.6.2016, το χρονικό αυτό περιθώριο εξακολουθεί να είναι οι 30 ημέρες. Για το διάστημα από 1.7.2016 έως και 31.12.2017, το διάστημα αυτό περιορίζεται στις 15 ημέρες. Επιπλέον, προβλέπεται ότι για το χρονικό διάστημα από 1.1.2017 έως και 31.12.2017, η ρύθμιση θα χάνεται εάν ο οφειλέτης καθυστερήσει την εξόφληση νέων οφειλών και δεν έχει παρέλθει εξάμηνο από την προηγούμενη καθυστερημένη εξόφληση.

Επίσης, από 1.1.2018 προϋπόθεση για τη διατήρηση της ρύθμισης των 100 δόσεων είναι η εξόφληση των νέων οφειλών εντός της νόμιμης προθεσμίας καταβολής τους.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, εφόσον οι νέες οφειλές ενός φορολογούμενου μαζί με αυτές εντός της ρύθμισης των 100 δόσεων υπερβαίνουν τα 50.000 ευρώ, η ρύθμιση των νέων οφειλών θα χορηγείται μόνο εφόσον ο οφειλέτης αποδεικνύει οικονομική αδυναμία για την καταβολής τους εντός της νόμιμης προθεσμίας.

  • Περιορισμό στα δύο χρόνια της θητείας του νέου επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων αντί για πέντε χρόνια που προβλέπεται σήμερα.
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Λάθος με τέλη κυκλοφορίας: Η ΑΑΔΕ έστειλε στοιχεία άλλων χρηστών – ΕΔΕ διέταξε ο Πιτσιλής

Ελλάδα 01.12.2023
Αμεσα ενημερώθηκε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα

Πέθανε ο πιο μοναχικός και θλιμμένος ελέφαντας του κόσμου

Κόσμος 01.12.2023
Ζούσε μόνη εδώ και 33 χρόνια

Μεσσήνη: 14χρονος μαχαίρωσε συμμαθητή του με σουγιά

Ελλάδα 01.12.2023
Δεν έχουν τέλος τα περιστατικά βίας μεταξύ ανηλίκων – 14χρονος μαχαίρωσε συμμαθητή του

Προκλητικός Σούνακ για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα: Οι Έλληνες να αναγνωρίσουν τον νόμιμο ιδιοκτήτη

Ελλάδα 01.12.2023
Θεωρεί ότι τα Μάρμαρα εκείνη την εποχή αποκτήθηκαν...νόμιμα

Χωρίς ταξί για τέσσερις ημέρες η Θεσσαλονίκη – Πότε θα τραβήξουν χειρόφρενο οι οδηγοί

Ελλάδα 01.12.2023
Θεσσαλονίκη: Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις των οδηγών ταξί για το φορολογικό νομοσχέδιο

Κατσανιώτης: «Δεν θα ψηφίσω τον νόμο για τον γάμο των ομοφυλόφιλων»

Ελλάδα 01.12.2023
Τη φωνή του με τον Αντώνη Σαμαρά και τον Μάκη Βορίδη να καταψηφίσουν ένα νομοσχέδιο για τον γάμο των ομοφυλόφιλων, εκφράζει ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών.

Πνευμονία: Μετά την Κίνα, αύξηση των κρουσμάτων σε παιδιά και στην Ευρώπη

Κόσμος 01.12.2023
Αυξημένα κρούσματα και σε Ελβετία και Σουηδία.

Οι Θεσσαλοί αγρότες «ζεσταίνουν» τα τρακτέρ τους

Ελλάδα 01.12.2023
Ξεκινούν κινητοποιήσεις από την Κυριακή

Πολιτική Προστασία: Καθιέρωση αναστολής εργασίας και απαγόρευσης κυκλοφορίας ‑ Μέσω 112 η ενημέρωση

Ελλάδα 01.12.2023
Αλλαγές έρχονται στην Πολιτική Προστασία με το νομοσχέδιο που κατέθεσε ο Βασίλης Κικίλιας

Προφυλακίστηκε ο παλαιοημερολογίτης ιερέας από τη Σαλαμίνα ‑ Επέμενε στην αθωότητά του

Ελλάδα 01.12.2023
Ο ιερέας κατηγορείται για γεvετήσιες πράξεις κατ` εξακολούθηση με ανήλικo που δε συμπλήρωσε τα 12 έτη