E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η Ρωσία στο πλευρό της Γαλλίας στον πόλεμο

Η Γερμανία δεν εμπλέκεται

Δημοσίευση 17/11/2015 | 19:43

Η Ρωσία στο πλευρό της Γαλλίας στον πόλεμο

Ο Φρανσουά Ολάντ το έχει πει ανοιχτά, σε κάθε δημόσια τοποθέτησή του μετά από τις επιθέσεις στο Παρίσι. «Η Γαλλία είναι σε πόλεμο». Και αναζητά πλέον τους συμμάχους της στην προσπάθεια εντατικοποίησης της μάχης κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ήδη έδειξε την πρόθεσή του να συνταχθεί με τη Γαλλία. Εδωσε εντολή στις ρωσικές ναυτικές και άλλες ένοπλες δυνάμεις που βρίσκονται στη Συρία να συνεργαστούν με τα γαλλικά πολεμικά πλοία που βρίσκονται στην ανατολική Μεσόγειο.

Σε συνάντηση με τους επικεφαλής στρατιωτικούς, ο Ρώσος Πρόεδρος έδωσε εντολή στους στρατηγούς να «αντιμετωπίζονται οι Γάλλοι ως σύμμαχοι». Ηδη, ο Ολάντ έχει δώσει εντολή στο αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ» να σαλπάρει για την ανατολική Μεσόγειο την Πέμπτη, προκειμένου να ενισχυθεί η επιχείρηση κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Η Ρωσία θα ενισχύσει τα αεροπορικά «χτυπήματα» στη Συρία με επιπλέον μαχητικά, 8 Su-34 και 4 Su-27, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής του ρωσικού Γενικού Επιτελείου, Βαλερί Γκερασίμοφ. Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία πρόκειται να αξιοποιήσει 25 μεγάλου βεληνεκούς μαχητικά αεροσκάφη, ως μέρος της επέκτασης της βομβαρδιστικής επιχείρησης στη Συρία.

Παράλληλα, σύμφωνα με την Telegraph, το ρωσικό καταδρομικό κατευθυνόμενων πυραύλων «Moskva», το οποίο παρέχει αυτή τη στιγμή παράκτια κάλυψη και συντονίζει τις προμήθειες για τη ρωσική αεροπορική βάση στην ακτή, πήρε εντολή να έρθει σε επαφή με το γαλλικό στόλο που θα αναπτυχθεί στην ανατολική Μεσόγειο.

Το επίπεδο της συνεργασίας των δύο χωρών αναμένεται να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης και στη συνάντηση που θα έχει ο Φρανσουά Ολάντ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στις 26 Νοεμβρίου στη Μόσχα, ενώ δύο ημέρες νωρίτερα ο Γάλλος πρόεδρος θα βρεθεί στην Ουάσιγκτον, για να συναντήσει τον Μπαράκ Ομπάμα.

Αντίθετη στάση η Γερμανία

Σε αντίθεση με τη Ρωσία, που έως τώρα έκανε τις δικές της επιδρομές στη Συρία, η Γερμανία δεν είναι διατεθειμένη να μπει σε αυτή τη διαδικασία. Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας ανακοίνωσε πως η Γερμανία δεν θα πάρει μέρος σε αεροπορικές επιδρομές εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Μετά από συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του, ο Φρανκ Σταϊνμάιερ τόνισε ότι «δεν έχει νόημα να προστεθούμε στις 16 χώρες που κάνουν τις επιθέσεις στη Συρία». Ακόμη υπεραμύνθηκε της απόφασης της Γερμανίας να παρέχει όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό στους Κούρδους μαχητές που αντιμετωπίζουν το Ισλαμικό Κράτος στο βόρειο Ιράκ, τονίζοντας ότι αυτή ήταν η σωστή στρατηγική, γιατί όχι μόνο κράτησαν την πρώτη γραμμή εκεί, αλλά έχουν κερδίσει και έδαφος.

Και ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ τάχθηκε κατά της συζήτησης περί πολέμου εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, τονίζοντας ότι αυτή βοηθάει την οργάνωση. Μιλώντας για αυτό το μόνο που θα πετύχει κανείς είναι να πυροδοτήσει τον τρόμο στη Γερμανία, τόνισε ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας.

«Βλέπουμε ότι το Ισλαμικό Κράτος έχει εξαπολύσει πόλεμο εναντίον του ελεύθερου κόσμου. Όμως το να μιλάει κανείς για πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους είναι το πρώτο βήμα για να βοηθήσει την οργάνωση αυτή να πετύχει τους στόχους της, καθώς όσο μεγαλύτερη είναι η αγωνία στην κοινωνία μας, συμπεριλαμβανομένου και του άγχους για τον πόλεμο, τόσο περισσότερο μπορεί να οδηγηθεί στην επιτυχία ο τρόμος», ανέφερε συγκεκριμένα ο Γκάμπριελ.

Το Συμβούλιο Αμυνας της ΕΕ ενέκρινε τη στρατιωτική βοήθεια

Την ίδια ώρα, το Συμβούλιο υπουργών Αμυνας της ΕΕ έκανε ομόφωνα δεκτό το αίτημα της Γαλλίας για παροχή στρατιωτικής βοήθειας στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Αν και δεν υιοθετήθηκε κάποια επίσημη απόφαση κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Αμυνας της ΕΕ συμφώνησαν να κάνουν δεκτό το αίτημα της Γαλλίας για ενεργοποίηση του άρθρου 42 παράγραφος 7 των Συνθηκών της ΕΕ, σύμφωνα με το οποίο αν ένα κράτος-μέλος της ΕΕ δεχτεί ένοπλη επίθεση στο έδαφός του, τα άλλα κράτη-μέλη έχουν την υποχρέωση να το βοηθήσουν με όλα τα μέσα που διαθέτουν, βάσει του άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Νωρίτερα σήμερα, ο Γάλλος υπουργός Αμυνας είχε ζητήσει επίσημα την παροχή στρατιωτικής συνδρομής στις επιχειρήσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Να στηρίξει «με όσα μέσα μπορεί ο καθένας», είπε ο Ζαν Ιβ Λε Ντριάν προσερχόμενος στη σύσκεψη, ζητώντας από τους Ευρωπαίους είτε να πάρουν μέρος στις επιχειρήσεις της Γαλλίας στη Συρία και το Ιράκ, είτε να παρέχουν στήριξη σε άλλες γαλλικές επιχειρήσεις.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ιράν: Σε θάνατο καταδικάστηκε ο ράπερ Αμίρ Ταταλού

Κόσμος 20.01.2025
Το Ανώτατο Δικαστήριο αποδέχθηκε την έφεση που άσκησε ο εισαγγελέας στην πρώτη απόφαση για πενταετή φυλάκιση

Έφυγε από τη ζωή ο γιος της Μαίρης Βιδάλη, Κάρολος

Ελλάδα 20.01.2025
Την τραγική απώλεια γνωστοποίησε η ίδια μέσα από τον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook

Αγρια δολοφονία ιδιοκτήτη πρακτορείου ΟΠΑΠ στο Φάληρο ‑ Τον χτύπησαν με ρόπαλο στο κεφάλι για να τον ληστέψουν

Ελλάδα 20.01.2025
Μέσα στο πρακτορείο βρέθηκε η καραμπίνα του ιδιοκτήτη που δεν έχει χρησιμοποιηθεί, ένα ρόπαλο και η ταμειακή μηχανή πεταμένη στο πάτωμα

Το TikTok επιστρέφει στις ΗΠΑ μετά την παρέμβαση Τραμπ – «Τον ευχαριστούμε»

Tech + Science Χτες
Θα συνεργαστούμε με τον πρόεδρο Τραμπ για μια μακροπρόθεσμη λύση που θα διατηρήσει το TikTok στις ΗΠΑ», πρόσθεσε η εταιρεία

Τι είπε στη μαραθώνια απολογία της η σύζυγος του αστυνομικού της Βουλής

Ελλάδα Χτες
«Είχα μιλήσει στην πεθερά μου το 2016»

Τέλος εποχής για γνωστό smartphone ‑ Ο κατασκευαστής λέει αντίο στη δημοφιλή μάρκα

Tech + Science Χτες
Αθόρυβα η παραγωγή των smartphones της πιο γνωστής μάρκας παγκοσμίως έχει σταματήσει

Καταργήθηκε η υποχρέωση προσκόμισης φωτοαντιγράφου ταυτότητας ‑ Ο νέος τρόπος υποβολής

Ελλάδα Χτες
Καταργήθηκε η προσκόμιση φωτοαντιγράφου ταυτότητας

Ηγουμενίτσα: Μηχανική βλάβη σε πλοίο κατά τη διάρκεια δρομολογίου από τη Βενετία

Ελλάδα Χτες
Η κατάσταση του καιρού στην περιοχή είναι ήπια, με νοτιοανατολικούς ανέμους έντασης 3-4 μποφόρ

Σύρος: Βρέθηκε σορός σε προχωρημένη σήψη

Ελλάδα Χτες
Διατάχθηκε η διενέργεια vεκρoψίας - vεκρoτoμής

Αλιμος: Κουκουλοφόροι επιτέθηκαν σε μαθητές Λυκείου με αυτοσχέδια γκλοπ ‑ Βίντεο ντοκουμέντο

Ελλάδα Χτες
H επiθεση σημειώθηκε στις 3:30 τα ξημερώματα του Σαββάτου στην πλατεία Καραϊσκάκη

Απελευθερώθηκαν οι τρεις πρώτες όμηροι της Χαμάς – Τις παρέλαβε ασθενοφόρο του Ερυθρού Σταυρού

Κόσμος Χτες
Ελικόπτερα της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας βρισκόταν στο σημείο για τις τρεις Ισραηλινές, για να τις μεταφέρουν σε νοσοκομεία