E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Βραβεύτηκε Αφγανή που ίδρυσε κρυφά σχολεία την εποχή των Ταλιμπάν

Η Sakena Yacoobi είναι η φετινή νικήτρια του WISE

Δημοσίευση 6/11/2015 | 00:06

Βραβεύτηκε Αφγανή που ίδρυσε κρυφά σχολεία την εποχή των Ταλιμπάν

Στην Αφγανή Sakena Yacoobi, που είχε ιδρύσει κρυφά σχολεία επί των ημερών του καθεστώτος των Ταλιμπάν, απονεμήθηκε φέτος το διεθνές βραβείο WISE του οργανισμού  World Innovation Summit for Education. 

Το 1995 ιδρύεται το Ινστιτούτο Μάθησης του Αφγανιστάν (AIL) από τη Sakena Yacoobi, το οποίο παρέχει εκπαίδευση και ιατρική φροντίδα σε καταυλισμούς Αφγανών προσφύγων στο Πακιστάν.

Επιπλέον, η Yacoobi είχε στήσει και κρυφά σχολεία σε σπίτια, τα οποία έκλεισαν όταν οι Ταλιμπάν έφυγαν από την εξουσία, το 2001.

Από τότε, το συγκεκριμένο ίδρυμα επέκτεινε το έργο του, στηρίζοντας το δικαίωμα της μάθησης 12 εκατομμυρίων ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και πολλών κοριτσιών, σε αγροτικές και περιθωριοποιημένες περιοχές του Αφγανιστάν, όπως αναφέρει ο οργανισμός World Innovation Summit for Education (WISE). Μάλιστα, ο ίδιος οργανισμός ανακοίνωσε πως βράβευσε τη Yacoobi για την προαγωγή της εκπαίδευσης σε περιθωριοποιημένες κοινότητες.

Όπως δήλωσε η ίδια όταν παρέλαβε το βραβείο της στην Ντόχα του Κατάρ, ο τίτλος που της απονεμήθηκε έχει ξεχωριστή σημασία, μιας και αυτή η περίοδος είναι πολύ κρίσιμη για τη χώρα της, ενώ αφιέρωσε το βραβείο στο Ινστιτούτο AIL και σε όλους εκείνους που μορφώνονται εκεί.

Εκτός από τα προαναφερθέντα, η Yacoobi έχει ιδρύσει επίσης ιδιωτικά σχολεία, έναν ραδιοφωνικό σταθμό και σχεδιάζει να ιδρύσει ένα πανεπιστήμιο για γυναίκες, καθώς και έναν τηλεοπτικό σταθμό.

Στην τελετή βράβευσής της ήταν παρούσα και η πρώτη κυρία ων ΗΠΑ, Michelle Obama, η οποία εκφώνησε και μια τιμητική ομιλία για το έργο της Yacoobi, η οποία ανέφερε πως χάρη σε αυτό το βραβείο, το Ινστιτούτο και αυτή μπορούν να παρέχουν εκπαίδευση σε ακόμα περισσότερους συμπατριώτες της, δίνοντάς τους δύναμη και υπομονή για να συνεχίσουν τη ζωή τους, παρά τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζουν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ροζ, ματωμένο και άλλα: Γιατί δίνουμε ονόματα στα φεγγάρια;

Stories 14.04.2026
Το φεγγάρι δεν αλλάζει χρώμα – αλλά σίγουρα αλλάζει όνομα

Αγίου Γεωργίου 2026: Πότε «πέφτει» εφέτος η γιορτή

Ιστορικά 14.04.2026
Πρόκειται για κινητή γιορτή

Η «βυθισμένη πολιτεία» που κρύβει σπίτια, δρόμους και μια ολόκληρη γέφυρα

Stories 14.04.2026
Bρίσκεται σε βάθος που φτάνει τα 80 μέτρα, όπου το φως του ήλιου δεν φτάνει σχεδόν καθόλου

Η ομάδα 5x5 που έγινε καταφύγιο για πατέρες που πενθούν

Stories 14.04.2026
Μια κοινότητα που δεν αφήνει κανέναν μόνο

Το ρολόι που «ήταν εκεί» όταν γράφτηκε ιστορία: Χτύπησε στους ρυθμούς του Michael Jackson

Μουσική 11.04.2026
Πόσο αξίζει ένα κομμάτι από την κορυφή της μουσικής;

Οι συνήθειες που «προδίδουν» υψηλό IQ: Τι αποκαλύπτει η Τεχνητή Νοημοσύνη

Νέα Εποχή 11.04.2026
Δεν είναι αυτό που φαντάζεσαι: Πώς σκέφτονται και λειτουργούν στην καθημερινότητα τα άτομα με υψηλή νοημοσύνη

Οι άνθρωποι που μπήκαν στον πόλεμο για να τον δείξουν σε εμάς

Ιστορικά 11.04.2026
Οι φωτορεπόρτερ που είδαν όσα δεν θέλουμε να δούμε