E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Καρκινογόνα τα αλλαντικά

Στην ίδια κατηγορία με καπνό και αμίαντο

Δημοσίευση 26/10/2015 | 15:17

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Καρκινογόνα τα αλλαντικά

Η κατανάλωση αλλαντικών είναι καρκινογόνος και η κατανάλωση κόκκινου κρέατος είναι «πιθανόν» καρκινογόνος, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Διεθνούς Κέντρου Έρευνας για τον Καρκίνο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

"Τα αποτελέσματα δικαιολογούν τις σημερινές συστάσεις για τη δημόσια υγεία για περιορισμό της κατανάλωση κρέατος", σχολίασε ο δρ Κρίστοφερ Γουάιλντ, διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Έρευνας για τον Καρκίνο (CIRC), από όπου προέρχονται και τα συμπεράσματα. Το χοιρινό κρέας περιλαμβάνεται στα κόκκινα κρέατα, μαζί με το μοσχαρίσιο, το βοδινό, το αρνίσιο, το κατσικίσιο, καθώς και το κρέας του αλόγου.

Ωστόσο, το Διεθνές Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο επισημαίνει ότι το γεγονός ότι τα αλλαντικά και άλλα επεξεργασμένα προϊόντα κρέατος περιλαμβάνονται μαζί με παράγοντες όπως ο καπνός και ο αμίαντος στη λίστα των προϊόντων που προκαλούν καρκίνο δεν σημαίνει ότι είναι το ίδιο επικίνδυνα με αυτά.

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις του προγράμματος "Global Burden of Disease Project", 34.000 θάνατοι από καρκίνο ετησίως στον κόσμο αποδίδονται σε μία διατροφή πλούσια σε αλλαντικά, έναντι 1.000.000 θανάτων που αποδίδονται στο κάπνισμα και 600.000 στην κατανάλωση αλκοόλ.

Τα συμπεράσματα του Διεθνούς Κέντρου Έρευνας για τον Καρκίνο βασίζονται σε περισσότερες από 800 μελέτες για την περίληψη του επεξεργασμένου κρέατος, κατηγορία στην οποία ανήκουν τα αλλαντικά, στους "καρκινογόνους για τον άνθρωπο παράγοντες (Ομάδα 1)", βάσει "ικανών ενδείξεων σύμφωνα με τις οποίες η κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος προκαλεί καρκίνο του εντέρου". "Ο κίνδυνος αυτός αυξάνεται ανάλογα με την ποσότητα", σύμφωνα με τον δρ Κουρτ Στράιφ του CICR.

Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος θεωρείται "πιθανόν καρκινογόνος για τον άνθρωπο (Ομάδα 2Α), επί τη βάσει περιορισμένων ενδείξεων". Το Διεθνές Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο εντόπισε σύνδεση με τον καρκίνο του εντέρου, αλλά και του παγκρέατος και του προστάτη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Εντυπωσιακό φυσικό φαινόμενο στην Κύπρο: Red Sprites εμφανίστηκαν στον ουρανό ‑ Δείτε βίντεο

Ελλάδα 27.11.2025
Τα Red Sprites παρουσιάζουν κυρίως ερυθρό χρώμα, παρατηρούνται κατά κύριο λόγο πάνω από ισχυρές καταιγίδες σε υψόμετρο περίπου 40-50 χιλιομέτρων έως και περίπου τα 90 χιλιόμετρα και συνδέονται έμμεσα με κεραυνούς θετικού φορτίου

Τσίπρας: Εγώ θα μιλήσω στις 3 Δεκεμβρίου

Ελλάδα 27.11.2025
Ο πρώην πρωθυπουργός σε νέο βίντεο παραθέτει δηλώσεις από Μητσοτάκη, Κωνσταντοπούλου, Κουτσούμπα, Κασσελάκη, Βαρουφάκη και Μαρινάκη σχετικά με το βιβλίο του

Ρόδος: Η συγκινητική μαντινάδα του πατέρα του 19χρονου Ραφαήλ που σκοτώθηκε από χειροβομβίδα

Ελλάδα 27.11.2025
«Πότε δεν θα το πίστευα, όμως κι αυτό το είδα, ένα κοπέλι έσβησε από μια χειροβομβίδα», γράφει μεταξύ άλλων στη σπαρακτική ανάρτησή του ο πατέρας του 19χρονου Ραφαήλ

Λίστα με τα κλειστά σχολεία την Πέμπτη 27/11 λόγω της κακοκαιρίας Adel

Ελλάδα 27.11.2025
Το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού κάνει λόγο για ιδιαίτερα ισχυρές βροχές και καταιγίδες

Μαζικά μηνύματα από την ΑΑΔΕ σε 100.000 δικαιούχους

Οικονομία 27.11.2025
Ηανακοίνωση της ΑΑΔΕ και τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες

Πυρά εις βάρος Εθνοφρουρών στην Ουάσινγκτον: Ο Τραμπ υπόσχεται βαριά τιμωρία, στο στόχαστρο οι Αφγανοί

Κόσμος 27.11.2025
Αντικρουόμενες αναφορές για την κατάσταση της υγείας των δύο Εθνοφρουρών

Στεγαστική κρίση: Σχεδόν 300.000 κλειστά ακίνητα στην Αττική ‑ Γιατί τα ενοίκια έπιασαν «ταβάνι»

Ελλάδα 27.11.2025
Γιατί παραμένουν κλειστά τα ακίνητα και γιατί δε θα αυξηθούν περαιτέρω τα ενοίκια, σύμφωνα με τον Λευτέρη Ποταμιάνο, πρόεδρο Μεσιτών Αττικής