Η χειρότερη οικονομία της Ευρώπης δεν είναι πια η Ελλάδα
Φινλανδία: «Ο νέος Ευρωπαίος ασθενής» γράφει ο Independent
Δημοσίευση 14/11/2015 | 00:10

Στη Φινλανδία το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,6% το δεύτερο τρίμηνο του έτους και ο υπουργός Οικονομικών, Αλεξάντερ Στουμπ, αποκάλεσε τον Σεπτέμβριο τη χώρα του «το νέο ασθενή της Ευρώπης».
Όπως σημειώνει ο βρετανικός Independent η ανάπτυξη της φινλανδικής οικονομίας είναι χειρότερη από της Ελλάδας και η κατάσταση δεν πρόκειται να αλλάξει άμεσα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει οριακή ανάπτυξη στο 0,7% για τη Φινλανδία το επόμενο έτος. Τα άλλα δύο μέλη της ευρωζώνης που επίσης βρίσκονται στο «κόκκινο» είναι η Ελλάδα και η Εσθονία. Η Φινλανδία διανεύει το τρίτο έτος οικονομικής ύφεσης και η κατρακύλα ξεκίνησε από τη μια εξαιτίας των προβλημάτων του άλλοτε κολοσσού στον κλάδο της τεχνολογίας Nokia και από την άλλη λόγω της μείωσης των εμπορικών συναλλαγών με τον σημαντικότερο εταίρο της: τη Ρωσία.
Ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός της Φινλανδίας Γιούχα Σιπίλα έχει υποσχεθεί μείωση των κυβερνητικών δαπανών και λιτότητα. Τον Απρίλιο είχε δηλώσει: «Η Φινλανδία θα μπορούσε να γίνει η επόμενη Ελλάδα». Πάντως σύμφωνα με την ΕΚΤ στην Ελλάδα, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,5% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του έτους, επίδοση που θεωρείται αναμενόμενη, με δεδομένο ότι επρόκειτο για τους πρώτους μήνες επιβολής των κεφαλαιακών ελέγχων. Εφόσον τα προσωρινά στοιχεία επιβεβαιωθούν, η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να προσβλέπει σε χαμηλότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις ύφεση για το σύνολο του 2015. Την Πέμπτη, ο Μάριο Ντράγκι παραδέχτηκε ότι η Ευρωζώνη απειλείται από την αναιμική παγκόσμια ανάπτυξη και την πτώση του διεθνούς εμπορίου.
Ένας χρόνος Τραμπ: Τα 25 πράγματα που άλλαξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Η Ευρώπη προτιμά τον σεβασμό, όχι τους νταήδες, λέει ο Μακρόν
Λαβρόφ: Η Βρετανία, η μοναδική χώρα στον κόσμο που αυτοαποκαλείται «Μεγάλη»... πρέπει να σταματήσει αυτό
Πάγωσε τεχνητή λίμνη στην Ανω Βροντού Σερρών, δείτε βίντεο
Καμτσάτκα: Ρεκόρ 30ετίας ‑ Πάνω από 4 μέτρα χιόνι, «θάφτηκαν» ολόκληρες γειτονιές
Κλειστά τα σχολεία αύριο στην Αττική, με απόφαση της Περιφέρειας
Έρχονται νέες μειώσεις φόρων: Οι βασικές μεταρρυθμίσεις για το 2026
Λωρίδα της Γάζας: Το Ισραήλ δίνει εντολή εκκένωσης για πρώτη φορά μετά την έναρξη της εκεχειρίας
Ελλάδα: Έχει τον μεγαλύτερο πληθωρισμό κρεάτων στην ευρωζώνη
Red Code για την Αττική και άλλες τέσσερις περιφέρειες ενόψει της κακοκαιρίας
ΕΚΤΑΚΤΟ Καιρός 20.01.2026






