E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η Εθνική τράπεζα πουλά την Finansbank και αποχωρεί από την Τουρκία

Στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης

Δημοσίευση 4/11/2015 | 01:09

Η Εθνική τράπεζα πουλά την Finansbank και αποχωρεί από την Τουρκία

Εννιά χρόνια μετά την εξαγορά της Finansbank, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος αποφάσισε να πωλήσει το σύνολο των μετοχών της τουρκικής τράπεζας, στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης.

Η ΕΤΕ εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

«Στο πλαίσιο των οριζoμένων στο κανονιστικό πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης αναφορικά με την προετοιμασία και υποβολή του σχεδίου άντλησης κεφαλαίων και του σχεδίου αναδιάρθρωσης προς τις αρμόδιες εποπτικές αρχές, η Εθνική Τράπεζα ενημερώνει τους επενδυτές για την πρόθεσή της να προχωρήσει, υπό την προϋπόθεση λήψης των απαραίτητων εποπτικών και εταιρικών εγκρίσεων, στην πώληση του συνόλου της συμμετοχής της στην Finansbank».

Παράλληλα, ενημερώνει ότι «σχετικά με τις συνεχιζόμενες επαφές της Τράπεζας με τις εποπτικές αρχές και προς ενημέρωση του επενδυτικού κοινού, η Τράπεζα έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα της μία παρουσίαση στην οποία συνοψίζονται οι υποβαλλόμενες δράσεις του σχεδίου άντλησης κεφαλαίων. Η εν λόγω παρουσίαση, η οποία έχει δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα της Τράπεζας, περιλαμβάνει επίσης την επικαιροποίηση των μεσοπροθέσμων στόχων της Τράπεζας».

Η πώληση του συνόλου της συμμετοχής στη Finansbank αποφασίστηκε προκειμένου να καλυφθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες, όπως προσδιορίστηκαν από το stress test.

Προτάσεις για την εξαγορά της Finansbank έχουν καταθέσει, μεταξύ άλλων, η τουρκική τράπεζα Fibabanka, η Qatar National Bank (QNB) και η Garanti Bank, η δεύτερη μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα της Τουρκίας. Αναλυτές εκτιμούν ότι η λογιστική αξία της Finasbank διαμορφώνεται κοντά στα 3 δισ. ευρώ, ενώ στο επίπεδο της λογιστικής αξίας εκτιμάται ότι θα κινηθούν και οι προσφορές για την εξαγορά της. Η αγορά της Τουρκίας αποτελεί το 72% των εργασιών του Ομίλου Εθνικής Τράπεζας στο εξωτερικό. Είναι χαρακτηριστικό, ότι τα υπόλοιπα δανείων στην Τουρκία διαμορφώνονται στα περίπου 17 δισ. ευρώ έναντι δανείων ύψους 6,2 δισ. ευρώ που έχουν χορηγηθεί στις υπόλοιπες αγορές των Βαλκανίων (Βουλγαρία, Σκόπια, Αλβανία, Ρουμανία και Σερβία). Η εξαγορά της Finansbank πραγματοποιήθηκε το 2006.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μητσοτάκης για αγρότες: Η συντριπτική πλειοψηφία δεν είναι στα μπλόκα – Θέλουν διάλογο και τους «τραμπουκίζουν»

Ελλάδα 29.12.2025
«Αυτοί που φώναζαν για τον ΟΠΕΚΕΠΕ δεν στήριξαν τη μεταρρύθμιση στη Βουλή»

Ροδόπη: Αγρότες πέταξαν βαμβάκι και σανό στο γραφείο του Ευριπίδη Στυλιανίδη

Ελλάδα 29.12.2025
Κατά πληροφορίες, τόσο ο βουλευτής όσο και οι συνεργάτες του απουσίαζαν τη στιγμή της κινητοποίησης

Σέρρες: Αφαντος παραμένει ο διοικητής της πυροσβεστικής – «Δεν τον είδε κανείς»

Ελλάδα 29.12.2025
Οι έρευνες συνεχίζονται αδιάκοπα, με τις Αρχές να διατηρούν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά

Λαβρόφ: Οι Ουκρανοί επιχείρησαν να πλήξουν με 91 drones την κατοικία του Πούτιν – «Είναι ψέματα», λέει ο Ζελένσκι

Κόσμος 29.12.2025
Η Ρωσία αναμένεται να αλλάξει στάση στις διαπραγματεύσεις μετά την καταγγελλόμενη επίθεση - Αρνείται τις κατηγορίες η Ουκρανία

Συνελήφθη παίκτης του Κολοσσού Ρόδου για υπόθεση ναρκωτικών

Ελλάδα 29.12.2025
Σε βάρος του συλληφθέντα σχηματίστηκε δικογραφία

Κρήτη, Πομπηία και Στόουνχεντζ: Οι αρχαιολογικές ανακαλύψεις του 2025 που ανατρέπουν όσα γνωρίζαμε

Πολιτισμός 29.12.2025
Ο λαβύρινθος 4.000 ετών και ο μύθος του Μινώταυρου – Νέα ευρήματα σε Πομπηία, Ισπανία και Γαλλία

Google: Το «δώρο» στους χρήστες του Gmail – Η σημαντική αλλαγή που έρχεται σύντομα

Tech + Science 29.12.2025
Η Google λανσάρει μια νέα λειτουργία που θα επιτρέπει στους του Gmail να απαλλαγούν από τις… ντροπιαστικές διευθύνσεις.

ΑΑΔΕ: «Παγώνουν» 10 ψηφιακές εφαρμογές για δηλώσεις και πληρωμές την Πρωτοχρονιά

Οικονομία 29.12.2025
Η πρόσβαση στις ψηφιακές εφαρμογές «παγώνει» και θα επανέλθει την Παρασκευή 2 Ιανουαρίου

Πάτρα: Ανήλικος έπεσε από μπαλκόνι ‑ Μεταφέρθηκε στο Καραμανδάνειο

Ελλάδα 29.12.2025
Οι συνθήκες της πτώσης του ανήλικου διερευνώνται

Θεσσαλονίκη: Υπέστη καρδιακή ανακοπή ενώ πήγαινε στο φαρμακείο για τη μητέρα του

Ελλάδα 29.12.2025
Ο 55χρονος διασωληνώθηκε στο σημείο από διασώστες του ΕΚΑΒ και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Παπανικολάου

Τραγωδία στην Καλαμπάκα: Δύο αδέλφια νεκρά από αναθυμιάσεις

Ελλάδα 29.12.2025
Πρόκειται για μία γυναίκα 65 ετών και έναν άνδρα 73 ετών, οι οποίοι φέρεται να έχασαν τη ζωή τους από αναθυμιάσεις, πιθανότατα προερχόμενες από ξυλόσομπα που χρησιμοποιούσαν για θέρμανση

Μουγκοπέτρος: Αθωωτική απόφαση από το δικαστήριο

Ελλάδα 29.12.2025
Το δικαστήριο αποφάσισε ότι ήταν αθώος για την κατηγορία της ενδοοικογενειακής απειλής, την οποία υπέβαλε η σύζυγός του ανήμερα των Χριστουγέννων, και οδήγησε στη σύλληψή του