E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αναζητείται συμβιβασμός για τους πλειστηριασμούς

Ποια είναι η πρόταση της κυβέρνησης

Δημοσίευση 12/11/2015 | 11:28

Αναζητείται συμβιβασμός για τους πλειστηριασμούς

Παραμένουν οι διαφορές μεταξύ Αθήνας και δανειστών για το θέμα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας, μετά τη χθεσινή πρώτη συνάντηση με τους επικεφαλής των θεσμών.

Ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, δήλωσε μετά τη συνάντηση πως η προθεσμία για να βρεθεί λύση είναι το Σάββατο και στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξει νέα σύσκεψη σήμερα το απόγευμα.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι υπάρχει καλή θέληση και από τις δύο πλευρές να βρεθεί λύση και πως η ελληνική κυβέρνηση προτείνει «συμπληρωματικές λύσεις», χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις. Χθες εξετάσθηκε και η στρατηγική για τη συνολική διαχείριση των κόκκινων δανείων, θέμα το οποίο θα πρέπει να κλείσει επίσης μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Η ελληνική πρόταση, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπει:

  • Αντικειμενική αξία κατοικίας ίση με 180.000 ευρώ για άγαμο. Για έγγαμο χωρίς παιδιά το ποσό ανεβαίνει κατά 50.000 ευρώ, ενώ για κάθε τέκνο θα αυξάνεται κατά 25.000.
  • Εισόδημα το οποίο θα προσδιορίζεται από τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης και έναν συντελεστή που θα βαίνει μειούμενος σε βάθος τριετίας. Φέτος θα είναι στο 1,7 και θα διαμορφώνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης στα 27.478 ευρώ. Το 2016 ο συντελεστής θα πέσει στο 1,6 (25.862 ευρώ) και το 2017 στο 1,5 (24.246 ευρώ). Λαμβάνοντας τα δεδομένα για την αξία του ακινήτου και το ύψος του εισοδήματος, εκτιμάται ότι θα προστατεύεται από τον πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας το 62% των οφειλετών φέτος, το 56% το 2016 και το 52% το 2017.

Ταυτόχρονα, σχέδιο για δύο ταμεία ασφάλισης βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ των Θεσμών και στελεχών του υπουργείου Εργασίας.

Συγκεκριμένα, πληροφορίες αναφέρουν ότι συζητείται η δημιουργία ενός ταμείου κύριας ασφάλισης για όλους τους ασφαλισμένους, και ενός ταμείου επικουρικής.

Το πλήρες σχέδιο της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό θα γνωστοποιηθεί μέσα από το νομοσχέδιο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, που θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή μέσα στον Νοέμβριο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η NASA όρισε ημερομηνία για την αρχή του τέλους της ζωής στη Γη

E-Daily 3.Left 22.04.2026
Γιατί οι επιστήμονες ενδιαφέρονται τώρα

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ήρθησαν οι ασυλίες των 13 βουλευτών της ΝΔ ‑ Αναλυτικά τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας

E-Daily 2.TopNews 22.04.2026
Προηγήθηκε θυελλώδης συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής

Χαλκ Χόγκαν: Νέες σοκαριστικές αποκαλύψεις – «Έπαιρνα θανατηφόρες δόσεις φαιντανύλης για να αντέξω τον πόνο»

E-Daily 3.Left 22.04.2026
«Έβαζα δύο χάπια των 80 mg το πρωί κάτω από τα ούλα, είχα δύο επιθέματα των 300 mg στα πόδια και μου έδιναν έξι “γλειφιτζούρια” των 1500 mg» - «Θα έπρεπε να είσαι νεκρός» του είπε φαρμακοποιός

Δολοφονία στους Αμπελόκηπους: «Ζητώ συγγνώμη από τα παιδιά μου, ήμουν εν βρασμώ»

E-Daily 2.TopNews 22.04.2026
Τη δική του εκδοχή για τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν το μοιραίο βράδυ στο ισόγειο διαμέρισμα των Αμπελόκηπων τον Νοέμβρη του 2024 έδωσε ο 39χρονος, ο οποίος προφυλακίστηκε για τη δολοφονία με σφυρί της συζύγου του

Κώστας Αχ. Καραμανλής για άρση ασυλίας: «Απολύτως αβάσιμα όσα μου προσάπτονται, κρίνομαι γιατί φέρω συγκεκριμένο επώνυμο»

E-Daily 2.TopNews 22.04.2026
Ο βουλευτής της ΝΔ δήλωσε ότι δεν τέλεσε «καμία απολύτως αξιόποινη πράξη» και ανακοίνωσε πως δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος στις επόμενες εκλογές

Πασίγνωστη influencer αποδείχθηκε ότι ήταν AI ‑ 22χρονος φοιτητής Ιατρικής πίσω από την απάτη

E-Daily 2.TopNews 22.04.2026
Μετά τις αποκαλύψεις κατέβηκαν οι λογαριασμοί της σε Instagram και Facebook - «Δεν νιώθω ότι εξαπατούσα τον κόσμο» λέει ο 22χρονος

Εγκρίθηκε δάνειο ύψους 90 δισ. ευρώ προς την Ουκρανία από την ΕΕ

E-Daily 2.TopNews 22.04.2026
Αναμένεται να ολοκληρωθούν τυπικά αύριο το απόγευμα, όπως ανέφερε εκπρόσωπος της Κυπριακής Προεδρίας

Πέθανε ο σπουδαίος θεατράνθρωπος Στέφανος Ληναίος

E-Daily 2.TopNews 22.04.2026
Μια ζωή στο θέατρο, την τέχνη και τον δημόσιο λόγο

Τρία φορτηγά πλοία δέχτηκαν πυρά στο Στενό του Ορμούζ σήμερα, ανάμεσά τους και το ελληνόκτητο «Epaminondas»

E-Daily 2.TopNews 22.04.2026
Ιρανικό πρακτορείο μετέδωσε ότι πλοίο «αγνόησε τις προειδοποιήσεις των ιρανικών στρατιωτικών δυνάμεων»

Νέα μέτρα: Πόσο αυξάνεται το επίδομα στους συνταξιούχους και ποιοι το δικαιούνται

E-Daily 2.TopNews 22.04.2026
Η αύξηση του επιδόματος στους συνταξιούχους είναι ανάμεσα στα 8 νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν

Το Ελ Σαλβαδόρ διεξήγαγε μαζική δίκη για 486 φερόμενα μέλη της διαβόητης συμμορίας MS‑13

Κόσμος 22.04.2026
Οι κατηγορίες αφορούν πάνω από 47.000 εγκλήματα, ανάμεσά τους και ανθρωποκτονίες