E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αναζητείται συμβιβασμός για τους πλειστηριασμούς

Ποια είναι η πρόταση της κυβέρνησης

Δημοσίευση 12/11/2015 | 11:28

Αναζητείται συμβιβασμός για τους πλειστηριασμούς

Παραμένουν οι διαφορές μεταξύ Αθήνας και δανειστών για το θέμα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας, μετά τη χθεσινή πρώτη συνάντηση με τους επικεφαλής των θεσμών.

Ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, δήλωσε μετά τη συνάντηση πως η προθεσμία για να βρεθεί λύση είναι το Σάββατο και στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξει νέα σύσκεψη σήμερα το απόγευμα.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι υπάρχει καλή θέληση και από τις δύο πλευρές να βρεθεί λύση και πως η ελληνική κυβέρνηση προτείνει «συμπληρωματικές λύσεις», χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις. Χθες εξετάσθηκε και η στρατηγική για τη συνολική διαχείριση των κόκκινων δανείων, θέμα το οποίο θα πρέπει να κλείσει επίσης μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Η ελληνική πρόταση, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπει:

  • Αντικειμενική αξία κατοικίας ίση με 180.000 ευρώ για άγαμο. Για έγγαμο χωρίς παιδιά το ποσό ανεβαίνει κατά 50.000 ευρώ, ενώ για κάθε τέκνο θα αυξάνεται κατά 25.000.
  • Εισόδημα το οποίο θα προσδιορίζεται από τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης και έναν συντελεστή που θα βαίνει μειούμενος σε βάθος τριετίας. Φέτος θα είναι στο 1,7 και θα διαμορφώνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης στα 27.478 ευρώ. Το 2016 ο συντελεστής θα πέσει στο 1,6 (25.862 ευρώ) και το 2017 στο 1,5 (24.246 ευρώ). Λαμβάνοντας τα δεδομένα για την αξία του ακινήτου και το ύψος του εισοδήματος, εκτιμάται ότι θα προστατεύεται από τον πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας το 62% των οφειλετών φέτος, το 56% το 2016 και το 52% το 2017.

Ταυτόχρονα, σχέδιο για δύο ταμεία ασφάλισης βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ των Θεσμών και στελεχών του υπουργείου Εργασίας.

Συγκεκριμένα, πληροφορίες αναφέρουν ότι συζητείται η δημιουργία ενός ταμείου κύριας ασφάλισης για όλους τους ασφαλισμένους, και ενός ταμείου επικουρικής.

Το πλήρες σχέδιο της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό θα γνωστοποιηθεί μέσα από το νομοσχέδιο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, που θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή μέσα στον Νοέμβριο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οργή Μασκ μετά το πρόστιμο στο X: Καταργήστε την Ευρωπαϊκή Ένωση

Κόσμος 06.12.2025
Tι έγραψε ο δισεκατομμυριούχος

Τι ακολουθεί μετά τον Byron: Ερχεται έντονος και επίμονος αντικυκλώνας, λέει ο Θ. Κολυδάς

Καιρός 06.12.2025
Η προοπτική του καιρού την ερχόμενη εβδομάδα

Τροχαίο για την Πηγή Δεβετζή με αυτοκίνητο που τούμπαρε στην Εγνατία Οδό

Ελλάδα 06.12.2025
Μεταφέρθηκε προληπτικά στο νοσοκομείο - Το ατύχημα σημειώθηκε σε τούνελ πάνω από το Παληό Καβάλας

Επέτειος Γρηγορόπουλου: Κλειστοί οι σταθμοί του Μετρό Σύνταγμα και Πανεπιστήμιο

Ελλάδα 06.12.2025
Οι συρμοί θα διέρχονται από τους σταθμούς που έκλεισαν με εντολή ΕΛ.ΑΣ. χωρίς στάση

Τραγωδία στην Ζάκυνθο: Νεκρό παιδί 18 μηνών μετά από επίθεση σκύλου

Ελλάδα 06.12.2025
Το παιδί βρισκόταν στην αυλή του σπιτιού του

Οικογενειάρχης μετά από 3,5 χρόνια ο μοναχικός κύκνος της Καστοριάς που είχε χάσει το ταίρι του

Ελλάδα 06.12.2025
Ο κύκνος της Καστοριάς βρήκε ξανά την ελπίδα και την αγάπη στην Ιωάννινα με τη νέα του οικογένεια

Λαμία: Σοβάδες έπεσαν στο κεφάλι περαστικού ‑ Διακομίστηκε στο νοσοκομείο

Ελλάδα 06.12.2025
Η συνεχή βροχή έφερε προβλήματα στα παλιά κτήρια

Τραγωδία στα Χανιά: Νεκρός αθλητής μπάσκετ με αμαξίδιο σε θανατηφόρο τροχαίο στη Σούδα

Ελλάδα 06.12.2025
Ο 45χρονος που κινούνταν με το αναπηρικό του αμαξίδιο, στην οδό Αγίου Νικολάου, στην Σούδα, φαίνεται πως έχασε τον έλεγχο και προσέκρουσε σε σταθμευμένο ΙΧ

Κάρι Χιρογιούκι Ταγκάουα: Πέθανε ο πρωταγωνιστής του «Mortal Kombat» και άλλων θρυλικών ταινιών

Κόσμος 06.12.2025
Ο ηθοποιός έφυγε από τη ζωή έπειτα από επιπλοκές λόγω εγκεφαλικού σε ηλικία 75 ετών

«Ούτε βήμα πίσω» – Αγρότες της Μαγνησίας καίνε άχυρα και ρίχνουν γάλατα στον δρόμο

Ελλάδα 06.12.2025
Ανυποχώρητοι οι αγρότες, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα – Νέα ένταση στα μπλόκα, αυτήν τη φορά στις Μικροθήβες της Μαγνησίας