E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Βόμβα Κατρούγκαλου: Νέα εισφορά στα εισοδήματα για να αντιμετωπιστεί το ασφαλιστικό

Απειλεί με κούρεμα καταθέσεων ο Ντομπρόφσκις

Δημοσίευση 27/10/2015 | 00:03

Βόμβα Κατρούγκαλου: Νέα εισφορά στα εισοδήματα για να αντιμετωπιστεί το ασφαλιστικό

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιβληθεί νέα εισφορά στα εισοδήματα προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ασφαλιστικό άφησε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος μετά την συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις.

Ο κ. Κατρούγκαλος είπε πως ενημέρωσε τον κ. Ντομπρόφσκις ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει προτείνει στο θέμα των συντάξεων «μια συνολική αναθεώρηση του συστήματος που θα ικανοποιεί ως γενικό ισοδύναμο όλες τις επιμέρους δεσμεύσεις» που έχουν αναληφθεί από την Αθήνα. Κάπου εκεί έριξε τη... βόμβα ζητώντας από τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν «να εξετάσει το ενδεχόμενο ο δημοσιονομικός στόχος να μην επιτευχθεί κυρίως με μείωση συντάξεων, αλλά με εισαγωγή ενδεχομένως άλλων πόρων στο σύστημα».

Οπως είπε οι δύο πλευρές δεν κατέληξαν, απλώς «τέθηκαν ως ζητήματα που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη μέχρι να κατατεθεί το νομοσχέδιο στα τέλη Νοεμβρίου».

Η αγορά εργασίας, το ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και το προσφυγικό ήταν τα κύρια θέματα στην ατζέντα της συνάντησης που είχε ο υπουργός Εργασίας με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος, διεμήνυσε στον κ. Ντομπρόβσκις ότι ως προς τις εργασιακές σχέσεις «θα πρέπει να επιστρέψουμε στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, μετά την απορρύθμιση που βιώνουμε την τελευταία 5ετία». Συμφώνησαν δε να δημιουργηθεί μία επιτροπή απασχόλησης που θα επιτηρεί τις διαπραγματεύσεις».

Από την πλευρά του, ο κ. Ντομπρόβσκις χαρακτήρισε «πάρα πολύ καλή και παραγωγική» τη συζήτηση με τον Γιώργο Κατρούγκαλο, σημειώνοντας ότι «επεκτάθηκε σε πολλούς τομείς, όπως στις μετραρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό ώστε να εξασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του, στην αγορά εργασίας και στο κατώτατο εισόδημα».

Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν συνέδεσε την ανακεφαλαιοποίηση με την αξιολόγηση, τονίζοντας ότι δεν γίνεται να προχωρήσει νωρίτερα το θέμα των τραπεζών, που σημαίνει ότι εάν αξιολόγηση και ανακεφαλαιοποίηση δεν κλείσουν πριν το τέλος του έτους, κινδυνεύουν με «κούρεμα» οι καταθέσεις.

Σοφότεροι δεν γίναμε ούτε για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και τα θέματα κοινωνικής πρόνοιας. Σύμφωνα με τον υπ. Εργασίας επισήμανε στον κ. Ντομπρόβσκις τα προβλήματα που υπάρχουν σε επίπεδο χρηματοδότησης και ζήτησε να εξασφαλιστεί για όλους αποτελεσματική βοήθεια.

Ο Γ. Κατρούγκαλος χαρακτήρισε ως «πρόκληση για τις ελληνικές αρχές» το προσφυγικό, ενώ αποκάλυψε ότι θα δοθούν επιπλέον 5,9 εκατ. ευρώ επιδότηση για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που συνεπάγεται.

Τέλος ο υπ. Εργασίας τόνισε πως «θα παραμείνουμε σε συνεχή επαφή γιατί και οι δύο πλευρές θέλουμε να τελειώσει γρήγορα αυτή η διαπραγμάτευση» καθώς η αξιολόγηση θα πρέπει να κλείσει σε εύλογο χρονικό διάστημα για «να επιστρέψει η Ελλάδα στην ανάπτυξη και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Παναθηναϊκός – Λεβαδειακός 1‑1: Ξεκίνημα με γκέλα ‑ Δείτε τα γκολ

Αθλητικά Νέα 01.09.2025
Ο Βέρμπιτς… τιμώρησε τους «πράσινους»

ΑΕΚ – Αστέρας Τρίπολης 1‑0: Με Πιερό το 2×2

Αθλητικά Νέα Χτες
Μπορούσε μεγαλύτερο σκορ η Ένωση

Πέθανε στα 104 η «σιδηρά γιαγιά» με τα 16 ρεκόρ Γκίνες, Μαρία Κολτάκοβα

Κόσμος Χτες
Σε ηλικία 99 ετών, έγινε ο γηραιότερος άνθρωπος που πήρε τον έλεγχο ενός μαχητικού αεροσκάφους

Πότε επιστρέφει ο Δακτύλιος στο κέντρο της Αθήνας ‑ Τι πρέπει να γνωρίζουν οι οδηγοί

Ελλάδα Χτες
Ο Δακτύλιος έχει στόχο τη ρύθμιση της κυκλοφορίας και τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Ηγουμενίτσα: Έσπασαν οι κάβοι και συγκρούστηκαν δυο πλοία στο λιμάνι

Ελλάδα Χτες
Δεν προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές στα καράβια ούτε κάποιος τραυματισμός

Ελλάδα – Γεωργία 94‑53: «Πάρτι» πρόκρισης με τρομερό Γιάννη Αντετοκούνμπο για την Εθνική στο Eurobasket

Αθλητικά Νέα Χτες
Η Εθνική Ελλάδας πραγματοποίησε το 3/3 στην Κύπρο και εξασφάλισε μια θέση στα νοκ άουτ της διοργάνωσης

Ανακαλούνται δύο μάρκες κινητών τηλεφώνων άμεσα στην Ελλάδα

Ελλάδα Χτες
Με ανακοίνωση του ΦΕΚ, δύο γνωστές μάρκες κινητών τηλεφώνων ανακαλούνται στην Ελλάδα λόγω υπερβολικής εκπομπής ακτινοβολίας

Έρχεται το πιστοποιητικό καλοπληρωτή στους ενοικιαστές

Ελλάδα Χτες
Οι υποψήφιοι ενοικιαστές θα μπορούν να αποδεικνύουν με ένα απλό πιστοποιητικό ότι δεν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο ή προς τον ιδιωτικό τομέα