E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σκληρές εικόνες: Η τελευταία φορά που έπεσε ελληνικό αεροσκάφος

Το 1989 στη Σάμο το δυστύχημα της Ολυμπιακής συγκλόνισε το πανελλήνιο

Δημοσίευση 7/11/2015 | 00:17

Σκληρές εικόνες: Η τελευταία φορά που έπεσε ελληνικό αεροσκάφος

Τα αεροπρικά ατυχήματα μπορεί στις μέρες μας να είναι πλέον αρκετά σπάνια, ωστόσο κάθε φορά που συμβαίνουν προκαλούν συζητήσεις σε όλο τον κόσμο για την ασφάλεια των αερομεταφορών.

Στην Ελλάδα το τελευταίο αεροπορικό δυστύχημα μπορεί να ήταν το 2005, με το Boeing 737 της κυπριακής Helios, όμως η τελευταία φορά που αεροσκάφος ελληνικής αεροπορικής εταιρείας συνετρίβη ήταν 26 χρόνια πριν.

Ήταν 3 Αυγούστου του 1989 όταν ένα μικρό δικινητήριο αεροπλάνο της Ολυμπιακής Αεροπλοΐας συνετρίβη στο όρος Κέρκης στη Σάμο. Επρόκειτο για την πτήση  ΟΑ 545 από την Θεσσαλονίκη με προορισμός την Σάμο. Το αεροσκάφος  ήταν τύπου Shorts 330-200 με νηολόγιο SX-BGE και ονομασία «Νήσος Μήλος»

Το ελικοφόρο αεροσκάφος, που διεθνώς αποκαλούνταν  «ιπτάμενο κουτί παπουτσιών» λόγω του περίεργου τετραγωνισμένου σχήματός του, απογειώθηκε από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης το μεσημέρι της 3ης Αυγούστου 1989 με προορισμό το αεροδρόμιο «Πυθαγόρας» στη Σάμο, ένα γνωστό για την δυσκολία προσέγγισης του αεροδρόμιο.

Η πτήση 545 εκείνη τη μέρα μετέφερε 31 επιβάτες και 3 μέλη του πληρώματος.

Οι πιλότοι αποφάσισαν να αγνοήσουν την πτήση διΆοργάνων και να πετάξουν σε VMC συνθήκες, γεγονός που υποδηλώνει πτήση γνωστή και ως «εξΆόψεως», χωρίς δηλαδή την ιδιαίτερη χρήση οργάνων ναυτιλίας. Λόγω ανθρώπινου λάθους και ίσως και λόγω υπεροψίας από πλευράς κυβερνήτη, το μικρό αεροπλάνο προσκρούει εν μέσω νεφών στις πλαγιές του όρους Κέρκης στα βορειοδυτικά της Σάμου, με αποτέλεσμα τον ακαριαίο θάνατο όλων των επιβαινόντων.

Το σημείο της πρόσκρουσης, λόγω της χαμηλής νέφωσης στην περιοχή και της μη πρόκλησης πυρκαγιάς, εντοπίστηκε μετά από ένα 24ωρο από ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας.

Τραγική ειρωνία, είναι το δεύτερο αεροσκάφος της Ολυμπιακής που χάνεται και φέρει και αυτό το όνομα «Νήσος Μήλος», μετά το YS-11 που συνετρίβη στην Κοζάνη το 1976.

Στις εφημερίδες της εποχής δημοσιεύτηκαν ανατριχιαστικές φωτογραφίες από τα συντρίμια του αεροσκάφους, με τα διαμελισμένα πτώματα των επιβατών. Η τακτική αυτή ήταν συνηθισμένη εκείνη την εποχή για τις εφημερίδες που προσπαθούσαν να ανταγωνιστούν την τηλεόραση.

Δείτε βίντεο από το τότε ρεπορτάζ της ΕΡΤ, του δημοσιογράφου και μετέπειτα υπουργού Αργύρη Ντινόπουλου:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο άνθρωπος που δεν είδε ποτέ γυναίκα, αυτοκίνητο ή κινηματογράφο ‑ Η απίστευτη αληθινή ιστορία

E-Daily 1.Hero 10.07.2026
Η απίστευτη ιστορία που μοιάζει βγαλμένη από μυθιστόρημα

Ανεβάζεις βίντεο στο Facebook; Ίσως χάνεις μια ευκαιρία να βγάζεις χρήματα

E-Daily 3.Left 10.07.2026
Δεν χρειάζεται να είσαι διάσημος influencer για να κερδίζεις από τα βίντεό σου. Αν δημιουργείς πρωτότυπο περιεχόμενο, το Facebook μπορεί να γίνει μια επιπλέον πηγή εισοδήματος.

Το πανέμορφο κτίριο της Ύδρας που λίγοι ξέρουν και όλοι θα ήθελαν να δουν

E-Daily 3.Left 10.07.2026
Από σπίτι ήρωα του 1821 σε στέκι καλλιτεχνών - Η απίθανη μεταμόρφωση ενός αρχοντικού

Έχεις ρίζες από τον Πόντο ή τη Μικρά Ασία; Αυτό το αρχείο μπορεί να κρύβει το οικογενειακό σου παρελθόν

E-Daily 3.Left Χτες
Η Επιτροπή Ποντιακών Μελετών διέσωσε και δημοσίευσε τον ονομαστικό κατάλογο που συνέταξε το υπουργείο Γεωργίας, με στοιχεία για χιλιάδες οικογένειες προσφύγων που εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα.

Έμφυλη βία: Ένα νέο, ελληνικό, σχολικό βιβλίο δίνει λάθος συμβουλές στα κορίτσια

E-Daily 3.Left Χτες
Εν έτει 2026, ένα νέο σχολικό εγχειρίδιο για την έμφυλη βία κατηγορείται ότι διδάσκει στα κορίτσια πώς να προστατεύονται, αντί να διδάσκει στα αγόρια να μην κακοποιούν.

Αυτός είναι ο φυσικός θηρευτής του λαγοκέφαλου στις ελληνικές θάλασσες

E-Daily 3.Left Χτες
Ο απόλυτος κυρίαρχος απέναντι στον τοξικό εισβολέα

Πώς θα ήταν μια πόλη στη Σελήνη σε 100 χρόνια από τώρα; Η Luna Prime και ο εφιάλτης της

E-Daily 3.Left Χτες
Το δέλεαρ της βαρύτητας και η τεχνολογία επιβίωσης

Η Λουπίτα Νιόνγκο τα έβαλε με τον Όμηρο, αλλά μήπως βιάστηκε λίγο;

E-Daily 3.Left Προχτές
Η Λουπίτα Νιόνγκο ρώτησε γιατί ο Όμηρος δεν έδωσε χώρο στις γυναίκες - αλλά η απάντηση δεν είναι τόσο απλή

Το πάρτι της Πάρις Χίλτον και ο «Ρομπέν των Δασών» που έκλεψε μια τούρτα 3.200 δολαρίων

E-Daily 3.Left Προχτές
Ο απρόσκλητος μουσικός και η τούρτα των χιλιάδων δολαρίων