E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τέλη κυκλοφορίας: Έρχονται αυξήσεις που αγγίζουν το 30%

Στο στόχαστρο τα... αντιρρυπαντικά!

Δημοσίευση 29/10/2015 | 09:05

Τέλη κυκλοφορίας: Έρχονται αυξήσεις που αγγίζουν το 30%

Τη λύση που θα δώσει τέλος στο ζήτημα της επιβολής ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση αναζητούν στην κυβέρνηση, εν μέσω σφοδρών πιέσεων από την πλευρά των δανειστών για υλοποίηση των δεσμεύσεων που θα ανοίξουν τον δρόμο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσα από την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Στο Μέγαρο Μαξίμου κάνουν πλέον δεύτερες σκέψεις αναφορικά με τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, καθώς το θέμα έχει εξελιχθεί σε ένα από τα δύο μεγάλα αγκάθια της διαπραγμάτευσης και το γεγονός ότι σέρνεται ουσιαστικά εδώ και έναν μήνα, παρά τις αρχικές εκτιμήσεις, έχει προκαλέσει φθορά στην κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να βρίσκεται σε αναζήτηση ισοδύναμων μέτρων ύψους σχεδόν 300 εκατ. ευρώ.

Η αντιστροφή κλίματος στο κυβερνητικό επιτελείο έρχεται μετά τις σφοδρές αντιδράσεις –καθώς δεν θίγονται μόνο τα υψηλά βαλάντια, αλλά και οι μικρομεσαίοι–, τους φόβους για περαιτέρω επιβάρυνση της ήδη δυσλειτουργικής δημόσιας Παιδείας, καθώς πολλές οικογένειες αναμένεται σε τυχόν υιοθέτηση του μέτρου να στείλουν τα παιδιά τους στα δημόσια σχολεία των χιλίων ελλείψεων, όσο κυρίως και μετά την ανοιχτή απόρριψη του σεναρίου κλιμακωτού ΦΠΑ που προωθούσε η κυβέρνηση από το κουαρτέτο των δανειστών και την Κομισιόν, που διεμήνυσαν πως ή θα επιβληθεί συνολικά ο αυξημένος ΦΠΑ 23% ή δεν θα επιβληθεί καθόλου.

«Ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση είναι ένα από τα ανοιχτά ζητήματα στις διαπραγματεύσεις και το πολεμάμε», ανέφερε χαρακτηριστικά την Τετάρτη από την Πάτρα η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου.

Η αύξηση των τελών κυκλοφορίας, σε κάποιες κατηγορίες οχημάτων, είναι όπως όλα δείχνουν ένα από τα ισοδύναμα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να μην εφαρμόσει τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση.
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, σε κάθε περίπτωση το συνολικό ποσό που θα κληθούν να καταβάλουν οι ιδιοκτήτες ΙΧ για φέτος θα είναι μεγαλύτερο από το 1,1 δισ. που έχει προϋπολογιστεί.

Χαρακτηριστικό είναι πως οι κλίμακες αύξησης των τελών που έχουν προταθεί έως τώρα είναι τέσσερις:

  • 1η κλίμακα: αύξηση 50 ευρώ
  • 2η κλίμακα: αύξηση 100 ευρώ
  • 3η κλίμακα: αύξηση 150 ευρώ
  • 4η κλίμακα: αύξηση 200 ευρώ.

Συνοπτικά, στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να αυξηθούν τα τέλη με:

  • Σύνδεση τιμής & κυβικών
  • Μεγαλύτερη αύξηση σε ακριβά και μεγάλου κυβισμού
  • Μικρότερη σε φθηνά χαμηλού κυβισμού
  • Κατάργηση εξαιρέσεων από τέλη κυκλοφορίας (αντιρρυπαντικά κλπ).
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Xάπι κατά της παχυσαρκίας μόλις πήρε το «πράσινο φως» στην Ευρώπη

E-Daily 3.Left 17.07.2026
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε για πρώτη φορά αγωνιστή GLP-1 σε μορφή χαπιού για τη διαχείριση του σωματικού βάρους σε ενήλικες με παχυσαρκία.

Μουντιάλ 2026: Ποιοι παίζουν στον μεγάλο τελικό και πού θα τον δείτε

E-Daily 3.Left 17.07.2026
Το πρόγραμμα του μικρού και του μεγάλου τελικού, με ώρες και κανάλια μετάδοσης για το ελληνικό κοινό.

Γνωστή Τουρκάλα τραγουδίστρια συνελήφθη για ναρκωτικά μαζί με άλλα διάσημα πρόσωπα

E-Daily 2.TopNews 17.07.2026
Η Σίλα Γκέντζογλου αναμένεται να αφεθεί ελεύθερη με περιοριστικούς όρους

Ραγδαίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας Γεροβασίλη, Καλαματιανός, Ζαμπάρας

E-Daily 2.TopNews 17.07.2026
Με την αποχώρηση Γεροβασίλη, Ζαμπάρα και Καλαματιανού, ο ΣΥΡΙΖΑ συρρικνώνεται στους 11 βουλευτές - ισόπαλος με την Ελληνική Λύση.

Η Γαλλία νομιμοποίησε το «δικαίωμα στον θάνατο» και τι προβλέπει ο νέος νόμος

E-Daily 2.TopNews 17.07.2026
Η Εθνοσυνέλευση ενέκρινε με οριακή πλειοψηφία νόμο που επιτρέπει την «βοήθεια στον θάνατο» για ανίατα ασθενείς, υπό αυστηρές προϋποθέσεις.

Aγρια επίθεση από σκύλο έξω από φούρνο στα Βριλήσσια ‑ δείτε τι συνέβη

E-Daily 2.TopNews 17.07.2026
Ένας 66χρονος τραυματίστηκε σοβαρά και ο σκύλος του σκοτώθηκε, ενώ η 48χρονη ιδιοκτήτρια του ζώου συνελήφθη για επικίνδυνη σωματική βλάβη και ζωοκτονία.

Καιρός: Τι αλλάζει στη θερμοκρασία την επόμενη εβδομάδα ‑ Τι δείχνουν οι χάρτες GFS και ECMWF

E-Daily 2.TopNews 17.07.2026
Έντονη ζέστη έως τις αρχές της εβδομάδας και απότομη πτώση της θερμοκρασίας από τα μέσα της - τα μοντέλα συγκλίνουν.

Τσίπρας: Δεν κατανοώ τους τζάμπα μάγκες αριστερούς που διαμαρτύρονται χωρίς να αναλαμβάνουν κυβερνητική ευθύνη

E-Daily 2.TopNews 17.07.2026
Ο πρόεδρος της ΕΛΑΣ μίλησε σε διαδικτυακή συνάντηση με μέλη του κόμματος, αφήνοντας αιχμές κατά του ΚΚΕ και παρουσιάζοντας τους τρεις πυλώνες του οικονομικού προγράμματος.

Σοκάρει η αναφορά Ρούμπιο στη δολοφονία της Βάγιας Νέστορα: «Πέθανε επειδή η κόρη της τόλμησε να είναι υποψήφια»

E-Daily 2.TopNews 17.07.2026
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ανέφερε την υπόθεση της 72χρονης από την Ελλάδα σε διάσκεψη με εκπροσώπους από πάνω από 60 χώρες στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Γιάννης Ραγκούσης αποχαιρέτησε τον ΣΥΡΙΖΑ με μια μόνο λέξη

E-Daily 2.TopNews 17.07.2026
Ο Γιάννης Ραγκούσης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής, αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με έναν λακωνικό αποχαιρετισμό.

Θύελλα αντιδράσεων: Σερβιτόρος μπήκε στη θάλασσα για να εξυπηρετήσει πελάτες

E-Daily 3.Left 17.07.2026
Βίντεο από παραλία της Πάρου ξαναανοίγει τη συζήτηση για την αξιοπρέπεια των εργαζομένων στον τουρισμό.

Σάλος στις ΗΠΑ: Σχολική αστυνομικός έκανε σeξ με συνάδελφό της μέσα σε γυμνάσιο την ώρα των μαθημάτων

E-Daily 3.Left 17.07.2026
Η 37χρονη σχολική αστυνομικός του Νάσβιλ παραιτήθηκε αφού παραδέχθηκε τουλάχιστον τέσσερις εpωτικές συναντήσεις με συνάδελφό της εντός σχολείου, ενώ μαθητές και εκπαιδευτικοί βρίσκονταν στους διαδρόμους.