E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Στην Αθήνα ο Φρανσουά Ολάντ

Με μικρή καθυστέρηση «πάτησε» Ελλάδα ο Γάλλος πρόεδρος

Δημοσίευση 22/10/2015 | 19:37

Στην Αθήνα ο Φρανσουά Ολάντ

Στην Αθήνα βρίσκεται ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη προσκεκλημένος του Έλληνα Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

Το αεροσκάφος με την γαλλική αποστολή προσγειώθηκε λίγο μετά τις 5:10 στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος όπου τον υποδέχθηκε ανεπισήμως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Τον πρόεδρο της Γαλλίας συνοδεύουν τρεις βασικοί υπουργοί του ο υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, η υπουργός Παιδείας Ναζάτ Βαλό-Μπελκασέμ και η υπουργός Πολιτισμού Φλερ Πελερέν. Επίσης ο γραμματεάς Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αρλέμ Ντεσίρ, ο επικεφαλής του σοσιαλιστικού κόμματος, μέλη της Εθνοσυνέλευσης και της Γερουσίας. Την αποστολή συμπληρώνει μεγάλος αριθμός επιχειρηματιών που θα διερευνήσουν τις δυνατότητες επένδύσεων στην χώρα μας.

Μετά την σύντομη ανεπίσημη υποδοχή στο αεροδρόμιο, το αυτοκίνητο με τον Πρόεδρο Ολάντ και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα κατευθύνεται στο Σύνταγμα όπου θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Στο Σύνταγμα θα τους περιμένει ο υπουργός Αμύνης Πάνος Καμμένος. Μετά την κατάθεση ο κ. Ολάντ και η πολιτική συνοδεία του θα κατευθυνθούν στο Προεδρικό Μέγαρο όπου θα λάβει χώρα η τελετή επίσημης υποδοχής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει κατ' ιδίαν συνάντηση των δύο Προέδρων και σύσκεψη των αντιπροσωπειών. Στην συνέχεια θα λάβει χώρα η παρασημοφόρηση του Γάλλου Προέδρου με την ανώτερη τιμητική διάκριση που απονέμει το ελληνικό κράτος, το διάσημο του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος του Σωτήρος. Στις 8:00 το βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραθέσει δείπνο στους υψηλούς καλεσμένους του και στα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης.

Ολάντ σε Παυλόπουλο: Η συζήτηση για το χρέος πρέπει να ξεκινήσει

Στο θέμα του χρέους αναφέρθηκαν κατά τη συνάντηση που είχαν ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Η Ελλάδα θα τηρήσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της, δήλωσε ο Προκόπης Παυλόπουλος κατά το σύντομο διάλογο που είχε με τον Φρανσουά Ολάντ στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά την επίσημη τελετή υποδοχής. Πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρξουν αλλαγές αναφορικά με το πρόγραμμα και την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, πάντα με σεβασμό στις διατάξεις του ESM.

Το δεύτερο ζήτημα, στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Παυλόπουλος, αφορά την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος. Αναφέρθηκε στην συμβολή της χώρας και του ελληνικού λαού στην υποδοχή των προσφύγων και σημείωσε ότι «πρέπει το προσφυγικό να λυθεί με όρους αλληλεγγύης και συνεργασίας. Πρέπει να φυλάξουμε τα σύνορά μας και από την άλλη πρέπει να προστατεύσουμε τον άνθρωπο», ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος.

Ζήτησε δε να ενεργοποιηθεί η Ευρώπη και να ασκήσει η Γαλλία το ειδικό της βάρος, για να σταματήσει ο πόλεμος στην Συρία που δημιουργεί το προσφυγικό πρόβλημα και αποτελεί πηγή ανθρωπιστικής κρίσης.

Τελευταίο θέμα που έθεσε ήταν η επίλυση του Κυπριακού, κατά τρόπο που να εξασφαλίζει ενιαία αυτονομία και κυριαρχία και την απρόσκοπτη πορεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαική Ένωση.

Κλείνοντας διαβεβαίωσε τον πρόεδρο Ολάντ: «Ελλάδα θα παραμείνει και θα αγωνιστεί μέσα στην Ευρώπη και μέσα στην Ευρωζώνη, θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα τιμήσει την εμπιστοσύνη που της δείξατε».

Ο πρόεδρος Ολάντ στην απάντησή του επισήμανε ότι στήριξε την Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις του Ιουλίου και έθεσε το θέμα του χρέους, λέγοντας ότι «το επόμενο βήμα είναι η συζήτηση για το χρέος που πρέπει να ξεκινήσει» και ζήτησε να παραμείνει σταθερή στις δεσμεύσεις της η Ελλάδα.

Αναγνώρισε ότι η Ελλάδα είχε πολύ σημαντικές προκλήσεις να αντιμετωπίσει και εξήρε τον ρόλο του κ. Παυλόπουλου την επομένη του δημοψηφίσματος στο να δεσμευτούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις στην παραμονή της χώρας στην ΕΕ. Ο ρόλος σας ήταν σημαντικός είπε ο κ. Ολάντ και πρόσθεσε ότι «η Γαλλία στήριξε αυτή την πρωτοβουλία. ¶λλωστε τί θα ήταν η Ελλάδα χωρίς την Γαλλία και η Γαλλία χωρίς την Ελλάδα».

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι «η Γαλλία ήταν σε όλες τις σημαντικές στιγμές της ιστορίας της Ελλάδας, στο πλευρό της Ελλάδας. Η Γαλλία υποστήριξε προς τους εταίρους της ΕΕ ότι πρέπει να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις. Γνωρίζουμε τις προσπάθειες του ελληνικού λαού και τις μεταρρυθμίσεις των τελευταίων ετών, ωστόσο οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν. Το επόμενο βήμα θα είναι η συζήτηση για το χρέος που πρέπει να ξεκινήσει. Η επίσκεψή μου έχει και έναν άλλο σκοπό, να πείσουμε γαλλικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα. Το ζητούμενο είναι η δημιουργία θέσεων απασχόλησης και όχι μόνο η πειθαρχία, αν και η πειθαρχία είναι απαραίτητη. Αν κάποιος αγαπάει την Ελλάδα επενδύει στην Ελλάδα. Έρχομαι στην Ελλάδα γνωρίζοντας την σοβαρότητα της κατάστασης. Βοηθώντας την Ελλάδα, βοηθάμε την Ευρώπη».

Αναφέρθηκε και στο προσφυγικό λέγοντας ότι «ο πόλεμος στην Συρία έχει οδηγήσει περισσότερους από τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες να περιφέρονται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη. Η λύση πρέπει να είναι πολιτική και η Γαλλία θα συνεισφέρει προς αυτή την κατεύθυνση». Για το Κυπριακό ανέφερε ότι είναι ένα καθαρά ευρωπαικό ζήτημα που αφορά μία χώρα μέλος της ΕΕ, που πρέπει να στηρίξουμε για να βρει τον προσανατολισμό της και τάχθηκε υπέρ της εξεύρεσης λύσης.

Η επίσημη αντιπροσωπεία που συνοδεύει τον Φρανσουά Ολάντ στην Αθήνα:

Υπουργοί:

ο Μισέλ Σαπέν, υπουργός οικονομικών, η Ναζάτ Βαλό- Μπελκασέμ υπουργός παιδείας, η Φλέρ Πελερέν υπουργός πολιτισμού και ο γγ αρμόδιος για τα ευρωπαϊκά θέματα Αρλέμ Ντεζίρ.

Kοινοβουλευτικοί:

- η Ντανιέλ Ορουά (Auroi) πρόεδρος της Επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων στο γαλλικό κοινοβούλιο.

- η Μαριέττα Καραμανλή, αντιπρόεδρος της Επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων και πρόεδρος της ομάδας Γάλλο-Ελληνικής φιλίας στο Κοινοβούλιο.

- ο Μεγιέρ Χαμπίμπ, Γάλλος βουλευτής του εξωτερικού ( εκτός Μητροπόλεως).

- ο Ζαν Κριστόφ Καμπαντέλης, βουλευτής Παρισίων και αρχηγός του γαλλικού Σοσιαλιστικού κόμματος.

- ο Ζαν Μπιζέ, γερουσιαστής και πρόεδρος της Επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων στη Γερουσία.

- ο Λυκ Καρβουνάς, γερουσιαστής και πρόεδρος της ομάδας Γάλλο-Ελληνικής φιλίας στη Γερουσία.

- η Περβάνς Μπερές, ευρωβουλευτής και πρόεδρος της αντιπροσωπείας των Γάλλων σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο.

Αρχηγοί Επιχειρήσεων:

- Πιέρ Κοπέ (Coppey) Γενικός εκπρόσωπος της VINCI (εταιρεία κατασκευών, αυτοκινητόδρομοι, πάρκιν κλπ).

- Φιλίπ Ντελέρ (Delleur) πρόεδρος του διεθνούς τμήματος της Alstom (Μεταφορικά μέσα, τραίνα, μετρό κλπ και παραγωγή ενέργειας (μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας).

- Ερίκ Γκεμπαλί (Ghebali) Διευθυντής του τμήματος διεθνούς ανάπτυξης της SUEZ Environnement που είναι διεθνώς η δεύτερη εταιρεία διαχείρισης υδάτων.

- Θωμάς Μπρέτ, Αναπληρωτής διευθυντής της BIC (στυλό, ξυραφάκια, αναπτήρες, ιστιοσανίδες κ.α.).

- Πάρις Μουράτογλου, πρόεδρος EREN (φυσικοί πόροι, ανανεώσιμες πηγές).

Προσωπικότητες:

- Ζαν Λουϊ Μπορλό, πρώην υπουργός και πρόεδρος του Ιδρύματος Ενέργειας στην Αφρική.

- Μπρούνο Μπεζάρ Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών.

- Μπρούνο Ντελαέ, πρώην πρέσβυς στην Ελλάδα

- Λουϊ Σβέιτζερ, Γενικός επίτροπος επενδύσεων

- Ζαν Λουί Λε Γκάλ, πρόεδρος του CNES (Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Μελετών).

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Θεσσαλονίκη: Τρόμος στη πτήση ‑ Έσπασε παράθυρο, τραυματίστηκε επιβάτης

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Ο τραυματίας επιβάτης συγκρατήθηκε από τη ζώνη ασφαλείας και τους διπλανούς του, αποφεύγοντας πτώση εκτός αεροπλάνου.

«Μην το κάνεις»: Το δραματικό βίντεο για να μην πέσει γυναίκα από γέφυρα στο Μπρούκλιν

E-Daily 3.Left 10.07.2026
Η γυναίκα έμεινε στη γέφυρα για πάνω από μια ώρα, μέχρι ένας αστυνομικός να την αγκαλιάσει και να την απομακρύνει

Συνελήφθη στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης 60χρονος που έκανε παράνομα χειρουργεία σε ζώα

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Στην κατοικία του, εντοπίστηκαν ιατρικά εργαλεία, καθώς και τραπέζι χειρουργείου

Αγρια δολοφονία 43χρονης στην Ιρλανδία: Την βρήκε ξυλοκοπημένη η 13χρονη κόρη της, ύποπτος ο 28χρονος μετανάστης σύντροφός της

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Η Τζέιμι Κάρνεϊ είχε γνωρίσει τον Αχμάντ Αλσακέρ σε πορεία υπέρ της Παλαιστίνης

WSJ: Το Ισραήλ ενημέρωσε τις ΗΠΑ για νέο ιρανικό σχέδιο δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
«Θέλουν να εξοντώσουν τον ηγέτη των ΗΠΑ, εμένα», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος από την Αγκυρα - Αγνωστες οι πληροφορίες που παρέδωσε η Μοσάντ στις ΗΠΑ

Μαρινάκης για Τσίπρα: Γιατί κράτησε ανοιχτή τη Βουλή για τον Ποινικό Κώδικα και ποιους εξυπηρέτησε ο «εντιμότατος»;

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Η λέξη ντροπή δεν είναι πια αρκετή για να αποδώσει το πολιτικό κατάντημα του Τσίπρα, ανέφερε σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Τρεις συλλήψεις σε Θεσσαλονίκη και Χανιά για τη δολοφονία της Βάγιας Νέστορα

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Δύο άντρες και μία γυναίκα οι συλληφθέντες - Οι δύο αποτελούσαν το «επιχειρησιακό ζευγάρι» και ο τρίτος είχε υποστηρικτικό ρόλο – Πρόκειται για άτομα γνωστά στον αναρχικό χώρο, η γυναίκα έφυγε για Κρήτη μετά τη δολοφονία

Σκηνικό πρωτοφανούς έντασης από την Ζ. Κωνσταντοπούλου ‑ Κάλεσε την αστυνομία

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
«Πρέπει να επιληφθεί η αστυνομική αρχή για το αυτόφωρο κακούργημα που διαπράττουν οι βουλευτές της ΝΔ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Εγώ ένα τσιγάρο άναψα»: Βίντεο με τραυματία εργαζόμενο λίγα λεπτά μετά την έκρηξη στην επιχείρηση στον Ασπρόπυργο

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Από την φωτιά τραυματίστηκαν έντεκα άτομα - Τα τρία δίνουν μάχη διασωληνωμένα σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας

Χιλιάδες νεκρά ψάρια ξεβράστηκαν σε παραλία της Εύβοιας ‑ Bίντεο και φωτογραφίες

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Ανησυχία σε κατοίκους και λουόμενους – Αναζητούνται τα αίτια του φαινομένου

Πύρινη κόλαση στην Ανδαλουσία με 12 νεκρούς, κάηκαν άνθρωποι μέσα στα αυτοκίνητά τους

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Μάχη με τις φλόγες στην Αλμερία εν μέσω καύσωνα - Την «τεράστια θλίψη» του εξέφρασε ο Πέδρο Σάντσεθ - Στις επιχειρήσεις κατάσβεσης συμμετέχει και ο στρατός

Φλεγόμενο κτίριο κατέρρευσε σαν «χάρτινος πύργος» στην Τσεχία

Κόσμος 10.07.2026
Συγκλονιστικές εικόνες από τη φωτιά σε παλιό εργοστάσιο της Bata στη Ζλιν της Τσεχίας κάνουν τον γύρο του διαδικτύου