E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Και στα ομόφυλα ζευγάρια το σύμφωνο συμβίωσης

Στη δημοσιότητα το πολυνομοσχέδιο

Δημοσίευση 9/11/2015 | 17:35

Και στα ομόφυλα ζευγάρια το σύμφωνο συμβίωσης

Στη δημοσιότητα δόθηκε σήμερα το πολυνομοσχέδιο με το οποίο επεκτείνεται το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια, ενώ παράλληλα επέρχονται αλλαγές στις εξαιρέσεις λόγω ρατσιστικών στοιχείων από τα συσσίτια, στα «βραχιολάκια» των κρατουμένων, στο νόμο περί Τύπου, κ.λπ.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο κ. Παρασκευόπουλος, ήδη έχει αναρτηθεί για διαβούλευση για 10 μέρες πολυνομοσχέδιο που προβλέπει την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια και την άρση της διάκρισης που είχε εισαγάγει ο προηγούμενος νόμος, η οποία οδήγησε στην καταδίκη της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Ακόμη, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι μελετάται η δυνατότητα υιοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια, χωρίς ωστόσο να έχει υπάρξει κάποια απόφαση. Ο κ. Παρασκευόπουλος αναφερόμενος στην νέα ρύθμιση για τα ομόφυλα ζευγάρια, ανέφερε ότι τα άτομα που συνάπτουν σύμφωνο συμβίωσης θα αποκτούν καθεστώς παρόμοιο με αυτό των έγγαμων και πρόσβαση σε πλήθος δικαιωμάτων, όπως είναι ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά, δικαίωμα διατροφής κ.λπ.

Επίσης, ανάφερε, ως προς το θέμα αυτό ότι με το πολυνομοσχέδιο: «Αναγνωρίζονται στα μέρη δικαιώματα τα οποία μέχρι σήμερα δεν είχαν, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η απόλαυση της οικογενειακής ζωής, αλλά και ο σεβασμός της αρχής της ίσης μεταχείρισης ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού. Οι οικογενειακές σχέσεις «προστατεύονται, ενώ ταυτόχρονα γίνεται σεβαστή η ιδιωτική βούληση των μερών, καθώς ο νέος νόμος αντιλαμβάνεται τα δύο μέρη ως ισότιμα». Έτσι, ορισμένα κρίσιμα ζητήματα ρυθμίζονται με αναγκαστικού δικαίου διατάξεις». Για παράδειγμα, τα δύο μέρη «δεν μπορούν να παραιτηθούν από την αξίωση συμμετοχής στα αποκτήματα, αλλά έχουν δικαίωμα να διεκδικήσουν διατροφή μετά τη λύση του συμφώνου κ.λπ.». Ταυτόχρονα τα δύο μέρη μπορούν να ρυθμίσουν τα ίδια τις περιουσιακές τους σχέσεις, σύμφωνα με τις αρχές της ισότητας και της αλληλεγγύης, διατηρώντας σε μεγαλύτερο βαθμό από το γάμο την περιουσιακή τους αυτοτέλεια, εφόσον το επιθυμούν, ακόμη και σε κληρονομικά θέματα».

Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε, ότι θα επεκταθεί το "βραχιολάκι" και σε άλλες περιπτώσεις κρατουμένων όπως είναι η φοίτηση κρατουμένων, η απόλυση αναπήρων εγκλείστων. «Έτσι, θα ενισχυθεί η δυνατότητα για την εξ αποστάσεως φοίτηση των κρατουμένων υπόδικων φοιτητών χωρίς να είναι αναγκαία η γνώμη του ανακριτή, αλλά μόνο του αρμόδιου δικαστικού συμβουλίου των φυλακών», είπε ο κ. Παρασκευόπουλος, ενώ τόνισε ότι διστάζουν οι κρατούμενοι να χρησιμοποιήσουν τα "βραχιολάκια". Με το ίδιο πολυνομοσχέδιο επέρχεται διαβάθμιση στην πράξη της διατάραξης συγκοινωνιών, ανάλογα με τη διάρκεια ή την έκταση της προβλέποντας ακόμη και την απαλλαγή των κατηγορουμένων αν κρίνει αυτό το δικαστήριο, ενώ περιλαμβάνεται διάταξη ενίσχυσης των αγροτικών φυλακών με τρόπο ώστε «μεγαλύτερος αριθμός κρατουμένων να μπορούν να ενταχθούν και να εργαστούν εκεί».

Με άλλη διάταξη του πολυνομοσχεδίου για πρώτη φορά θεσπίζεται ιδιώνυμο πλημμέλημα για όσους διοργανώνουν συσσίτια ή αιμοδοσία αποκλείοντας συγκεκριμένες κατηγορίες ανθρώπων με ρατσιστικά κριτήρια. Ο αποκλεισμός ομάδων ή ατόμων λόγω φυλής, χρώματος, σeξουαλικού προσανατολισμού, κ.λπ., από συσσίτια ή άλλες παροχές, θα συνιστά πλέον προσβολή της τιμής του ατόμου που θίγεται και θα διώκεται σε βαθμό πλημμελήματος. Για το θέμα αυτό ο κ. Παρασκευόπυλος, ανέφερε ότι ο αποκλεισμός είναι σαν να μην είναι κάποιος άνθρωπος, δηλαδή προσβάλλεται η ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Είναι σαν να μην αναγνωρίζεται η ανθρώπινη ιδιότητα, προσέθεσε.

Ακόμη, με το πολυνομοσχέδιο θεσπίζεται Εθνικό Συμβούλιο κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας, που έχει ως αντικείμενο την χάραξη πολιτικών κατά του ρατσισμού, το συντονισμό των εμπλεκομένων φορέων και υπηρεσιών για την εναρμόνιση του δικαίου με διεθνείς και ευρωπαϊκούς κανόνες και βέλτιστες πρακτικές και την ανάπτυξη πρωτοβουλιών σε όλο το φάσμα της Διοίκησης με σκοπό την αποτελεσματικότερη προστασία ατόμων και ομάδων που στοχοποιούνται λόγω φυλής, χρώματος, θρησκείας, γενεαλογικών καταβολών, εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής, σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας φύλου ή αναπηρίας. Παράλληλα, τροποποιείται ο νόμος περί Τύπου όπου μεταξύ άλλων καταργείται το ελάχιστο όριο αποζημίωσης για ηθική βλάβη.

Ειδικότερα, τροποποιείται ο νόμος 1178/1981 και καταργείται η υποχρεωτική ελάχιστη προβλεπόμενη χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης, ενώ παρέχονται ενδεικτικά κριτήρια για να γίνεται η σχετική επιμέτρηση ελεύθερα από το δικαστή. Επίσης διαμορφώνεται θεσμός αποκατάστασης του αδικηθέντος από το Τύπο με σχετικό επανορθωτικό δημοσίευμα. Σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο δίνεται συγκεκριμένη χρονική προθεσμία στα ΜΜΕ να προχωρήσουν σε επανόρθωση του θιγομένου με σχετικό δημοσίευμα.

Όπως είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης για το θεσμό της αποκατάστασης αδικηθέντος «αν περάσει άπρακτο ένα 20ημερο τότε ανοίγει ο δρόμος για το δικαστήριο». Με άλλα λόγια, «ο αδικηθείς πριν ασκήσει αγωγή για την προσβολή που υπέστη (από δημοσίευμα του Τύπου) υποχρεούται να καλέσει με έγγραφη, εξώδικη πρόσκληση του» τους υπεύθυνους του εντύπου να αποκαταστήσούν την προσβολή του με την καταχώριση σε αυτό σύντομου επεξηγηματικού κειμένου. Εάν παραλειφθεί η διαδικασία αυτή από το θιγόμενο από το δημοσίευμα, τότε αυτομάτως η αγωγή απορρίπτεται από τα δικαστήρια ως απαράδεκτη. Η σχετική αγωγή αποζημίωσης μπορεί να ασκηθεί μέσα σε 6 μήνες από την ημέρα παρέλευσης της 20ήμερης προθεσμίας αποκατάστασης του θιγομένου από δημοσιεύματα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τι θα γίνει με τις τράπεζες σε περίπτωση πολέμου

Οικονομία 07.03.2026
Τα πιθανά σενάρια σε περίπτωση πολεμικής κρίσης και ο μεγαλύτερος κίνδυνος

Ενταση με τηλεοπτικό συνεργείο στη Βηρυτό: `Δεν θέλουν οι άνθρωποι να είμαστε εδώ`

Κόσμος 07.03.2026
Η σύνδεση κόπηκε μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα

Καύσιμα: Στα 2 ευρώ ήδη η βενζίνη – Τι φταίει τελικά για τις αυξήσεις

Οικονομία 07.03.2026
Τα καύσιμα ανεβαίνουν με ταχύτητα λόγω του πολέμου στο Ιράν – Ακραίες τιμές στα νησιά – Τα αίτια

Λάρισα: Εξαρθρώθηκε σπείρα που εξαπατούσε πολίτες με «χρυσές λίρες»

Ελλάδα 07.03.2026
Κέρδη πάνω από 1 εκατ. ευρώ - Πως δρούσαν;

Ημαθία: Λύκοι κόβουν βόλτες έξω από σπίτια, φτάνουν ακόμα και μέσα στην Αλεξάνδρεια

Ελλάδα 07.03.2026
Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό

Κρίση στον ΕΟΔΥ: Παραιτήθηκε το Επιστημονικό Συμβούλιο

Ελλάδα 07.03.2026
Καταγγελία για βιαιοπραγία κατά του προέδρου

Τρίπολη ‑ θάνατος αστυνομικού: Ο σύζυγός της και τα παιδιά ήταν στο σπίτι την ώρα του συμβάντος

Ελλάδα 07.03.2026
Οι Αρχές ερευνούν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε ο θανάσιμος τραυματισμός της γυναίκας, η οποία φέρεται να έβαλε η ίδια τέλος στη ζωή της

Φρίκη στην Αχαΐα: Πρώην μαιευτήρας έβγαζε γυμνές φωτογραφίες τα εγγόνια του

Ελλάδα 07.03.2026
Είχε βίντεο με σeξουαλική κακοποίηση ανηλίκων

Ενεργειακό «σοκ» από τον πόλεμο στον Περσικό Κόλπο: Αυξήσεις σε βενζίνη και diesel

Οικονομία 07.03.2026
Φόβοι ότι το πετρέλαιο θα ξεπεράσει τα 100 δολάρια

Δύο αδέρφια βασάνιζαν τη μητέρα τους, την άφησαν να πεθάνει, έκρυψαν το θάνατό της και έπαιρναν δάνεια στο όνομά της

Κόσμος 07.03.2026
Η άτυχη γυναίκα είχε εξαφανιστεί από το 2022 και το έγκλημα αποκαλύφθηκε το 2026 - Πώς οι γιοι κατάφεραν να αποπροσανατολίσουν τις αρχές

Ο Λευτέρης Πετρούνιας ασημένιος στον τελικό των κρίκων στο Παγκόσμιο Κύπελλο στο Μπακού

Αθλητικά Νέα 07.03.2026
«Ο Λευτέρης Πετρούνιας για άλλη μια φορά γέμισε όλους τους Έλληνες με υπερηφάνεια»