E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Έρχεται ρήτρα ηλικίας στις περικοπές των συντάξεων

Μέχρι και 12% οι μειώσεις

Δημοσίευση 5/11/2015 | 11:42

Έρχεται ρήτρα ηλικίας στις περικοπές των συντάξεων

Ρήτρα ορίου ηλικίας και χρόνου ασφάλισης προβλέπει το βασικό σενάριο που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας για τις επερχόμενες μειώσεις που θα υποστούν 2,6 εκατ. συνταξιούχοι. 

Οι περικοπές εκτιμάται ότι θα κυμαίνονται από  3% έως 10-12%. Τα ποσοστά των μειώσεων θα προσαρμόζονται ανάλογα με το ηλικιακό όριο, που θα ληφθεί υπόψη για τις μειώσεις, και το οποίο θα ξεκινά ή από τα 50 ή από τα 55 έτη. Έτσι, ανάλογα με το ποια θα είναι η ηλικία που θα ληφθεί ως κριτήριο για τη μείωση της σύνταξης, θα μεταβάλλονται και τα ποσοστά των περικοπών που θα γίνονται σε αυτές.

Ποιοι θα εξαιρεθούν

Όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος», τα παραπάνω σενάρια λαμβάνουν υπόψιν όλες ανεξαιρέτως τις συντάξεις, το αν όμως θα υπάρξουν εξαιρέσεις από αυτά θα εξαρτηθεί από το αν το υπουργείο Εργασίας επιλέξει τελικά να περικοπούν και οι συντάξεις των 600 ευρώ ή αν θα περικόψει ποσά μόνο από τους συνταξιούχους που λαμβάνουν πάνω από 1.000 ευρώ.

Πάντως, το πιο πιθανό σενάριο θέλει, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, να μην γίνονται περικοπές στις πολύ χαμηλές συντάξεις, έως τα 600 ή τα 700 ευρώ στην καλύτερη περίπτωση, καθώς οι περικοπές δεν θα είναι οριζόντιες, αλλά θα βασίζονται σε κοινωνικά κριτήρια.

Πώς θα γίνουν οι μειώσεις

Οι μειώσεις θα φτάσουν το 10-12% για τους 50άρηδες που αποχώρησαν με λίγα ένσημα, ενώ το ψαλίδι θα είναι μικρότερο για όσους συνταξιοδοτήθηκαν μετά τα 60.

Από τις μειώσεις που πρόκειται να γίνουν δεν πρόκειται να γλιτώσει κανείς, καθώς αφορούν όλα τα ταμεία. Παρ' όλα αυτά, οι μικρότερες απώλειες θα γίνουν στους συνταξιούχους των τραπεζών, των ΔΕΚΟ και του Δημοσίου, ενώ μικρές θα είναι και οι απώλειες για τους συνταξιούχους του ΙΚΑ.

Τις μεγαλύτερες απώλειες θα υποστούν οι 50άρηδες οι οποίοι αποχώρησαν με πλήρη σύνταξη από το Δημόσιο και από τα πρώην ειδικά ταμεία (ΔΕΚΟ, τραπεζών) με 25 έως 30 χρόνια ασφάλισης, ενώ όσοι πήραν σύνταξη από τα 60 και μετά, και έχουν άρα περισσότερα χρόνια ασφάλισης, θα υποστούν μικρότερες μειώσεις.

Μειώσεις θα υποστούν και οι ασφαλισμένοι οι οποίοι αν και αποχώρησαν στα 65 ή 67 έτη, έχουν πληρώσει εισφορές μόνο για 15 χρόνια και παρ' όλα αυτά παίρνουν σύνταξη που αντιστοιχεί σε εισφορές 25 ετών.

Στο ΙΚΑ, για παράδειγμα, τα λίγα χρόνια ασφάλισης οδηγούν στη λήξη της κατώτατης σύνταξης των 486 ευρώ, ενώ όσοι έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος παίρνουν και ΕΚΑΣ 230 ευρώ, άρα η συνολική σύνταξή τους φτάνει τα 716 ευρώ, σύνταξη την οποία παίρνουν όσοι έχουν καταβάλει εισφορές 25 ή 30 χρόνων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μετά το Κατάρ κλείνει κάνουλες και το Κουβέιτ: Το ντόμινο από τους μεγάλους παραγωγούς θα εκτοξεύσει το πετρέλαιο

Οικονομία 06.03.2026
Τα πρώτα σημάδια περικοπών και ο κορεσμός των αποθηκών δίνουν ώθηση στις τιμές του πετρελαίου

Οι χρήστες του ChatGPT το «ξεφορτώνονται» μαζικά: Οι απεγκαταστάσεις της εφαρμογής αυξήθηκαν κατά 295% σε μία μόνο ημέρα

Tech + Science 06.03.2026
Χάνει χρήστες το ChatGPT ή είναι η έξαρση στις απεγκαταστάσεις μια βραχυπρόθεσμη αντίδραση; Τα σενάρια της «μαζικής φυγής»

Εντυπωσιακό βίντεο από τον απόπλου της φρεγάτας Κίμων από Λιμένα Λεμεσού

Ελλάδα 06.03.2026
Οι δυνατότητες της φρεγάτας «Κίμων»

Ανησυχητική εξέλιξη στο Ισραήλ: Κατηγορούν το Ιραν πως ρίχνει βόμβες διασποράς

Κόσμος 06.03.2026
Πως λειτουργεί το απαγορευμένο αμφιλεγόμενο όπλο

Η στιγμή που βόμβα πέφτει κοντά στο συνεργείο του Mega στον Λίβανο: Η αντίδραση της δημοσιογράφου

Κόσμος 06.03.2026
Συγκλονιστικά πλάνα από τα σύνορα Ισραήλ και Λιβάνου

Συνελήφθη ο άνδρας που απειλούσε ότι έχει εκρηκτικά έξω από τη ΓΑΔΑ

Ελλάδα 06.03.2026
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πρόκειται για αλλοδαπό

Ένας Έλληνας μετέφερε το πρώτο φορτίο πετρελαίου από τη μετά Μαδούρο Βενεζουέλα

Κόσμος 06.03.2026
Ο εφοπλιστής Τσάκος και το πρώτο φορτίο πετρελαίου που έφυγε από τη Βενεζουέλα μετά τη σύλληψη Μαδούρο από την κυβέρνηση Τραμπ.

Ιρανοί παρακρατικοί ντύνονται γυναίκες για να κρυφτούν από τα ισραηλινά drone

Κόσμος 06.03.2026
Ιρανοί αξιωματούχοι ντύνονται με τσαντόρ και γυναικεία ρούχα για να γλιτώσουν από τα ισραηλινά drone, με τον αρχηγό της Μπασίτζ στην Τεχεράνη να κρύβεται πίσω από το ίδιο σύμβολο καταπίεσης των Ιρανών γυναικών

Τραμπ: Καμία συμφωνία με το Ιράν, μόνο παράδοση άνευ όρων και μετά θα επιλέξουμε τον νέο ηγέτη

Κόσμος 06.03.2026
Ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε τους συμμάχους των ΗΠΑ να εργαστούν για να «κάνουν το Ιράν μεγάλο ξανά»