E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Θρίλερ με τη διαπραγμάτευση για την προστασία της πρώτης κατοικίας

¶καρπες οι διαβουλεύσεις - Νέα συνάντηση στις 14:00

Δημοσίευση 16/11/2015 | 10:21

Θρίλερ με τη διαπραγμάτευση για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Σε θρίλερ της τελευταίας στιγμής εξελίσσεται, όπως αναμενόταν, η διαπραγμάτευση για τα κόκκινα δάνεια και τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, οι οποίοι αποτελούν το τελευταίο αγκάθι για τη συμφωνία με τους δανειστές. Οι όποιες αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν εντός της ημέρας, καθώς το εξ αναβολής EuroWorking Group της Τρίτης θα κληθεί να δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 10+2 δισ. ευρώ, ανοίγοντας τον δρόμο και στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Η μαραθώνια διαπραγμάτευση που θύμισε έντονα μέρες... Ιουλίου, καθώς διήρκεσε 17 ώρες, ολοκληρώθηκε στις 05:00 και χωρίς να έχει επιτευχθεί τελική συμφωνία, καθώς παραμένουν διαφωνίες στο καυτό ζήτημα των κόκκινων δανείων και της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.

Σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, έχει μεν υπάρξει μια σύγκλιση, όπως, για παράδειγμα, στο ότι οι πλέον φτωχοί δανειολήπτες (περίπου 25% του συνόλου των δανειοληπτών) θα καλύπτονται σχεδόν αυτόματα από το νέο καθεστώς προστασίας, ενώ τα μεσαία και υψηλότερα εισοδηματικά στρώματα (περίπου 33%) θα πρέπει να αποδείξουν την οικονομική αδυναμία τους να αντεπεξέλθουν. Ωστόσο, υπάρχουν διαφωνίες για τα κριτήρια με βάση τα οποία θα καθοριστεί το 58-60% συνολικά των δανειοληπτών (όπως επιζητεί η κυβέρνηση) που θα τύχουν προστασίας της πρώτης κατοικίας τους.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, οι πέντε άξονες στους οποίους κινείται η ελληνική πλευρά στις διαπραγματεύσεις για τα κόκκινα δάνεια και τους πλειστηριασμούς έχουν ως εξής:

  1. Στόχος της κυβέρνησης είναι να προστατευθεί η λαϊκή κατοικία σε ποσοστό που θα φτάνει το 60%.
  2. Σε κάθε περίπτωση θα υπάρξουν δικλείδες ασφαλείας, προκειμένου να προστατευθούν νοικοκυριά που ήταν συνεπή, σε μεγάλο ποσοστό, στις υποχρεώσεις τους και σήμερα αδυνατούν να συνεχίσουν να εκπληρώνουν τις δόσεις τους (θα πρέπει, βέβαια, να έχουν διάθεση συνεργασίας).
  3. Θα υπάρξουν μέτρα και κριτήρια, ώστε να μην προστατευτούν όσοι σκοπίμως, εκμεταλλευόμενοι τη συγκυρία, δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.
  4. Θα τεθεί πλαφόν στον αριθμό των πλειστηριασμών στους οποίους θα μπορεί να προχωρά η τράπεζα μέσα σε έναν χρόνο.
  5. Θα υπάρχουν κριτήρια που θα αφορούν την αντικειμενική αξία της κατοικίας και το ετήσιο εισόδημα, ενώ, αντίθετα, δεν θα υπάρξει κανένα κριτήριο ένταξης στον νόμο Κατσέλη που να αφορά τα συνολικά χρέη του δανειολήπτη.

Οι διαβουλεύσεις για τους πλειστηριασμούς, τα κόκκινα δάνεια και την εκχώρησή τους σε funds θα συνεχιστούν σήμερα στις 14:00, ενώ ενδέχεται να υπάρξει και νέα σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου με τον πρωθυπουργό.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, έχει υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς για τις αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών και τον ρόλο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Υπενθυμίζεται ότι με τιτίβισμα του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, αναγνωρίζεται σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις των εκπροσώπων των πιστωτών με την ελληνική κυβέρνηση και δίνεται παράταση ενός 24ώρου για να κλειδώσουν και οι τελευταίες λεπτομέρειες, ώστε να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ της υποδόσης και των 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ γνωστοποίησε πως το EuroWorking Group θα συνεδριάσει μία ημέρα αργότερα από την τελευταία διορία που είχε δοθεί την προηγούμενη Δευτέρα, μετά από τη σύσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. «Καλωσορίζω την καλή πρόοδο στις συζητήσεις Αθήνας και Θεσμών, συμφωνία σε πολλά θέματα. Το EuroWorking Group θα συνεδριάσει την Τρίτη», έγραψε χαρακτηριστικά στον λογαριασμό του στο Twitter ο επικεφαλής του Eurogroup.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η γρίπη των πτηνών εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο πιο απρόσμενο μέρος της Ευρώπης

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η παγκόσμια εξάπλωση της γρίπης των πτηνών έχει ήδη προκαλέσει ευρεία ανησυχία μεταξύ κυβερνήσεων και παραγωγών πουλερικών

Le Monde: «Παράθυρο» επιστροφής θραυσμάτων του Παρθενώνα από το Λούβρο ανοίγει νέα γαλλική νομοθεσία

E-Daily 2.TopNews Χτες
Με τη νέα γαλλική νομοθεσία επιτρέπεται η επιστροφή θραυσμάτων του Παρθενώνα από το Λούβρο, υποστηρίζει σε άρθρο της στη Monde η δικηγόρος Κατερίνα Τιτή

Πάτρα: «Φώναζα `πάρτε τα λεφτά και αφήστε μου τα χαρτιά`» λέει η αθλήτρια Ανδριάνα Φωτακοπούλου που έπεσε θύμα ξυλοδαρμού

E-Daily 2.TopNews Χτες
«Και ενώ πήγαινα προς τον καταυλισμό, σταματώ. Μπροστά μου βλέπω 50 – 60 Ρομά και λέω ‘ώπα, δεν θα σε βρούνε ποτέ εδώ’» περιγράφει η πρώην πρωταθλήτρια στίβου

«Δεν είχαμε ιδέα»: Το κανόνι από τον «Καλό, τον Κακό και τον Ασχημο» βρέθηκε σε μουσείο της Ισπανίας

E-Daily 3.Left Χτες
Πρόκειται για το κανόνι που χρησιμοποιείται σε μία από τις πιο γνωστές σκηνές της ταινίας, όταν ο χαρακτήρας του Κλιντ Ίστγουντ ανάβει ατάραχος το φυτίλι με το πούρο του για να σταματήσει τον Τούκο (Ίλαϊ Γουάλακ)

Παραλήρημα της Αγκυρας για την γενοκτονία των Ποντίων: Η Ελλάδα διαστρεβλώνει τα γεγονότα, εσείς σφάξατε Τούρκους στην Τριπολιτσά

E-Daily 2.TopNews Χτες
«Οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να σταματήσουν να εκμεταλλεύονται την ιστορία για πολιτικό όφελος και να αναγνωρίσουν τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν εναντίον Τούρκων και άλλων εθνοτικών ομάδων» σημειώνεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση

X: Περιορίζει τους χρήστες χωρίς μπλε τικ σε 50 δημοσιεύσεις την ημέρα

Κόσμος Χτες
Οι οι επικριτές αυτού του περιορισμού προειδοποιούν ότι μια τέτοια αλλαγή ενδέχεται να οδηγήσει σε μαζικότερη αποχώρηση χρηστών

Καρκίνος: Κοινό φάρμακο για το άσθμα ίσως βοηθά στην αντιμετώπιση επιθετικών μορφών του

Tech + Science Χτες
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Cancer

Κεραμέως: Στα βαρέα και ανθυγιεινά νοσηλευτές, διασώστες και οδηγοί ασθενοφόρων ‑ Τι ανέφερε για συντάξεις χηρείας

Ελλάδα Χτες
Η υπουργός Εργασίας προανήγγειλε μια σημαντική ρύθμιση για τους υγειονομικούς αλλά και νομοσχέδιο για την ισότητα των αμοιβών μεταξύ γυναικών και ανδρών με την ίδια εργασιακή θέση

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Έκανε μήνυση σε Κουσουλό και Γεωργιάδη – Για ποιο λόγο

E-Daily 3.Left Χτες
Πληρεξούσιος δικηγόρος κατέθεσε μήνυση στο Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων κατά της Αννας Καρακίτσου, του Πέτρου Κουσουλού, του Χαράλαμπου Κούτρα και του Αδωνι Γεωργιάδη

Μήνυση Καρυστιανού και Αυγερινού σε Καραχάλιο, μετά τις αναφορές περί «εντολής ίδρυσης κόμματος»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Καταγγέλλουν το Νίκο Καραχάλιο για «ψευδείς και δυσφημιστικούς ισχυρισμούς»