E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Φωτογραφίες‑σοκ: Πεταμένα τα πτώματα των προσφυγόπουλων στο νοσοκομείο της Σάμου

Προσοχή, σκληρές εικόνες

Δημοσίευση 12/11/2015 | 11:09

Φωτογραφίες‑σοκ: Πεταμένα τα πτώματα των προσφυγόπουλων στο νοσοκομείο της Σάμου

Στοιβάζονται στο νεκροθάλαμο μέχρι να βεβαιωθεί ο θάνατός τους - Κόντρα ιατροδικαστών-νοσοκομείου για τις διαδικασίες που ακολουθούνται όσον αφορά τις νεκροτομές

Δεν έχει τέλος το δράμα των προσφύγων που κατακλύζουν καθημερινά τις ακτές των ελληνικών νησιών - ακόμη και τον θάνατο των οικείων τους τον βιώνουν με τον πιο σκληρό τρόπο μέσα στα νοσοκομεία όπου μεταφέρονται οι νεκροί τους προκειμένου να διενεργηθούν οι δέουσες διαδικασίες της πιστοποίησης του θανάτου.

O πόλεμος ανακοινώσεων που μαίνεται μεταξύ των Ελλήνων ιατροδικαστών και της διοίκησης του νοσοκομείου Σάμου σχετικά με τη νομιμότητα της ακολουθούμενης διαδικασίας έκδοσης πιστοποιητικών θανάτου για τους νεκρούς πρόσφυγες που «ξεβράζονται» στις ακτές του νησιού, αποτελεί ένα μόνο κομμάτι από τη μελανή εικόνα που σχηματίζεται μέσα κι έξω από τον χώρο του δημόσιου νοσηλευτικού ιδρύματος.

Η αλήθεια που «κρύβεται» μέσα στον νεκροθάλαμο του νοσοκομείου Σάμου είναι τραχιά και οδυνηρή. Σωροί μικρών παιδιών στοιβάζονται στον νεκροθάλαμο του νοσοκομείου όπου και παραμένουν επί μέρες μέχρι να βεβαιωθεί ο θάνατός τους από παιδίατρο ή να δρομολογηθεί η νεκροτομή τους από χειρουργό. Οι εικόνες που έχει στη διάθεσή του το protothema.gr είναι αποκαλυπτικές για ό,τι εκτυλίσσεται και απαιτούν πολύ συγκεκριμένες απαντήσεις από τους αρμόδιους του δημόσιου νοσηλευτικού ιδρύματος για τον τρόπο που αντιλαμβάνονται και διαχειρίζονται αυτό το κρίσιμο ζήτημα, πολύ δε περισσότερο όταν αφορά ανήλικα θύματα της προσφυγιάς.

Οι καταγγελίες των ιατροδικαστών

Η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία κατήγγειλε την περασμένη Τρίτη ότι οι γιατροί του νοσοκομείου, κατόπιν των εντολών που δέχονται από τη διοίκηση, εκδίδουν πιστοποιητικά θανάτου με τρόπο απολύτως παράνομο και αυθαίρετο.

Σύμφωνα με τα όσα επικαλούνταν, τα πιστοποιητικά τα υπογράφουν παθολόγοι και παιδίατροι (εφόσον τα θύματα είναι ανήλικα) με την αιτία θανάτου να είναι πανομοιότυπη σε όλα: «πνιγμός στη θάλασσα». Σε περίπτωση, που οι συγγενείς των νεκρών αρνούνται να δεχτούν το πιστοποιητικό, χωρίς να έχει προηγηθεί νεκροτομή, τους δίδουν το σχετικό έντυπο της έγκρισης για νεκροτομή με την υποσημείωση ότι αυτή θα διενεργείται από τους χειρουργούς του νοσοκομείου.


Ωστόσο, βάσει της νομοθεσίας οι σωροί που ανευρίσκονται στη θάλασσα οδηγούνται υποχρεωτικά σε ιατροδικαστική εξέταση, γιατί ο πνιγμός είναι εξ ορισμού ένας βίαιος θάνατος και συνεπώς ένας θάνατος που χρήζει ιατροδικαστικής διερεύνησης.

Η απάντηση του νοσοκομείου

Μετά τις καταγγελίες της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας για εξπρές έκδοση πιστοποιητικών θανάτου σε πρόσφυγες από τους γιατρούς του νοσοκομείου Σάμου η διοίκηση υποστήριξε τη νομιμότητα της διαδικασίας επικαλούμενη ότι οι ίδιοι οι πρόσφυγες ζητούν να αποφευχθεί η νεκροτομή, διότι αντίκειται στις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις.

Επιπλέον, η διοίκηση υποστήριξε ότι στη Σάμο δεν υπάρχει ιατροδικαστική υπηρεσία και ως εκ τούτου και οι νεκροψίες – νεκροτομές πραγματοποιούνται από τους χειρουργούς του Νοσοκομείου χωρίς ποτέ να έχει αμφισβητηθεί η επιστημονική η νομική τους αξιοπιστία.

Σύμφωνα με το επιστημονικό όργανο των ιατροδικαστών, η συγκεκριμένη ειδικότητα εντάσσεται στο ΕΣΥ από το 2006 και υπάρχουν αρκετά δημόσια νοσοκομεία με ιατροδικαστές, μόνιμους ή επικουρικούς στο ιατρικό δυναμικό τους. Είναι ενδεικτικό ότι στη Λέσβο και τη Χίο, νησιά που επίσης κατακλύζονται από πρόσφυγες, υπάρχουν ιατροδικαστές.

Στη Σάμο υπήρχε ιατροδικαστής μέχρι και το 2011. Ωστόσο, ακόμη και όταν υπήρχε εξειδικευμένος ιατρός η κατάσταση δεν ήταν ομαλή, καθώς γιατροί της χειρουργικής κλινικής διεκδικούσαν έντονα το μερίδιό τους στις νεκροτομές. Σήμερα στη Σάμο υπηρετεί ένας ιατροδικαστής ως αγροτικός γιατρός στον οποίο θα μπορούσε να απευθυνθεί η διοίκηση του νοσοκομείου για την επίσπευση των σχετικών διαδικασιών.


Η Ελληνική Ιατροδικαστική υπηρεσία επικοινώνησε, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, με την Ιατροδικαστική Υπηρεσία της Δαμασκού στη Συρία και έθεσε τα δεδομένα που προέκυψαν μετά το δελτίο τύπου του Νοσοκομείου Σάμου.

Οι Σύριοι ιατροδικαστές απάντησαν στους Έλληνες συναδέλφους τους ότι οι θάνατοι –και από πνιγμό- στη Συρία πιστοποιούνται μόνο μετά από ιατροδικαστική διερεύνηση, όπως οι κανόνες της παγκόσμιας ιατρικής επιστήμης ορίζουν, καθώς και ότι οι συγγενείς σε καμία περίπτωση δεν έχουν δικαίωμα να αρνηθούν τη νεκροτομή που υποχρεωτικά διενεργείται από Ιατροδικαστές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σπέρμα από δότη με καρκινικό γονίδιο χρησιμοποιήθηκε για τη σύλληψη σχεδόν 200 παιδιών σε όλη την Ευρώπη

Ελλάδα 10.12.2025
Ορισμένα από τα παιδιά έχουν ήδη πεθάνει και για όσα κληρονομήσουν τη μετάλλαξη ο κίνδυνος να εμφανίσουν καρκίνο στη ζωή τους είναι πολύ μεγάλος

Δολοφονήθηκε διάσημος τραγουδιστής όπερας και υποψήφιος για Grammy – Συνελήφθη ο γιος του

Κόσμος 10.12.2025
Ο γιος του Sykes οδηγήθηκε στη φυλακή κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία

Μυστήριο με διάσημο μοντέλο: Ήταν εξαφανισμένη για δυο εβδομάδες και εμφανίστηκε στην εντατική

Κόσμος 10.12.2025
Η Angelika, καταγόμενη από το Κρασνοντάρ στη νότια Ρωσία, είχε μετακομίσει στη Μόσχα πριν από μερικά χρόνια μετά το διαζύγιό της, αφήνοντας πίσω τον 16χρονο γιο της και τους γονείς της

Αμαλιάδα: 14χρονος εκβίαζε επί εβδομάδες 12χρονο συμμαθητή του

Ελλάδα 10.12.2025
Ο 14χρονος «νταής» συνελήφθη, ενώ χειροπέδες πέρασαν οι αστυνομικοί και στη μητέρα του για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου

Τέλος η αναμονή: Ξεκινούν τα δωρεάν GLP‑1 για παχυσαρκία – Δες αν είσαι στη λίστα!

Ελλάδα 10.12.2025
Εκδόθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τα προγράμματα αντιμετώπισης της παχυσαρκίας ενηλίκων και της νεφρικής δυσλειτουργίας

Αναδρομικά: Ξεκίνησε η καταβολή των «κομμένων» του μνημονίου ‑ Ποιοι θα τα πάρουν και με τόκο 6%

Οικονομία 10.12.2025
Οι περικοπές της περιόδου Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016 επιστρέφουν στους λογαριασμούς χιλιάδων δικαιούχων

DJ είχε κάνει αποθήκη ναρκωτικών το σπίτι του στον Νέο Κόσμο

Ελλάδα 10.12.2025
Το φυλλάδιο οδηγιών με την ατάκα «Ασε το μιξάρισμα σε μένα»

Επιθεώρηση Εργασίας – Προσοχή στο Δώρο Χριστουγέννων – Οδηγίες σε εργαζόμενους

Οικονομία 10.12.2025
Αυστηρές οι ποινές στους εργοδότες που δεν το καταβάλλουν

Νεκρός 23χρονος σε τροχαίο στη Θεσσαλονίκη – Η μηχανή του καρφώθηκε στις προστατευτικές μπάρες

Ελλάδα 10.12.2025
H μοτοσικλέτα που οδηγούσε ο 23χρονος, στο ρεύμα προς Χαλκιδική, εξετράπη της πορείας της στο ύψος της Θέρμης

Εορταστικό ωράριο: Πότε ξεκινά ‑ Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα

Ελλάδα 10.12.2025
Ξεκινά το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη