E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Kαφές: Τελικά κάνει μόνο καλό

Ευρήματα πολλών ερευνών αποδεικνύουν τα πολλαπλά οφέλη του

Δημοσίευση 2/11/2015 | 00:07

Kαφές: Τελικά κάνει μόνο καλό

Πολλές φορές έχει επικριθεί ο καφές για τις βλαβερές επιπτώσεις που έχει στην υγεία μας. Ωστόσο, μήπως τελικά τα πλεονεκτήματα είναι πιο πολλά από όσα φανταζόμαστε;  

Ο αρθρογράφος των NYT Aaron E. Caroll παρέθεσε μια έρευνα που αποδεικνύει τα οφέλη του καφέ στον άνθρωπο. Αρχικά, αξιολογήθηκε η σχέση της κατανάλωσης καφεΐνης με τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, αποτελώντας μέρος έρευνας στην οποία αναλύθηκαν 36 μελέτες και τα αποτελέσματα ήταν μάλλον ικανοποιητικά. ¶νθρωποι που έπιναν ημερησίως 3 εως 5 κούπες καφέ εμφάνιζαν μειωμένη πιθανότητα για καρδιαγγειακές παθήσεις, σε δείγμα 1.270.000 συμμετεχόντων. Παράλληλα, όσοι κατανάλωναν από 5 κούπες και πάνω δεν είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσήσουν από εκείνους που δεν έπιναν καθόλου.

Αυτό που πρέπει απαραίτητα να γνωρίζουμε είναι ότι τα οφέλη παρέχει κατά βάση ο σκέτος καφές, και όχι ο αναμεμειγμένος με γάλα ή ζάχαρη (τον οποίο καταναλώνουν οι περισσότεροι). Αυτά τα είδη καφέ περιλαμβάνουν πολλές θερμίδες και υδατάνθρακες. Μια άλλη έρευνα συσχέτισε την κατανάλωση καφέ με τα εγκεφαλικά. Σε 11 μελέτες με τουλάχιστον 480.000 συμμετέχοντες αποδείχθηκε πως όσοι έπιναν 2 εως 6 κούπες καφέ ημερησίως είχαν μικρότερη πιθανότητα για εγκεφαλικό επεισόδιο, συγκριτικά με εκείνους που δεν έπιναν καθόλου.  

O καφές συμβάλλει και στην προστασία από την καρδιακή ανεπάρκεια. Και πάλι, τα δείγματα ήταν ικανοποιητικά για όσους έπιναν τουλάχιστον 4 κούπες καφέ, καθώς εμφάνιζαν μικρή πιθανότητα να πάθουν καρδιακή ανακοπή. Φυσικά, δεν επιβάλλεται να πίνει κανείς περισσότερους καφέδες από όσο αντέχει, αλλά η κατανάλωση συστηματικά συγκεκριμένης ποσότητας συμβάλλει στην πρόληψη ασθενειών που σχετίζονται με την καρδιά, και όχι μόνο.  

Πολλοί πιστεύουν, λανθασμένα, πως ο καφές συνδέεται με την εμφάνιση καρκίνου. Το 2007 έρευνα έδειξε πως η κατανάλωση τουλάχιστον 2 φλιτζανιών καφέ ανά ημέρα συνδέθηκε με μειωμένη πιθανότητα καρκίνου του ήπατος κατά 40%. Αναλύσεις που έγιναν μετέπειτα επιβεβαίωσαν αυτά τα ευρήματα, ενώ απέδειξαν πως ο καφές δεν συνδέεται ούτε με τον καρκίνο του προστάτη. Το ίδιο ισχύει και για τον καρκίνο του μαστού.  

Ο καρκίνος των πνευμόνων, σύμφωνα με έρευνες, όντως συνδέεται με τα υψηλά ποσοστά καφέ, αλλά μόνο σε περιπτώσεις καπνιστών. Αντίθετα, ο καφές για όσους δεν καπνίζουν μάλλον λειτουργεί προστατευτικά. Έρευνες λοιπόν καταλήγουν στο ότι όσο περισσότερο καφέ πίνουμε, τόσο μειώνεται η πιθανότητα και για εμφάνιση καρκίνου. Ο καφές, μάλιστα, βοηθά και όσους υποφέρουν από διάφορες παθήσεις του ήπατος, όπως η κίρρωση. Σε όσους πάσχουν ήδη από αυτή, ο καφές μειώνει τις πιθανότητες για εμφάνιση καρκίνου, ενώ φαίνεται να έχει θετικά αποτελέσματα σε θεραπεία κατά της ηπατίτιδας C. Οι ερευνητές επιμένουν πως θα έπρεπε να υποστηρίζεται περισσότερο η κατανάλωση του καφέ από όσους πάσχουν από καρκίνο του ήπατος.  

Επιπλέον, ο καφές συνδέεται με μείωση των πιθανοτήτων να εμφανίσουν ασθένειες νευρολογικού τύπου, όπως Πάρκινσον, ακόμη και Αλτσχάιμερ. Έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2005 παρουσιάζει τα θετικά αποτελέσματα του καφέ για τη μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 σε όσους έπιναν τουλάχιστον 6 έως 7 κούπες καφέ ημερησίως. Η τελευταία μελέτη δημοσιεύτηκε το 2014, συμπεριέλαβε δείγματα από 28 μελέτες, και δείχνει πως όσο περισσότερο καφέ –ακόμη και ντεκαφεϊνέ– πίνουμε, τόσο μικρότερη πιθανότητα έχουμε να νοσήσουμε από διαβήτη.  

Μήπως όμως σχετίζεται ο καφές με τη θνησιμότητα από κάποια άλλη αιτία; Δύο έρευνες που δημοσιεύτηκαν τον περασμένο χρόνο, στις οποίες εξετάστηκαν συνολικά 37 προηγούμενες μελέτες, απέδειξαν πως όσο περισσότερο καφέ καταναλώνουμε, τόσο χαμηλότερη είναι η πιθανότητα θνησιμότητας.  

Βέβαια, κανείς δεν πίνει καφέ σκεπτόμενος πόσο θα τον προστατέψει απέναντι σε ποια ασθένεια, αλλά όλες αυτές οι μελέτες και οι έρευνες αποδεικνύουν τελικά τα οφέλη αυτής της μάλλον παρεξηγημένης συνήθειας. H πρώτη φορά που επίσημα κάποια διατροφική συμβουλευτική επιτροπή μίλησε ανοιχτά για τα θετικά στοιχεία του καφέ ήταν πρόσφατα από το USDA. Βέβαια, σε όλα είναι καλό να υπάρχει μέτρο και οι έρευνες δεν συνιστούν να αρχίσουμε να πίνουμε διαρκώς μεγάλες ποσότητες καφέ, αλλά τα παραπάνω ευρήματα δείχνουν πως μόνο κακό δεν κάνει τελικά.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Nude αποχρώσεις για τα νύχια, που ταιριάζουν τέλεια σε όλα τα δέρματα

Body+Mind 09.09.2024
Iδανικά για την μετάβαση του Σεπτεμβρίου

Οι 8 ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου για να ανακαλύψεις τις βαθύτερες επιθυμίες σου

Body+Mind 09.09.2024
Μην περιμένεις να μάθεις από τους άλλους για εσένα, γιατί η αλήθεια βρίσκεται πάντα μέσα μας!

Τι είναι τα στικάκια νικοτίνης και πότε είναι επικίνδυνα

Body+Mind 09.09.2024
Γιατί είναι διαδεδομένα ανάμεσα στους νέους

Τα τρία ψάρια που πρέπει να σταματήσετε να τρώτε

Food Χτες
Μπορεί τα ψάρια να έχουν μεγάλη διατροφική αξία, αλλά υπάρχουν και κάποιες εξαιρέσεις

Ερευνητές αποκάλυψαν: Τι όνειρα βλέπουν τα σκυλιά;

Pets Χτες
Μάθε τι βλέπει ο σκύλος σου στον ύπνο του

Τι να προσθέσεις στη διατροφή σου, αν θες να χάσεις βάρος

Body+Mind Χτες
Νέα έρευνα αποθεώνει αυτήν την ευεργετική τροφή

Γιατί και πώς εμφανίζεται η ψαλίδα στα μαλλιά μας

Body+Mind Χτες
Η απλή μέθοδος για να την προλάβεις

3 ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον σύντροφό σας πριν συζήσετε

Σχέσεις Χτες
Είναι μια πραγματικά ευχάριστη στιγμή, αλλά είναι επίσης μια πολύ σημαντική

Μπορεί τελικά η διατροφή να σου προκαλέσει ακμή;

Body+Mind Προχτές
Αν και η διατροφή δεν είναι η μοναδική αιτία της ακμής, οι επιλογές που κάνουμε μπορούν να επηρεάσουν την κατάσταση του δέρματός μας.

Μια βιβλιοθήκη μέσα στο δάσος, σε υψόμετρο 1300 μέτρων

Ταξίδια Προχτές
Η Biblioteca del Lupo δεν είναι ένα συνηθισμένο βιβλιοπωλείο