E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Συγκίνηση για τον 11χρονο τυφλό σημαιοφόρο στον Πειραιά

«Δεν το διάλεξα να γεννηθώ τυφλός. Αυτό που διάλεξα είναι να είμαι καλός μαθητής»

Δημοσίευση 27/10/2015 | 14:47

Συγκίνηση για τον 11χρονο τυφλό σημαιοφόρο στον Πειραιά

Πριν 11 χρόνια γεννήθηκε χωρίς την όρασή του, αυτό όμως δεν τον εμποδίζει να σηκώσει την 28η Οκτωβρίου τη σημαία του σχολείου του μιας και είναι αριστούχος. 




Ο Γιάννης Πολονύφης είναι ολικά τυφλός, παρόλα αυτά φοιτά στο 35ο Δημοτικό Σχολείο Πειραιά, μαζί με παιδιά που δεν έχουν προβλήματα όρασης. 

Οι συμμαθητές του καθημερινά του «δανείζουν» την όρασή τους όπου χρειάζεται και εκείνος χάρη στη δύναμη της θέλησής του έγινε σημαιοφόρος και ετοιμάζεται να προοδεύσει και στο Μουσικό Γυμνάσιο Αλίμου.



Δίπλα του, αθόρυβος εθελοντής ο συνταξιούχος πλέον δάσκαλος Ειδικής Αγωγής κ. Αλέξης Γκλίνος, ο πρώτος δάσκαλος που εφάρμοσε στην Ελλάδα το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ήλιος» που αφορά στην ένταξη τυφλών μαθητών σε κοινή σχολική τάξη.




«Πέρσι βγήκα στη σύνταξη υποχρεωτικά αλλά δε φεύγω από το σχολείο αν και ο Γιάννης μου δεν πάρει το απολυτήριο του», δηλώνει ο δάσκαλος και εξηγεί: «Τέλη της δεκαετίας του Ά90 ξεκινήσαμε εκπαιδευτικά να εντάσσουμε παιδιά με προβλήματα όρασης στην κοινή σχολική τάξη, προετοιμάζοντας τα έτσι και για την ένταξή τους στην κοινωνία. Μετά το Γιάννη που φέτος τελειώνει τη ΣτΆ τάξη, από ότι φαίνεται το ιστορικό αυτό τμήμα ένταξης τυφλών μαθητών εδώ στον Πειραιά θα σβήσει».



 Ο 11χρονος Γιάννης μένει στου Ζωγράφου και κάνει καθημερινά αρκετά χιλιόμετρα για να παρακολουθεί αυτό το πρότυπο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στον Πειραιά.

            
«Την ίδια στιγμή που μόνο 2 στα 10 παιδιά με αναπηρία στην Ελλάδα καταφέρνουν να πάνε στο σχολείο, ο Γιάννης σηκώνει σήμερα ψηλά τη σημαία της δύναμης, της θέλησης και της αισιοδοξίας, κόντρα στις δυσκολίες των καιρών», δηλώνει ο νεαρός δικηγόρος και Επικεφαλής της Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών κ. Βαγγέλης Αυγουλάς, παλιός μαθητής διακριθείς και ο ίδιος στο ίδιο σχολείο με τον ίδιο δάσκαλο.



«Η έλλειψη χρηματοδότησης, τα κενά στο ειδικό εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό, η απουσία υλικοτεχνικής υποδομής και η διαχρονική έλλειψη σωστού, ολοκληρωμένου και ανθρωποκεντρικού σχεδιασμού από την πολιτεία για την εκπαίδευση των παιδιών με αναπηρία, έκαναν και κάνουν καθημερινά τη ζωή μας δύσκολη. Τα χρωστάμε όλα στους γονείς μας και στις οικογένειες μας που έχουν μάθει να μη λυγίζουν και να μας δίνουν δύναμη για να τα καταφέρουμε», εξηγεί ο κ. Αυγουλάς.
            
Ο 11χρονος Γιάννης παίζει πιάνο από μικρός και την περασμένη εβδομάδα, με τις φωνητικές του ικανότητες συγκίνησε την Μαρίζα Κωχ, η οποία θέλησε να τον γνωρίσει και να τον ακούσει. Η γνωστή τραγουδίστρια του έπαιξε πιάνο και ο μικρός Γιάννης τραγουδώντας «Στο Περιγιάλι Το Κρυφό» του Μίκη Θεοδωράκη συγκλόνισε με την ερμηνεία του τους παρευρισκόμενους.



Τον περασμένο Ιούλιο ο 11χρονος χάρισε τη φωνή του συμμετέχοντας αφιλοκερδώς σε φιλανθρωπική μουσική εκδήλωση για το Σύλλογο Φίλων Παιδιών με καρκίνο «Ελπίδα», τραγουδώντας μαζί με τον Μπάμπη Στόκα, την Ελένη Τσαλιγοπούλου και την «Ορχήστρα των Ονείρων» σε μεγάλη συναυλία στο Ίλιον. 
     
«Δεν το διάλεξα να γεννηθώ τυφλός. Αυτό που διάλεξα είναι να είμαι καλός μαθητής και ξέρω ότι όταν μεγαλώσω θα ασχολούμαι επαγγελματικά με τη μουσική που την αγαπώ πολύ και με ταξιδεύει. Γράφω και εγώ δικούς μου στίχους ενώ μπορώ ακούγοντας μια φορά ένα τραγούδι να επαναλάβω τη μελωδία του στο πιάνο. Μακάρι όλα τα παιδιά του κόσμου να είναι μόνο χαρούμενα αυτά και οι οικογένειες τους και ας τους έχει τύχει κάποια δυσκολία στη ζωή τους», εύχεται ο μικρός Γιάννης Πολονύφης λίγο πριν την κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο των Ηρώων του Ά40 στον Πειραιά, με την οικογένειά του πάντα δίπλα του. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Έφυγε από την ζωή σε ηλικία 56 ετών η Γωγώ Μαστροκώστα

E-Daily 2.TopNews 25.05.2026
Η Γωγώ Μαστροκώστα έχασε την πολυετή μάχη με τον καρκίνο

Ολυμπιακός: Η απονομή του τέταρτου ευρωπαϊκού, το σήκωσε ο Παπανικολάου

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η στιγμή της απονομής για τον πρωταθλητή Ευρώπης Ολυμπιακό, τρέλα στο T-Center!

Final 4 Euroleague 2026: O Ολυμπιακός στην κορυφή της Ευρώπης για τέταρτη φορά στην ιστορία του

E-Daily 1.Hero Χτες
Οι «Ερυθρόλευκοι» κατέκτησαν το τέταρτο ευρωπαϊκό τους τρόπαιο

Ολυμπιακός – Ρεάλ Μαδρίτης: Οι αντιδράσεις του Αντετοκούνμπο μέσα στο T‑ Center

E-Daily 3.Left Χτες
Ο Έλληνας σούπερ σταρ του NBA δεν έκρυψε τα συναισθήματά του

Οικογενειακή τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Ο 30χρονος σκότωσε με κατσαβίδι τον 67χρονο πατέρα του

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η κόρη του θύματος ειδοποίησε την αστυνομία όταν ο πατέρας της σταμάτησε να απαντά - Ο γιος ομολόγησε τη δολοφονία - Τι αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ

Euroleague Final Four 2026: Σύλληψη σεκιούριτι γιατί έβαζε κόσμο χωρίς εισιτήριο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη ενός άνδρας σεκιούριτι, ο οποίος επέτρεπε να μπουν στο γήπεδο άτομα χωρίς εισιτήριο.

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 30χρονος για τη δολοφονία του πατέρα του

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο 30χρονος φέρεται να έχει ομολογήσει την πράξη του στους αστυνομικούς

Καλοκαιρινές άδειες 2026: Πόσες μέρες δικαιούστε και πότε πληρώνεται το επίδομα αδείας

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τι προβλέπει η νομοθεσία για εργαζόμενους σε πενθήμερο και εξαήμερο, πώς υπολογίζονται οι ημέρες άδειας και ποιοι δικαιούνται περισσότερες διακοπές

Φθιώτιδα: Αγροτικό έφυγε εκτός δρόμου και έφερε τούμπες καταλήγοντας σε χωράφι

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τυχεροί μέσα στην ατυχία τους οι επιβαίνοντες που βγήκαν μόνοι τους από τα συντρίμμια

Φορολογικές δηλώσεις 2026: Πώς θα λάβετε έκπτωση στον φόρο ‑ Οι προθεσμίες υποβολής

E-Daily 2.TopNews Χτες
3% έκπτωση για δηλώσεις που υποβάλλονται μέχρι τις 15 Ιουνίου

Ιωάννινα: Νεκρός ποδηλάτης μετά από παράσυρση – Αναζητείται ο οδηγός

Ελλάδα Χτες
Ο οδηγός του οχήματος εγκατέλειψε το σημείο του ατυχήματος, αφήνοντας αβοήθητο τον ποδηλάτη στο οδόστρωμα