E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Θρίλερ με τη διαπραγμάτευση για την προστασία της πρώτης κατοικίας

¶καρπες οι διαβουλεύσεις - Νέα συνάντηση στις 14:00

Δημοσίευση 16/11/2015 | 10:21

Θρίλερ με τη διαπραγμάτευση για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Σε θρίλερ της τελευταίας στιγμής εξελίσσεται, όπως αναμενόταν, η διαπραγμάτευση για τα κόκκινα δάνεια και τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, οι οποίοι αποτελούν το τελευταίο αγκάθι για τη συμφωνία με τους δανειστές. Οι όποιες αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν εντός της ημέρας, καθώς το εξ αναβολής EuroWorking Group της Τρίτης θα κληθεί να δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 10+2 δισ. ευρώ, ανοίγοντας τον δρόμο και στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Η μαραθώνια διαπραγμάτευση που θύμισε έντονα μέρες... Ιουλίου, καθώς διήρκεσε 17 ώρες, ολοκληρώθηκε στις 05:00 και χωρίς να έχει επιτευχθεί τελική συμφωνία, καθώς παραμένουν διαφωνίες στο καυτό ζήτημα των κόκκινων δανείων και της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.

Σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, έχει μεν υπάρξει μια σύγκλιση, όπως, για παράδειγμα, στο ότι οι πλέον φτωχοί δανειολήπτες (περίπου 25% του συνόλου των δανειοληπτών) θα καλύπτονται σχεδόν αυτόματα από το νέο καθεστώς προστασίας, ενώ τα μεσαία και υψηλότερα εισοδηματικά στρώματα (περίπου 33%) θα πρέπει να αποδείξουν την οικονομική αδυναμία τους να αντεπεξέλθουν. Ωστόσο, υπάρχουν διαφωνίες για τα κριτήρια με βάση τα οποία θα καθοριστεί το 58-60% συνολικά των δανειοληπτών (όπως επιζητεί η κυβέρνηση) που θα τύχουν προστασίας της πρώτης κατοικίας τους.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, οι πέντε άξονες στους οποίους κινείται η ελληνική πλευρά στις διαπραγματεύσεις για τα κόκκινα δάνεια και τους πλειστηριασμούς έχουν ως εξής:

  1. Στόχος της κυβέρνησης είναι να προστατευθεί η λαϊκή κατοικία σε ποσοστό που θα φτάνει το 60%.
  2. Σε κάθε περίπτωση θα υπάρξουν δικλείδες ασφαλείας, προκειμένου να προστατευθούν νοικοκυριά που ήταν συνεπή, σε μεγάλο ποσοστό, στις υποχρεώσεις τους και σήμερα αδυνατούν να συνεχίσουν να εκπληρώνουν τις δόσεις τους (θα πρέπει, βέβαια, να έχουν διάθεση συνεργασίας).
  3. Θα υπάρξουν μέτρα και κριτήρια, ώστε να μην προστατευτούν όσοι σκοπίμως, εκμεταλλευόμενοι τη συγκυρία, δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.
  4. Θα τεθεί πλαφόν στον αριθμό των πλειστηριασμών στους οποίους θα μπορεί να προχωρά η τράπεζα μέσα σε έναν χρόνο.
  5. Θα υπάρχουν κριτήρια που θα αφορούν την αντικειμενική αξία της κατοικίας και το ετήσιο εισόδημα, ενώ, αντίθετα, δεν θα υπάρξει κανένα κριτήριο ένταξης στον νόμο Κατσέλη που να αφορά τα συνολικά χρέη του δανειολήπτη.

Οι διαβουλεύσεις για τους πλειστηριασμούς, τα κόκκινα δάνεια και την εκχώρησή τους σε funds θα συνεχιστούν σήμερα στις 14:00, ενώ ενδέχεται να υπάρξει και νέα σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου με τον πρωθυπουργό.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, έχει υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς για τις αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών και τον ρόλο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Υπενθυμίζεται ότι με τιτίβισμα του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, αναγνωρίζεται σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις των εκπροσώπων των πιστωτών με την ελληνική κυβέρνηση και δίνεται παράταση ενός 24ώρου για να κλειδώσουν και οι τελευταίες λεπτομέρειες, ώστε να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ της υποδόσης και των 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ γνωστοποίησε πως το EuroWorking Group θα συνεδριάσει μία ημέρα αργότερα από την τελευταία διορία που είχε δοθεί την προηγούμενη Δευτέρα, μετά από τη σύσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. «Καλωσορίζω την καλή πρόοδο στις συζητήσεις Αθήνας και Θεσμών, συμφωνία σε πολλά θέματα. Το EuroWorking Group θα συνεδριάσει την Τρίτη», έγραψε χαρακτηριστικά στον λογαριασμό του στο Twitter ο επικεφαλής του Eurogroup.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πρόωρη συνταξιοδότηση: Ποιοι ασφαλισμένοι μπορούν να εκμεταλλευτούν τα «παράθυρα» του 2025

E-Daily 2.TopNews 18.07.2026
Από την «δεκαετία του ΟΓΑ» έως την κάλυψη εισφορών για ανέργους από τη ΔΥΠΑ - όλες οι διαθέσιμες επιλογές για όσους θέλουν να βγουν νωρίτερα στη σύνταξη.

Τροχαίο στη Θεσσαλονίκη: Νεκρός μοτοσικλετιστής που ενεπλάκη σε σύγκρουση με ΙΧ

E-Daily 2.TopNews 18.07.2026
Ο οδηγός του ΙΧ συνελήφθη μετά τη μοιραία σύγκρουση στη Λεωφόρο Μίκη Θεοδωράκη, στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης.

Voucher για παιδικούς σταθμούς: Ποιοι δικαιούχοι εξαιρούνται από τα εισοδηματικά κριτήρια

E-Daily 2.TopNews 18.07.2026
Νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση αναπροσαρμόζει τα όρια εισοδήματος και διευρύνει τον κύκλο των δικαιούχων από το σχολικό έτος 2026-2027.

Καύσωνας: Ποιες περιοχές θα «καούν» τις επόμενες μέρες και πότε θα χτυπήσει κόκκινο το θερμόμετρο

E-Daily 2.TopNews 18.07.2026
Η Δευτέρα αναμένεται να είναι η πιο δύσκολη ημέρα του καλοκαιριού, με θερμοκρασίες που θα αγγίξουν τους 42 βαθμούς Κελσίου σε αρκετές περιοχές.

Τι ανακαλύφθηκε στη Λιβύη και αλλάζει όσα ξέραμε για τον αρχαίο μεσογειακό κόσμο

E-Daily 2.TopNews 18.07.2026
Η Γαλλική Αρχαιολογική Αποστολή έφερε στο φως θέατρο, ιερά συγκροτήματα και έναν ελληνικό ιππόδρομο χωρίς αντίστοιχο σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.

Έβδομη νύχτα επιθέσεων κατά του Ιράν: Τι αποκαλύπτει η Τεχεράνη για τάνκερ, νάρκες και drone

E-Daily 2.TopNews 18.07.2026
Η CENTCOM επιβεβαίωσε την έναρξη νέων επιχειρήσεων, ενώ το Ιράν κάνει λόγο για νεκρούς, καιόμενα τάνκερ και κατάρριψη αμερικανικού drone.

Στο «κόκκινο» η κίνηση: Μεγάλη η έξοδος των εκδρομέων, μποτιλιαρίσματα σε Κηφισό, Αθηνών‑Κορίνθου και Αττική Οδό

E-Daily 2.TopNews Χτες
Μεγάλες καθυστερήσεις στο οδικό δίκτυο - Αυξημένη η κίνηση εν όψει Σαββατοκύριακου  και στο λιμάνι του Πειραιά - Δυσχέρεια στην κυκλοφορία και στην Πανεπιστημίου λόγω τροχαίου

Η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα προσλαμβάνει ‑ δείτε ποιες θέσεις ανοίγουν και τι μισθούς προσφέρουν

E-Daily 3.Left Χτες
Εννέα θέσεις εργασίας με αποδοχές έως 48.225 δολάρια ετησίως ανακοίνωσε η διπλωματική αποστολή των ΗΠΑ στην Αθήνα, με προθεσμίες που εκπνέουν από τον Ιούλιο έως τα τέλη Αυγούστου 2026.

ΔΥΠΑ: Ποιοι άνεργοι δικαιούνται επιδότηση μισθού έως 1.250 ευρώ και πώς μπορούν να υποβάλουν αίτηση

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η ΔΥΠΑ ανοίγει 8.000 θέσεις εργασίας για ανέργους με διετείς συμβάσεις, πλήρη ασφάλιση και δυνατότητα συμπλήρωσης ενσήμων για συνταξιοδότηση.

Κηδεία Μάρως Κοντού: Ο συγκλονιστικός αποχαιρετισμός που απηύθυνε ο Κακλαμάνης

E-Daily 3.Left Χτες
Ο Νικήτας Κακλαμάνης συγκλόνισε με τον επικήδειο λόγο του στην εξόδιο ακολουθία της σπουδαίας ηθοποιού, εκπληρώνοντας παράλληλα και την τελευταία της επιθυμία.

Ρωγμές στην Κυψέλη από τα έργα του Μετρό: Τι αποκάλυψε ο καθηγητής Λέκκας για τα γεωλογικά προβλήματα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο καθηγητής γεωλογίας Ευθύμης Λέκκας μίλησε στην ΕΡΤ για τα γεωλογικά ζητήματα που δεν είχαν επισημανθεί στις αρχικές μελέτες, ενώ οι κάτοικοι της Κυψέλης ζητούν έγγραφες εγγυήσεις για τη στατική επάρκεια των κτιρίων τους.

Ποια ήταν η Νάκυ Αγάθου που έφυγε από τη ζωή και έγραψε ιστορία στην ελληνική τηλεόραση

E-Daily 3.Left Χτες
Η πρωτοπόρος τηλεπαρουσιάστρια της κρατικής τηλεόρασης άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 86 ετών.