E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Θρίλερ με τη διαπραγμάτευση για την προστασία της πρώτης κατοικίας

¶καρπες οι διαβουλεύσεις - Νέα συνάντηση στις 14:00

Δημοσίευση 16/11/2015 | 10:21

Θρίλερ με τη διαπραγμάτευση για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Σε θρίλερ της τελευταίας στιγμής εξελίσσεται, όπως αναμενόταν, η διαπραγμάτευση για τα κόκκινα δάνεια και τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, οι οποίοι αποτελούν το τελευταίο αγκάθι για τη συμφωνία με τους δανειστές. Οι όποιες αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν εντός της ημέρας, καθώς το εξ αναβολής EuroWorking Group της Τρίτης θα κληθεί να δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 10+2 δισ. ευρώ, ανοίγοντας τον δρόμο και στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Η μαραθώνια διαπραγμάτευση που θύμισε έντονα μέρες... Ιουλίου, καθώς διήρκεσε 17 ώρες, ολοκληρώθηκε στις 05:00 και χωρίς να έχει επιτευχθεί τελική συμφωνία, καθώς παραμένουν διαφωνίες στο καυτό ζήτημα των κόκκινων δανείων και της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.

Σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, έχει μεν υπάρξει μια σύγκλιση, όπως, για παράδειγμα, στο ότι οι πλέον φτωχοί δανειολήπτες (περίπου 25% του συνόλου των δανειοληπτών) θα καλύπτονται σχεδόν αυτόματα από το νέο καθεστώς προστασίας, ενώ τα μεσαία και υψηλότερα εισοδηματικά στρώματα (περίπου 33%) θα πρέπει να αποδείξουν την οικονομική αδυναμία τους να αντεπεξέλθουν. Ωστόσο, υπάρχουν διαφωνίες για τα κριτήρια με βάση τα οποία θα καθοριστεί το 58-60% συνολικά των δανειοληπτών (όπως επιζητεί η κυβέρνηση) που θα τύχουν προστασίας της πρώτης κατοικίας τους.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, οι πέντε άξονες στους οποίους κινείται η ελληνική πλευρά στις διαπραγματεύσεις για τα κόκκινα δάνεια και τους πλειστηριασμούς έχουν ως εξής:

  1. Στόχος της κυβέρνησης είναι να προστατευθεί η λαϊκή κατοικία σε ποσοστό που θα φτάνει το 60%.
  2. Σε κάθε περίπτωση θα υπάρξουν δικλείδες ασφαλείας, προκειμένου να προστατευθούν νοικοκυριά που ήταν συνεπή, σε μεγάλο ποσοστό, στις υποχρεώσεις τους και σήμερα αδυνατούν να συνεχίσουν να εκπληρώνουν τις δόσεις τους (θα πρέπει, βέβαια, να έχουν διάθεση συνεργασίας).
  3. Θα υπάρξουν μέτρα και κριτήρια, ώστε να μην προστατευτούν όσοι σκοπίμως, εκμεταλλευόμενοι τη συγκυρία, δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.
  4. Θα τεθεί πλαφόν στον αριθμό των πλειστηριασμών στους οποίους θα μπορεί να προχωρά η τράπεζα μέσα σε έναν χρόνο.
  5. Θα υπάρχουν κριτήρια που θα αφορούν την αντικειμενική αξία της κατοικίας και το ετήσιο εισόδημα, ενώ, αντίθετα, δεν θα υπάρξει κανένα κριτήριο ένταξης στον νόμο Κατσέλη που να αφορά τα συνολικά χρέη του δανειολήπτη.

Οι διαβουλεύσεις για τους πλειστηριασμούς, τα κόκκινα δάνεια και την εκχώρησή τους σε funds θα συνεχιστούν σήμερα στις 14:00, ενώ ενδέχεται να υπάρξει και νέα σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου με τον πρωθυπουργό.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, έχει υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς για τις αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών και τον ρόλο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Υπενθυμίζεται ότι με τιτίβισμα του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, αναγνωρίζεται σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις των εκπροσώπων των πιστωτών με την ελληνική κυβέρνηση και δίνεται παράταση ενός 24ώρου για να κλειδώσουν και οι τελευταίες λεπτομέρειες, ώστε να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ της υποδόσης και των 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ γνωστοποίησε πως το EuroWorking Group θα συνεδριάσει μία ημέρα αργότερα από την τελευταία διορία που είχε δοθεί την προηγούμενη Δευτέρα, μετά από τη σύσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. «Καλωσορίζω την καλή πρόοδο στις συζητήσεις Αθήνας και Θεσμών, συμφωνία σε πολλά θέματα. Το EuroWorking Group θα συνεδριάσει την Τρίτη», έγραψε χαρακτηριστικά στον λογαριασμό του στο Twitter ο επικεφαλής του Eurogroup.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βραζιλία: Κυκλώνας σάρωσε το Σάο Πάολο ‑ Στο σκοτάδι 1,5 εκατ. νοικοκυριά

Κόσμος Χτες
Περίπου 1,5 εκατομμύριο νοικοκυριά και επιχειρήσεις παραμένουν βυθισμένα στο σκοτάδι σήμερα

Θεσσαλονίκη: Αγρότες στα Πράσινα Φανάρια κρέμασαν ελληνική σημαία 100 τ.μ.

Ελλάδα Χτες
Οι αγρότες στα Πράσινα Φανάρια κρέμασαν συμβολικά την ελληνική σημαία

Χανιά: Περιπέτεια για 12 μαθητές από την Αθήνα – Στο νοσοκομείο με συμπτώματα δύσπνοιας

Ελλάδα Χτες
Τα παιδιά εμφάνισαν συμπτώματα δύσπνοιας και μεταφέρθηκαν στο κέντρο Υγείας Βάμου

Ελεύθερος με όρους ο 90χρονος που έθαψε ζωντανό σκυλί στη Θεσσαλονίκη – «Νόμιζα πως ήταν νεκρό», είπε

Ελλάδα Χτες
«Εξετάστηκε από κτηνίατρο και αναμένεται να μεταφερθεί σε καταφύγιο για φιλοξενία»

Έκτακτη προειδοποίηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ‑ Το νέο στέλεχος H3N2 προκαλεί φόβο

Κόσμος Χτες
Σύμφωνα με τον WHO, η παγκόσμια δραστηριότητα της γρίπης ενισχύεται από την άνοδο των ιών A(H3N2)

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης εξελέγη πρόεδρος του Eurogroup

Ελλάδα Χτες
Οι 20 υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης τον εξέλεξαν έναντι του Βέλγου Βινσέντ βαν Πέτεγκεμ - Η εκλογή Πιερρακάκη ερμηνεύεται ως ισχυρό μήνυμα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας

Σύλληψη αγρότισσας στη Λαμία που καλούσε για ξυλοδαρμούς σε βίντεο στο TikTok

Ελλάδα Χτες
Η αγρότισσα σε βίντεό της καταφέρετε εναντίον αστυνομικών, δημοσιογράφων, πολιτικών ακόμη και σε βάρος δικαστών και εισαγγελέων

Προειδοποιήσεις τρόμου από Ρούτε: Ο επόμενος στόχος της Ρωσίας είναι το ΝΑΤΟ, η σύγκρουση είναι προ των πυλών

Κόσμος Χτες
Μία σύγκρουση με τη Ρωσία θα μπορούσε να είναι «στο μέγεθος του πολέμου που πέρασαν οι παππούδες και οι προπαππούδες μας» είπε ο γγ του ΝΑΤΟ - Αρκετά μέλη της Συμμαχίας δεν έχουν συνειδητοποιήσει πλήρως το μέγεθος της απειλής, πρόσθεσε

«Αν χτυπούσε εμένα, θα είχα σκοτωθεί»: Συγκλονίζει η 25χρονη που παρασύρθηκε στην Κρήτη – Νεκρό το σκυλάκι της

Ελλάδα Χτες
Οι μαρτυρίες αναφέρουν ότι ο οδηγός της μηχανής δεν έφερε πινακίδες, είχε κουκούλα στο κεφάλι, φέρεται να κινούνταν με μεγάλη ταχύτητα, ενώ δεν είχε και φώτα