E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Υπερβαίνει τα 7 εκατομμύρια ο πληθυσμός της Ελλάδας που δεν εργάζεται

Χώρα ανέργων και συνταξιούχων

Δημοσίευση 9/11/2015 | 14:41

Υπερβαίνει τα 7 εκατομμύρια ο πληθυσμός της Ελλάδας που δεν εργάζεται

Χώρα συνταξιούχων, ανέργων και οικονομικά μη ενεργών πολιτών είναι σήμερα η Ελλάδα, με ανάλογες συνέπειες στην οικονομία και στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Όπως αναφέρουν σε άρθρο τους «Τα Νέα», συνολικά ο πληθυσμός της Ελλάδας που δεν εργάζεται υπερβαίνει τα 7 εκατομμύρια.

«Μια χώρα όπως η Ελλάδα, με 4.740.000 άτομα εργατικό δυναμικό, 3.500.000 άτομα στην απασχόληση, 1.240.000 άτομα στην ανεργία και 2.650.000 άτομα στη σύνταξη, δεν μπορεί να προσδοκά ούτε αποκατάσταση των σοβαρών ανισορροπιών στη βιωσιμότητα και κοινωνική αποτελεσματικότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, ούτε ανάταξη του κοινωνικοοικονομικού σχηματισμού. Σε μία τέτοια προοπτική εγκυμονείται ο κίνδυνος μονιμοποίησης της φτωχοποίησης σημαντικού τμήματος του πληθυσμού και σοβαρής καθίζησης του τεχνολογικού και παραγωγικού υπόβαθρου», λέει ο ομότιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Σάββας Ρομπόλης.

Εντυπωσιακά τα στοιχεία

  • Ο αριθμός των συνταξιούχων (στοιχεία 2015) της χώρας ανέρχεται σε 2.656.007 άτομα. Έως 50% είναι οι μειώσεις στις συντάξεις λόγω μνημονίων, ενώ έρχεται και νέο ψαλίδι, λόγω των μέτρων που προβλέπει το τρίτο μνημόνιο.
  • Οι 6 στους 10 συνταξιούχους στη χώρα μας έχουν σύνταξη κάτω από 700 ευρώ, και μάλιστα το 44,8% παίρνει σύνταξη κάτω των 665 ευρώ, το όριο της σχετικής φτώχειας.
  • Ο αριθμός των ανέργων κινείται στα 1.196.736 άτομα. Οι προβλέψεις της Κομισιόν για την ανεργία στη χώρα μας προβλέπουν ότι φέτος θα διαμορφωθεί στο 25,7% και το 2016 στο 25,8%.
  • Σε 350.000 οικογένειες δεν υπάρχει εργαζόμενο μέλος. Η μακροχρόνια ανεργία κινείται στο 73,1% όταν κάθε άνεργος είναι περισσότερο από δυόμισι έτη άνεργος. Σήμερα καταγράφεται ένα παρατεταμένο υψηλό επίπεδο ανεργίας (25% φέτος, 9,5% το 2009), από το οποίο το 48,5% πλήττει τους νέους και τις νέες (18-24 ετών).
  • Οι 9 στους 10 ανέργους βρίσκονται στο περιθώριο και δεν λαμβάνουν καμία απολύτως στήριξη από τον ΟΑΕΔ, ούτε ως επίδομα ανεργίας, ούτε ως επιδότηση απασχόλησης.
  • Ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός (όσοι δεν εργάζονται, ούτε αναζητούν εργασία) ανήλθε σε 3.296.280 άτομα.
  • Το σύνολο των απασχολούμενων αριθμεί 3.591.407 άτομα. Ο μέσος καθαρός μισθός σήμερα είναι κάτω από τα 815 ευρώ, ενώ με μηνιαίο μισθό 346 ευρώ απασχολείται μισό εκατομμύριο μερικώς απασχολούμενων. Παράλληλα, ένα εκατομμύριο είναι οι απλήρωτοι (από 1 έως 5 μήνες) εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα. Οι 7 στις 10 θέσεις εργασίας που ανοίγουν είναι προσωρινής απασχόλησης, οι λεγόμενες «ευέλικτες μορφές εργασίας».
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Έγινε το «μπαμ»: Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο trade στους Μαϊάμι Χιτ!

E-Daily 2.TopNews 23.06.2026
Μετά από 13 χρόνια στο Μιλγουόκι, ο «Greek Freak» έγινε ανταλλαγή στο Μαϊάμι

Ο καιρός αλλάζει πρόσωπα: Υψηλές θερμοκρασίες, αστάθεια και δυνατοί άνεμοι

E-Daily 2.TopNews 23.06.2026
Το καλοκαίρι πατάει γκάζι, η αστάθεια παραμένει στο παιχνίδι

Ιράν: «Τα Στενά του Ορμούζ δεν θα επανέλθουν στην προπολεμική κατάσταση»

E-Daily 2.TopNews 23.06.2026
Ο επικεφαλής διαπραγματευτής του Ιράν Μοχαμάντ Μπαγέρ Γαλιμπάφ επιμένει ότι η Τεχεράνη θα διαχειρίζεται τα Στενά του Ορμούζ.

Πάτρα: Ανατροπή στην υπόθεση του 7 μηνών βρέφους που νοσηλεύεται με κάταγμα στο Καραμανδάνειο

E-Daily 2.TopNews 23.06.2026
Η ιατροδικαστής δεν εντόπισε ίχνη παλαιάς κακοποίησης, ενώ δεν αποκλείει το κάταγμα στον μηρό να προκλήθηκε από πτώση

Χιλιάδες ιδιοκτήτες στο μικροσκόπιο: Οι μεταβιβάσεις που θα ελέγξει η ΑΑΔΕ μέσα στο 2026

E-Daily 2.TopNews 23.06.2026
Με χαμηλότερες ταχύτητες κινήθηκαν οι αγοραπωλησίες ακινήτων τον Απρίλιο

Ανατροπές στα ακίνητα: Τι αλλάζει σε Airbnb, ενοίκια, φόρους και αντικειμενικές αξίες

E-Daily 2.TopNews 23.06.2026
Νέοι κόφτες σε Airbnb, υποχρεωτική τραπεζική πληρωμή ενοικίων, τριετής φοροαπαλλαγή και αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες φέρνουν ανακατατάξεις στην αγορά ακινήτων.

Αργεντινή – Αυστρία 2‑0: Πρόκριση και ρεκόρ για τον Μέσι!

Αθλητικά Νέα Χτες
Διπλό ρεκόρ Μέσι στο ημίχρονο – Η Αργεντινή πέρασε στην επόμενη φάση

Καναδάς: Πυροβολισμοί στο Μόντρεαλ, τρεις νεκροί ανάμεσά τους ο ύποπτος

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η επαρχία του Κεμπέκ εξέδωσε συναγερμό για κατ` οίκον περιορισμό έπειτα από την ανταλλαγή πυροβολισμών

Πέθανε στα 94 του ο Κλάιβ Ντέιβις, ο άνθρωπος πίσω από τις καριέρες θρύλων της μουσικής

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο Κλάιβ Ντέιβις ξεκίνησε ή αναβίωσε τις καριέρες σούπερ σταρ όπως η Τζάνις Τζόπλιν, η Γουίτνεϊ Χιούστον, ο Κάρλος Σαντάνα και η Αλίσια Κιζ

Βουλή: Αρση της ασυλίας της Κωνσταντοπούλου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας

E-Daily 2.TopNews Χτες
Θετική κατά πλειοψηφία γνωμοδότηση, για άρση της ασυλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, κατόπιν αναφοράς δικαστικής γραμματέως στη δίκη για τα Τέμπη και ένορκης εξέτασης τεσσάρων αστυνομικών

Τραγικό τέλος στην εξαφάνιση 47χρονου στο Ζωγράφου ‑ Νεκρός εντοπίστηκε στο Γουδή

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο 47χρονος είχε χαθεί από τις 14 Ιουνίου χωρίς κανένα ίχνος

Ο Φουρνιέ τήρησε την υπόσχεσή του: Έβαψε κόκκινα τα γένια του μετά την κατάκτηση της Euroleague από τον Ολυμπιακό

E-Daily 3.Left Χτες
Ο Γάλλος σταρ είχε συμφωνήσει με τον κουρέα του ότι, σε περίπτωση που ο Ολυμπιακός κατακτούσε την Euroleague, θα του έδινε ελεύθερο χέρι να κάνει ό,τι ήθελε στα γένια του