E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

ΔΝΤ: Η Σαουδική Αραβία κινδυνεύει να ξεμείνει από χρήματα μέσα σε πέντε χρόνια

Μελέτη προβλέπει οικονομικά προβλήματα για το βασίλειο

Δημοσίευση 27/10/2015 | 00:03

ΔΝΤ: Η Σαουδική Αραβία κινδυνεύει να ξεμείνει από χρήματα μέσα σε πέντε χρόνια

Όταν σκέφτεται κανείς τη Σαουδική Αραβία, στο μυαλό έρχεται μια πανίσχυρη οικονομία, βασισμένη στο πετρέλαιο- ωστόσο, αυτό ακριβώς είναι που, σύμφωνα με μελέτη του ΔΝΤ για την ανάπτυξη στην περιοχή ΜΕΝΑΡ (Middle East, North Africa, Afghanistan, Pakistan) αποτελεί και τη σημαντικότερη απειλή για αυτήν, καθώς η μεγάλη πτώση των τιμών του πετρελαίου φαίνεται να έχει ιδιαίτερα δυσμενείς επιπτώσεις.

Ειδικότερα, η μεγαλύτερη οικονομία της Μέσης Ανατολής αναμένεται να παρουσιάσει έλλειμμα προϋπολογισμού της τάξης του 21,6% το 2015 και 19,4% το 2016, σύμφωνα με το ΔΝΤ- το οποίο εκτιμά πως τα χρηματικά της αποθέματα (financial assets) θα μπορούσαν να εξαντληθούν εντός πέντε ετών.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Al Jazeera, αυτό σημαίνει πως το Ριάντ πρέπει να βρει άμεσα κεφάλαια που θα ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των σχεδίων δαπανών του – και, όπως και οι γειτονικές πετρελαιοπαραγωγές χώρες, πρέπει να προβεί σε σημαντικές περικοπές.

«Για τους εξαγωγείς πετρελαίου της περιοχής, η πτώση των τιμών έχει οδηγήσει σε μεγάλες απώλειες εσόδων από τις εξαγωγές, που υπολογίζονται στο τρομακτικό ποσό των 360 δισ. δολαρίων μόνο αυτό το έτος» είπε ο Μασούντ Αχμέντ, διευθυντής Μέσης Ανατολής σε δημοσιογράφους στο Ντουμπάι.

Όπως υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα του Al Jazeera, τους τελευταίους μήνες είναι πολλά τα στοιχεία που δείχνουν ότι το βασίλειο αντιμετωπίζει πρόβλημα. Η Σαουδαραβική Νομισματική Υπηρεσία έχει αποσύρει 70 δισ. από funds τα οποία διαχειρίζονται χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού, ενώ τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος έχουν μειωθεί κατά περίπου 73 δισ. δολάρια, από τότε που άρχισε η πτώση των τιμών (μένουν ακόμα 654,5 δισ. δολάρια).

Ωστόσο, με αναλογία χρέους- ΑΕΠ 2%, υπάρχουν ακόμα πολλά περιθώρια δανεισμού για τη χώρα, έτσι ώστε να μπορέσει να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξή της.

Σημειώνεται πως η μελέτη του ΔΝΤ για την περιοχή διαπίστωσε επίσης τα εξής:
-Η οικονομία της Συρίας έχει συρρικνωθεί κατά 60% από την αρχή του εμφυλίου
-Η οικονομία της Υεμένης έχει υποχωρήσει κατά περίπου 30%.
-Η οικονομική ανάπτυξη για τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική , το Αφγανιστάν και το Πακιστάν (ΜΕΝΑΡ) θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 3,9% το 2016, από το 2,5% του 2015. Ωστόσο, σημειώνεται πως το αντίστοιχο ποσοστό για το 2014 ήταν 2,7%.
-Με τις τιμές του πετρελαίου να κινούνται γύρω στα 50 δολάρια το βαρέλι, οι εξαγωγείς πετρελαίου πρέπει να μεταρρυθμίσουν τις οικονομίες τους ώστε να καταστούν πιο πολύπλευρες και ικανές να απορροφήσουν εκατομμύρια εργατικά χέρια. «Η επίτευξη δημοσιονομικής βιωσιμότητας μεσοπρόθεσμα θα αποτελέσει ιδιαίτερη πρόκληση, δεδομένης της ανάγκης δημιουργίας θέσεων εργασίας για τα πάνω από 10 εκατ. άτομα που αναμένεται να αναζητούν δουλειά το 2020 στις πετρελαιοπαραγωγές χώρες της περιοχής» σημείωσε ο Αχμέντ.

Οι δύο παράγοντες- κλειδιά που καθορίζουν τις προοπτικές της περιοχής είναι η πτώση των τιμών του πετρελαίου και η αύξηση και ένταση των πολεμικών συγκρούσεων, που έχουν αυξήσει κατακόρυφα τους αριθμούς των προσφύγων/ εκτοπισμένων, σε ύψη που έχουν να παρατηρηθούν από τις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Σημειώνεται πάντως ότι, παρά την αυξανόμενη πίεση στις κυβερνήσεις των πετρελαιοπαραγωγών κρατών, ο ΟΠΕΚ μέχρι τώρα αρνείται να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου για να υποστηριχθούν οι τιμές, προσπαθώντας να διατηρήσει το μερίδιό του στην αγορά και να ασκήσει πίεση στις αμερικανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της εξόρυξης πετρελαίου από σχιστολιθικά πετρώματα.

Πάντως, υπογραμμίζεται ότι, σχετικά με τις εξελίξεις στο Ιράν, ο Αχμέντ ανέφερε πως με τη χαλάρωση των κυρώσεων οι οικονομικές προοπτικές της χώρας έχουν σημειωθεί σημαντικά και, μέσω της ενίσχυσης του εμπορίου και των επενδύσεων, τα οφέλη αναμένεται να επεκταθούν και στους οικονομικούς του εταίρους. Μεσοπρόθεσμα, η ανάπτυξη της χώρας θα μπορούσε να φτάσει- ή και να ξεπεράσει- το 4%.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΕΚ: Τρίτο φαβορί για την κατάκτηση του Conference League

Αθλητικά Νέα 13.03.2026
Η ΑΕΚ έχει 12% πιθανότητες να φτάσει στη Λειψία και να κερδίσει την κούπα - Η Κρίσταλ Πάλας το φαβορί

Η Κούβα υποστηρίζει ότι ξεκίνησε συνομιλίες με τις ΗΠΑ

Κόσμος 13.03.2026
Την πληροφορία επιβεβαίωσε και ο Λευκός Οίκος

Ανακαλύφθηκε η χαμένη Αλεξάνδρεια του Τίγρη που ίδρυσε ο Μέγας Αλέξανδρος στο Ιράκ

Πολιτισμός 13.03.2026
Το τεράστιο μέγεθός της εξέπληξε τους αρχαιολόγους

Δολοφονία 20χρονου στην Καλαμαριά: Τι έδειξε η ιατροδικαστική έρευνα

Ελλάδα 13.03.2026
Έγινε στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία του ΑΠΘ όπου μεταφέρθηκε η σορός

Θεσσαλονίκη: Στην Ασφάλεια εμφανίστηκε με τον δικηγόρο του ο ύποπτος για τη δολοφονία του 20χρονου

Ελλάδα 13.03.2026
Ο νεαρός είχε ταυτοποιηθεί και τον αναζητούσε η Αστυνομία στη Θεσσαλονίκη

Νεκρά και τα έξι μέλη πληρώματος του αμερικανικού αεροσκάφους που συνετρίβη στο Ιράκ

Κόσμος 13.03.2026
Τα ονόματά τους θα παραμείνουν απόρρητα για διάστημα 24 ωρών

Ποδηλάτισσα στην Ισπανία χάνει τον έλεγχο και στέκεται στο χείλος του γκρεμού ‑ Βίντεο

Κόσμος 13.03.2026
Το περιστατικό καταγράφηκε από κάμερα 360 μοιρών που είχε τοποθετημένη στο ποδήλατό της

Θεσσαλονίκη: Ταυτοποιήθηκε ο δράστης της δολοφονίας του 20χρονου

Ελλάδα 13.03.2026
Σε εξέλιξη οι έρευνες για τον εντοπισμό του βασικού ύποπτου για τη δολοφονία του 20χρονου

Παλαιό Φάληρο: Συνελήφθη 38χρονος που κατηγορείται για βiασμό 14χρονης

Ελλάδα 13.03.2026
Η 14χρονη είχε δημοσιεύσει ανάρτηση για υιοθεσία γάτας, μέσω της οποίας ήρθε σε επαφή με τον κατηγορούμενο

«Ποτέ δεν έχω δει το Ντουμπάι έτσι» – Προσφορές από τα 827 ξενοδοχεία της πόλης

Κόσμος 13.03.2026
H βιομηχανία ελπίζει στον γρήγορο τερματισμό του πολέμου