E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Βραβεύτηκε Αφγανή που ίδρυσε κρυφά σχολεία την εποχή των Ταλιμπάν

Η Sakena Yacoobi είναι η φετινή νικήτρια του WISE

Δημοσίευση 6/11/2015 | 00:06

Βραβεύτηκε Αφγανή που ίδρυσε κρυφά σχολεία την εποχή των Ταλιμπάν

Στην Αφγανή Sakena Yacoobi, που είχε ιδρύσει κρυφά σχολεία επί των ημερών του καθεστώτος των Ταλιμπάν, απονεμήθηκε φέτος το διεθνές βραβείο WISE του οργανισμού  World Innovation Summit for Education. 

Το 1995 ιδρύεται το Ινστιτούτο Μάθησης του Αφγανιστάν (AIL) από τη Sakena Yacoobi, το οποίο παρέχει εκπαίδευση και ιατρική φροντίδα σε καταυλισμούς Αφγανών προσφύγων στο Πακιστάν.

Επιπλέον, η Yacoobi είχε στήσει και κρυφά σχολεία σε σπίτια, τα οποία έκλεισαν όταν οι Ταλιμπάν έφυγαν από την εξουσία, το 2001.

Από τότε, το συγκεκριμένο ίδρυμα επέκτεινε το έργο του, στηρίζοντας το δικαίωμα της μάθησης 12 εκατομμυρίων ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και πολλών κοριτσιών, σε αγροτικές και περιθωριοποιημένες περιοχές του Αφγανιστάν, όπως αναφέρει ο οργανισμός World Innovation Summit for Education (WISE). Μάλιστα, ο ίδιος οργανισμός ανακοίνωσε πως βράβευσε τη Yacoobi για την προαγωγή της εκπαίδευσης σε περιθωριοποιημένες κοινότητες.

Όπως δήλωσε η ίδια όταν παρέλαβε το βραβείο της στην Ντόχα του Κατάρ, ο τίτλος που της απονεμήθηκε έχει ξεχωριστή σημασία, μιας και αυτή η περίοδος είναι πολύ κρίσιμη για τη χώρα της, ενώ αφιέρωσε το βραβείο στο Ινστιτούτο AIL και σε όλους εκείνους που μορφώνονται εκεί.

Εκτός από τα προαναφερθέντα, η Yacoobi έχει ιδρύσει επίσης ιδιωτικά σχολεία, έναν ραδιοφωνικό σταθμό και σχεδιάζει να ιδρύσει ένα πανεπιστήμιο για γυναίκες, καθώς και έναν τηλεοπτικό σταθμό.

Στην τελετή βράβευσής της ήταν παρούσα και η πρώτη κυρία ων ΗΠΑ, Michelle Obama, η οποία εκφώνησε και μια τιμητική ομιλία για το έργο της Yacoobi, η οποία ανέφερε πως χάρη σε αυτό το βραβείο, το Ινστιτούτο και αυτή μπορούν να παρέχουν εκπαίδευση σε ακόμα περισσότερους συμπατριώτες της, δίνοντάς τους δύναμη και υπομονή για να συνεχίσουν τη ζωή τους, παρά τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζουν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Έρχονται Ελλάδα 1.200 millionaires με 7,7 δισ. ευρώ στις βαλίτσες τους

Stories 24.11.2025
Στην όγδοη θέση παγκοσμίως η χώρα μας

Στο Μεξικό, χωρίς νυχτερίδες δε θα υπήρχε τεκίλα

Stories 24.11.2025
Κι όμως, αυτές οι αόρατες υπάρξεις είναι οι αληθινοί αρχιτέκτονες πίσω από το πιο διάσημο ποτό του Μεξικού

«Σχολείο των γιαγιάδων»: Η απίστευτη ιστορία του πιο συγκινητικού σχολείου στον κόσμο

Stories 24.11.2025
Το Aajibaichi Shala έγινε σύμβολο έμπνευσης και δεύτερων ευκαιριών στη γυναικεία ζωή

Το τολμηρό πάρτυ ‑ «πείραμα» του `97 που τους έκανε για λίγο όλους ... ίδιους

Stories 24.11.2025
Ένα καλλιτεχνικό πείραμα που ανέτρεψε όσα θεωρούμε δεδομένα για την κοινωνική αλληλεπίδραση

Ξέρετε τι είναι το FOMO: Το FOFO όμως είναι πολύ χειρότερο

Stories 24.11.2025
Πιο βαθύ και μάλλον πιο τραυματικό

Η πόλη που «έσβησε» τον ήλιο: Δεν θα ξαναδεί φως μέχρι τον Ιανουάριο του 2026

Stories 24.11.2025
64 ημέρες απόλυτου χειμώνα: Η αμερικανική πόλη που αποχαιρετά τον ήλιο

Το λάθος που τον τελείωσε: Η επιστολή που πρόδωσε έναν μυστικό δολοφόνο δεκαετιών

Πρόσωπα 24.11.2025
Πώς ο Ρόμπερτ Ντερστ αποκάλυψε μόνος του τα εγκλήματά το

«Ξύλινα κουτιά»: Τα πρωτότυπα έπιπλα του Μεσαίωνα και η έξυπνη χρήση τους

Ιστορικά Χτες
Όταν η ανάγκη γέννησε μια από τις πιο πρωτότυπες λύσεις ύπνου της ιστορίας

Το μυστικό γιατί οι άνθρωποι διψούν για Χριστούγεννα ‑ και πώς η Mariah Carey το κατάλαβε πρώτη

Stories Χτες
Γιατί οι άνθρωποι νιώθουν την ανάγκη να γιορτάζουν όλο και συχνότερα τα Χριστούγεννα

3 celebrities που οι γονείς τους δεν τους έδωσαν ούτε ένα δολάριο για βοήθεια

Stories Χτες
Συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες