E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Guardian: Τα βασικά σενάρια για τους δράστες πίσω από το αιματοκύλισμα του Παρισιού

Οι πρώτες εκτιμήσεις

Δημοσίευση 14/11/2015 | 10:50

Guardian: Τα βασικά σενάρια για τους δράστες πίσω από το αιματοκύλισμα του Παρισιού

Ο πλανήτης ξύπνησε σοκαρισμένος και με το μαύρο «σύννεφο» του φόβου απλωμένο σε όλο τον κόσμο, έπειτα από τις πολύνεκρες επιθέσεις στο Παρίσι.

Ακόμη είναι πολύ νωρίς για συμπεράσματα από την έρευνα. Η Γαλλία ακόμη μετρά τις πληγές της. Ομως έχουν ήδη αρχίσει οι πρώτες εκτιμήσεις για το ποιοι κρύβονται πίσω από αυτό το αιματοκύλισμα. Ο Guardian επιχείρησε να καταγράψει τα βασικά σενάρια.

Οργάνωση από το Ισλαμικό Κράτος
Ενα σενάριο είναι πως η επίθεση ήταν απευθείας οργανωμένη και ελεγχόμενη από το Ισλαμικό Κράτος, από κάπου στη Συρία ή το Ιράκ. Ηδη πρόσφατα η οργάνωση κάλεσε όλους τους πιστούς της στην Ευρώπη να δράσουν μόνοι. Ομως, μετά από τη συντριβή του Airbus της Metrojet στη χερσόνησο του Σινά, η οποία αποδίδεται σε τοποθέτηση βόμβας στο αεροσκάφος, είναι ξεκάθαρο ότι αυτή η απειλή από το Ισλαμικό Κράτος εξελίσσεται πολύ γρήγορα και η οργάνωση είναι ο προφανής ύποπτος για τις επιθέσεις στο Παρίσι. Το γεγονός αυτό έρχεται μετά από μία σταθερή κλιμάκωση επιθέσεων ενάντια σε διεθνείς στόχους τους τελευταίους 18 μήνες.

Θα μπορούσε να έχει σταλεί μία ομάδα στη Γαλλία, να έχει στρατολογηθεί εκεί ή και τα δύο, ενώ η διαχείρισή της γίνονταν προσεκτικά από το εξωτερικό. Εκτιμάται ότι 520 Γάλλοι πολίτες μάχονται στη Συρία και 250 επαναπατρίστηκαν μετά από αυτό.

Επανάληψη των όσων έγιναν πριν από 10 μήνες
Το δεύτερο σενάριο θα μπορούσε να είναι κάτι με περισσότερες ομοιότητες με τις επιθέσεις που έγιναν στο Παρίσι πριν από 10 μήνες. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει είτε το Ισλαμικό Κράτος, είτε την αλ- Κάιντα. Θα μπορούσε όμως να περιλαμβάνει και τις δύο οργανώσεις, όπως έγινε τον Ιανουάριο. Εκείνη η επίθεση περιελάμβανε τρεις ντόπιους δράστες. Ο ένας είχε ορκιστεί υποταγή στο Ισλαμικό Κράτος, αλλά ποτέ δεν είχε απευθείας επαφή με την οργάνωση. Οι δύο άλλοι ήταν αδέρφια, από τους οποίους ο ένας είχε ασθενείς δεσμούς με την αλ- Κάιντα στην Υεμένη. Ηταν αυτό το παρακλάδι της οργάνωσης, το οποίο ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στα γραφεία του Charlie Hebdo.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αλ- Κάιντα προσπαθεί να ανακτήσει την κυριαρχία ανάμεσα στο κίνημα των τζιχαντιστών, την οποία έχει χάσει από το Ισλαμικό Κράτος. Μία μεγάλη επίθεση στο Παρίσι θα ήταν ένας τρόπος για να το πετύχει.

«Μοναχικοί λύκοι»
Σε μία τρίτη εκδοχή, οι δράστες θα μπορούσαν να είναι ντόπιοι, που έδρασαν εντελώς μόνοι. Η Γαλλία έχει μία μεγάλη «δεξαμενή» αποξενωμένων, θυμωμένων νεαρών Μουσουλμάνων και εδώ και πολύ καιρό υπάρχουν πολλά άτυπα δίκτυα εξτρεμιστών, βίαια και μη βίαια. Ομως, τα περισσότερα έχουν προσανατολισμό στην αποστολή ανθρώπων στη Συρία και όχι σε επιθέσεις εντός των συνόρων.

Λίγοι επιτιθέμενοι τα τελευταία χρόνια έχουν υπάρξει γνήσιοι «μοναχικοί λύκοι». Οι περισσότεροι, όπως ο Μοχάμεντ Μερά ο οποίος σκότωσε επτά ανθρώπους στην Τουλούζη και το Μονταμπάν το 2012, ή Μεντί Νεμουσέ ο οποίος σκότωσε τέσσερις ανθρώπους στο Εβραϊκό Μουσείο στις Βρυξέλλες- είχαν διασυνδέσεις με κάποια οργάνωση του εξωτερικού. Αυτοί οι μη εκπαιδευμένοι επιτιθέμενοι μπορούν να σκοτώσουν με τρόπο που μοιάζει επαγγελματικός, αλλά το είδος του συντονισμού, της προετοιμασίας και των πόρων που χρειάζεται μία επίθεση όπως η χθεσινή στο Παρίσι δείχνει ότι είναι απίθανο να αποτελεί δουλειά ερασιτεχνών που ενέργησαν μόνοι.

Οι τακτικές που υιοθετήθηκαν στο Παρίσι έχουν επιστρατευθεί και σε προηγούμενες επιθέσεις, θυμίζοντας ιδιαίτερα τις ενέργειες στο «χτύπημα» στο Μουμπάι, το 2008, σε ξενοδοχεία, καφέ, ένα εβραϊκό κέντρο και μέσα μαζικής μεταφοράς. Από τότε, οι αρχές ασφαλείας ανησυχούσαν για μία παρόμοια επιχείρηση στη Δύση.

Είναι πιθανό οι στόχοι που επελέγησαν στο «χτύπημα» της Παρασκευής στο Παρίσι να στέλνουν ένα συγκεκριμένο μήνυμα. Δεν ήταν πρεσβείες, όπου υπάρχει ισχυρή ασφάλεια, τουριστικά αξιοθέατα, καταστήματα πολυτελείας ή μουσεία. Με εξαίρεση το Stade de France, ήταν χώροι σε λιγότερο «ακριβές» και περισσότερο πολυπολιτισμικές γειτονιές. Αυτό ίσως να ήταν μία σκόπιμη πράξη επιλογής ή ίσως να σημαίνει ότι πρόκειται για περιοχές που γνώριζαν πολύ καλά οι δράστες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γερμανία: Πέθανε ο φιλόσοφος Γιούργκεν Χάμπερμας

Κόσμος 14.03.2026
Ο Γερμανός φιλόσοφος και κοινωνιολόγος Γιούργκεν Χάμπερμας πέθανε στο Στάρνμπεργκ, σε ηλικία 96 ετών

Χτύπημα στην καρδιά προκάλεσε τον θάνατο του 20χρονου

Ελλάδα 14.03.2026
Αποκλείστηκε η εκδοχή το φονικό να συνδέεται με την υπόθεση των αυτοαποκαλούμενων «αυτόκλητων τιμωρών παιδόφιλων»

Ιράν: Εκκενώστε τις περιοχές γύρω από τα λιμάνια σε Αμπου Ντάμπι και Ντουμπάι»

Κόσμος 14.03.2026
«Αυτές οι περιοχές έχουν γίνει νόμιμοι στόχοι

Χειροτερεύει η υγεία της πριγκίπισσας της Νορβηγίας Μέτε ‑ Μάριτ: Χρειάζεται άμεσα μεταμόσχευση πνεύμονα

Κόσμος 14.03.2026
H ανάγκη για μεταμόσχευση πνεύμονα είναι πλέον επιτακτική

Ανακαλύφθηκε η χαμένη Αλεξάνδρεια του Τίγρη που ίδρυσε ο Μέγας Αλέξανδρος στο Ιράκ

Tech + Science 14.03.2026
Το τεράστιο μέγεθός της εξέπληξε τους αρχαιολόγους

Ο «Νοστράδαμος της Κίνας» προβλέπει πώς θα τελειώσει ο πόλεμος ΗΠΑ–Ιράν

Κόσμος 14.03.2026
Ο Κινέζος-Καναδός καθηγητής και παρουσιαστής του δημοφιλούς καναλιού YouTube Predictive History, ο καθηγητής Xueqin Jiang, έχει γίνει viral για τις τρεις προβλέψεις που έκανε το 2024 – δύο εκ των οποίων έχουν ήδη επαληθευτεί με αξιοσημείωτη ακρίβεια

Έκρηξη σε εβραϊκό σχολείο στο Αμστερνταμ

Κόσμος 14.03.2026
Αυξάνονται τα μέτρα ασφαλείας

Δημογλίδου για δολοφονία 20χρονου στην Καλαμαριά: Τι αποκάλυψε ο κατηγορούμενος στην αστυνομία

Ελλάδα 14.03.2026
«Προφανώς υπάρχει κάτι μεταξύ τους που δεν έχει αναφερθεί ακόμη στην αστυνομία», σημείωσε η κ. Δημογλίδου

Ντόναλντ Τραμπ: Το Ιράν έχει ηττηθεί, εκλιπαρεί για συμφωνία αλλά εγώ δεν τη θέλω

Κόσμος 14.03.2026
«Τα μέσα ενημέρωσης των ψευδών ειδήσεων απεχθάνονται να μεταδώσουν πόσο καλά τα έχει πάει ο αμερικανικός στρατός εναντίον του Ιράν, που είναι εντελώς ηττημένο και θέλει συμφωνία, αλλά όχι συμφωνία που θα αποδεχόμουν»

Axios: Το Ισραήλ σχεδιάζει μαζική χερσαία εισβολή στο Λίβανο ‑ Η κατάσταση θα θυμίσει Γάζα

Κόσμος 14.03.2026
Την ίδια ώρα, ο IDF στέλνει ενισχύσεις και κινητοποιεί επιπλέον εφεδρείες, προειδοποιώντας για σκηνικά που θα θυμίζουν τη Γάζα όσον αφορά την ισοπέδωση κτιρίων που χρησιμοποιούνται ως αποθήκες όπλων.

Τραμπ: «Εξαφανίσαμε κάθε στρατιωτικό στόχο στο νησί Χαργκ στο Ιράν»

Κόσμος 14.03.2026
Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέβασε βίντεο από τους βομβαρδισμούς