E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Υπερβαίνει τα 7 εκατομμύρια ο πληθυσμός της Ελλάδας που δεν εργάζεται

Χώρα ανέργων και συνταξιούχων

Δημοσίευση 9/11/2015 | 14:41

Υπερβαίνει τα 7 εκατομμύρια ο πληθυσμός της Ελλάδας που δεν εργάζεται

Χώρα συνταξιούχων, ανέργων και οικονομικά μη ενεργών πολιτών είναι σήμερα η Ελλάδα, με ανάλογες συνέπειες στην οικονομία και στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Όπως αναφέρουν σε άρθρο τους «Τα Νέα», συνολικά ο πληθυσμός της Ελλάδας που δεν εργάζεται υπερβαίνει τα 7 εκατομμύρια.

«Μια χώρα όπως η Ελλάδα, με 4.740.000 άτομα εργατικό δυναμικό, 3.500.000 άτομα στην απασχόληση, 1.240.000 άτομα στην ανεργία και 2.650.000 άτομα στη σύνταξη, δεν μπορεί να προσδοκά ούτε αποκατάσταση των σοβαρών ανισορροπιών στη βιωσιμότητα και κοινωνική αποτελεσματικότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, ούτε ανάταξη του κοινωνικοοικονομικού σχηματισμού. Σε μία τέτοια προοπτική εγκυμονείται ο κίνδυνος μονιμοποίησης της φτωχοποίησης σημαντικού τμήματος του πληθυσμού και σοβαρής καθίζησης του τεχνολογικού και παραγωγικού υπόβαθρου», λέει ο ομότιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Σάββας Ρομπόλης.

Εντυπωσιακά τα στοιχεία

  • Ο αριθμός των συνταξιούχων (στοιχεία 2015) της χώρας ανέρχεται σε 2.656.007 άτομα. Έως 50% είναι οι μειώσεις στις συντάξεις λόγω μνημονίων, ενώ έρχεται και νέο ψαλίδι, λόγω των μέτρων που προβλέπει το τρίτο μνημόνιο.
  • Οι 6 στους 10 συνταξιούχους στη χώρα μας έχουν σύνταξη κάτω από 700 ευρώ, και μάλιστα το 44,8% παίρνει σύνταξη κάτω των 665 ευρώ, το όριο της σχετικής φτώχειας.
  • Ο αριθμός των ανέργων κινείται στα 1.196.736 άτομα. Οι προβλέψεις της Κομισιόν για την ανεργία στη χώρα μας προβλέπουν ότι φέτος θα διαμορφωθεί στο 25,7% και το 2016 στο 25,8%.
  • Σε 350.000 οικογένειες δεν υπάρχει εργαζόμενο μέλος. Η μακροχρόνια ανεργία κινείται στο 73,1% όταν κάθε άνεργος είναι περισσότερο από δυόμισι έτη άνεργος. Σήμερα καταγράφεται ένα παρατεταμένο υψηλό επίπεδο ανεργίας (25% φέτος, 9,5% το 2009), από το οποίο το 48,5% πλήττει τους νέους και τις νέες (18-24 ετών).
  • Οι 9 στους 10 ανέργους βρίσκονται στο περιθώριο και δεν λαμβάνουν καμία απολύτως στήριξη από τον ΟΑΕΔ, ούτε ως επίδομα ανεργίας, ούτε ως επιδότηση απασχόλησης.
  • Ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός (όσοι δεν εργάζονται, ούτε αναζητούν εργασία) ανήλθε σε 3.296.280 άτομα.
  • Το σύνολο των απασχολούμενων αριθμεί 3.591.407 άτομα. Ο μέσος καθαρός μισθός σήμερα είναι κάτω από τα 815 ευρώ, ενώ με μηνιαίο μισθό 346 ευρώ απασχολείται μισό εκατομμύριο μερικώς απασχολούμενων. Παράλληλα, ένα εκατομμύριο είναι οι απλήρωτοι (από 1 έως 5 μήνες) εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα. Οι 7 στις 10 θέσεις εργασίας που ανοίγουν είναι προσωρινής απασχόλησης, οι λεγόμενες «ευέλικτες μορφές εργασίας».
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ζουν στους ‑43°C χωρίς ρεύμα και νερό εδώ και 10 χρόνια – Το ζευγάρι που γύρισε την πλάτη στον σύγχρονο κόσμο

Κόσμος 20.01.2026
Έχουν επιλέξει να ζου εκτός δικτύων, με φωτιά, ηλιακή ενέργεια και απόλυτη ηρεμία

Τηλεφώνημα για βόμβα σε δημοσιογραφικό όμιλο στο Μαρούσι

Ελλάδα 20.01.2026
Αγνωστος τηλεφώνησε στο ραδιόφωνο του Real FM

Σεισμός τώρα στη Λακωνία

Ελλάδα 20.01.2026
Το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται στα 22,6 χιλιόμετρα

Αυτά είναι τα ευρωπαϊκά προϊόντα που θα πληγούν από τους νέους δασμούς του Τραμπ

Κόσμος 20.01.2026
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ θέλει πάση θυσία να αποκτήσει τη Γροιλανδία και απειλεί τους Ευρωπαίους που θα αντιταχθούν στο πλάνο του με νέους δασμούς

Βόρειο Σέλας και στην Ελλάδα λόγω ισχυρής ηλιακής καταιγίδας

Ελλάδα 20.01.2026
Εντυπωσιακές εικόνες από Χορτιάτη και Κέρκυρα

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν καθαίρεσε αντιπρόεδρο «επιτόπου»: «Ήταν σαν κατσίκα να σέρνει κάρο»

Κόσμος 20.01.2026
Δημόσια επίπληξη για «ανικανότητα» και «ηττοπάθεια» εν μέσω προετοιμασίας του συνεδρίου του Κόμματος Εργατών

Τραμπ: 100% θα επιβάλλω δασμούς σε ευρωπαϊκές χώρες αν δεν δεχθούν τον έλεγχο της Γροιλανδίας

Κόσμος 20.01.2026
Ευρωπαϊκή αντίδραση για την κυριαρχία της Γροιλανδίας και έκτακτη σύνοδος της ΕΕ

Μπράιτον‑Μπόρνμουθ 1‑1: Αδιανόητο ψαλιδάκι από τον Κωστούλα, δείτε το γκολ

Αθλητικά Νέα 20.01.2026
Μπήκε αλλαγή και χάρισε τον βαθμό στην ομάδα του

Ισχυρή ηλιακή καταιγίδα «χτυπά» τη Γη: Συναγερμός σε δίκτυα και δορυφόρους ‑ Σπάνιο βόρειο σέλας

Tech + Science 20.01.2026
H τρέχουσα ηλιακή καταιγίδα θεωρείται η ισχυρότερη που έχει παρατηρηθεί «από το 2003», σύμφωνα με τους επιστήμονες

Παραιτείται ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ

Κόσμος Χτες
Eξέλιξη που αναμένεται να πυροδοτήσει σημαντικές πολιτικές ανακατατάξεις στη χώρα.