E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Θρίλερ με τη διαπραγμάτευση για την προστασία της πρώτης κατοικίας

¶καρπες οι διαβουλεύσεις - Νέα συνάντηση στις 14:00

Δημοσίευση 16/11/2015 | 10:21

Θρίλερ με τη διαπραγμάτευση για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Σε θρίλερ της τελευταίας στιγμής εξελίσσεται, όπως αναμενόταν, η διαπραγμάτευση για τα κόκκινα δάνεια και τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, οι οποίοι αποτελούν το τελευταίο αγκάθι για τη συμφωνία με τους δανειστές. Οι όποιες αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν εντός της ημέρας, καθώς το εξ αναβολής EuroWorking Group της Τρίτης θα κληθεί να δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 10+2 δισ. ευρώ, ανοίγοντας τον δρόμο και στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Η μαραθώνια διαπραγμάτευση που θύμισε έντονα μέρες... Ιουλίου, καθώς διήρκεσε 17 ώρες, ολοκληρώθηκε στις 05:00 και χωρίς να έχει επιτευχθεί τελική συμφωνία, καθώς παραμένουν διαφωνίες στο καυτό ζήτημα των κόκκινων δανείων και της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.

Σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, έχει μεν υπάρξει μια σύγκλιση, όπως, για παράδειγμα, στο ότι οι πλέον φτωχοί δανειολήπτες (περίπου 25% του συνόλου των δανειοληπτών) θα καλύπτονται σχεδόν αυτόματα από το νέο καθεστώς προστασίας, ενώ τα μεσαία και υψηλότερα εισοδηματικά στρώματα (περίπου 33%) θα πρέπει να αποδείξουν την οικονομική αδυναμία τους να αντεπεξέλθουν. Ωστόσο, υπάρχουν διαφωνίες για τα κριτήρια με βάση τα οποία θα καθοριστεί το 58-60% συνολικά των δανειοληπτών (όπως επιζητεί η κυβέρνηση) που θα τύχουν προστασίας της πρώτης κατοικίας τους.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, οι πέντε άξονες στους οποίους κινείται η ελληνική πλευρά στις διαπραγματεύσεις για τα κόκκινα δάνεια και τους πλειστηριασμούς έχουν ως εξής:

  1. Στόχος της κυβέρνησης είναι να προστατευθεί η λαϊκή κατοικία σε ποσοστό που θα φτάνει το 60%.
  2. Σε κάθε περίπτωση θα υπάρξουν δικλείδες ασφαλείας, προκειμένου να προστατευθούν νοικοκυριά που ήταν συνεπή, σε μεγάλο ποσοστό, στις υποχρεώσεις τους και σήμερα αδυνατούν να συνεχίσουν να εκπληρώνουν τις δόσεις τους (θα πρέπει, βέβαια, να έχουν διάθεση συνεργασίας).
  3. Θα υπάρξουν μέτρα και κριτήρια, ώστε να μην προστατευτούν όσοι σκοπίμως, εκμεταλλευόμενοι τη συγκυρία, δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.
  4. Θα τεθεί πλαφόν στον αριθμό των πλειστηριασμών στους οποίους θα μπορεί να προχωρά η τράπεζα μέσα σε έναν χρόνο.
  5. Θα υπάρχουν κριτήρια που θα αφορούν την αντικειμενική αξία της κατοικίας και το ετήσιο εισόδημα, ενώ, αντίθετα, δεν θα υπάρξει κανένα κριτήριο ένταξης στον νόμο Κατσέλη που να αφορά τα συνολικά χρέη του δανειολήπτη.

Οι διαβουλεύσεις για τους πλειστηριασμούς, τα κόκκινα δάνεια και την εκχώρησή τους σε funds θα συνεχιστούν σήμερα στις 14:00, ενώ ενδέχεται να υπάρξει και νέα σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου με τον πρωθυπουργό.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, έχει υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς για τις αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών και τον ρόλο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Υπενθυμίζεται ότι με τιτίβισμα του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, αναγνωρίζεται σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις των εκπροσώπων των πιστωτών με την ελληνική κυβέρνηση και δίνεται παράταση ενός 24ώρου για να κλειδώσουν και οι τελευταίες λεπτομέρειες, ώστε να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ της υποδόσης και των 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ γνωστοποίησε πως το EuroWorking Group θα συνεδριάσει μία ημέρα αργότερα από την τελευταία διορία που είχε δοθεί την προηγούμενη Δευτέρα, μετά από τη σύσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. «Καλωσορίζω την καλή πρόοδο στις συζητήσεις Αθήνας και Θεσμών, συμφωνία σε πολλά θέματα. Το EuroWorking Group θα συνεδριάσει την Τρίτη», έγραψε χαρακτηριστικά στον λογαριασμό του στο Twitter ο επικεφαλής του Eurogroup.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τραγωδία στη Σαχάρα: 49 νεκροί από δίψα σε ακινητοποιημένο φορτηγό στο Νίγηρα

E-Daily 2.TopNews 05.06.2026
Δύο άνδρες κατάφεραν να επιβιώσουν αφού περπάτησαν περισσότερο από 50 χιλιόμετρα μέχρι να βρουν πηγή νερού και ειδοποίησουν τις αρχές

Τραγικό τέλος στις έρευνες για την 11χρονη Λιανά στη Γαλλία: Αναγνωρίστηκε η σορός της

E-Daily 2.TopNews 05.06.2026
Τα ίχνη της είχαν χαθεί από την περασμένη Παρασκευή - Έρευνα για απαγωγή, παράνομη κράτηση και δολοφονία ανήλικης

Η ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στην Κρήτη


LIVE E-Daily 2.TopNews 05.06.2026
Μεγάλο ερώτημα εάν θα ανακοινώσει το νέο του κόμμα

Πέθανε ο Γιώργος Σουφλιάς σε ηλικία 85 ετών

E-Daily 2.TopNews 05.06.2026
Επί σειρά ετών κορυφαίος υπουργός των κυβερνήσεων της ΝΔ και διεκδικητής της ηγεσίας της το 1996 έναντι του Μιλτιάδη Έβερτ και το 1997 έναντι του Κώστα Καραμανλή

Γήπεδο μπιτς βόλεϊ έγινε η πλατεία Αριστοτέλους

E-Daily 3.Left 05.06.2026
Η Αριστοτέλους μετατρέπεται για όγδοη φορά σε σύγχρονη αθλητική εγκατάσταση, προσελκύοντας κατοίκους και επισκέπτες που παρακολουθούν από κοντά τους αγώνες

Οι αστροναύτες επέστρεψαν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μετά τις επισκευές για τη διαρροή αέρα

Κόσμος 05.06.2026
Όπως έγινε γνωστό, διορθώθηκε η μία από τις δύο διαρροές

Τα βίντεο ντοκουμέντο από τον άγριο ξυλοδαρμό στην Καλλιθέα – Τα χτυπήματα στο κεφάλι με ρόπαλο του μπέιζμπολ

E-Daily 2.TopNews 05.06.2026
Οι εικόνες από το σημείο δείχνουν τον νεαρό αιμόφυρτο, με τραύματα στο πρόσωπο και το κεφάλι

Πολλαπλό Βιβλίο: Πότε ολοκληρώνεται η διαδικασία επιλογής ‑ Τι ισχύει για Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια

E-Daily 2.TopNews 05.06.2026
Η απόφαση (ΦΕΚ) για τη διαδικασία επιλογής των βιβλίων για το Σχολικό Έτος 2027 - 2028

Reuters: Έρχεται φόρος 15% για τα κρυπτονομίσματα, τι αλλάζει για χιλιάδες επενδυτές

E-Daily 2.TopNews 05.06.2026
Τι προβλέπει το σχέδιο - Πώς θα φορολογούνται τα κέρδη των επενδυτών

«Ανάσα» για 350.000 δανειολήπτες: Ο Αρειος Πάγος μειώνει τις δόσεις του νόμου Κατσέλη

Οικονομία 05.06.2026
Η απόφαση οδηγεί σε σημαντικά χαμηλότερες μηνιαίες δόσεις και μειωμένο συνολικό κόστος αποπληρωμής για περίπου 350.000 δανειολήπτες

Νορβηγία: Η πριγκίπισσα Μέτε‑Μάριτ μπήκε σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση πνεύμονα

E-Daily 3.Left 05.06.2026
Η πριγκίπισσα Μέτε-Μάριτ πάσχει από πνευμονική ίνωση - Σύμφωνα με τον θεράποντα ιατρό της η μεταμόσχευση πρέπει να γίνει το «συντομότερο δυνατό»

Παιδική παχυσαρκία στην Ελλάδα: Τι αλλάζει μετά την Εθνική Δράση και γιατί αφορά κάθε οικογένεια

E-Daily 2.TopNews 05.06.2026
Στόχος της δράσης ήταν να δημιουργηθούν σταθερές βάσεις πρόληψης και να ενισχυθούν καθημερινές συνήθειες που επηρεάζουν τη μελλοντική υγεία των παιδιών