E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τέλη κυκλοφορίας: Έρχονται αυξήσεις που αγγίζουν το 30%

Στο στόχαστρο τα... αντιρρυπαντικά!

Δημοσίευση 29/10/2015 | 09:05

Τέλη κυκλοφορίας: Έρχονται αυξήσεις που αγγίζουν το 30%

Τη λύση που θα δώσει τέλος στο ζήτημα της επιβολής ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση αναζητούν στην κυβέρνηση, εν μέσω σφοδρών πιέσεων από την πλευρά των δανειστών για υλοποίηση των δεσμεύσεων που θα ανοίξουν τον δρόμο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσα από την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Στο Μέγαρο Μαξίμου κάνουν πλέον δεύτερες σκέψεις αναφορικά με τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, καθώς το θέμα έχει εξελιχθεί σε ένα από τα δύο μεγάλα αγκάθια της διαπραγμάτευσης και το γεγονός ότι σέρνεται ουσιαστικά εδώ και έναν μήνα, παρά τις αρχικές εκτιμήσεις, έχει προκαλέσει φθορά στην κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να βρίσκεται σε αναζήτηση ισοδύναμων μέτρων ύψους σχεδόν 300 εκατ. ευρώ.

Η αντιστροφή κλίματος στο κυβερνητικό επιτελείο έρχεται μετά τις σφοδρές αντιδράσεις –καθώς δεν θίγονται μόνο τα υψηλά βαλάντια, αλλά και οι μικρομεσαίοι–, τους φόβους για περαιτέρω επιβάρυνση της ήδη δυσλειτουργικής δημόσιας Παιδείας, καθώς πολλές οικογένειες αναμένεται σε τυχόν υιοθέτηση του μέτρου να στείλουν τα παιδιά τους στα δημόσια σχολεία των χιλίων ελλείψεων, όσο κυρίως και μετά την ανοιχτή απόρριψη του σεναρίου κλιμακωτού ΦΠΑ που προωθούσε η κυβέρνηση από το κουαρτέτο των δανειστών και την Κομισιόν, που διεμήνυσαν πως ή θα επιβληθεί συνολικά ο αυξημένος ΦΠΑ 23% ή δεν θα επιβληθεί καθόλου.

«Ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση είναι ένα από τα ανοιχτά ζητήματα στις διαπραγματεύσεις και το πολεμάμε», ανέφερε χαρακτηριστικά την Τετάρτη από την Πάτρα η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου.

Η αύξηση των τελών κυκλοφορίας, σε κάποιες κατηγορίες οχημάτων, είναι όπως όλα δείχνουν ένα από τα ισοδύναμα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να μην εφαρμόσει τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση.
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, σε κάθε περίπτωση το συνολικό ποσό που θα κληθούν να καταβάλουν οι ιδιοκτήτες ΙΧ για φέτος θα είναι μεγαλύτερο από το 1,1 δισ. που έχει προϋπολογιστεί.

Χαρακτηριστικό είναι πως οι κλίμακες αύξησης των τελών που έχουν προταθεί έως τώρα είναι τέσσερις:

  • 1η κλίμακα: αύξηση 50 ευρώ
  • 2η κλίμακα: αύξηση 100 ευρώ
  • 3η κλίμακα: αύξηση 150 ευρώ
  • 4η κλίμακα: αύξηση 200 ευρώ.

Συνοπτικά, στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να αυξηθούν τα τέλη με:

  • Σύνδεση τιμής & κυβικών
  • Μεγαλύτερη αύξηση σε ακριβά και μεγάλου κυβισμού
  • Μικρότερη σε φθηνά χαμηλού κυβισμού
  • Κατάργηση εξαιρέσεων από τέλη κυκλοφορίας (αντιρρυπαντικά κλπ).
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πατέρας και γιος οι δράστες της επίθεσης στο Σίδνει της Αυστραλίας – Τουλάχιστον 16 νεκροί και δεκάδες τραυματίες

Κόσμος 15.12.2025
Ο πατέρας σκοτώθηκε από την αστυνομία, ενώ ο γιος παραμένει στο νοσοκομείο

Ατρόμητος – ΠΑΟΚ 2‑0: Ήταν κακός, έχασε και έπεσε στην 3η θέση

Αθλητικά Νέα Χτες
Επιστροφή στις νίκες για τους Περιστεριώτες

Παναιτωλικός – ΑΕΚ 0‑5: Ασταμάτητο το… τρένο του Νίκολιτς

Αθλητικά Νέα Χτες
Επιβλητική εμφάνιση από την Ένωση

Τροχαίο ατύχημα για τον Αρη Μουγκοπέτρο: «Για ακόμη μια φορά είχα άγιο»

Ελλάδα Χτες
Αντιμέτωπος με μια ακόμη δοκιμασία ήρθε σήμερα 14 Δεκεμβρίου ο Αρης Μουγκοπέτρος

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Κακουργηματικές διώξεις σε βάρος των συλληφθέντων

Ελλάδα Χτες
Μετά από πολύωρη διαδικασία η Ευρωπαία Εισαγγελέας απήγγειλε εναντίον τους βαρύτατες κατηγορίες

Χωρίς λεωφορεία η Αθήνα την Τετάρτη για έξι ώρες

Ελλάδα Χτες
Σε στάση εργασίας προχωρούν οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου - Ποιες ώρες δε θα κυκλοφορούν

Αυτή είναι η πρώτη χώρα στο κόσμο που προσφέρει δωρεάν το γυμναστήριο για τους νέους 16‑21 ετών

Κόσμος Χτες
Στόχος είναι η ενίσχυση της φυσικής δραστηριότητας και η προώθηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής στη νεότερη γενιά, σύμφωνα με την κυβέρνηση

Τρομοκρατική επίθεση με πυροβολισμούς σε διάσημη παραλία του Σίδνεϊ

Κόσμος Χτες
10 οι νεκροί, οι δράστες στόχευαν παιδιά

ΟΠΕΚΕΠΕ: Στην ευρωπαϊκή εισαγγελία οι 15 συλληφθέντες για το σκάνδαλο των παράνομων επιδοτήσεων

Ελλάδα Χτες
Αρνούνται όλες τις κατηγορίες και δηλώνουν ότι το κατηγορητήριο θα καταπέσει

Συνωμοσιολόγος έβγαλε στη φόρα sms του Τσάρλι Κερκ για τις πρώην του ‑ Έκρηξη της χήρας του

Κόσμος Προχτές
Η Κάντας Οουενς προκαλεί αντιδράσεις με αποκαλύψεις για τον Τσάρλι Κερκ, ενώ η Έρικα ζητά να σταματήσουν οι θεωρίες.