E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πώς θα υπολογιστούν από την αρχή όλες οι συντάξεις

Ποιοι είναι οι μεγάλοι χαμένοι στις νέες μειώσεις

Δημοσίευση 11/11/2015 | 00:22

Πώς θα υπολογιστούν από την αρχή όλες οι συντάξεις

Με βάση τρία κριτήρια-κόφτες θα γίνει ο επανυπολογισμός των συντάξεων, ώστε από το 2016 να εξοικονομηθούν 900 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Τα Νέα», το σχέδιο του Γ. Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό θα βασίζεται σε έναν αλγόριθμο, που θα ονομαστεί κοινωνικός συντελεστής και θα λαμβάνει υπόψη του τρία κριτήρια για τις περικοπές συντάξεων τα οποία είναι:

  • η ηλικία κατά την οποία αποχώρησαν οι ασφαλισμένοι,
  • ο χρόνος ασφάλισης που είχαν,
  • το ύψος της σύνταξης που πήραν σε σχέση με τον μισθό τους.

Όσο πιο μικρή είναι η ηλικία αποχώρησης, λιγότερα τα χρόνια ασφάλισης και υψηλότερη η σύνταξη, τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι περικοπές για όσους έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί.

Η κυβέρνηση έχει ήδη δεσμευθεί έναντι των δανειστών να παρουσιάσει τις προτάσεις της σύντομα και αναμένεται έως το τέλος του μήνα οι αλλαγές στο ασφαλιστικό να ψηφιστούν στη Βουλή.

Έτσι, η πρόταση Κατρούγκαλου έχει προγραμματιστεί να συζητηθεί στα όργανα του κόμματος την ερχόμενη εβδομάδα, ώστε η κυβέρνηση να προλάβει τα χρονοδιαγράμματα.

Στόχος είναι να επιτευχθεί μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης από φέτος έως το 2018 συνολικά κατά 1,9% του ΑΕΠ ή περίπου 3,5 δισ. ευρώ. Από αυτά έχουν προϋπολογιστεί για το 2015-2016 μέτρα ύψους 1,1 δισ. ευρώ και μένουν άλλα 700 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε περικοπές συντάξεων.

Μάλιστα, ο νέος αλγόριθμος που θα χρησιμοποιηθεί για τον επανυπολογισμό των συντάξεων θα έχει ως στόχο να εξοικονομηθούν 700-900 εκατ. ευρώ για το 2016.

Ειδικότερα, για τον επανυπολογισμό των συντάξεων θα συνυπολογίζονται τα εξής:

  • Ο χρόνος ασφάλισης: Στο στόχαστρο κυβέρνησης και δανειστών μπαίνουν όσοι έφυγαν με λίγα έτη ασφάλισης.
  • Το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης: Χαμένοι είναι όσοι συνταξιοδοτήθηκαν σε μικρή ηλικία, καθώς θα είναι μικρότερες οι μειώσεις σε όσους έφυγαν με πλήρη σύνταξη μετά τα 60 ή 62 χρόνια τους.
  • Το ποσοστό αναπλήρωσης: Θα είναι πολύ μικρότερο από αυτό που ισχύει σήμερα και σίγουρα αυτό που ίσχυσε στο παρελθόν.
  • Το μαχαίρι θα είναι ακόμα μεγαλύτερο στις περιπτώσεις ασφαλισμένων σε ειδικά ταμεία που είχαν υψηλούς μισθούς, λίγα έτη ασφάλισης και υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης.

Όσον αφορά τις επικουρικές, εξετάζεται μεσοσταθμική μείωση 6% στις υψηλές και αύξηση 1% στις ασφαλιστικές εισφορές, ώστε να διατηρηθεί η αυτοτέλεια και η βιωσιμότητα της επικουρικής ασφάλισης υπό το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης.

Θα καθιερωθεί ακόμα η εθνική σύνταξη, η οποία θα είναι και η μόνη που θα εγγυάται το κράτος και θα υπολογίζεται στο 60% του μέσου εισοδήματος, ποσοστό που αντιστοιχεί στα 384-390 ευρώ. Από εκεί και πάνω, τα χρήματα που παίρνει κάθε συνταξιούχος θα υπολογίζονται ξεχωριστά για τον καθένα, με βάση τις ασφαλιστικές εισφορές στο σύνολο του εργασιακού βίου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μετά το Κατάρ κλείνει κάνουλες και το Κουβέιτ: Το ντόμινο από τους μεγάλους παραγωγούς θα εκτοξεύσει το πετρέλαιο

Οικονομία Χτες
Τα πρώτα σημάδια περικοπών και ο κορεσμός των αποθηκών δίνουν ώθηση στις τιμές του πετρελαίου

Οι χρήστες του ChatGPT το «ξεφορτώνονται» μαζικά: Οι απεγκαταστάσεις της εφαρμογής αυξήθηκαν κατά 295% σε μία μόνο ημέρα

Tech + Science Χτες
Χάνει χρήστες το ChatGPT ή είναι η έξαρση στις απεγκαταστάσεις μια βραχυπρόθεσμη αντίδραση; Τα σενάρια της «μαζικής φυγής»

Εντυπωσιακό βίντεο από τον απόπλου της φρεγάτας Κίμων από Λιμένα Λεμεσού

Ελλάδα Χτες
Οι δυνατότητες της φρεγάτας «Κίμων»

Ανησυχητική εξέλιξη στο Ισραήλ: Κατηγορούν το Ιραν πως ρίχνει βόμβες διασποράς

Κόσμος Χτες
Πως λειτουργεί το απαγορευμένο αμφιλεγόμενο όπλο

Η στιγμή που βόμβα πέφτει κοντά στο συνεργείο του Mega στον Λίβανο: Η αντίδραση της δημοσιογράφου

Κόσμος Χτες
Συγκλονιστικά πλάνα από τα σύνορα Ισραήλ και Λιβάνου

Συνελήφθη ο άνδρας που απειλούσε ότι έχει εκρηκτικά έξω από τη ΓΑΔΑ

Ελλάδα Χτες
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πρόκειται για αλλοδαπό

Ένας Έλληνας μετέφερε το πρώτο φορτίο πετρελαίου από τη μετά Μαδούρο Βενεζουέλα

Κόσμος Χτες
Ο εφοπλιστής Τσάκος και το πρώτο φορτίο πετρελαίου που έφυγε από τη Βενεζουέλα μετά τη σύλληψη Μαδούρο από την κυβέρνηση Τραμπ.

Ιρανοί παρακρατικοί ντύνονται γυναίκες για να κρυφτούν από τα ισραηλινά drone

Κόσμος Χτες
Ιρανοί αξιωματούχοι ντύνονται με τσαντόρ και γυναικεία ρούχα για να γλιτώσουν από τα ισραηλινά drone, με τον αρχηγό της Μπασίτζ στην Τεχεράνη να κρύβεται πίσω από το ίδιο σύμβολο καταπίεσης των Ιρανών γυναικών

Τραμπ: Καμία συμφωνία με το Ιράν, μόνο παράδοση άνευ όρων και μετά θα επιλέξουμε τον νέο ηγέτη

Κόσμος Χτες
Ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε τους συμμάχους των ΗΠΑ να εργαστούν για να «κάνουν το Ιράν μεγάλο ξανά»