E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πυροσβέστης που είχε καεί απέκτησε πρόσωπο

Μεταμόσχευση προσώπου από 26χρονο στον 41χρονο

Δημοσίευση 18/11/2015 | 00:05

Πυροσβέστης που είχε καεί απέκτησε πρόσωπο

Με το πρόσωπο ενός 26χρονου ζει πλέον ο 41χρονος αμερικανός πυροσβέστης Πάτρικ Χάρντισον, ο οποίος είχε υποστεί σοβαρά εγκαύματα τρίτου βαθμού σε μια πυρκαγιά το 2001.

Αμερικανοί γιατροί του Ιατρικού Κέντρου Langone του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης πραγματοποίησαν τη μεγαλύτερη μεταμόσχευση προσώπου, με επικεφαλής τον πλαστικό χειρουργό δρα Εντουάρντο Ροντρίγκεζ.

Η επέμβαση διήρκεσε 26 ώρες και απασχόλησε ιατρικό προσωπικό 150 ατόμων, που «χάρισαν» στον παραμορφωμένο ασθενή ένα νέο πρόσωπο, μεταξύ των οποίων νέα αυτιά, βλέφαρα, μύτη, χείλη και τριχωτό κεφαλής.

Οι αμερικανοί γιατροί είχαν εξασκηθεί προηγουμένως επί ένα έτος, προτού προχωρήσουν στην επέμβαση, η οποία κόστισε ένα εκατομμύριο δολάρια. Δύο χειρουργικές ομάδες εργάσθηκαν παράλληλα και συντονισμένα, η μία στο νεκρό δότη και η άλλη στον ασθενή με τα εγκαύματα.

Ο πρώην πυροσβέστης Πάτρικ Χάρντισον μπορεί πλέον να κλείνει τα μάτια του, τα οποία αλλιώς κινδύνευαν από αναπότρεπτη τύφλωση. Η επέμβαση είχε γίνει τον Αύγουστο, αλλά ανακοινώθηκε τώρα σε συνέντευξη Τύπου, καθώς το καλοκαίρι η επιτυχία της μεταμόσχευσης ήταν αμφίβολη (50-50).

Η επιτυχία φάνηκε, όταν ο Χάρντισον, πατέρας πέντε παιδιών, που προηγουμένως τρομοκρατούνταν στη θέα του παραμορφωμένου προσώπου του, μπήκε να ψωνίσει ρούχα σε ένα κατάστημα και κανείς δεν φάνηκε να προσέχει κάτι περίεργο στο πρόσωπό του. Όσο για την μητέρα του, σχολίασε ότι ο γιος της είναι όμορφος, ενώ ο ίδιος ευχαρίστησε θερμά την οικογένεια του δωρητή.

Ο πυροσβέστης Πάτρικ Χάρντισον μαζί με τον επικεφαλής γιατρό της μεταμόσχευσης Εντουάρντο Ροντρίγκεζ

Ο δότης David Rodebaugh, που έχασε τη ζωή του σε τροχαίο με το ποδήλατό του

Ο Χάρντισον θα πρέπει να παίρνει εφ' όρου ζωής ανοσοκατασταλτικά φάρμακα για να μην απορρίψει το ανοσοποιητικό σύστημά του το ξένο μόσχευμα. Σε λίγους μήνες θα πρέπει να κάνει μια ακόμη διορθωτική επέμβαση για να αφαιρέσει κάποιο χαλαρό δέρμα γύρω από τα μάτια και τα χείλη του.

Η πρώτη μερική μεταμόσχευση προσώπου στον κόσμο είχε γίνει το 2005, σε μια Γαλλίδα, της οποίας το πρόσωπο είχε υποστεί μεγάλες ζημιές από ένα σκύλο που την είχε δαγκώσει. Η πρώτη ολική μεταμόσχευση προσώπου έγινε το 2010 σε έναν ισπανό αγρότη, στον οποίο είχαν αντικατασταθεί η μύτη και τα χείλη, αλλά όχι τα αυτιά και η κορυφή του κρανίου. Από τότε, περισσότερες από 20 μερικές ή ολικές μεταμοσχεύσεις προσώπου έχουν γίνει σε διάφορα μέρη του κόσμου. Στην περίπτωση του Χάρντισον σημειώθηκε νέο ρεκόρ, όσον αφορά την έκταση του ιστού που μεταμοσχεύθηκε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το χιουμοριστικό βίντεο της Ρένας Μόρφη, κάλεσε τους διαδικτυακούς της ακόλουθους να... βρουν πόσα μπότοξ έχει κάνει

E-Daily 3.Left Χτες
Η τραγουδίστρια φαίνεται να κάνει αστείες γκριμάτσες για να διαπιστωθεί, αν έχει παρέμβει στο πρόσωπό της

Survivor: Η επίσημη ανακοίνωση του ΣΚΑΪ για το πρόωρο τέλος του

E-Daily 3.Left Χτες
Η επίσημη ανακοίνωση του καναλιού μετά τον σοβαρό τραυματισμό του Σταύρου Φλώρου και τον μερικό ακρωτηριασμό του ποδιού του

Αιμίλιος Χειλάκης: Το ρουσφέτι υγείας που ζήτησε απ’ τον Αδωνι Γεωργιάδη

E-Daily 3.Left Χτες
Για τον Αλέξη Τσίπρα, την Αριστερά αλλά και το ρουσφέτι μίλησαν το βράδυ της Τρίτης (19/5) ο Αιμίλιος Χειλάκης και η Αθηνά Μαξίμου στην εκπομπή «Καλύτερα Αργά» με την Αθηναΐδα Νέγκα

Γιώργος Λιάγκας για το τηλεοπτικό του μέλλον: «Ακόμα κι αν σταματήσω που είναι πιθανό, δε θα βγω ποτέ να πω γιατί σταμάτησα»

E-Daily 3.Left Χτες
Στο τηλεοπτικό του μέλλον αναφέρθηκε ο Γιώργος Λιάγκας, το πρωί της Τετάρτης, κατά τη διάρκεια του «Πρωινού» του ΑΝΤ1

Ελεονώρα Μελέτη: Το τρυφερό βίντεο για την επέτειο της σχέσης της με τον Θοδωρή Μαροσούλη

Tabloid Χτες
Με ένα τρυφερό βίντεο στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram γιόρτασε η Ελεονώρα Μελέτη την 9η επέτειο της σχέσης της με τον σύζυγό της, Θοδωρή Μαροσούλη

Κάιλι Μινόγκ: Διαγνώστηκε για δεύτερη φορά με καρκίνο ‑ «Ευτυχώς τα κατάφερα»

E-Daily 3.Left Χτες
Σε νέο ντοκιμαντέρ του Netflix, η 57χρονη δήλωσε ότι «τα κατάφερε ξανά» αναφερόμενη στη μάχη που είχε δώσει και το 2005 με τον καρκίνο του μαστού

Θανάσης Τσαλταμπάσης: Βαρύ πένθος για τον ηθοποιό

E-Daily 3.Left Χτες
Το σπαρακτικό μήνυμα για τον θάνατο του πατέρα του

«Τελικά το δισκοπότηρο δεν ήταν από χρυσό»: Διαγωνιζόμενος στο Cash or Trash αποχώρησε δηλώνοντας θύμα απάτης

E-Daily 3.Left Χτες
Ο εκτιμητής εξήγησε στον παίκτη ότι το δισκοπότηρο που παρουσίασε δεν ήταν φτιαγμένο από χρυσό, ασήμι και πολύτιμες πέτρες

Ημίγυμνη στα 60 της η Ελίζαμπεθ Χάρλεϊ, δίνει συμβουλές για τις καλύτερες φωτογραφίες με μαγιό

E-Daily 3.Left Χτες
Ξαπλωμένη ανάμεσα σε κίτρινα λουλούδια, η Χάρλεϊ φόρεσε ένα ίδιου χρώματος μονοκίνι

Lily Collins στη Μύκονο: Η συμπεριφορά ντίβας που έχει κάνει αίσθηση στο νησί

E-Daily 3.Left Χτες
Η πρωταγωνίστρια του «Emily in Paris» γυρίζει στη Μύκονο αλλά η στάση της απέναντι σε κατοίκους και συνεργάτες έχει γίνει το κεντρικό θέμα συζήτησης