E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πυροσβέστης που είχε καεί απέκτησε πρόσωπο

Μεταμόσχευση προσώπου από 26χρονο στον 41χρονο

Δημοσίευση 18/11/2015 | 00:05

Πυροσβέστης που είχε καεί απέκτησε πρόσωπο

Με το πρόσωπο ενός 26χρονου ζει πλέον ο 41χρονος αμερικανός πυροσβέστης Πάτρικ Χάρντισον, ο οποίος είχε υποστεί σοβαρά εγκαύματα τρίτου βαθμού σε μια πυρκαγιά το 2001.

Αμερικανοί γιατροί του Ιατρικού Κέντρου Langone του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης πραγματοποίησαν τη μεγαλύτερη μεταμόσχευση προσώπου, με επικεφαλής τον πλαστικό χειρουργό δρα Εντουάρντο Ροντρίγκεζ.

Η επέμβαση διήρκεσε 26 ώρες και απασχόλησε ιατρικό προσωπικό 150 ατόμων, που «χάρισαν» στον παραμορφωμένο ασθενή ένα νέο πρόσωπο, μεταξύ των οποίων νέα αυτιά, βλέφαρα, μύτη, χείλη και τριχωτό κεφαλής.

Οι αμερικανοί γιατροί είχαν εξασκηθεί προηγουμένως επί ένα έτος, προτού προχωρήσουν στην επέμβαση, η οποία κόστισε ένα εκατομμύριο δολάρια. Δύο χειρουργικές ομάδες εργάσθηκαν παράλληλα και συντονισμένα, η μία στο νεκρό δότη και η άλλη στον ασθενή με τα εγκαύματα.

Ο πρώην πυροσβέστης Πάτρικ Χάρντισον μπορεί πλέον να κλείνει τα μάτια του, τα οποία αλλιώς κινδύνευαν από αναπότρεπτη τύφλωση. Η επέμβαση είχε γίνει τον Αύγουστο, αλλά ανακοινώθηκε τώρα σε συνέντευξη Τύπου, καθώς το καλοκαίρι η επιτυχία της μεταμόσχευσης ήταν αμφίβολη (50-50).

Η επιτυχία φάνηκε, όταν ο Χάρντισον, πατέρας πέντε παιδιών, που προηγουμένως τρομοκρατούνταν στη θέα του παραμορφωμένου προσώπου του, μπήκε να ψωνίσει ρούχα σε ένα κατάστημα και κανείς δεν φάνηκε να προσέχει κάτι περίεργο στο πρόσωπό του. Όσο για την μητέρα του, σχολίασε ότι ο γιος της είναι όμορφος, ενώ ο ίδιος ευχαρίστησε θερμά την οικογένεια του δωρητή.

Ο πυροσβέστης Πάτρικ Χάρντισον μαζί με τον επικεφαλής γιατρό της μεταμόσχευσης Εντουάρντο Ροντρίγκεζ

Ο δότης David Rodebaugh, που έχασε τη ζωή του σε τροχαίο με το ποδήλατό του

Ο Χάρντισον θα πρέπει να παίρνει εφ' όρου ζωής ανοσοκατασταλτικά φάρμακα για να μην απορρίψει το ανοσοποιητικό σύστημά του το ξένο μόσχευμα. Σε λίγους μήνες θα πρέπει να κάνει μια ακόμη διορθωτική επέμβαση για να αφαιρέσει κάποιο χαλαρό δέρμα γύρω από τα μάτια και τα χείλη του.

Η πρώτη μερική μεταμόσχευση προσώπου στον κόσμο είχε γίνει το 2005, σε μια Γαλλίδα, της οποίας το πρόσωπο είχε υποστεί μεγάλες ζημιές από ένα σκύλο που την είχε δαγκώσει. Η πρώτη ολική μεταμόσχευση προσώπου έγινε το 2010 σε έναν ισπανό αγρότη, στον οποίο είχαν αντικατασταθεί η μύτη και τα χείλη, αλλά όχι τα αυτιά και η κορυφή του κρανίου. Από τότε, περισσότερες από 20 μερικές ή ολικές μεταμοσχεύσεις προσώπου έχουν γίνει σε διάφορα μέρη του κόσμου. Στην περίπτωση του Χάρντισον σημειώθηκε νέο ρεκόρ, όσον αφορά την έκταση του ιστού που μεταμοσχεύθηκε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η Αλεσάντρα Αμπρόσιο ποζάρει με κόκκινη γούνα και μίνι φόρεμα στα χιόνια

Social 22.12.2025
Το μοντέλο ανέβασε φωτογραφίες από τις διακοπές της στο Κολοράντο

Απολαυστικές Δήμητρα Παπαδοπούλου και Αννα Βίσση στο Instagram: «Εγώ πότε θα γίνω Βίσση;»

Tabloid 22.12.2025
«Θες να τραγουδάω εγώ, να παίξεις εσύ, να φύγουν όλοι;»

Dua Lipa: Καυτές πόζες στην παραλία με τον σύντροφό της

Tabloid 22.12.2025
Η Dua Lipa ενθουσίασε τους οπαδούς της, επιδεικνύοντας για μία ακόμη φορά την εντυπωσιακή της σιλουέτα στα social media

«Έντυσαν» τανκ Leopard 1 με χριστουγεννιάτικα στολίδια και έκαναν βόλτα στους δρόμους

Παράξενα 22.12.2025
Μια πρωτότυπη ιδέα από το Μουσείο Στρατιωτικής Τεχνολογίας στο Ζάμπζε ξάφνιασε τους Πολωνούς κατοίκους και οδηγούς.

Κίνα: Ο χιονάνθρωπος «γίγαντας» με ύψος 19 μέτρα που κλέβει τις εντυπώσεις – Εντυπωσιακό βίντεο

Παράξενα 22.12.2025
Με έναν γιγαντιαίο χιονάνθρωπο απολαμβάνουν τις χιονοστρώσεις στην επαρχία Χεϊλονγκτζιάνγκ

Δεν θα πιστέψεις πώς κάνουν Χριστούγεννα οι celebrities: Παράξενες, υπέροχες και τελείως… δικές τους παραδόσεις

Celebrity Stories 22.12.2025
Έλκηθρα, οικογενειακά κρεβάτια, αυτοσχέδια κάλαντα και πολλή λάμψη: έτσι γιορτάζουν οι διάσημοι

Η Μαντόνα δημοσίευσε selfie χωρίς μακιγιάζ και εντυπωσίασε τους θαυμαστές της

Tabloid Χτες
Η «Βασίλισσα της Ποπ» θέλησε να δείξει μια φυσική πλευρά του εαυτού της, δημοσιεύοντας μια σέλφι την Κυριακή

Ιωάννα Τούνη: «Αυτό κρατάω από το 2025» – Η τρυφερή ανάρτησή της

Tabloid Χτες
Οι γλυκές φωτογραφίες που ανέβασε και το μήνυμά της

Σίσσυ Χρηστίδου: «Αγκάλιασα ξένη γυναίκα στο αεροδρόμιο, τρόμαξε»

Tabloid Χτες
Η απίστευτη ιστορία που μοιράστηκε